banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 17:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2003, 00:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Upravo tako kako si kazao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2003, 17:40 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
problem je sto se uvodi opasan presedan! :o

ti zah kazes..."vi svoj jezik, a mi svoj". nepostoji moj i tvoj jezik, vec..nas!
i ja i ti, govorimo isti jezik.dakle, jedan je jezik.

a presedan je u tome, sto se u lingvistiku (za koju se jos tvrdi da je nauka) uvodi "novi" jezik koji nema jezicku osnovu da to postane.
razlog za uvodjenje tog novog jezika je iskljucivo politicki. nepostoji jezicka potreba!

a zasto je to opasno?
iz vise razloga...

stvara se nepotrebna podjela. vjestacka. koja unosi razdor u, isto tako jedan narod.nije nam dovoljno sto nas je podjelila religija, pa se zelimo jos podjeliti i jezicki.
ako muslimani bas zele da se razlikuju od srba i po jeziku, onda neka izvole sastaviti novi rijecnik i novu gramatiku koja se nece oslanjati na "moj" jezik. drugim rijecima neka izmisle nove rijeci.

ako ovako ostane, bice to velika steta i za kulturu i istoriju srpskog naroda. jednostavno receno...kradja!
to je drugi razlog, jer kako nazvati nesto kad drugi uzme nesto tvoje i kaze da je njegovo.
kao i svako pokraden tako i ja osjecam nezadovoljstvo i ponizenje.

zah! jedino sto je razumno je prihvatiti istinu onakva kakva je a ne mjenjati je na nacin da laz prikazujemo kao istinu.
u ovom slucaju to znaci, prihvacanje zajednicke istorije, zajednicke kulture, i zajednickog jezika.

ako bas zelis SVOJU istoriju, SVOJU kulturu i SVOJ jezik...onda ga nabavi!
nemoj krasti.

zar ti mislis da su moji pretci do svoje istorije, kulture i jezika dosli na pijaci? svaki dan istorije, svaki trun kulture i svaka rijec jezika, krvavo su placeni. ako nista, bar to te molim da postujes.

racunam na tvoj razum

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2003, 10:24 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Zovite svoj jezik ucite svoj jezik ali nemojte tjerati ostale da ga zovu tako .....

Pa mi i zovemo svoj jezik tako, samo sto VI (ostali), upravo suprotno od
onoga sto ti misk0 govoris, osporavate to ime jezika.
I TO JE ISTINA.
rio,
Citiraj:
ako muslimani bas zele da se razlikuju od srba i po jeziku, onda neka izvole sastaviti novi rijecnik i novu gramatiku koja se nece oslanjati na "moj" jezik. drugim rijecima neka izmisle nove rijeci.

Daj "keve" ti - bas kao da srpski jezik nije nastao kradjom gore nabrojanog.
Pogledaj porijeklo rijeci, a uzmi i gramatiku drugih slovenskih naroda - PA PROSUDI SAM.
Citiraj:
uvodi "novi" jezik koji nema jezicku osnovu da to postane.
razlog za uvodjenje tog novog jezika je iskljucivo politicki. nepostoji jezicka potreba!

Ako samo kazem SRPSKO-HRVATSKI valjda ti je dovoljno.
Citiraj:
jer kako nazvati nesto kad drugi uzme nesto tvoje i kaze da je njegovo.

naci naziv je lako - REPUBLIKA SRPSKA, skroz si je opisao svojim postom.
Citiraj:
u ovom slucaju to znaci, prihvacanje zajednicke istorije, zajednicke kulture, i zajednickog jezika.

Dosta ste VI pisali istoriju za sve nas - samo da napomenem, TRI NARODA u Bosni i Hercegovini - valjda svaki moze pisati svoju istoriju, graditi i njegovati svoju kulturu i tradicije i govoriti svoj jezik. Nisam primjetio da diskutujes o recimo francuskom jeziku i francuskoj kulturi. Nije tvoje i ZDRAVO.
Citiraj:
zar ti mislis da su moji pretci do svoje istorije, kulture i jezika dosli na pijaci? svaki dan istorije, svaki trun kulture i svaka rijec jezika, krvavo su placeni. ako nista, bar to te molim da postujes.

ZAR TI MISLIS DA SAMO TI IMAS PRETKE ?
Citiraj:
racunam na tvoj razum

Jako bezobrazno - nemoj misliti da smo mi LUDI.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2003, 17:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
EZAN je napisao:
Citiraj:
Zovite svoj jezik ucite svoj jezik ali nemojte tjerati ostale da ga zovu tako .....

Pa mi i zovemo svoj jezik tako, samo sto VI (ostali), upravo suprotno od
onoga sto ti misk0 govoris, osporavate to ime jezika.
I TO JE ISTINA.

Vi hocete taj jezik nametnuti u cijeloj BiH, odnosno hocete nametnuti 'bosanski' jezik. Meni ne smeta da djeca u FBiH uce 'bosanski' ali vama smeta sto u RS uche srpski..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2003, 17:38 
Majstor
Majstor

Odkud ti to ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2003, 22:38 
Veteran
Veteran

Za ovu temu pokusao sam prezentirati nekoliko tekstova. Kao sto ste mogli procitati, tekstovi odrazavaju stajalista koja i mi iznosimo u svojim komentrima. Oni ljudi koji govore u prilog bosanskom jeziku, odmah se proglasavaju neznalicama, bez obzira na titule i profesiju kojom se bave, dog se s druge stane pordzavaju oni koji donekle osporavaju postojanje bosanskog jezika, kao sto je to slucaj sa akademikom D. Brozovicem. Za njega znamo, da je uz knjizevnika Aralicu, najveci mrzitelj Bosnjaka i svega onoga sto ide uz ovo ime. Ipak, akademik Brozovic je u mnogim svojim stavovima reterirao, za poslednjih nekoliko godina.

