tammy je napisao:
ako je neko preciznije upoznat sa ovom oblasti ili je mozda cak i studirao, molim da mi napise nesto na temu sta je zapravo istorija umjetnosti? cime se bavi? koje sfere ljudskog zivota ona zapravo proucava i poznavajuci nju koliko zapravo mozemo poznavati sebe? kako nam znanje iz istorije umjetnosti moze pomoci da razumijemo sliku, ne samo starih civilizacija, vec i svijeta koji nas okruzuje danas? kolika je vrijednost odnosa umjetnik-djelo-posmatrac?
ova tema me fascinira vec duze vrijeme i cak razmisljam o tome da studiram istoriju umjetnosti ali takav smjer na fakultetu ovdje ne postoji, a ne znam kako izgledaju studiji u srbiji ili u hrvatskoj... takodje ne znam ni kakav se posao moze naci sa takvom diplomom i kako se ova oblast uopste i proucava na fakultetima (kakvi su predmeti, koji stilovi umjetnosti se prucavaju...). ako neko ima ikakvu ideju o ovome molim post! tnx!
Koliko ja znam ( nisam istoričar umjetnosti) kad završiš ovaj smjer možeš raditi neke od sledećih poslova:
kritičar i analitičar umj. djela, umjetnički novinar, administracija na polju umjetnosti npr. Ministarstvo kulture, pri arheološkim institutima, kustos itd.. imaš velik izbor.. samo moraš biti dobra u tome što radiš.. u Beogradu/ ZG postoji smjer, ima i u Sarajevu.
Da, tačno je da je to jedna široka i multidisciplinarna grana koja uključuje poznavanje istorije, društva, razvoja umjetnosti , estetike i filosofije i mnogo šta drugo.. Pripremi se na tone i tone čitanja tokom studija, koji neće uvijek biti prijatni i zabavni, koliko god tebi sad izgledalo tako.
Sretno i želim ti uspješan rad na ovom polju. Ovakvih stručnjaka kod nas je malo ( uopšteno Balkan, što ti povećava perspektive za karijeru).