banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 09:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2007, 21:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
izazivanje emocije -to je umjetnost
dok god djelo u meni izaziva neko bilo kakvo osjecanje ja cu to smatrati umjetnoscu,kada me djelo ostavi ravnodusnom ..........

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2007, 11:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Narcisa_Zumbulic je napisao:
dok god djelo u meni izaziva neko bilo kakvo osjecanje ja cu to smatrati umjetnoscu,kada me djelo ostavi ravnodusnom ..........

Umjetnost koja pokrece, koja mijenja covjeka, koja ga tjera da razmislja ili pokrece emocije, koja inspirise. :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2007, 17:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
Frieda je napisao:

Umjetnost koja pokrece, koja mijenja covjeka, koja ga tjera da razmislja ili pokrece emocije, koja inspirise. :fadein:

e bas ta! :D

danima citam ovu temu ali nikako da odgovorim.... jer ne znam kako bih se tacno izrazila :D

mislim da o umjetnosti ne vrijedi raspravljati, pokusavati shvatiti, racionalisati....
u tome i jeste char i bogatstvo, "proizvod" necijeg umjetnickog djela - da nekog "natjeras" da OSJETI, da se opusti i prepusti, u pravom smislu tih rijeci....

sebe nikad nisam vidjela kao stvaraoca, ali znam da sam odlican posmatrac ---- jer sam dokucila sta trebam "vidjeti-gledati" .... a jako je jednostavno - ili osjetis taj klik ili ne, nema tu filozofije a pogotovo ne lazi ili pretvaranja....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2007, 18:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Ma umjetnost je super nesto :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2007, 18:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Frieda je napisao:

Nijedna od tih!
Da citiram Basaru... Sve te podjele su napravljene da bi se atomizovala percepcija, da bi se osjecanje za partikularno snazno razvilo na stetu osjecanja za opste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2007, 18:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:

Nijedna od tih!
Da citiram Basaru... Sve te podjele su napravljene da bi se atomizovala percepcija, da bi se osjecanje za partikularno snazno razvilo na stetu osjecanja za opste.

ovim nista nije receno..... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2007, 19:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tim je apsolutno sve recheno! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 01:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Eee to je umjetnost :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 08:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:
Frieda je napisao:

Nijedna od tih!

Kakve ti tu podjele vidis?

Pero_Bombas je napisao:
Tim je apsolutno sve recheno!

Ali ti ne znas sta.

Kontam - samo udari kontru!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 09:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Pero, ako ovo receno u tom Basarinom citatu odista smatras tacnim, onda se cudim kako i zasto, izmedju ostalih, citas Bukovskog. Pretspostavljam da je Basara pod podelama mislio na vrste umetnosti, a ne na dozivljaj umetnickog dela.
Nema nista loseg u rasparcavanju percepcije, na kraju krajeva ni jedno umetnicko delo ne moze obuhvatiti svako culo i ustanoviti ultimativnu perceptivnu dinamiku. Cak smatram da bi takvo delo bilo potpuno komunikacijski neuravnotezeno i time neuspelo.
Ovi osecaji o kojima pise su takodje upitni, jer kao prvo osecaji nisu isto sto i osecanja o cemu su govorili ljudi pre tebe. Trenutna zaludjenost u svetu homogenizacijom drustva ce samo rezultovati krahom drustva. Odrzavanje heterogenosti je kljuc. Isto tako treba postojati heterogenost unutar umetnosti. Negovanje homogenosti mnogi brkaju sa uspostavljanjem tolerancije.
Nadalje, sam sklop "osecanje za opste" je individualno i previse kompleksno da bi jedno umetnicko delo moglo mnogo da utice, izuzev ako promatrac dela nije iz stada new age-ra.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 12:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hmmmzz....
Ovako....

Frido, nije smisao mog posta bio da udaram nekakvu kontru, ili tako nesto samo....

Nije mi jasna jedna stvar.
Frieda je napisao:
Umjetnost koja pokrece, koja mijenja covjeka, koja ga tjera da razmislja ili pokrece emocije, koja inspirise.

Umjetnost je umjetnost. Nekoga ista stvar moze pokrenuti promjeniti, a nekog drugog na natjera na nesto deseto... Znaci dolazimo do toga da na osnovu individualnosti dijelimo nesto sto je ustvari uvijek isto... Zato sam stavio onaj citat.
Nadam se da sam bar malo jasniji.... :fadein:
Druga stvar... To sto mi se nesto svidi kod Basare, nikako ne mora da znaci da ce mi se neko drugi zbo njega manje svidjeti.. I zato mi bash i nije jasno kakve veze imaju njih dvojica... I on isto tako ima puno stvari koje pogresno tumachi... Citat Basare u stvari nije imao veze sa njim samim, spomenuo sam ga da ne bi ispalo da se kitim tudjim perjem.... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 12:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E vako...sto se tice slikarstva!

Kao posmatrac prvo opazamo realnu stranu slike-predmeta ( ravna ploha sa sa vidljivim mrljama ) i istovremeno se okercemo necemu drugom, ka slici u estetskom smislu ( estetski dozivljaj ).

Ljepota svakog velikog djela umejetnosti jeste u citavoj njegovoj punoci i jedinstvu, u necemu sasvim specificnom.

