banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 17:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Avg 2002, 19:07 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Avg 2002, 02:36
Deset godina od razaranja Vijecnice

U povodu obiljezavanja deset godina od razaranja Vijecnice, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUBBiH) u ponedeljak, u 11 sati, ce u prostoru Vijecnice predstaviti nove brojeve casopisa Bosniaca. Zapravo, rijec je o dva dvobroja (ceiri-pet i sest-sedam) koji su tematski posveceni obiljezavanju deset godina od razaranja Vijecnice. Kao sto je poznato, Vijecnica je izgradjena u periodu izmedju 1892. i 1895. godine na zanimljivoj parceli u obliku trokuta. Projektovao ju je Aleksandar Wittek, koji je i zapoceo gradnju, a zbog bolesti ga je zamijenio i uz neznatne izmjene zavrsio projekat Ciril Ivekovic. Od 1945. godine u objektu Vijecnica smjestena je Narodna biblioteka BiH. Kada je u noci izmedju 25. i 26. avgusta zapaljen i unisten ovaj izuzetan simbol bh. kulture, unisten je i veliki broj bibliotecke gradje, a NUBBiH ostala je bez svoje zgrade. Radovi po fazama na rekonstrukciji i sanaciji objekta Vijecnice poceli su jos 1996. godine. Nedavno su obezbjedjena i sredstva za rekonstrukciju Centralnog hola Vijecnice. Naime, Hansjorg Krecmer, sef delegacije Evropske komisije u BiH i Mustafa Pamuk, guverner KS, potpisali su Memorandum o razumijevanju izmedju EU i KS, kojim su predvidjeni radovi na rekonstrukciji Vijecnice, Etnoloskog odjela Zemaljskog muzeja i sportskog centra Zetra, za sto ce biti utrosena tri milona eura. Polovina tih sredstava namijenjena je za rekonstrukciju Vijecnice, a radovi bi, kako saznajemo od Dzihada Pasica, direktora Federalnog zavoda za zastitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijedja trebali poceti ove godine. Medjutim, ni nakon zavrsetka ovih radova objekat Vijecnica nece biti u funkciji.

Nosim te u srcu, cuvam te u ruci,
pjevam samo o tebi, mojoj Banjaluci.
Ti si radost srca, nasa topla luka,
ti si san djetinstva, nasa Banjaluka"

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2002, 04:10 
Početnik
Početnik

Sve što je ružno, čovjek svjesno potiskuje u zaborav. Ali, preko kulturocida koji je počinjen samo sa jednim ciljem u BIH, ne smije se olahko preći.

Na današnji dan, prije deset godina, agresori na Bosnu i Hercegovinu nakon višesatnog granatiranja, uspjeli su zapaliti zgradu sarajevske Vijećnice.
Ovaj barbarski čin, bio je samo jedan u nizu počinjenih tokom četiri godine beskrupuloznih napada na bh. gradove, koji su imali samo jedno za cilj - uništiti sve što bi moglo ukazivati na bosansku državnost, postojanje Bošnjaka kao naroda na ovim prostorima, te hiljadugodišnju historiju ove zemlje.
Da su "nemilosrdni napadači" u svojim glavama zamislili, ne samo uništiti jedan narod, već i pisane tragove o njegovom postojanju i obitavanju na ovdašnjim prostorima, dokaz je i granatiranje i spaljivanje Vijećnice, koje je "školski primjer" kulturocida.
Svoj bijes "oni" su 25. avgusta 1992. godine iskalili, što je zgranulo i šokiralo cijeli civilizirani svijet, na zgradi sarajevske Vijećnice - specifičnom simbolu bh. kulture. Uništavanjem zgrade, izgrađene u vrijeme Austro-Ugarske monarhije, u kojoj se nalazilo dva miliona knjiga, mislili su da mogu zatrti, ama, baš sve.
No, prevarili su se, kao i svaki put u godinama agresije, kada su uništavali kulturno-historijsko blago Bosne i Hercegovine.
Danas, na dan kada je gorjela Vijećnica, mnogi se vjerovatno i neće sjetiti šta se događalo tog 25. avgusta 1992. godine. Sve što je ružno, čovjek svjesno potiskuje u zaborav. Ali, preko kulturocida koji je počinjen samo sa jednim ciljem u Bosni i Hercegovini, ne smije se olahko preći.
Ne samo da se takvo što više ne bi ponovilo, već da bi i Vijećnica i svi ostali spomenici kulture-njemi svjedoci postojanja države BiH i njenih naroda-bili jednoga dana obnovljeni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2002, 11:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
Lamire, zbog takvih kao sto si ti ovaj rat je i vodjen. Ja ne kazem da je jako ruzno sto je zgrada Vijecnice pogodjena. ALi, mozda to i nije bio namjeran cin ili je paljba bila uzvracana bas iz zgrade vijecnice. Ja i ti to ne znamo, jer zivimo u BANJALUCI. Pored toga, ovaj rat nije vodjen protiv Bosne i Hercegovine, vec za jednu jedinstvenu drzavu koja postoji jos od 1918. zvana Jugoslavija. A to sto je Alija Izadbegovic zelio svoju drzavu ti njoj sada i pripadas. Nista nisi izgubio, zato cemu toliki bijes. Stvari se trebaju ohladiti i zivot se treba nastaviti, a nikako zatirati. Ako si mlad zivi, a ako si star vrijeme ti je mrijeti i ostaviti mlade da se vole bez obzira kojj naciji pripadali. :roll:

Vrh

Tema posta: Odgovor
PostPoslato: 31 Avg 2002, 14:05 
Početnik
Početnik

Ne znam o kakvom se ovdje "bijesu" radi. Ja samo zelim da se ne zaboravi crnilo koje je bdilo nad Bosnom i Hercegovinom da nam se to ne bih ponovo desilo.
Jugoslavija nije postojala kao drzava od 1918, nego od 1945. 1918 je bila Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (sto sa mojom Bosnom nema nista), pa je kasnije postala kraljevina jugoslavija sve dok nije Hitleru kapitulirala 1940. Veoma je velika razlika izmedju "kraljevina" i "drzava". Ali o tom po tom.
Ali eto recimo da je bivsa jugoslavija bila drzava jos od 1918. To bih znacilo da je njeno postojanje bilo, do 1991, negdje oko 70-tak godina, manje ili vise. To bih je, prijatelju moj, stavilo u vrstu najkrace zivucih drzava u svijetu i u istoriji. Tu se stvarno i ne moze govoriti o nekoj istoriji jer nekih 70-80 godina ne moze ni pisati istoriju jedne zemlje. Pa i obicni covjek imaj duzi vijek trajanja. Zbog toga ne vidim sta, prijatelju moj, zelis da postignes sa naglasavanjem da je jugoslavija postojala jos od 1918.
A siguran sam , da jednom tako obrazovanom covjeku kao tebi, ne moram da kazem koliko dugo Bosna i Hercegovina postoji. Ako bih smo prema godinama postojanja gledali, onda BiH ima 100 puta vise prava, postojati i biti zemlja, nego bivsa jugoslavija.
I to se i vidi iz prilozenog, jer jugoslavije dapace vise nema, a nasa Bosna i Hercegovina jos uvijek cvjeta i uvijek ce da cvjeta sve dok je ljudi kao mene, pravih Bosanaca i Hercegovaca, koji je srcem vole.

Pozdrav, Almir

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2002, 14:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Nov 2001, 01:00
"...ne smije se olahko preći."

Almire, ti si jedan provokator! !!!!

Ako neko priča o sarajevskoj Većnici ne sme ni pod razno da se prevari i napravi toliko grešaka u svom tekstu, kao ti!!
"OlaHko"!?!?!?!
Imaš sreće što sam u nekom poslu, pa nemam vremena da te ja malo propitam gradivo. Ni malo oLako!!!!!!

!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 09:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Čarolijo, pa ti nisi obaviještena o Bošnjačkom jeziku. Imaju to 'h', i to su nazvali pravilnim, što je opet njihovo pravo, nek' pričaju kako hoće.
Zbog čega ne smatram ovaj topik iole značajnim? Zato što je pun patetike i samosažaljenja. Neće on olako da pređe preko toga... pa to je tvoj problem Almire.

Vrh

Tema posta: Ogovor
PostPoslato: 01 Sep 2002, 16:14 
Početnik
Početnik

Dragi prijatelji,
ne radi se o meni samom nego o nama svima u Bosni i Hercegovini. Mi svi ne smijemo zaboraviti ono sto se dogodilo. Isto tako moramo svi da izvucemo pouku iz tih nasih gresaka koje smo sigurno svi pravili. Tvrdim da bih zalosno bilo ako bih se opet desilo. To je sve. Ja stvarno ne zelim nikoga da isprovociram, nego sam samo ispoljavao svoje misljenje.
Sto se tice moje gramatike, draga Gopodjo Carolija, ja bih vas cak i zamolio da pronadjete vrijeme i da pokusate ispraviti kako ovaj, pa tako i sve moje tekstove koje ja napisah na ovome nasem banjaluckom forumu.
Uzgred budi receno, ne vjerujem da smo ovdje da bih trazili jedno drugome gramaticke greske, nego da bih smo ispoljili svoja misljenja. Ali ako mi ne mozete dati konkretan odgovor, koji zaista ima veze sa onim sto sam ja napisao, onda se zanimajte mojom gramatikom i mojim tkz. "gramatickim greskama"

