banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 21:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: moje uspomene..
PostPoslato: 17 Nov 2004, 10:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
Gasi se ova svijeca sto je dogorjela svoj vijek za veceras. Igra sara na zidu i vec mrak u udaljenim dijelovima sobe. U najudaljenijem dijelu sobe, cini se, u svijetu mraka i tisine, sjedim ja i razmisljam. Kraj mene samo tisina sto mi veceras opet daje znak da me slusa, da samo pricam, znajuci da sve i kad bih vristala do boli, ne bih razbila ni najmanji atom samoce oko mene. Zasto se onda odupirati? I tonem polagano u najnedostupniji djelic sebe i odatle vadim price, tiho sklapam rijeci i pricam o necem... Razumije li tko? Ma zar je uopste i bitno? Ionako nikad nista ne razumiju, zasto uzaludno potrositi snagu. Naviru sjecanja, valovi emocija, hladnoca na vrhovima prstiju, listam zajednicke fotografije... Kako je to ironicno, Boze, gotovo cijeli zivot ti stane u par foto-albuma. I kad zelis izbrisati jedan dio proslosti, jer ga ne volis ili, jer je previse bolan, zar je samo dovoljno spaliti sve te fotografije i pepeo prosuti zajedno sa pepelom od cigarete jer oboje, bas oboje na svoj nacin, truju dusu i unistavaju? Ponekad bacim pogled u smjeru tihih otkucaja zidnog sata i shvatim kako se ipak nesto dogadja. Vrijeme prolazi, sekunde otkucavaju sadasnjost u nepovrat, svakim otkucajem sve sam dalje. A ipak... Rok trajanja mojih sjecanja vjecan, ukovan negdje u meni, jednostavno urezan u moje postojanje i namijenjen da me muci i umara. Kako sam samo umorna... Ponekad mislim, da su ovakvi kao ja, tako neodgovarajuci za ovaj svijet, tako drugaciji ali onda znam, od razlika se svijet i sastoji a na kraju, to nije moja volja... Posljednja fotografija u neispunjenom foto-albumu...Na njoj, u zagrljaju, ti i ja. I to je jedini dio proslosti koji je i sad dio sadasnjosti. Sve ostalo je ostavljeno iza nas, kao da nikad nije ni vrijedilo, kao da se izgubilo negdje na nasim putevima. Je li vrijedilo? Vremena? Suza? Misli samoce koje su me ipak znale natjerati da te nazovem u ono gluho doba noci, kada ne spavaju jedino oni sa teskim mislima, i da ti kazem one ponizne rijeci, sa osjecajem kako se lomim i kako mi glas podrhtava: "Zao mi je"? I koliko samo tih "Zao mi je" izgovorenih toliko puta, da su se jednostavno pretvorile u nesto pateticno, neizostavan dio svaki puta kada shvatim da ipak necu uspjeti otici, ni ovaj put, niti bilo koji put u buducnosti. Boze, zar sam postala tako slabog karaktera? Manipulacija kojoj je cilj jedino pobjeci što dalje od dijela moje licnosti, koji ne zeli ostati sam, ma koliko mene samoca voljela. Ja sam te voljela. Ja sam te trebala... Zvonki udarac zidnog sata, ha, pola 3 ujutro! I taj glupi sat, nikad se necu naviknuti na taj zvuk jer ima nekako strasniji odjek u ovoj samoci. Bila sam ljuta, bila sam tuzna, bilo je vremena kad sam te cak i mrzila (na onaj moj, nerazumljiv nacin), bila sam egoista, ali uvijek sam, na kraju svih lutanja, trazila onaj put nazad, do tebe. Lutajuci kroz prasume osjecaja, izgubljena i slomljena, ipak sam ga na kraju, uvijek, uspjela pronaci. Sada, vise ne znam, postoji li i gdje sam...

I sad, dok opet pripovijedam samoci nasu pricu, osjecajuci kako mi se opet hiljade onih misli samoce vuku razumom, sad opet dobijem onu staru zelju da opet podignem slusalicu i opet, po tko zna koji put, drhtavim glasom i neuspjelim pokusajem da to prikrijem, da ti opet na rubu suza sapnem: "Zao mi je. Zelim te nazad". Nije me briga 'ko je bio kriv ni koliko, nije me briga sto mi je ionako vec fragilni ponos polomljen opet iznova niti uopste zelim znati koliko nisko zaista idem. Samo te zelim opet zagrliti, opet spustiti glavu na tvoje rame i opet osjetiti tvoju fizicku prisutnost, jednostavno samo zatvoriti oci i znati da sam sa tobom...
Ali necu podici slusalicu. Ne, ovog puta ne! Ne ovog puta, ne sad, ne vise nikad u buducnosti. Ja i ti, vise nikad, ma i Bog je od nas digao ruke. Ako Bog uopste moze i naslutiti kako mi je...

