banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Nov 2005, 17:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Okt 2005, 17:29
E na svasta se moze na internetu naletiti.

Elem, evo spiska cisto banjaluckih rjeci, da vidimo dali znate znacenja:

Nerodjena sestra, Fajn, maštrafiti, kalakotra, povlaka, hahar, ćavrndija, hableho, nahajcati, muhalebija, haza(budala), fosna, znahorka, zvizgan, poguzija, capiti, ćandrkati, klanfati, taslaćiti, skjama, garagan, zahukati, kafaz, grdna rane, hantrage, hakarati, handrmoljo, spaciranje, djir, treba, ušćaviti, ćaća ga zakarto, prahnuti, rajnika, ko šukrijina boza, kara Mušanova, vangil, hafifno, lindohan, harem, uhavizati, zarivati, špinjetak, ići u krpe, promaha, sterati, hablek, mašice, uzbijati, has, palamudan, fajtina, tutuš, grmaljka, pokupito, složito,....

Ja vecinu znam. :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 18:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Sta ti dodje kalakotra???To sto ti spominjes je tzv "banjalucki sleng" tj uglavnom izopaceni turcizmi i germanizmi koji su ostali u upotrebi medju starijim polupismenim stanovnistvom

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 19:09 
Početnik
Početnik

Pa ako si zensko, mozda bi ti kalakotra i stajalo. Zavisi kakvog si morala i duse. :lol: 8)

Elem, ovo gore nabrojano nisu turcizmi.

Turcizmi su ovo:
ala, basta, carsaf, coban, jastuk, jorgan, kajmak, kalaj, kasika, kajsija, makaze, marama, peskir, sat, secer, ekser, hajde, sundjer, durbin, pirinac, zanat, kajdanka, jufka, kajgana, kalja, balvan, biser, dzep, dzon, fenjer, gajde, galama, hambar, pamuk, cerpic, cuskija, halka, bozur,
burma, ular, juris, kalauz, kalfa, kalup, kama, kapija, karabatak, karanfil, krevet, lakrdija, mamurlk, mamuza, melez, mermer, meze, miraz, mumija, nisaniti, oklagija, oluk, ortak, kandza, pare, percin, rakija, sacma, saksija, sandale, sedef, sedra, sirce, skela, solufi,
surla, segrt, sismis, tambura, tava, tavan, tepsija, tezga, toka, tumbati, turpija, veresija, zumbul, bedem, belaj, bena, besika, biber, budala, dzak, dusek, dzaba, dzerdan, dzogat, kavga, cilim, cekrk, copav, corav, kais, karaula, kepec, kirija, kandjija, korbac, kursum, majdan, mana, memla, odaja, odzak, pasulj, pihtije, rende, sakat, sanduk, sepet, samar, sasav, tek, uckur, krec, harati, dzukela, djubre, djuture, halaliti, baksuz, burgija, becar, begenisati, bekrija, jaran, kijamet, konak, krntija, magaza, melem, musterija, mustuluk, natenane, rahatluk, rusvaj, sevdah, sevap, tarapana, tefter, srklet, trampa, zahmet, zijan, zulum,dzelat, dzumbus, ceif, avlija, gurbet, bericet, bilmez, bujrum, busija, kabadahija, kaldrma,
kidisati, kokuz, maksuz, maksum, mangup, megdan, mehana, merak, nakarada, namcor, neimar, sofra, raja, sadaka, soj, sokak, srma, tapija, teferic, ters, timariti, ujdurma, zijan,..
. I koliko vidis, turcizmi su siroko zastupljeni kod sviju.

U spisku banjaluckih rijeci bas ne vidim niti turcizam, niti iskrivljeni turcizam. A sem toga, ostali muslimani u Bosni uglavnom ne poznaju ove izraze, sto znaci d se radi o banjaluckom jeziku(da tako nazovem). Vidim samo dva germanizma, fajn i spacirati.

