banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 17:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: U znaku Betovena
PostPoslato: 14 Sep 2002, 20:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Avg 2002, 02:36
Sarajevska filharmonija je u cetvrtak uvece u Narodnom pozoristu Sarajevo otvorila novu sezonu koncertom na kojem je kao solista nastupila pijanistica Jasminka Stancul, pod dirigentskom palicom Johannesa Wildnera. Nova koncertna sezona nazvana Betoven u Sarajevu, Sarajevo u Evropi posvecena je Betovenu, a sezonu je zvanicno otvorio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Gradimir Gojer, koji je zazelio uspjesnu sezonu i izrazio nadu da ce svi koncerti biti posjeceni."Nadam se da ce publika imati priliku uzivati u muzici i vrhunskim umjetnickim dometima filharmonije", kazao je Gojer. Generalni direktor austrijske HVB bank Franz Friedel, koja je pokrovitelj koncertne sezone, urucio je direktoru Sarajevske filharmonije Emiru Nuhanovicu cek u iznosu od 25.000 KM. Jasminka Stancul je tako na prvom koncertu pred sarajevskom publikom izvodila djela Betovena Koncert za klavir i orkestar br.5, Es-Dur Emperor, opus 73 i Sifonijom br.5, c-mol, opus 67. Jasminka Stancul diplomirala je klavir na Muzickoj akademiji u Becu, a dvije godine je studirala u Zenevi. Na medjunarodnom takmicenju u Becu 1989. godine, posvecenom Betovenu, osvojila je prvu nagradu. Nastupala je sa filharmonijskim orkestrom Los Andjelesa, Beckom i Berlinskom filharmonijom. Do sada je snimila tri CD sa Betovenovim klavirskim koncertima.

Prijatelj Almir

Nosim te u srcu, cuvam te u ruci,
pjevam samo o tebi, mojoj Banjaluci.
Ti si radost srca, nasa topla luka,
ti si san djetinstva, nasa Banjaluka"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2002, 17:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Nov 2001, 01:00
Eh, jadno li je Narodno pozirište u Sarajevu šta je dočekalo: za direktora da ima Josipa Pejakovića - sirovinu, divljaka, prostaka i nacionalistu iz ustaške familije...ukratko polučoveka!!

Izvini, a šta si hteo reći gornjim tekstom? Da nisi možda hteo o kulturi muslimana u Sarajevu? O onoj šačici koji idu i u pozorište?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2002, 20:29 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Okt 2001, 01:00
Izvini, znash li ti Josipa Pejakovica licno kad tako pricash o njemu i svemu shto on radi? Moguce je da si ga upoznala-i da je ostavio neki pogreshan utisak,ali taj covjek je jedna kompletna legenda,sve njegove monodrame su na mjestu i iskreno mislim da nije u redu da se o bilo kome prica na takav nacin-a najmanje o glumcu koji je i prije rata godinama punio sve sale po bivshoj Jugi. Ako ti je njegov humor sirov, dovoljno je da to kazesh, ali ja sam sigurna da u sadashnjem Sarajevu niko nije zasluzio mjesto tog direktora vishe od njega.

Za tu Jasminku mi je drago, mislim, svaka njoj cast...i ja cu jednog tako:-P ...samo ne kontam...kako je uspjela nastupiti kao solista pod dirigentskom palicom Johannesa... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2002, 20:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Ne poznajem Josipa Pejakovica kao ni njegove monodrame. Zato necu komentarisati njegovo novo radno mjesto. Znam sta se desavalo u cetvrtak u Narodnom pozoristu iz prve ruke. Moji starci su bili tamo pozvani zato sto se otvarala ta HVB banka, koliko sam shvatio jedna od 5 najvecih banaka u Evropi. Utisci su im otprilike bili sljedeci : Koncert je stvarno dugo trajao a stari je bio gladan. Vecera je bila predvidjena po zavrsetku koncerta pa je covjek jedva cekao da se isti zavrsi. Inace, nema blage veze sa muzikom a narocito ne sa klasicnom. Stara je opet akcenat stavila na posmatranje garderobe ostalih zvanica i to najvise zenskog dijela populacije u Narodnom pozoristu... Koliko sam uspio da uzvezem stvari iz njihove price, tu se okupio veliki broj ljudi. Ali, ljudi nisu dosli zbog muzike. Dosli su da bi stvorili nova i produbili postojeca poslovna poznanstva. Da vide i da budu vidjeni. Ne da slusaju.
Da napomenem : moglo se uci samo uz pozivnicu ( stari je pozivnicu dobio faksom, nista posebno, obicni komad papira isaran rijecima na srpskom i njemackom jeziku ).