Sigurno znate da je bosanski jezik ukinut 1907.godine, na taj nacin sto su druga dva naroda u Bosni sa dva prsta odlucila da se on ukine, i da se umjesto njega uvode sprpskohrvatski ili hrvatsko srpski. Te godine nije ukinut samo jezik bosanski, nego i bosanka nacija, pa je tako Bosna postala jedina zemlja u svijetu koja ima svoje ime, a nema svoj narod, jer u Franscuskoj zive Francuzi, u Njemackoj Nijemci, u Rusiji Rusi, u Danskoj Danci, u Bugarskoj Bugari itd, a u Bosni eto sada zive samo Srbi i Hrvati koji se ni oko cega ne mogu sloziti izuzev da Bosnu treba podijeli, i zatrti sve ono sto na nju podjeca, pocev od Bosnjaka do bosanskog jezika.
Tako je odmah Gramatika bosanskohg jezika preimenovana u Gramatiku sprpskohrvatskog jezika, i to tako, sto je doslovno prepisana stara knjiga koja je bila u skolskoj upotrebi. Na taj nacin stvoreni su svi preduslovi za ono sto se kasnije dogodilo. Tri rata u kojima su Bosnjaci najvise stradali, nezapamcena zvjerstva koja su zataskavana, o kojima se nije smjelo ni govoriti, i na kraju raseljavanje od Islanda do N. Zelanda.

Vrijeme donosenja odluka sa dva prsta o bosnjackoj sudbini je proslo. U buduce Bosnjaci ce sami donositi svije odluke, i pisati svoju istoriju. Vec imamo svoje nacionalno ime, nismo vise religijska skupina, vratit cemo svoj jezik, utvrditi njegove standarde, naravno, modernizirane, jer je jezik promjenjljiv. Kada je pisao Ishak Samokovlija, on je svoju pricu naslovio Blago u duvaru, a ne Blago u zidu, jer se tada tako govorilo.

Oni koji osporavaju postojanje boisanskog jezika trebaju znati da su Hrvati (Ljudevit Gaj) a i Srbi ( Vuk Karadzici) bazirali svoje krnjizevne jezike na bosanskom, stokavskom, ijekavskom govoru, i sada hrvatski i srpski jezik postoji, a bosanski ne postoji.
Hrvatski knjizevnik Eugen Kumicic kaze"..... onako plemenita i otmjena govora nisam jose cuo u nasem narodu. Divio sam se ovom jeziku i naglasku koji mi je otkrio toliko neslucenih ljepota narodnog govora".

Prema tome, bosanski jezik postoji, on je izucavan u skolama kao bosanski jezik do 1907 godine, kada je sa dva prsta peimenovan u srpskohrvatski. Sada treba utvrditi njegove nove standarde, ocistiti ga, i vratiti mu ljepotu, sjaj i milozvucje koje je nekada imao, i kome su se mnogi divili. Nasi stari su znali kazati. Po govoru dok te bude, i glavom ce te biti.

Ovo ne podrazumijeva prisiljavanje bilo koga, a posebno Srba i Hrvata da prihvate bosanski jezik kao svoj. Neka Srbi govore srpski, hrvati hrvatski. Neka svako utvrdjuje svoje standarde i usavrsava svoj jezik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 09:44 
Majstor
Majstor

ezan!
ti na moje komentare o pitanju koje bi trebalo biti stvar lingvistike, odgovaras beskrajnim politickim komentarima.
kao..."republika srpska", u konotaciji "kako nazvati kad neko uzme nesto tvoje i proglasi za svoje".
odmakinjes se sa teme i ides tamo gde ja i isticem da je problem i iskrsnuo....u politiku!
sam potvrdjujes time da je pitanje bosnjackog (bosanskog) jezika, politicko.
Citiraj:
Daj "keve" ti - bas kao da srpski jezik nije nastao kradjom gore nabrojanog.

daj argumente!
svi jezici se medjusobno taru i prelivaju pa tako i u srpskom jeziku ima tudjica a sam bosnjacki jezik je tudjica!
cij je to jezik!? to je moj jezik ezan, a ja nisam bosnjak vec...srbin!
nestidim se tog imena kao ti i netrazim drugo ime svom jeziku.
Citiraj:
Pogledaj porijeklo rijeci, a uzmi i gramatiku drugih slovenskih naroda - PA PROSUDI SAM.

svi su slovenski narodi iz iste grupe naroda i netreba biti cudna slicnost njihovih jezika.no u lingvistici bi trebalo da se zna kad je razlika dovoljna da se jezici razlicito imenuju.
u svakoj lingvistici osim u toj koju uce "bosnjaci".
Citiraj:
Ako samo kazem SRPSKO-HRVATSKI valjda ti je dovoljno.

izraz srpsko-hrvatski je takodje politicki kompromis nastao za drugog rezima. ja sam protiv i tog naziva a pogotovo protiv 3 ili vise razlicitih naziva za jedan jezik.