Ono estetsko slike moguce je uhvatiti samo culnom moci, intuitivno i nikako razumom.
Pojmovnim sredstvima se ne moze definisati!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 15:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Block out je napisao:
Ono estetsko slike moguce je uhvatiti samo culnom moci, intuitivno i nikako razumom.

upravo to sam rekla, ne znajuci za tu "definiciju" :D

onda valjda gledam to estetsko ( u slikarstvu ).... pa ok, odgovara mi ta "ladica" pri toj "podjeli" 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 16:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Block out je napisao:
E vako...sto se tice slikarstva!

Govorimo o umjetnosti uopste.

Block out je napisao:

Koliko ste puta rekli da je potrebno znanje da bi se neka djela razumjela. Cemu sad iskljucivanje razuma. Racionalizacija nije visak u umjetnosti i nigdje u zivotu. Nemojte idealizovati. A obracun veceras u Cat-u. :wink:

Pero_Bombas je napisao:
Umjetnost je umjetnost. Nekoga ista stvar moze pokrenuti promjeniti, a nekog drugog na natjera na nesto deseto... Znaci dolazimo do toga da na osnovu individualnosti dijelimo nesto sto je ustvari uvijek isto..

Pero, to sto si citirao je ono sto trazim od umjetnickog djela. Ne znam cemu ova rasprava.

Pero_Bombas je napisao:
Umjetnost je umjetnost.

Ovo znam i sama. Ali, Pero, zar covjek ne treba da ima neke kriterijume. Nisam ja kriva sto sam individua pa s obzirom na svoje afinitete dijelim umjetnost. Zaista ne mislim da je Basara imao na umu ovo na sta ti primjenjujes njegove rijeci, ali ako i jeste, pa ko kaze da je on u pravu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 17:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jebiga, meni je ona tvoja recenica djelovala kao neko pitanje... :) Bice da je nesporazum.... :D

A naravno da covjek treba da ima kriterijume, niko ne kaze da ne treba!
Poz!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2007, 02:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ojjj, tesko je biti star, biti star a biti car! (kao sto rambo kaze). :)

Kao prvo postujem ja to sto mi kraljice persiras al' mlad sam ti ja bona!!!

Da bude jasnije govorio sam o slikarstvu tj. slikarstvu uopste (da bolje shvatite) a prije toga o modernoj umjetnosti...konceptualizmu!
O klasicnom slikarstvu sam govorio o njegovim " slojevima " koji cine jednu cjelinu. Bogatstvo slojeva cini likovno djelo!
A slika kao djelo umjetnosti mora imati svoj likovni minimum ( sklad boja,formu, kompoziciju)
Ako slika ima neku pricu ili sadrzaj to za nju kao likovno djelo uopste nije neophodno :wink: (pricam o estetici)

E da se vratim nazad...
npr. ekspresionizam, culi ste za monea i manea...slikarstvo kao izraz unutrasnjeg duhovnog i psiholoskog stanja...bla,bla,bla
Poslije dolazimo do apstraktnog ekspresionizma ciji je zacetnik Jackson Pollock! To je sliakrstvo unutrasnje nuznosti!!!
Njegov rad se zasniva na psihickom automatizmu, gestualno stvaranje zasnovano na nekontrolisanim pokretima.
On na velikim povrsinama platna koje je rasireno po podu BACA boju, prosipa iz kante nekontrolisanim pokretima, pravi mrlje, linije, fleke.
Ne smatra boju kao supstancu kojom treba manipulisati vec silama koje treba da kroti. To se slikarstvo zove i akciono, gdje citavo tijelo ucestvuje u stvaranju djela. E ono o cemu hocu da pricam jeste da on na neki nacin ponistava tradicionalnu estetiku.
Ponistava kompoziciju, slika ravnomjerno po citavom platnu tako da nema tezista. A da, kada smo kod tezista o cemu se radi. Zamislite da bacate boju na zid!? Visak boje vuce zemljina teza i prave se trake (prirodno), to se kod Pollocovog slikarstva ne desava.
Ovim se razara i istorijski pojam slikarstva!!!
Proizvod ovog je HEPENING, umjetnost koja ne tezi da bude slican zivotu vec identicna sa zivotom. Zeli da spasi slobodu estetskog a da ipak zivo ne estetizuje :wink:
Proizvod dalje je konceptualizam i danasnja moderna umjetnost...

Konceptualna umjetnost danas nema estetske vrijednosti, bitna je ideja!
Eee o tome sam pricao :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2007, 09:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Hmmm. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2007, 10:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Block out je napisao:
Ojjj, tesko je biti star, biti star a biti car! (kao sto rambo kaze).

Kao prvo postujem ja to sto mi kraljice persiras al' mlad sam ti ja bona!!!

Govorila sam u mnozini jer je vise vas govorilo o tome sto sam napisala.

A sto se tice ostalog, ne razumijem zasto to pises. (Na kraju krajeva, nije li sve to sto si napisao znanje?)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2007, 11:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa naravno da je znanje, nije umjetnicko djelo :) A gore sam naveo da je danas znanje jako bitno!
Sve sto sam naveo je jedan istorijski razvoj...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2007, 16:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
@ block out -svi mi valjda imamo knjigu ISTORIJE UMJETNOSTI ! :D :D :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]