banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 23:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Dec 2005, 13:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2005, 12:19
Šta u ovom vremenu koje svi skupa živimo znači biti kulturan.. ?
Šta predstavlja ta ista kultura nama i kako je mi danas upražnjavamo???
Idemo li u galerije, posjećujemo li muzeje ili pozorišta, ili smo se i mi uhvatili globalne kulture..?
Ipak mislim da preovladava globalna kultura, TV sapunice, MTV, globalna moda i slične stvari. Orginalnost je ugožena, drugačije mišljenje je rijetkost, nekako svi se uklapamo u šablon svoje neke regionalne kulture, koja je sve osim kulture.
Primjer iz Sarajeva je Zemaljski Muzej, ta kulturna institucija je bila zatvorena za javnost punih 8. mjeseci, bez da se iko oko toga nasekirao, zamislite da se u Belgiji njihov muzej zatvori za posjetioce, jedno tri dana.... kontam čitava vlada bi snosila posljedice, kod nas ništa nije niko ni primjetio da je muzej zatvoren...
Zapostavili smo prave oblike kulture i načine njenog ispoljavanja, izgubili smo i kulturu dijaloga, šta više, osnovna kultura čovjeka je svedena na minimum, znate ono dobar dan , doviđenja, hvala, molim, i slične stvari.

Kultura koja sama po sebi nije baza čovjeku, već predstavlja nadgradnju, a neki je vole nazvati i luksuzom...zar je danas stvarno kultura postala luksuz koji je velikoj većini stanovnika uskraćen..?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2005, 11:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Vidim nista, e ja cu onda nesto reci...
Ja zivim i radim u Sarajevu...kao to je glavni grad drzave koje jos nema.. nekad u miru Sarajevo je bilo grad.. ovo danas je da te bog sacuva..
Nas Sarajlija iz mira ima jedna trecina ovo sve ostalo su padobranci.. nemaju oni naviku zivota u gradu.. niti imaju kulture, pa ni one osnovne..

Bio sam i u vecini gradica ovo poslije rata i slicne sam stvari vidio... sve kojekakvi lokalci koji vozaju najveci traktor u selu, vodaju lokalne manekenke.. koje su dosle iz obliznjih sela.. i sad su se kao upele, a ni na stiklama ne znaju hodati.

Ove institucije kulture... pozorista, muzeju, galerije.. skoro i ne rade, tamo se sve manje i manje ide, nije to vise moda, sad treba biti rado vidjen po lokalnim kafanama i auto pijacama, koride su danas najposjecenije manifestacije...
A ona osnova kulture ili dijalog... pa samo procitajte neke postove na ovom i drugim forumima i sve ce Vam jasno biti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2005, 11:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
Ja sam nekulturan...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 10:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Ne bi da generalizujem ali kultura nestaje. Nove generacije se ne odgajaju u tom duhu a i rat je ucinio svoje :-? Jedina kultura kojoj se danas svi klanjaju se zove - novac. Nebitno koliko ( sto vise to bolje) i na koji nacin doci do istog :-?

Nekad je bilo normalno da dijete pohadja muzicku skolu, ide na balet, folklor, cita knjige i mimo skolske lektire..

Ta su vremena prosla :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 11:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Bas tako, pitajte djecu danas sta bi htjela biti sutra, sve sami fudbaleri, manekenke, pjevaci i pjevacice, nema doktora, pilota, arhitekata, glumaca i sl. zanimanja.. danas konzumiramo masovnu kulturu, gutamo sta nam se servira... zamislite kako je po manjim gradovima....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 13:16 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 17:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
Pa da, jos i kakve avatare stavljaju.

Ja ne znam sta je kultura i nisam kulturna. Eto - priznala sam konacno. Sad mi je lakse.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
ajkula je napisao:
Ne bi da generalizujem ali kultura nestaje. Nove generacije se ne odgajaju u tom duhu a i rat je ucinio svoje :-? Jedina kultura kojoj se danas svi klanjaju se zove - novac. Nebitno koliko ( sto vise to bolje) i na koji nacin doci do istog :-?

