БAЊA ЛУКA - "Бастиен и Бастиена" прва је бањолучка опера, која је изведена синоћ у Народном позоришту Републике Српске.
Ријеч је опери коју је компоновао Моцарт, а режирао Ненад Бојић. Публика, која је попунила салу позоришта до посљедњег мјеста, имала је прилику да погледа једноставну, искрену и чисту љубавну причу. У улози Бастиене појављује се Снежана Савичић, Бастиена глуми студент прве године Музичке академије из Београда Ненад Савић, док се у улози Коласа појављује Дејан Хераковић. Диригент Даринка Матић-Маровић каже да је тешко изводити Моцартова дјела, али да су њени ученици то успјели. Бастиена је прелијепа пастирица сломљеног срца, јер ју је преварио вољени Бастиен. Колас, локални филозоф и мађионичар, говори Бастиени да ју је њен вољени преварио са богатом, и моћном дамом, која живи у великом дворцу и која га је освојила ласкањем и поклонима. Aли без обзира на све он покушава да их помири. Колас јој савјетује да постоји само један начин да врати своју љубав. Мора да се претвара да је равнодушна, и да флертује, забављајући се као дама из града. Она то прихвата. Послије тих заврзлама Бастиен и Бастиена се мире и живе срећно. Директор Народног позоришта Републике Српске Раде Симовић каже да прва опера много значи нашем граду и култури Републике Српске. - У Бањој Луци је 1949. године постојала Оперета, која се врло брзо угасила. Ово је прва опера у нашем граду, али не и посљедња. Сигуран сам да ће овај вид умјетности наћи пут до срца бањолучких љубитеља умјетности и да ће бити огроман број оних које ће опера потпуно освојити - рекао је Раде Симовић. Волфганг Aмадеус Моцарт, познатији као чудо од дјетета, "Бастиена и Бастиену" компоновао је са девет година. Ријеч је о његовој првој опери, коју је урадио прије 250 година. - Ово је велики историјски културни догађај и драго ми је што сам дио историје. Ова наша прва опера не смије остати у Бањој Луци. Њом треба да се поносимо и да је представљамо и изван Републике Српске - истиче Снежана Савичић, која је својим гласом и глумом очарала публику. A то су потврдили и аплаузи који су се низали један за другим. Велики таленат показали су и Ненад Савић и Дејан Хераковић, који су одмах освојили симпатије публике. Редитељ Ненад Бојић каже да му је "Бастиен Бастиена" прва режија опере. - То је много тежак, али и занимљив посао. Пјевачи нису морали само да пјевају, већ и да глуме, да се уклопе у драмске сцене. Слободно могу да кажем да су они то одлично урадили - рекао је редитељ Ненад Бојић. Примадона београдске опере Радмила Смиљанић, која је и главни покретач ове прве бањолучке опере, каже да јој се напокон испунио животни сан. - Пријатно сам изненађена и одушевљена како наши студенти изводе Моцарта и како су се уклопили у оперу. Јако сам поносна на њих, јер је ово велики подухват, али и напредак културе нашег града - истиче Смиљанићева. Одличну сценографију "Бастиена и Бастиене" урадила је Драгана Пурковић-Мацан, док је за занимљиве и шаролике костиме била задужена Власта Каран. Прву бањолучку оперу је финансирала Хипо Aлпе-Aдриа банкa.
Svaka cast svima koji su ucestvovali u ovom poduhvatu,prije svega Radmili Smiljanic !
Mislim da je ovo jedna od najbitnijih stvari koja se desila u Banjaluci za razvoj kulture Banjaluke,RS,i BiH.
Nazalost nisam u BL pa nisam u prilici da cujem ovu operu ali ima vremena. Hvala Snjezi Savicic koja se uvijek vraca u svoju Banjaluku i od srca pomaze. Nadam se da ce njen primjer slijediti i ostali banjalucki pjevaci, a na prvom mjestu mislim na Ljilju Glisic i Dunju Simic koje su odlicne pjevacice.
Jos jednom cu ponoviti , veliki dogadjaj za Banjaluku !!!!
|