Vrijeme prolazi. Sve sam dalje... Prolaze sati u samoci... Nisam je zeljela ali sam je dobila. Dar sa neba? Ma nije vazno... Ostajem sa barem donekle ocuvanim ponosom, ovog puta. Hiljade onih mojih "zao mi je" nisu i ne mogu nikad biti jace od onog jednog "Gotovo je" i ne mogu izbrisati osjecaj kad se svijet rusi na ledja i kada sve izgubi smisao po tko zna koji puta. Necu te nazvati. Iako istina uvijek podsjeca iznova: Nedostajes mi!

Budim se iz razmisljanja. Svijeca dogorjela do kraja. Mrak oko mene. Mrak u meni. Ja u mraku. Sama, sa svojim ponosom koji ne vrijedi koliko ni razmisljanje o njemu. Kasno je za sve... A ipak mi nedostajes. Do vjecnosti...do bola...do ludila...
Nedostajes mi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2004, 11:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Slucajno sam nasla tvoju sliku. Nisam ti odavno vidjela lice. Pocela sam zaboravljati kako izgledas. U stvari, ne zelim se sjecati.
Smijes se.Dugo sam sanjala taj osmjeh. Nedostajao si mi kada si otisao. Bila sam uplasena, tako sama. Mislila sam, vratit ces se. Ne, nadala sam se tome, a znala sam da neces. Znam da nikada neces ovo procitati. I ne trebas. Ti sve to znas. Mogao si lagati druge o svojim motivima i odlukama, ali sebe ne.Ti sve znas. Ne trebam ti nista reci. Pisem sebi.
Voljela sam te gledati dok spavas. Kuhati za tebe, ici s tobom u kino, na koncert ili plazu.
A najvise sam voljela nase kasne nocne setnje. Dok je vecina ljudi spavala, a ulice su bile puste, mi smo setali. Uvijek sam te drzala za ruku. Poseban ugodjaj bio je zimi, kada sam mogla namirisati hladnocu, a mraz mi je ledio lice.Uz tebe sam se osjecala zasticeno. Kao malo dijete koje zna da mama budno motri na njega. Mislila sam da me nista ne moze
povrijediti.

A ti si me povrijedio...

Znala sam da necemo ostati zajedno, ali sam mislila da si mi prijatelj. Prijatelji ne cine zlo jedni drugima. Ja sam tebi uvijek bila prijatelj. Da li si ti mene volio? Mislim da jesi. Iako se to nebi dalo zakljuciti iz tvog postupka, mislim da si me ipak volio. Ne kao ja tebe, naravno.

Ja sam bila suvise neiskusna da bih se nosila sa tobom. Sa tvojom neprestanom borbom sa samim sobom. Ja sam samo bila tu za tebe, bez mogucnosti da ti zaista pomognem. To nije bilo dovoljno. Ja nisam znala vise. Bila sam svjesna toga, i nisam iznenadila kada si otisao.

Puno je lijepih stvari koje pamtim vezanih uz tebe. Ali puno i tuge. Ipak mi jos nedostajes. Nedostaje mi razgovor s tobom. Iskren, otvoren, kakav je uvijek bio. Citao si me iz pogleda. Nisam morala nista reci. Nisam te mogla nikada slagati. Pogledao bi me s tim izrazom na licu, i ja sam znala da ti je sve jasno. Za tebe nisam bila nikakva zagonetka. Samo obicna slika. Lijepa slika, koju bi volio posjedovati. Znala sam to, a opet sam osjecala bliskost s tobom. Mozda jer nikoga drugoga nisam imala, nikoga tko bi me razumio bez da mu pola dana objasnjavam sto me muci, a onda sutra ponovo ista pitanja…

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2004, 11:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Trebas mi, tu
sad, kraj mene...
da osjecam miris tvoje koze
i mekocu tvoga sna.
Da pratim svaku