Citiraj:
Dosta ste VI pisali istoriju za sve nas - samo da napomenem, TRI NARODA u Bosni i Hercegovini - valjda svaki moze pisati svoju istoriju, graditi i njegovati svoju kulturu i tradicije i govoriti svoj jezik.

tri naroda? :o
iz cega izvlacis taj zakljucak? da nije mozda iz jezicke razlike?
znas li ti koje je osnovno obiljezje jednog naroda?
jezik!

dozvoli da ti objasnim.
u odredjenom istorijskom trenutku u jednom narodu je doslo do politickih nesuglasica potpomognutih nesretnom sudbinom tog naroda, da zivi na "svjetskoj vjetrometini". odredjene pooliticke grupe u tom JEDNOM narodu zahtjevale su odvajanje od ostatka naroda...i uspjele. opet, uz pomoc svjetskih velesila tog doba.

odrekli su se svega! svoje religije, (i prihvatili novu), svoje kulture (i prihvatili novu) pa cak i svog imena (i prihvatili novo).

to se neprestano desava kroz istoriju pa cak i u ovom trenutku a mi to nevidimo.

mustafa, hasan, nezdad,...nekad su bili nikola, petar, jovan!
svi bosanski muslimani su nekad bili hriscani a prodali su i svoje ime, svoju kulturu, svoju istoriju i prihvatili sve tudje izuzev....jezika!

nije im se dalo uciti arapski pa sad, zele i svom jeziku da promjene jedino sto je ostalo...ime tog jezika.

svi smo svjedoci vjestackog i ponizavajuceg nastanka novog naroda u evropi...bosnjackog. to nastajanje je za mene, srbina, uvreda, a za "bosnjake" ponizenje koje oni nevide.

"bosnjaci" nevide da grade kule u vazduhu...
sve sto se gradi na nezdravim temeljima mora se srusiti,samo od sebe.
nezelim nove patnje, sukobe i stradanja i zato sam ogorcen desavanjima koja nam se desavaju vjekovima a da nista nemozemo nauciti.
sramota za sve nas.
Citiraj:
ZAR TI MISLIS DA SAMO TI IMAS PRETKE ?

mog i tvog pretka ista je majka odnijela na krstenje jednog jutra.
tvoj predak je jednog mracnog dana odlucio da zaboravi i svoju majku i svog brata samo zato da bi dobio ono sto su mu stranci obecavali.

generacijama kasnije, jedan brat zove drugog da mu se vrati...
a ovaj to shvata kao bezobrazluk...
Citiraj:
Jako bezobrazno - nemoj misliti da smo mi LUDI.

...sto je i razumljivo, jer rusi laz na kojoj je izgradjen.

ja nemislim da si ti lud, vec u zabludi.i pozivam se na tvoj razum jer vjerujem da u tebi zive nasi zajednicki pretci i da cemo se po tome prepoznati.

sve najbolje ezan...brate i veliki pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 10:04 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Te godine nije ukinut samo jezik bosanski, nego i bosanka nacija, pa je tako Bosna postala jedina zemlja u svijetu koja ima svoje ime, a nema svoj narod, jer u Franscuskoj zive Francuzi, u Njemackoj Nijemci, u Rusiji Rusi, u Danskoj Danci, u Bugarskoj Bugari

i u svajcarskoj svjacarci!...kako zaboravi svajcarsku covjece :o
pa zar je drzava oznacenje naroda!?

ako moja mjesna zajednica dobije podrsku Njemacke i proglasi nezavisnost eto novog naroda!...boricana
(objasnjenje...zivim u naselju koje se zove borik)

drzave mogu natsajat i nestajati. mogu biti nacionalne ili nenacionalne a narodi ostaju narodi. to dvoje moras razlikovati.
cudis me zah :o
Citiraj:
a u Bosni eto sada zive samo Srbi i Hrvati koji se ni oko cega ne mogu sloziti izuzev da Bosnu treba podijeli, i zatrti sve ono sto na nju podjeca, pocev od Bosnjaka do bosanskog jezika.

ako je to zelja bosanaca, imaju pravu, osim ako ti mislis da ja nisam bosanac!? :o
da nisu mozda moji pretci dosli iz srbije!?
da nisu mozda "bosnjacki" pretci jedini pravi bosanci!?

jedino sto bosnjaka razlikuje od mene je religija...nista drugo!
Citiraj:
Vrijeme donosenja odluka sa dva prsta o bosnjackoj sudbini je proslo. U buduce Bosnjaci ce sami donositi svije odluke, i pisati svoju istoriju. Vec imamo svoje nacionalno ime, nismo vise religijska skupina, vratit cemo svoj jezik, utvrditi njegove standarde, naravno, modernizirane, jer je jezik promjenjljiv.

dobra ideja! isto cemo uraditi i mi boricani. dosta je bilo vise!
pa dokle tako brate zah, ako boga znas!? :o

odmah se sjetim skeceva nadrealista i podjeljenosti stambenih zgrada i stanova...
cega se to plasite vi, samozvani bosnajci, da nezelite da se sjetite svojih dedova?

silom se moze mnogo uciniti...ali samo djela ljubavi vjecno traju.
mislim da kopate grobove svojoj djeci.
prestani zah preklinjem te, dosta je bilo krvi ovoj zemlji.

molim te da neshvatis da pretim, vec da ukazujem na opsanost za tvoje djete koje dolazi od njegvog oca!

Citiraj:
Ovo ne podrazumijeva prisiljavanje bilo koga, a posebno Srba i Hrvata da prihvate bosanski jezik kao svoj. Neka Srbi govore srpski, hrvati hrvatski. Neka svako utvrdjuje svoje standarde i usavrsava svoj jezik.

nista te nerazumjem...bili ovo mogao prevesti na...engleski?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 11:13 
Majstor
Majstor

Citiraj:
tri naroda?
iz cega izvlacis taj zakljucak?

