banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 17:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Domaca knjizevnost
PostPoslato: 21 Avg 2005, 13:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Na moju veliku zalost primijetio sam da pojedini na ovom forumu, ali i mnogobrojni u drustvu, razmisljaju o domacoj knjizevnosti (ali i muzici, slikarstvu, pozoristu, filmu) kao o nekvalitetnim umjetnickim sadrzajima. Ili, pak, smatraju, da domaca djela ne mogu, ni u jednom segmentu, "parirati" djelima svjetske knjizevnosti. To nije tacno. Domaca knjizevnost (a pod tim terminom mislim na sva djela koja su nastajala na srpskom (ili srpsko-hrvatskom) jeziku) obiluje takvim bogatstvom i ljepotom, silinom simbola i znacenja, da bismo komotno mogli cijeli zivot samo citati domacu knjizevnost.
Ne kazem ja da trebamo zanemariti svjetske klasike. Naravno da to ne smijemo. Ko bi jos sebi dozvolio da ne procita "Bracu Karamazove", "Fausta", "Zlocin i kaznu", "Ime ruze", "Zvonara crkve Notr-Dam"...
Volio bih da mi neko objasni otkud to misljenje da domaca knjizevnost ne valja ili barem da je "manje dobra" od necije druge? Ne pamtim kada sam zadnji put na temi "Knjiga koju ste procitali ili je trenutno citate" procitao da je neko uzeo neku knjigu domaceg pisca.
A ukoliko ne poznajemo sopstvenu knjizevnost, mozemo se samo nadati da cemo upoznati i stranu. Jer, nikada necemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2005, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Na brzinu, Crnjanski, Popa, Kis. 8) 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2005, 16:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Ja sam bas ovih dana dobila Dervis i Smrt (to sam citala prije jedno 10-tak god) i kad sam pocela citati nesto me je iznenadilo sto ne vidjam cesto ovdje u knjigama koje citam. Radi se o predgovoru, ni manje ni vise nego 22 stranice (Izadanje je Rad, Bg, 1990), iskreno - nisam mogla da sve to procitam. Da li je to i dalje tako (ovdje i ako ima predgovor, obicno je jednu ili 2 starnice) i cemu toliki predgovor? Da li je ovo stivo i dalje obavezna lektira? Dosta stvari sam zaboravila i nekako mi je malo cudno opet citati na cirilici, ali nije lose. Jos ne znam sta da mislim o knjizi....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2005, 00:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Balasevic.

Tri posleratna druga ubija...
Jedan od onih zivota takodje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2005, 02:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Odkud tebi samo ideja da neko od nas podcjenjuje nasu knjizevnost?Naravno da u svjetskoj postoje djela i pisci koji su na vrhu ali sta je s Njegosem,Andricem,Selimovicem...?Evo,ja sam prosle sedmice citala "Na Drini cuprija"na engleskom,nasla u lokalnoj biblioteci tako se obradovala...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2005, 08:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za druga Utopiju,
zasto bas ti pisci? Njihova neobicnost ili je nesto drugo u pitanju?

Za Dove,
"Dervis i smrt" je vrhunsko djelo. U njemu ima toliko reminiscencija na svete knjige (prije svega Kur'an i Sveto Pismo) da je za ne povjerovati. Ipak, nije to glavni razlog zbog cega je ta knjiga velicanstvena. Takva psihologija izazvana unutrasnjim problemom vjere i religije, spoznaje i neshvatanja samoga sebe i drustva osobena je u domacoj knjizevnoj produkciji.
Sto se predgovora tice oni su bar jasni - svaki izdavac se trudi da uz svoje izdanje stampa i predgovor, koji se obicno sastoji od autorove i biografije te vizije djela onog kriticara koji pise predgovor. Ipak, iako ja tvrdim da je kritika bezvaze, mnoge predgovore valja procitati, jer neki od njih, makar jednom recenicom, znaju uputiti u sustinu djela.
"Dervis i smrt" je svakako vrijedan tvoga vremena, vati mu se ponovo.

Za Medolina,
Da, da..
Ja prednost dajem "Jednom od onih zivota", i to zbog poglavlja "Brojac tisine (ili Dule Ramljak-covek sa mesecom u ocima)", to je tek fantazija...

Za azdajicu-ny,
Upravo sam i napisao - neki od ovih na forumu, nemoj se osjecati prozvanom. To je tako. Mozda se tebi ne cini tako jer zivis u Americi, ali ja ovdje svakodnevno mogu da naletim na komentare:"Domace knjizevnost? Pih, sta je to? Smrdi!"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2005, 12:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E ovako, sad imam malo vise vremena pa da bacim koji red.

Ove pisce sam izdvojio zato sto smatram da su to nasi (od poznatih, tj. bar meni poznatih) najkvalitetniji pisci/pesnici. Da vidis, nisam obratio paznju da su "neobicni", ali mozda bas zato mi se toliko i dopadaju tj. zato sto su imali m**a da nesto podignu na visu razinu. Medju ostalim nasim piscima (bar koliko se sad secam) mogu se naci oni koji su zanatski dostigli vrhunac, ali nisu knjizevnost ni u jednom pogledu podigli na visi nivo. Umetnost mora da se stalno menja i napreduje.
Nadam se da sad necete svi obasuti paljbu po mojim izjavama.