Bujrum, Almir

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 16:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ma, da, znam, ti isto pišeš o 'konačnom nestanku Jugoslavije' i sl.
Ne trebaju ne znam kakva podsjećanja na rat. Svako normalan zna šta rat znači.
Tvoj problem je što si zarobljen u prošlosti. Učinjeno je šta je učinjeno, ja ne znam da postoji nevina strana u ratu. Više se ne može ispraviti. Neki su naučili nešto, a neki nisu. Sad smo tu gdje jesmo, možemo nešto napraviti sa tim stečenim iskustvom... ili možemo da zazivamo uspomene i da nam to bude ono čim ćemo se baviti izbjegavajući da preuzmemo odgovornost za ono što je sada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 18:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Nov 2001, 01:00
Citiraj:
"... ne vjerujem da smo ovdje da bih trazili jedno drugome gramaticke greske, nego da bih smo ispoljili svoja misljenja.

da BI tražili

Ovo je forum "kultura" i forum "književnost" i ne pada mi na pamet da ispravljam sve tvoje greške niti da odgonetam tvoj jezik. Na mom jeziku nema "bujrum"!!

............................KRAJ DISKUSIJE (moje)

Slika

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2002, 04:45 
Početnik
Početnik

Naravno Carolija, naravno.
Ne brini se, ja u potpunosti razumijem.

Prijatelj Almir

Vrh

Tema posta: Vijecnica
PostPoslato: 02 Sep 2002, 07:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dok se god budemo TAKO dobro sjecali proslosti kao nas prijatelj Almir nikada necemo krociti u tu nasu ljepsu i bolju buducnost. A dok govori o ovoj nasoj prelijepoj Bosni da li misli na svercere, dilere, potplacene politicare, pokvarene nacionalne vodje naseg SLIJEPOG naroda ili misli na prirodne ljepote rijeka, planina, gradova? :-?

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2002, 13:56 
Početnik
Početnik

Prirodne ljepote i potencijale.

Vrh

Tema posta: Vijecnica
PostPoslato: 02 Sep 2002, 14:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

U tome slucaju dragi Almire pricaj o njima ,a ne o nekim glupim ratovima iza nas. Gledaj u cvijece kako raste, a ne kako ces mrziti ovog ili onog sto je iza nas. Zaboravimo na sve- a svi smo nekoga izgubili- i krenimo naprijed prema novoj i ljepsoj buducnosti. :)

Vrh

Tema posta: Osgovor
PostPoslato: 02 Sep 2002, 19:14 
Početnik
Početnik

Vi ocigledno mijesate izmedju oprostiti i zaboraviti.
Jos jednom ponavljam, jer vidim da je to potrebno, da ja nisam zelio uvrijediti nekoga niti pokazati mrznju prema nekome.
Da bih se krenulo u bolje sutra treba oprostiti, dakako!
Ali da se ne bih ponovilo ono ruzno sto nam se desilo, onda nikada ne treba zaboraviti!
Kada bih smo zaboravili, znacilo bih da nismo nista naucili, a to je stvarno pogubno.
Dakle, jos jednom, oprostiti ali ne zaboraviti za bolji put u buducnost.
Gledaj cvjece kako cvjeta i zaboravi o ratovima? Pa to je smijesno. Krajnje adolescentno.

Prijatelj Almir

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2002, 08:28 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Maj 2002, 01:00
Almire,

Sigurno NIKAD necemo zaboraviti Boj na Kosovu 1389. godine!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2002, 14:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ekatarina je potpuno u pravu. Hajde onda da se sjecamo i boja na KOsovu! Zbog onih sto ne zaboravljaju ne mozemo ni krenuti sa novom buducnoscu. Almire, Almire kada si zadnji put bio iskreno onako do dubine duse sretan? Eh vidis ja sam samo onda kada zaboravim sve ono iza nas i zato zelim da zaboravim i hvala na komplimentu- nazivajuci moje miseljenje adolescentim. To znaci, mladim, bezbriznim i voljenim. Jos jednom hvala. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2002, 02:39 
Početnik
Početnik

Bebish,
Adolescentnim kada se neko nazove to znaci da je taj neko jos uvijek nedorastao. Ni u kojem slucaju ne znaci bezbrizan, mada bih se mogla napraviti korelacija izmedju nedoraslosti i bezbriznosti.

Sto se tice bitke na Kosovu, sadasnjoj Republici Kosovu, i ne treba da bude zaboravljena posto je divan primjer gubitka.

Prijatelj Almir

Vrh

Tema posta: :-)
PostPoslato: 04 Sep 2002, 14:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

DRagi almire, ti bi zaista do prekosutra mogao razglabati o nekim stvarima, a da se ne dotaknes sustine. OPet kazem hvala na komplimentu za ono adolescentno misljenje nekoga ko je sigurno bar 5-6 godina i mladji i nezreliji od mene. Vidjeces starije godine te ucine mudrijim i manje drskim i smjelijim ,a samim tim i pametnijim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2002, 02:57 
Početnik
Početnik

Upravo tako Bebish, drago mi je da si shvatila.

Prijatelj Almir

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2002, 06:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Lijepo je prijateljima pomoci i izvesti ih na pravi put. :) Have a great day! :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]