Svaka dalja prica je suvisna ....
MOZDA KAD ODRASTES.

Citiraj:

Ipak je to bilo sunecenje, :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 14:30 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Dec 2002, 01:57
EZAN je napisao:
Citiraj:
tri naroda?
iz cega izvlacis taj zakljucak?

Svaka dalja prica je suvisna ....
MOZDA KAD ODRASTES.

Citiraj:

Ipak je to bilo sunecenje, :lol:
]
bogami EZAN, frajer ti je to sve fino na tenane obrazlozio...
ovo glavno obiljezje jednog naroda je jezik... ajd se uhvati u kostac sa tom cinjenicom ? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 15:40 
Majstor
Majstor

E bogami s frajerima tog tipa je lako
USTAV BiH
Citiraj:
Preambula
Oslanjajuci se na postovanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti,
Posveceni miru, pravdi, toleranciji i pomimirenju,
Ubijedjeni da demokratski organi vlasti i pravicne procedure najbolje stvaraju miroljubive odnose unutar prularistickog drustva,
U zelji da podstaknu opce blagostanje i ekonomski razvoj kroz zastitu privatnog vlasnistva i unapredjenje trzisne privrede,
Vodjeni ciljevima i nacelima Povelje Ujedinjenih naroda,
Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i politicku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa medjunarodnim pravom,
Odlucni da osiguraju puno postovanje medjunarodnog humanitarnog prava,
Inspirisani Univerzalnom Deklaracijom o ljudskim pravima, Medjunarodnim paktovima o gradjanskim i politickim pravima, odnosno o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, i Deklaracijom o pravima lica koja pripadaju nacionalnim ili etnickim, vjerskim i jezickim manjinama, kao i drugim instrumentima ljudskih prava,
Podsjecajuci se na Osnovna nacela usaglasena u Zenevi 8.9.1995. godine i u Njujorku 26.9.1995. godine, Bosnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i gradjani Bosne i Hercegovine ovim utvrdjuju Ustav Bosne i Hercegovine:

Clan I
Bosna i Hercegovina

1. Kontinuitet

Republika Bosna i Hercegovina, cije je zvanicno ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po medjunarodnom pravu kao drzava, sa unutrasnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojecim medjunarodno priznatim granicama. Ona ostaje drzava clanica Ujedinjenih naroda i moze kao Bosna i Hercegovina zadrzati clanstvo ili zatraziti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim medjunarodnim organizacijama.
......

Hajde malo uhvatite se vi u kostac s ovom cinjenicom.
Vidi sta pise u USTAVU FEDERACIJE
Citiraj:
Clan 6.

(1) Sluzbeni jezici Federacije su bosanski jezik i hrvatski jezik. Sluzbeno pismo je latinica.
(2) Ostali jezici se mogu koristiti kao sredstva komunikacije i nastave.
(3) Dodatni jezici mogu se odrediti kao sluzbeni vecinom glasova svakog doma Parlamenta Federacije, ukljucujuci vecinu glasova bosnjackih delegata i vecinu glasova hrvatskih delegata u Domu naroda.

Izvolite pa napisite AMANDMANE :lol:
Pozdrav od FRAJERCINE :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 16:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Svaki jezik ima svoje ime,standarde,svoja pravila.
E sad,ti standardi,te samo ime jezika ne zavise samo od nauke,od lingvista,vec dobrim dijelom i od politike.

Ja pisem na ovim forumima,na hrvatskim forumima,kao i na srbijanskim forumima - istim jezikom.
Niko nikada nije zatrazio prevodjenje mog teksta da bi ga mogao razumjeti,niti se iko bunio sto na XY forumu pisem stranim jezikom (kultuno je da na engleskom forumu pisete na engleskom,a sem sto je kulturno uglavnom je i obavezno,inace vasi postovi mogu biti obrisani jer vas drugi ne bi razumjeli Slika ).
Dakle,pravilo je:Kad si u Rimu ponasaj se kao Rimljanin.
Ipak,nikada nisam imala problema s tim.

Ja sam sad napisala ovaj post i zanima me vase misljenje na kojem je on jeziku napisan. Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 17:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za Zaha:
Ja stojim iza tih rijeci sto sam napisala.
To nije nauka,vec politika.
Ali ne samo kod ljudi koje si ti citirao.Citiracu i ja sada nekoliko 'naucnih stavova'.

I ne znam zasto se ti identifikujes sa osobom na ciji sam ja citat odreagovala.Napisala sam sta u tom tekstu nema veze sa logikom ili sa cinjenicnim stanjem.Ako ti mislis drugacije povodom citiranog dijela,slobodno obrazlozi.

Dakle,pitam ja tebe sada otvoreno (zanemarimo nacionalno obiljezje koje se uvuklo u ovu raspravu):
-da li ti mislis da nije tacno to sto sam ja napisala da bi Hrvati rado prihvatili da svi na prostoru Bosne i Hercegovine za svoj jezik uzmu hrvatski???
-da li ti mislis da nije tacno da bi Srbi isto tako prihvatili sa odobravanjem da jezik u Bosni i Hercegovini bude srpski???

I to nema nikakve veze sa tim da ja tog covjeka osporavam zato jer je islamske vjeroispovjesti,jer taj covjek je stranac koliko sam shvatila,pa ti zakljucak ne stoji nikako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 17:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dalje,Zah,nisu jedini 'strucnjaci' oni cije tekstove mozes procitati u casopisu "Dani".