Beograd napr. ima svoj sleng i masu svojih rijeci, koje se naznacavaju kao satrovacke, i nebih bas rekao da je to simbol starijih i nepismenih. Ja licno znam par beogradjana mladjih koji se ponose svojim izrazima. Ima i Sarajevo svoj sleng, svoje izraze i rjeci. Ima i Banjaluka, i koliko se sjecam ovi izrazi u prvom spisku su se koristile kod sviju Banjalucana nevezano za vjeru, naciju,...
E sad, druga je stvar ako u ovom vidis politiku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

a sta je harem?vjeruj mi da znam sta su i gremanizmi i turcizmi(sasvim slucajno sam zavrsila knjizevnost)a isto tako sam dijete iz mix porodice pa imam i baku od 70 i nanu od 86 g pa znam sve te izraze,a nije tacno da muslimani iz ostatka bih ne znaju te rijeci,ok mozda ne sve ali vecinu da,evo ovdje u ny je jako puno sandzaklija(muslimani iz cg-sandzak)koji koriste jako puno tih rijeci,a logicno da svaki grad ima svoj sleng pa tako i bl,a JA sam ALERGICNA NA "POLITIKU" i te vjerske prozivke...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 19:33 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
http://www.cyberbulevar.com/forum/viewt ... 41841daa01

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 19:49 
Početnik
Početnik

Ej dust, odatle sam i pokupio rijeci.

Azdahica-ny

Dali tvoje nene upotrebljavaju pokoju ikavicu?

A ja vjeruj mi, cesto kazem koji od navedenih izraza i niko me ne skonta.
Krajisnici uglavnom poznaju znacenja iz spiska, ali opet ne sve.

Zato nisam ni uvrstio rijeci, izraze poput bihuzuriti, zahmetiti, Cocin bubanj, polupo loncice, biles,.. jer to znaju uglavnom svi u BiH.

Harem je muslimansko groblje na banjaluckom. Kalakotra je ruzna rijec, salio sam se kad sam ti to rekao. Nemoralna zenska, profuknjaca, fuksa.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2005, 20:39 
DELETED

Poslednji put menjao DELETED dana 10 Nov 2005, 00:29, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2005, 20:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
dilajla je napisao:

Nerodjena sestra, Fajn, maštrafiti, kalakotra, povlaka, hahar, ćavrndija, hableho, nahajcati, muhalebija, haza(budala), fosna, znahorka, zvizgan, poguzija, capiti, ćandrkati, klanfati, taslaćiti, skjama, garagan, zahukati, kafaz, grdna rane, hantrage, hakarati, handrmoljo, spaciranje, djir, treba, ušćaviti, ćaća ga zakarto, prahnuti, rajnika, ko šukrijina boza, kara Mušanova, vangil, hafifno, lindohan, harem, uhavizati, zarivati, špinjetak, ići u krpe, promaha, sterati, hablek, mašice, uzbijati, has, palamudan, fajtina, tutuš, grmaljka, pokupito, složito,....

Ja vecinu znam. :P

ja znam jedno pola ...

uzgred, špaciranje je od njemačke spazierung - hodati. ne znam da li sam dobro napisao, iz glave, te smatram da je aždajica u pravu. diplomirani profa srpskog. :wink:

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 21:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

znam ja sta je harem(za harem nisam sigurna da li svi koriste u bosni,znam da u sarajevu kazu idu na kabur-grob,a moja nana je govorila i ikavicu(tipa mliko :)iako je relativno skolovana za ta vremena,zavrsila "realku" a sad siba engleski :)
btw,i ja ako pricam "srpski"koristim barem trecinu tih izraza :) )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2005, 00:31 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2005, 07:26 
Početnik
Početnik

Ej sisibane, levat je opste poznata rijec. A i znacenje :P .

azdahica
Citiraj:
btw,i ja ako pricam "srpski"koristim barem trecinu tih izraza

E sad, ne ulazim ko koji jezik prica. Kako je ko koje nacije tako i neki od jezika prica. Meni licno nema neke razlike izmedju srpskog, hrvatskog i bosanskog. Elem, to je vec druga tema.

I neko ko prica bosanski a iz Teslica je zna opet trecinu ovih izraza.
Meni je interesantno probrati samo banjalucke izraze. S tim da postoji i odredjena nepravilnost govora tipicna za banjaluku. Mislm da samo banjalucani govore skupito, slozito, napravito,.... A i koriste trece lice jednine i kad ne triba.