U Knez Mihajlovoj u Beogradu cesto mozete vidjeti studente i asistente sa muzicke akademije kako sviraju, tu na ulici. Kutije za instrumente su otvorene i ocekuju da im prolaznici ubace pokoji dinar. Prolaznici to rade... Neko ce reci da je nisko to sto su izasli na ulicu i sviraju... Neko ce reci da je to isto kao da prose. Mozda su u pravu.

Ali, zar se u Sarajevu nije desila slicna stvar. Sarajevska filharmonija i Jasminka Sipka su svirali pred ljudima koji su im u kutiju ubacili 25000. km.

Za mene je bolje ono sto rade studenti i asistenti muzicke akademije u BG jer, jebiga, njih je mogao u toj Knez Mihajlovoj i cuti neko ko zaista poznaje i cijeni klasicnu muziku a za sarajevsku filharmoniju se to ne moze reci. Slusala ih je gomila ustogljenih kretena sa kravatama bez sluha za bilo sta drugo osim za zvuk novca ( ukljucujuci i moje cijenjene roditelje ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2002, 10:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

LadyBug,
da, poznavala sam i njega i njegovu ženu, nažalost.

"Kompletna legenda" ????? Da ne pomisliš da se radi samo o neslaganjima ukusá, reći ću samo: Daj ne nasmejavaj me, molim te.
Može ti se svideti njegovo roktanje i brslačenje u nekoj ulozi (eventualno), ali ako si i privatno sirova budaletina plus šovinista...
...Plus šovinista...
...Plus šovinista srbomrzac...

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2002, 10:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 22 Jan 2002, 01:00
carolija je napisao:
Izvini, a šta si hteo reći gornjim tekstom? Da nisi možda hteo o kulturi muslimana u Sarajevu? O onoj šačici koji idu i u pozorište?

A sta ti zelis s ovim da kazes? Daj, molim te, Carolijo, pa svugdje ima i kulturnih i onih drugih ljudi. Mislis da je to vezano za religiju? Ili sta?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2002, 10:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Secret, u pravu si ti.

Samo postavljač teme je jedan provokator, pa mu ja namerno malo kvarim temu.
Provociram ga. Razumeš? ;)

A što se tiče 'kulturnih zbivanja' u Sarajevu nisu za poređenje od pre rata na ovamo. Da se ne ponavljam, dakle:

jAdno li je pozorište ko mu je direktor.

Toliko.
Hvala na prostoru. ;)

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2002, 11:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 22 Jan 2002, 01:00
:D

Dobro, da mu posaljemo Muamera i co da mu daju koji komentar :D
Mislim, kad se kvari da se POkvari :P

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2002, 16:42 
Početnik
Početnik

Josip i moj tata su jako bliski drugovi, vjerovatno i najbolji, radili su skupa i prije i poslje rata-a moj tata je Srbin. Nije da se nekog tice-ali toliko o srbomrznji.
Ne znam jesi li ponekad poslushala text neke njegove monodrame, meni se svidja. Svidja mi se i shto se pravi da je divljak, svidja mi se i shto se pravi da je sirov- i svidja mi se shto svi ti textovi nisu nimalo sirovo osmishljeni. Tako bar ja mislim.
I shto se Jasminke tice-boli je birga pred kim svira. Svira za sebe jer to voli. Svira jer joj je omogucena sala, svira za koncertnim klavirom, ona zna da je zvijezda-nema veze shto cini uslugu novim i starim Sarajlijama koji misle da ih slushanje klasicne muzike cini produhovljenim. U sali punoj laika i ljudi koji pate od nekog nivoa se sigurno morao naci neko ko je stvarno uzivao i ko je mogao procijeniti kako je Betoven odsviran. Taj neko i Jasminka sama su dovoljni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2002, 19:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
LadyBug

radili su skupa i prije i poslje rata-a moj tata je Srbin.

Aha.
Dakle pre i posle rata??
A za vreme rata je tvoj tata Srbin samo malo klao Josipa??cccccccc

Citiraj:
LadyBug

Nije da se nekog tice-ali toliko o srbomrznji.