Ono sto ja zelim reci je da o istoj stvari,sa "naucnog" stanovista,imamo i totalno suprotne "cinjenice" i zakljucke.

Evo i drugih citata,koji su (po meni) jednako tako strucni i apoliticni (naravno,ovo je ironija,da se ne bi pogresno razumjeli):

Citiraj:
Danasnji srpski knjizevni jezik ima dva knjizevna izgovora:
ijekavski i ekavski. Ta osobina je imanentna crta srpskog
knjizevnog jezika i kod samih pravoslavnih Srba, pa niti je
bila niti moze biti diferencijalna crta prema "hrvatskoj"
(katolickoj) i "bosnjackoj" (islamskoj) varijanti srpskog
knjizevnog jezika.
Ijekavska izgovorna varijanta srpskog knjizevnog jezika u
redakciji Vuka Karadzica prihvacena je sredinom XIX veka
u Hrvatskoj, sto su Hrvati iskoristili da opravdaju uvodjenje
dvoclanog naziva za srpski jezik (takozvani "hrvatski ili
srpski jezik"). U novije vreme, medjutim, sve vise se propagira
jekavska izgovorna varijanta, koja se zasniva na cinjenici da
najblizi srpski ijekavski govori (govori Like i Korduna) imaju
jednoslozni ije-refleks dugog jata (to jest neslogovno i i dugo
je umesto ije). Jekavska izgovorna varijanta srpskog
knjizevnog jezika razlikuje se samo u izgovoru reci tipa lijepo,
mlijeko, vrijeme — daje se prednost jednosloznom ije-izgovoru,
dok se u pisanju ne razlikuje od ijekavske (u oba slucaja se
pise: lijepo, mlijeko, vrijeme).
Srbi pravoslavne veroispovesti (u Srbiji, Crnoj Gori i
Republici Srpskoj, kao i u Slavoniji i Srpskoj Krajini i drugde
u svetu), bez obzira na to da li se sluze ijekavskom ili ekavskom
izgovornom varijantom, da li pisu cirilicom ili latinicom,
svoj knjizevni jezik zovu srpski (knjizevni) jezik.
Srpski jezik se podudara sa stokavskim narecjem. Kao sto
nije bilo Hrvata i Slovenaca stokavaca, tako nije nikada bilo
ni Srba cakavaca niti kajkavaca.

Srbi katolicke verske pripadnosti sluze se ijekavskom
varijantom srpskog knjizevnog jezika (ijekavskog i
jekavskog izgovora) i uglavnom latinickim pismom uz
neke vestacki nastale kovanice i niz leksickih i
onomastickih pozajmica proisteklih iz latinskog jezickog
posrednistva. Ijekavskom varijantom srpskog knjizevnog
jezika sluze se i etnicki Hrvati (cakavci) i zitelji istorijskog
Slovinja (kajkavci, koji se danas takodje zovu Hrvatima),
ali njima taj jezik nije maternji. Evidentan je, prema tome,
nesklad izmedju formalnog imena "hrvatskog knjizevnog
jezika" i stvarne etnicke pripadnosti. Takozvani hrvatski
knjizevni jezik jeste zagrebacka varijanta srpskog
knjizevnog jezika.
I Hrvati imaju svoj izvorni jezik koji ih razlikuje od drugih
naroda (cakavsko narecje). Hrvati su, medjutim, od XIX
veka odnegovali obimnu literaturu na srpskom knjizevnom
jeziku. Ono sto se sada naziva "hrvatskim jezicnim izrazom",
pa cak i "hrvatskim jezikom" moze u naucnom smislu da se
prihvati samo kao jedna varijanta srpskog knjizevnog jezika.

Stanovnici islamske verske pripadnosti sluze se ijekavskom
varijantom srpskog knjizevnog jezika, uz neznatan broj
reci orijentalnog porekla pomocu kojih zele da naglase
kulturnu posebnost, ali svoju varijantu knjizevnog jezika
(od poslednje decenije XX veka) etnicki netacno
nazivaju "bosanski knjizevni jezik". S obzirom na nesklad
izmedju formalnog imena i stvarne pripadnosti,
takozvani "bosanski knjizevni jezik" jeste sarajevska
varijanta srpskog knjizevnog jezika.
Izgradili su kao verske zajednice neke
osobenosti u svom jezickom izrazavanju, a nikako
poseban jezik.

dr Vera Bojic
mr Mirjana Vlajisavljevic
dr Dragoljub Dragojlovic
prof. dr Milos Kovacevic
Zoran Kostic
Vojislav Lubarda
prof. dr Radmilo Marojevic
prof. dr Petar Milosavljevic
prof. dr Bozo Coric
mr Mihajlo Scepanovic