Sisiban jope
Ej dobar ti je sazetak, za neke izraze nisam ni sam bio siguran, mada bih te ispravio oko klanfanja. To ti je isto kao i taslacenje, žeganje, krkaćina,... :wink:

I gdje da zaboravin krajisko otezanje poput helaaaaanke, Sloveeeenka, .... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2005, 08:23 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2005, 08:45 
Početnik
Početnik

Sisiban
Citiraj:
Opet moguće, mada znam za izraz "joj, što sam se naklanfao do Paprikovca, noge su mi otpale", u značenju "joj, što sam se nahodao"...

Pa jarane, ko je klanfao oko Paprikovca mogao je samo s nogu. Izraz je u uskoj vezi s tarabljenjem. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2005, 09:31 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Mislm da samo banjalucani govore skupito, slozito, napravito,....

Pogresno .... ne znam mnogo (da ne kazem nijednog) banjalucana koji koriste te izraze.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2005, 09:58 
Početnik
Početnik

Ezan
Citiraj:
Pogresno .... ne znam mnogo (da ne kazem nijednog) banjalucana koji koriste te izraze.

Odakle si i koliko ti je godina ako se smije znati.
Ja ne samo da znam mnogo koji tako govore(neki i namjerno u zajebanciji), vec uvijek po govoru znam dali je neko sa Hiseta, Novoselije ili uzeg centra grada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2005, 10:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
Dilajla, istog sam misljenja kao i Ezan.. (godiste sam '73- ako ti sta znaci)
zivjela sam u "uzem centru", kao i na Starcevici i u Mejdanu :)

ama bas nikog ne znam da je tako pricao.. ranije se govorilo da Banjalucani imaju "najcistiji" naglasak kao i korektno izrazavanje.. za danas ne bih znala reci..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2005, 10:18 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2005, 10:34 
Početnik
Početnik

cosma
Citiraj:
ama bas nikog ne znam da je tako pricao.. ranije se govorilo da Banjalucani imaju "najcistiji" naglasak kao i korektno izrazavanje.. za danas ne bih znala reci..

Tacno je da je raja iz uzeg centra pravilnije govorila nego raja po mahalama. I ne samo po mahalama. Raja iz dijelova Mejdana, iz Sehera, Novoselije, sa Mocila, je govorila drugacije nego raja iz ostatka grada, i tu sam spomenute nepravilnosti uvijek uocavao i uvijek znao ko je odakle.
Ne znam kako vi, ali spomenute nepravilnosti su po dijaspori postale neka vrsta "zastitnog znaka" Banjalucana. Drugacije nas drugi po govoru i ne prepoznavaju. Osim krajiskog otezanja naravno.

Sisiban
Odgovor slijedi, mada moram priznati da sam neka tumacenja prepisao sa dustovog linka.

kalakotra je nemoralna cura
ćavrndija je vrtenje u krug, pogotovo kad se zamanta
hableho je neko malo udaren, blentav
muhalebija je jelo od rize
garagan je star i krupan
zahukati je isto ko zaholcati, zaljuljati
kafaz je kavez
hantrage su zapustena, zarasla, strma i opasna mjesta
hakarati su gomila nepotrebnih stvari
ušćaviti je ubudjati
ćaća ga zakarto je kletva, tojest caca te izgubio na kocki
tutus je neko dosadan
grmaljka je tupa i nezgrapna cura, papanka
grdna rane je kad nekog u isto vrijeme i simpatises a i zalis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2005, 10:48 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
muhalebija je jelo od rize

NIKADA .... to bi mogao biti samo sutlijas. :wink:
Muhalebija je ... gusce skuhan griz
Citiraj:
hableho

..... u principu govorilo se i koristilo ... hableJK ili od milja BLEChAK.
Citiraj:
hantrage su zapustena, zarasla, strma i opasna mjesta

hantrage su PRNJE nikako mjesta.
A odakle je dilajla ili ti pak lajladi .... :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]