Nekad je bilo normalno da dijete pohadja muzicku skolu, ide na balet, folklor, cita knjige i mimo skolske lektire..

Ta su vremena prosla :cry:

pa ako su te od malena ucili da ides na predstave,razne kurseve,da si clan biblioteke...tesko da ce ti bilo ko kasnije iskorijeniti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hoces mi reci da je neko, kome je glavna preokupacija kako sastaviti kraj sa krajem i kako prehraniti porodicu, okupiran obilaskom galerija, kurseva ( koji se placaju), kupovinom instrumenata, itd?

U moje vrijeme ici u muzicku skolu je bila priviliegija, jer se to obrazovanje placalo + kupovina instrumenta. Skontaj samo koliko kosta jedna dobra violina, flauta a da ne pricamo o klaviru? :roll:

Onaj ko je kao dijete odgajan u tom duhu ako ima mogucnosti - te iste vrijednosti ce prenijeti i na svoje potomke. Postoje neki koji bi mozda i htjeli ali nisu u stanju. A vjerujem da ima i onih koji su se s vremenom "preorjentisali" na druge "kulturne" manifestacije :wink:

Uostalom, ne moramo raspravaljati pojedinacno. Dovoljno je da pogledamo kako nasa "drzava" gleda na sve to i koliko ulaze u takve objekte i kulturne programe :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 01:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56

Poslednji put menjao emeritus dana 23 Dec 2008, 10:34, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 02:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[quote="ajkula"]Hoces mi reci da je neko, kome je glavna preokupacija kako sastaviti kraj sa krajem i kako prehraniti porodicu, okupiran obilaskom galerija, kurseva ( koji se placaju), kupovinom instrumenata, itd?

U moje vrijeme ici u muzicku skolu je bila priviliegija, jer se to obrazovanje placalo + kupovina instrumenta. Skontaj samo koliko kosta jedna dobra violina, flauta a da ne pricamo o klaviru? :roll:

Onaj ko je kao dijete odgajan u tom duhu ako ima mogucnosti - te iste vrijednosti ce prenijeti i na svoje potomke. Postoje neki koji bi mozda i htjeli ali nisu u stanju. A vjerujem da ima i onih koji su se s vremenom "preorjentisali" na druge "kulturne" manifestacije :wink:
e vidis kad sam ja bila klinka isla sam u muzicku skolu,na moderni balet,casove jezika,sport...SVAKI vikend na neku djeciju predstavu ili makar neki djeciji film u kinu,prije polaska u skolu sam bila clan biblioteke i danas radije odvojim pare za neku dobru predstavu nego za kafanu,a sorry vecinace radije potrositi pare na krpice i da se proseta po nekom "fancy"mejstu a sto nisu procitali knjigu od osnovne skole nema veze,btw u Banjaluci se i danas organizuju kulturne manifestacije,izlozbe,koncerti koji se NE placaju ili su cijene minimalne,npr koliko vas zna za koncert u podne nedjeljom u Banskom dvoru,jeste li makar iz radoznalosti otisli to poslusati?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 10:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U klasi kojeg profesora? :D Samo nemoj reci da si bila kod Asera :P

To za koncerte ces vec upitati one koje zive u Bl :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 11:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

to je ovaj nas zivot natjerao ljude da se bave opstankom, ili da se trude da prezive od jucer od danas... Za knjige se nema ni vremena, a ni para.. ili da se izrazim drugacije natjerali su nas da se bavimo bazom za nadgradnju se nema vremena....recimo u Sarajevu su se tek poslje rata knjige djelile na debele i tanke.... sta vise...a i domovi kulture su danas magacini ili su i sruseni cak....muzeji ne rade , pozorista nemaju grijanje.. galerije zjape prazne... a mi slusamo narodnjake...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2005, 16:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ajkula ja sam isla u priv muzicku skolu u domu kulture a profesori su mi bili neki Miroslav i Dado(on je predavao gitaru i u "drzavnoj")
Gost,tvoja odluka hoces li ti upaliti tv i gledati "hajat"po cijeli dan ili prosetati do biblioteke po neku knjigu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2005, 12:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
azdajica-ny je napisao:
npr koliko vas zna za koncert u podne nedjeljom u Banskom dvoru,jeste li makar iz radoznalosti otisli to poslusati?

evo ja jesam... ne boli ljudi, niko ne grize :lol: slobodno udjite...
..priznajem da nisam odavno otishla na neki koncert u BD, jednostavno nemam naviku, a chesto ni vremena, odem kad se sjetim ili kad bude neshto interesantno.. deshava se da sala bude poluprazna nekom dobrom koncertu..