Ako nas se ne tiče, što nam saopštavaš??

Citiraj:
LadyBug

Svidja mi se i shto se pravi da je divljak, svidja mi se i shto se pravi da je sirov- i

Eh, da je to da se on samo pravi da je sirovi divljak..cccccc

Sav njegov rad sam pratila do pred rat. O intervjuima uz rat i posle ne bih diskutovala, pitaj tatu zna on bolje od mene, jer mu je to najbolji drug, srećom Josip nije nikad bio moj drug jer je on za mene stariji čiko, samo ću reći ovo: neko ko hvališe Genšera na sva usta, za mene je nacista!!!

Tako ja mislim.

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2002, 17:48 
Početnik
Početnik

Imala sam u planu da ti dam do znanja da su Josip i neki drugi ljudi u stanju da vide neshto dalje od nacionalizma...u bilo kojem vremenu...da je gluma neshto vishe od svega toga...da novinari u toku rata nisu objektivni...ali ti definitivno nemash pojma o cemu ja pricam...vidim da spominjesh neka klanja...da me pitash zbog cega ti ja sve ovo pricam...ziva ti meni bila sestro josh 100 godina.
LaDYBuG

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2002, 06:42 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Avg 2002, 02:36
Stvarno od srpskog nacionalizma nema goreg na svijetu, u to se na zalost uvjeravam svaki dan. Smeta im kada Bosnjak pa i Bosanac uspije, pocrkali bi. Carolija, kultura tvoga naroda se vidi u njegovom genocidu spram onih koji mu ne pripadaju. Kulturno vas ne moze izdici ni Mocart ni Betoven koliko vi sebe mozete srozati klanjem, silovanjem i uopste ubijanjem djece i zena. Nemoj da se zagrcnes, istina boli.
A sto se tice moga naroda, Bosanaca i Hecegovaca, mi zelimo zajednistvo, pluralizam, demokratiju i toleranciju, sto nas dize na kulturnoj ljestvici daleko iznad vas, i stavlja nas na tron jednog modernog i naprednog naroda. Mi oprastamo ali ne zaboravljamo i sigurno nismo zasuti nocnim morama jer se nismo ogrijesili nemilosrdnim ubijanjem kao vi.
Ako ti slucajno nesto iz ovoga nije jasno, obrati se medjunarodnom sudu i Ujedinjenim Nacijama i pitaj ih kojeg naroda vodjama se sudi za genocid i etnicko ciscenje.
Evo mala pomoc uz slike :-)
Slika

Prijatelj Almir

Nosim te u srcu, cuvam te u ruci,
pjevam samo o tebi, mojoj Banjaluci.
Ti si radost srca, nasa topla luka,
ti si san djetinstva, nasa Banjaluka"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2002, 11:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

LadyBug,
ti si prva mene nešto pitala pa smo tako i započele priču, zar ne?

Imam pojma o čemu govoriš. Mnogo više nego što misliš, "sestro".
Novinari, dakle, nisu u vreme rata objektivni??
Aha!
Tu mi dođi!!
Pa između ostalog, zbog novinara.. fotosa i izveštaja sa Markala, koje su puštene u svet, zna se šta se mom narodu desilo!!!!!!!!!!!
Džabe što se par godina kasnije utvrdila istina!!!!
Neću da ti detaljišem ništa.
A da li je gluma iznad svega...ne treba da o tome pričamo.

Zašto se nerviraš?

Pa ne mogu ja zabraniti tvom tati da se druži s Josipom.
Zar ne?
Oni su se, kako kažeš, lepo slagali pre i posle rata.
Napravili su samo malu pauzu za vreme rata (izvini što ja pomenuh reč klanje, ma gde bi drug druga, pa je l' tako? Samo su po novinama malo mučili Josipa, ta srpska đubrad... nije to ništa!!
Ajdeee!!
Nije on tu mislio na svoje drugove. Aha!!)

Eto, "sestro" neka smo se i posestrile.

Od srca te pozdravljam srpkinjo!!!!Pozdravi svoje kod kuće. Slika

Slika

Almire,
s kim ti pričaš??
Zar nisi razumeo kad sam ti rekla da je moja diskusija s tobom završena

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2002, 17:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Maj 2002, 01:00
Pa Almire debilu stvarno nisi normalan gdje god se pojavis trujes narod svinjo jedna zatrovana

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]