PUNO DECIJIH DUSA
Spavao sam u plavim sumama. Oko mene je - pucketalo cvece, zareci se u dubini pucilo je usnice - a one su me snazile gipkom vrtoglavicom... Spavao sam u plavim sumama. Nikoga, pored puta. Donekle zagusljiv, sumpor nezno plav kao bakar sulfat nadimao se u mojim venama razveseljenim slatkom dimnom pundjom. Neko me je skropio; i sva gorcina neprimecenIh dijamanata, - sa verovatno isto tako neprimecene dijademe aristokratske gospodje sto se u lokvicama (malko zimogrozljivo) zarila kao rastrzan plast poglavito rdjavo raspolozen, - pupila je u nepovrat mekotom mlecnih gusaka.. Fina skropionica alkalna kao gugutka skrozirala me je, voleo sam sto je moje srce, kao sundjer - u zavadi sa munjevitim varivima :upijalo moju sopstvenu krv. Spavao sam u plavim sumama Inficiranih noktiju; napomadjen vedrom paprati po zajapurenosti, i do u krajnost radosnom strcanju burmutaste krvi koju sam usmrkivao; znao sam da su nozni. Stoplala ispruzivsi (cInilo se da cu ovde zauvek ostati) kao kljucalo kestenje opijao sam se, cudnom izrezbarenoscu svoga ostajanja (u slonovoj kosti), kamernoscu burmuta, muzikom - lezerne svlacionice.
Dejan Nikolic (iz knjige''UPUTSTVA ZA VASPITANJE MLADIH PRINCEVA'')
|