Pozorishte je prilichno posjeceno u posljednje vrijeme - kako vratishe cijenu karte na 3km.. pohvalno!

Galerija je prazna, kao i obichno.. kad god udjem, zhive dushe nema.. mozda ljudi idu na otvaranja, ja to bash i ne volim

mislim da ovom gradu treba malo vishe 'svjezhijih' stvari..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2005, 20:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Ja cu odgovoriti na prvo pitanje ove teme...
Smatram sebe kulturnim covjekom ... pristojnim prije svega a onda i kulturnim... vazno je napraviti razliku izmedju pristojan i kulturan ... jer covjek postaje kulturan posjecujuci kulturna desavanja svakog tipa od kina i pozorista do koncerata, izlozbi, knjizevnih veceri i ostalog ... Nacin pisanja je isto jedan od preduslova da bi covjek bio kulturan , bogatstvo rjecnika ....
A pristojan covjek je onaj koji se pristojno ponasa na ulici, pristojno ophodi prema ljudima ... itd ...
Toliko o tome .......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2005, 20:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Dzaba ti kultura ako nemas kapacitet. Ima ljudi koji hodaju po svim inim "kulturnim desavanjima i dogadjajima" k'o ovcice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2005, 00:56 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Okt 2005, 21:39
Utopija je napisao:
Dzaba ti kultura ako nemas kapacitet. Ima ljudi koji hodaju po svim inim "kulturnim desavanjima i dogadjajima" k'o ovcice.

Tu si u pravu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2005, 11:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citat>
Gost,tvoja odluka hoces li ti upaliti tv i gledati "hajat"po cijeli dan ili prosetati do biblioteke po neku knjigu...

To se ja slazem, no nije moj izbor to sto je U2 bio 97 godine, nakon toga sam morao cekati do 2005-te da dodje Jami u Sa. sve ostalo su kojekakve hopa-cupa manifestacije..... odem ja u ZG odem u Novi Sad i Beograd na neke koncerte ili partije..a sta ce oni koji nemaju para.... lako je sjedit u Belgiji pa je stvar pojedinca hoce li otici na neku svirku ili nece, ponuda je tu....
Knjiga je stvar pojedinca, stvar licnog izbora... kao i Hayat (mahalska TV kuca-fuj...)... no pod pritiskom mase covjek lagano gubi kompas ili da se drugacije izrazim, ovaj sistem se trudi da utice na pojedinca i prisili ga da promjeni svoja mjerila vrijednosti....da prihvati ovu krkansku masovnu kulturu, a globalizaciju i amerikanizaciju ovdje necu spominjati jer valja nama u BiH stici u tu fazu.
Danas je najveca manifestacija u BiH korida...na njoj bude oko 70. 000 ljudi to Vam je Nou Camp u BiH.,....
Ostala prica o pristojnosti i sl. stvarima je isto tako izbor pojedinca... ja smece nikad kroz prozor nisam bacao, starijima sam ustajao u tramvaju, u skolu nisam isao u trenerci nikad, smece sam trpao po djepovima, bio sam u pionirima ,nisam ni u rijeke bacao smece nikad..ni iz auta... al ocigledno je da nije samo do mene...
Zastanite svi Vi barem jednom dnevno i osvrnite se oko sebe, gdje god bili da bili....... ima li smeca, ima li nesto slomljeno, pokvareno, bacaju li raja svuda oko sebe smece.. ili vidite li ljepotu ili Vam se zeludac prvrce u stomaku... ja vec neko vrijeme hodam sa muzikom u usima i ne gledam puno jer se nerviram pod pritiskom papaka....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2005, 15:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
A zasto je lose hodati u trenerci i cemu pioniri?? poz :D 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]