E da setio sam se jos dvojice Tisma (iako nije krvnom vezom "nas" pisac, ceo zivot je proveo u Srbiji i pisao je na "nasem") i Desnica (mada ne volim romane toka svesti, ovo je veoma dobra knjiga).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2005, 14:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
Umetnost mora da se stalno menja i napreduje.

Ali, sta odlikuje to njeno mijenjanje i napredovanje? Svaki pisac je original za sebe, tako da on (pisac) u svako djelo unosi nesto novo, do tada nezapisano (bar ne u takvom kontekstu u kojem on pise).
I kako onda shvatiti ovo - da su neki od vrhunaca knjizevnosti zapisani jos u anticko vrijeme? Gdje je onda napredak danas? Gdje je napredak danas kada niko da pretekne "Fausta" ili "Bracu Karamazove"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2005, 22:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2003, 23:21
Ljiljana Habjanovic-Djurovic..Zenski Rodoslov...Igra andjela, Ana Marija me nije voljela..
i naravno..neprevazidjeni, Andric, Selimovic, Kapor.. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 08:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da li je neko citao nesto od Gorana Petrovica?
"Sitnicarnica kod srecne ruke", "Opsada crkve Sv. Spasa", "Atlas opisan nebom", "Bliznji", "Ostrvo i okolne price"???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 14:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

probao crkvu Sv. Spasa, ali nije islo. Previse me podseca na Pavica, tj. forma, forma i samo forma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 14:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
profesorica je napisao:
Ljiljana Habjanovic-Djurovic..Zenski Rodoslov...Igra andjela, Ana Marija me nije voljela..

A "Iva"?

Selimović je zakon, priznajem da nisam mnogo čitao domaću književnost ali njegova "Tvrđava" mi je neuporedivo najbolja knjiga domaćih pisaca, remek djelo. I znam da su mnogi oduševljeni tom knjigom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2005, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Daljac,mozda ti i ja malo bolje poznajemo knjizevnost,jer nam je to (valjda)struka, cinjenica da je sund aktuelan kao i "izvikani"pisci i naslovi,a ja nisam kriticar da govorim sta je umjetnost i sta valja a sta ne osim mog subjektivnog misljenja,a u nasoj knjizevnosti imamo fantasticnih djela kako u starijoj tako i u novijoj knjizevnosti pa ko voli...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2005, 14:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2003, 23:21
Citiraj:
A "Iva"?

naravno, zaboravih Ivu, i Javnu pticu..i Paunovo pero..i .. :roll: :wink: :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2005, 10:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
probao crkvu Sv. Spasa, ali nije islo. Previse me podseca na Pavica, tj. forma, forma i samo forma.

Ne. To sto si ti prepoznao kao formu u stvari je pazljivo oblikovan krug koji ima svoju simboliku (i to kakvu!). Ja bih mogao slobodno potpisati, ako student srpskog jezika i knjizevnosti, da je forma kod Gorana Petrovica najmanje vazna.
Probaj jos jednom, ali nemoj obracati paznju na to sto zoves "formom". Barem nemoj na to gledati kao na formu i mnoge stvari ce ti onda biti jasnije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2005, 16:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mozda uskoro, sad sam se nameracio na neke druge knjige. :D 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 11:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2003, 22:48
petrovic je... pa ne bas previse zanimljiv. napisao sam kreten, ali sam onda izbrisao to, jer opsada crkve sv. spasa i nije tako dosadna. jezik mu je zanimljiv, recenice su divne, ritam mu je divan, ali je sve ostalo glupo. priznajem, kada se citaju njegove knjige kao da citate srpski jezik po prvi put. melodicno. ali glupo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kid_A je napisao:
petrovic je... pa ne bas previse zanimljiv. napisao sam kreten, ali sam onda izbrisao to, jer opsada crkve sv. spasa i nije tako dosadna. jezik mu je zanimljiv, recenice su divne, ritam mu je divan, ali je sve ostalo glupo. priznajem, kada se citaju njegove knjige kao da citate srpski jezik po prvi put. melodicno. ali glupo.

Odlicno. Sta je glupo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 15:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Daljac je napisao:
Da li je neko citao nesto od Gorana Petrovica?
"Sitnicarnica kod srecne ruke", "Opsada crkve Sv. Spasa", "Atlas opisan nebom", "Bliznji", "Ostrvo i okolne price"???

chitao sitnicharnicu i opsadu, pristojno.

inache, andrich, crnjanski, kish, slobodan novak, r. marinkovich, desnica, krlezha, selimovich, to mi pada na pamet.

od relativno novijih srpskih prozaika - radoslav petkovich, od nove generacije marko vidojkovich - revolucionar ...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2005, 16:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2003, 22:48
prilicno su glupe kod petrovica sve one stvari koje je naveo utopija. srpski postmodernisiti jos uvijek guraju ono sto je mozda moglo biti zanimljivo u periodu 75 - 85. gravity's rainbow se vec uci na fakultetima. tasic, a ne petrovic, to je to, pogotovo oprostajni dar.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]