Citiraj:
Istorija srednjovjekovne samostalne države Bosne bila je predmet pažnje mnogih istoričara, ali je uvijek ostajalo neriješeno pitanje čija je Bosna, a kasnije i Hercegovina. Strani izvori, povelje i pisma bosanskih banova i kraljeva, kao i drugi razni spisi i djela nedvosmisleno pokazuju da je u novoj postojbini Srba bila i Bosna. Stari Bosanci i Hercegovci nazivaju sebe i svoje Srbima, bez obzira na vjeru. Srbi su jedini imali etnički identitet. Ovu tezu je u svojim radovima jedino dosljedno dokazivao akademik Milorad Ekmečić. Iz političkih razloga ova činjenica je izbegavana ili se težilo vještačkim simetrijama.*)
*) Na ovom mjestu navodim samo nekoliko izvora koji dokazuju našu tvrdnju:
1. Konstantin VII Porfirogenit u djelu "De administrando imperio" pominje zemljicu Bosnu samo kao geografski pojam - sa dva grada: Kotorom (Danas Kotorac kod Butmira) i Desnikom (nije ubiciran) u sklopu Srbije (sredinom X vijeka);
2. U ljetopisu popa Dukljanina (sredinom XII vijeka) se govori o tome da se Srbija dijeli "in duas provincias" (u dvije provincije);
a. Raško do Drine, i
b. Bosnu od Drine "usljue ad montem pini" (sve do Borova planine) - sjeverozapadno od današnjeg Jajca - što znači da je sredinom XII vijeka granica između srpske i hrvatske države išla na potezu od Plive do Cetine, preko Livanskog polja;
3. Vizantijski pisac Jovan Kinam 80-tih godina XII vijeka govori o rijeci Drini - kaže da ona dijeli Bosnu od ostale Srbije, što će reći da su Bosna i Srbija činile tada zajedničku državno-političku cjelinu;
4. Najeksplicitniji od svih je papa Urban III koji 1199. godine. Govoreći o vjerskim prilikama u balkanskom zaleđu kaže "regnum Servilium ljuod est Bosna" (oblast Srbija koja je Bosna), znači uopšte ne dvoji da su Srbija i Bosna jedno te isto. Da nije bilo tako zašto bi to baš jedan papa zabilježio takvu vijest?
5. Bosanski ban Stjepan II Kotromanić 1333. godine izdaje povelju Dubrovčanima oko prodaju Stona u po dva primjerka: od kojih su "dvije srpscie (srpske)" a "dvije latinscie (latinske)", što znači direktan pomen srpskog jezika u srednjovjekovnoj Bosni.
6. Na prostoru između rijeka Neretve i Cetine (na području bivše Paganije) - današnja zapadna Hercegovina krajem XIV vijeka, živi pravoslavna vlasteoska porodica Radivojević.
7. Bosanski ban Tvrtko Kotromanić proglašava se na Mitrovdan (27. oktobra 1377.) na grobu Sv. Save u Miloševu za "kralja Srbljem, Bosni, Pomorju i zapadni stranam" - što značI, proglašava se "kraljem Srbljem" Srba (etnički pojam), "Bosni" (državno-pravni pojam) itd.
prof. dr P. Vojinović

Ali imamo i sledece tumacenje:
Citiraj:
Zacetci skolstva u Hrvata sezu u 9. st. kad su na dvor kneza Trpimira stigli prvi benediktinci iz Italije. U 10. st. u Zadru se spominje prvi “magister” (ucitelj), a crkveni sabor u Splitu za kralja Tomislava (925.) raspravlja i o skolovanju. U Zagrebu za biskupa Kazotica u 14. st. postoji vec katedralna skola, sto je, zapravo, pocetak visega skolstva u Hrvatskoj. Hrvati su se skolovali na talijanskim sveucilistima i na pariskoj Sorbonni gdje je oko 1390. i prvi Hrvat, imenom Juraj iz Slavonije bio profesorom. On je prvi svijetu uz hebrejsko, latinsko i grcko pismo pokazao i glagoljicu kao "hrvatski alfabet".

Prije obrade suvremene jezicne problematike na podrucju danasnje Republike Hrvatske treba podsjetiti na nekoliko cinjenica: 1. da je samo hrvatski jezik, odnosno njegova tadanja staroslavenska varijanta, imala, kao sto rekosmo, pravo sluzenje mise i drugih crkvenih obreda na svom jeziku, te da su se na ovom prostoru rabila i tri domaca pisma: glagoljica, bosancica i cirilica. 2. da je tijekom 16. st. a i nesto kasnije hrvatski jezik (crovata lingua) bio vojnicki i diplomatski jezik od Beca do Carigrada i da su ga govorili “svi Turci, a napose ratnici” (M. A. Pigafetta). 3. da je ikavski govor, koji je poglavito hrvatsko narjecje, bio uobicajen u citavoj BiH od Jadranskog mora do Drine, te da su se istim jezikom sluzili i okolni krajevi kao Dalmatinska zagora, Lika, Slavonija, dakle jedno zaokruzeno podrucje citava danasnja BiH i rubni dijelovi Hrvatske. Do dolaska Vlaha, danasnjih Srba, nije se znalo za ijekavicu, pa je postojala samo Kraljeva Sutiska (ne Sutjeska), Tintiste (ne Tjentiste), kameni spomenik mrtvima se "usicao" u kamen (stecak) i nazivao "biligom" (ne biljegom).

Citiraj:
Bosna je stara hrvatska zemlja a prvi put se spominje na hrvatskom drzavnom saboru odrzanom na Duvanjskom polju 753 God.. Tada je hrvatski vladar blazeni Budimir, koji je nosio naslov "Kralj kraljeva" utemeljio zupu koja je dobila ime po rijeci Bosni. Od njenog utemeljenja Bosnom su vladali samo vladari Hrvati. Najprije su to bili kraljevi Hrvatske ciji je Bosna sastavni i sredisnji dio. Razbijanjem hrvatskog kraljevstva od strane Latinasa i Madzara, nakon sloma na Gvozdu 1102 God., Bosna s Rasom i dijelom Crvene Hrvatske uspijeva se oduprijeti okupaciji i postaje hrvatsko podrucje - Banovina.
Stanovnici Bosne jesu Hrvati. Vladar Bosne jest hrvat koji nosi
naslov-Ban a samo hrvati imaju Bana. Jezik jest hrvatski-ikavski. Pismo je hrvatsko-Glagoljica. Kasnije hrvatska cirilica-hrvatkica koju jos zovu
bosancica. Vjera je katolicka a kasnije posebna Hrvatska Krstjanska Crkva.
Ovo stanje trajalo je do 15 stoljeca do tursko-osmanlijskog osvajanja i
porobljavanja. Godine 1463., Turci pod zidinama grada Jajca ubijaju
posljednjeg hrvatskog kralja Stipana Tomasevica nakon sto se ovaj na vjeru predao vjerolomnon Turcinu, koljacu i osvajacu Bosne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 17:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dakle,Zah,ja znam zasto takve strucnjake nazivam onako kako nazivam.
I zbog toga nemam postovanja prema 'ucenim glavama'.

Ja smatram da su ljudi koji su se borili za ovaj jezik,koji su uveli neke osnovne stvari i radili na njegovoj standardizaciji - ucinili to da bi nas jos vise ujedinili,a ne razjedinili.

Mislim da bi bilo fino naci neki zajednicki naziv,koji bi odgovarao svima.Valjda smo toliko civilizovani.

Treba naci neko ime prihvatljivo za sve.
No,posto je izgleda to jako tesko,mozda trebamo uvesti 3 ravnopravna jezika,sa tri razlicita imena i zakomplikovati ionako los skolski sistem (ili sustav Slika ).

Ali kad vec taj "nas jezik" (ne znam kako bih ga nazvala) ima iste standarde,ista pravila,mislim da je najbolje koristiti ga zajednicki,a nek ga zove ko kako hoce.
To bi mozda bilo banalno,ali najprihvatljivije rjesenje.

Jer sva tri naroda u Bosni koriste ijekavicu u standardnom jeziku.
Imamo istu osnovnu podjelu vrsta rijeci (imenice,zemjenice,glagoli...).
Imamo istu podjelu rijeci na promjenljive (imenice,zamjenice,glagoli,pridjevi,brojevi) i nepromjenljive (prilozi,prijedlozi,rjecce,veznici,uzvici).
Onda recimo imenice se u sva tri jezika dijele na:vlastite,zajednicke,zbirne i gradivne,po rodu (muski,zenski i srednji rod),te imamo jedninu i mnozinu i deminutiv i augmentativ.
Imamo 7 padeza kroz koje se imenice dekliniraju.
Imamo ista glagolska vremena...
......(da ne nabrajam dalje)......
Znaci cijela gramatika nam je ista.
Da ne govorim o tome da su nam i rijeci iste.

Razliku cini dodavanje (ili cesca upotrebe vec postojecih) tudjica,te novokomponovane rijeci (novo-kovanice).

Dakle,prevodioci nam ne bi trebali,a svako bi svoj jezik zvao kako hoce,pa bi svi bili zadovoljni.

Mislim da je glupo da bilo ko prisvaja jezik koji se nekada govorio "od Vardara pa do Triglava",a svi smo svjesni da bez obzira kako zovemo svoj jezik,prevodioci nam nisu potrebni da bi se razumjeli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 17:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Valjda cemo jednog dana,kad se usijane glave ohlade od medjunacionalne mrznje,uspjeti naci neko zajednicko rjesenje za jezik (tj. njegov naziv) i raditi na ujedinjavanju,a ne na cjepkanju na 'plemena'.
Jer cijeli savremeni svijet tezi ujedinjenju,a ne cjepkanju.
No mi izgleda nemamo ni volje ni zelje da izadjemo iz ovog tamnog vilajeta u kojem zivimo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 17:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Samo smireno procitaj i ovaj tekst. Nemoj omalovazavati nikoga. Postuj necije znanje i uvazavaj tudje titule koje su navedene u predhodnim tekstovima. Najvaznije je, da sebe ne uzimas za mjerilo svih stvari na svijetu. Ako i poslije ovoig tekst dobijes napad ljutnje ili bijesa, odi istusiraj se, popi kavu, kafu ili kahvu, smiri se malo, pa ponovo procitaj iste tekstove.

Sve tekstove citam smireno.
Ja nikakve licne koristi nemam,ne zavisi mi zivot od toga,da bih bila uzbudjena ili preplavljena nekim osjecanjima.

Omalovazavanje...postovanje necijeg znanja...uvazavanje titula...
Ja ne gledam covjeka po tituli koju nosi,vec po tome kakve mudrosti ili gluposti zeli 'uvaliti' pod tom titulom.
Svaka veca titula treba sa sobom nositi i vecu odgovornost za napisano i izneseno.
Nazalost zivimo na takvim prostorima gdje to ne vazi. :(

Nemam razloga da se ljutim ili budem bjesna zbog bilo cega sto neko napise.
Papir trpi svasta,to je od davnina poznato.
Citala sam ja i vecih nebuloza od autora sa sve tri strane,vjeruj mi,pa se nisam zivcirala.Naime,najcesce sam se smijala.

Tusiram se po potrebi,a kafu i inace pijem u velikim kolicinama. Slika

Nemam bas vremena da bih prekapala po 'strucnoj' literaturi sada i citirala sve sto se tamo moze naci (a moze se naci svega i svacega,vjeruj mi).
No ako ti imas vremena,mogao bi pogledati sta sve o nasem jeziku pisu razni 'titulasi',predstavnici sve tri nacije.
Pa onda reci da li je to nauka ili politika i nacionalizam.

Nemam namjeru nacionalno se prepucavati,pogotovo na podforumu koji nosi naziv "Kultura".

Poslednji put menjao ventilator dana 19 Nov 2003, 17:31, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 17:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
citam ovo satima i....... nemam snage nista na ovo sve reci osim da ovo zadnje sto je ventilator rekla istina......i to ce nam jos godinama izgleda biti na relaciji 'moj-tvoj'

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 22:26 
Veteran
Veteran

Kuda ovo sve ide. Izgleda da i hrvatski jezik ne postoji, jer je i taj jezik srpski jezik. Prakticno sve je srpsko. Okanite se nametanje svega svoga drugima. Druge proglasavate unitaristima u svemu,a sami se tako ponasate i to bas u svemu. Zbog te unitaristicke zelje koju kod sebe ne prepoznajete izgubili dijelove teritorija u Hrvatskoj nastanjene srpskim stanovnistvom. Danas tamo zive samo stari, koji zele da umru tamo gdje su se rodili, gdje su grobovi njihovih prdaka.Ista situacija je na Kosovu, pa se postavlja pitanje, dokle tako. Ona prava koja trazite za sebe u politickom i u svakom drugom smislu,pa i u pitanju jezika, dajte drugima. Ne namecite samo svoje, uvazavajte i tudje. Samo tako mozete biti prihvaceni od svojih susjeda. Znam, da ce mnogi kazati-politika. E pa ta pogresna politika dvela nas je u situaciju u kojoj se danas nalazimo, gdje niko ne vidi izlaz.

Srbi i Hrvati mogu blokirati sve teznje Bosnjaka u Skupstini BiH, ali pitanje necionalnog odredjenja i pitanje jezika vise ne mogu, jer je to iskljucivo bosnjacka stvar o cemo odlucuju samo Bosnjaci

Cudno je to kako kaze Z. Kljucanin da".... ne postoji narod na ovom dunjaluku koji toliko mrzi zemlju na kojoj zivi kao sto Srbin mrzi Bosnu. Sbri mrze sve sto je bosansko", pocev od gradova koji u svome imenu imaju bilo sta sto podsjeca na Bosnu: Bosanka Gradiska, Bosanska Dubica, Bosanski Novi itd, a da ne govorimo o bosanskom jeziku ili nacionalnom odredjenju Bosnjaka, jer im to remeti sve daljnje planove, o velikoj, velikoj i unitarnoj Srbiju, koja svakim danom postaje sve manja i manja. Dodjite pameti i okrenite se susjedima kao susjedima, dobrim komsijama, a ne neprijateljma. Uvazavajte druge i postujte druge onoliko koliko uvazavate i postujete sebe. Zapamtite, da sve nije srpsko i da istorija na Balkanu ne pocinje sa Srbima. Bilo je tu i drugih naroda koji imaju svoju istoriju, svoj jezik i svoju kulturu. Upoznajte tu istoriju, tu kulturu ali ne iz knjiga Vase Cubrilovica i Milorada Ekmecica, najvecih falsifikatora srpske istorije, koji vam zatrovase pamet, i to u tolikoj mjeri da nikoga vise ne vidite izuzev sebe.

Mi smo Bosnjaci, nas jezik je bosanski. Vi ste bosanski Srbi , vas jezik je srpski. Mi vama nista ne osporvamo, mi vama nista ne namecemo, ali i vi prestanite osporavati nase nacionalno odredjenje i najs lijepi bosanski jezik.

Voditi rasprave u nedogled je luda stvar. Ako nekome i pored svega sto je mogao procitati na ovim stranicama nesto nije jasno, onda neka mu je dragi Bog na pomoci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2003, 01:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo,Zah,meni nije jasno zasto nisi odgovorio na moje pitanje,direktno tebi upuceno. :wink:

A sto se tice jezika,vidim da napokon shvatas da u zavisnosti od izvora u Bosni se govori malo srpski,malo hrvatski,malo bosanski jezik,a malo sva tri jezika. :lol:

Prema hrvatskim izvorima na teritoriji ex-Yu (Hrvatska,Srbija i Bosna) postojao je jedan jedini knjizevni jezik i to hrvatski,koji su Srbi oteli od njih dodavsi mu u naziv i srpski (hrvatsko-srpski ili srpsko-hrvatski).
Prema srpskim izvorima samo jedan jezik se govori na istom podrucju i to je naravno srpski jezik,koji su naime Hrvati oteli dodavsi mu nasilno u naziv i hrvatski (ako ti prica djeluje poznato,to je zato sto i jeste poznat obrazac,malo prije spomenut).
Stanovnici Bosne islamske vjeroispovijesti opet tvrde da su oduvijek imali svoj jezik koji je razlicit od prethodna dva,ali su im Srbi i Hrvati silom nametnuli srpsko-hrvatski (ili hrvatsko-srpski).

Dakle,ako zanemarimo preseravanje "titulasa" i politicara,mi govorimo jedan jezik i bilo bi fino da se napokon slozimo kako ga nazvati. :lol:
Ali mislim da,nazalost,nismo toliko civilizovani da bi nasli jedno rjesenje prihvatljivo za sve.

Sva sreca Makedonci imaju malo manje padeza (4 cini mi se) i malo drugaciji jezik,inace bi (shodno ponasanju ostalih naroda sa ex-Yu prostora) mogli ocekivati i tvrdnju da svi govorimo makedonski jezik,mada toga nismo svjesni. :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]