Ojjj, tesko je biti star, biti star a biti car! (kao sto rambo kaze).
Kao prvo postujem ja to sto mi kraljice persiras al' mlad sam ti ja bona!!!
Da bude jasnije govorio sam o slikarstvu tj. slikarstvu uopste (da bolje shvatite) a prije toga o modernoj umjetnosti...konceptualizmu!
O klasicnom slikarstvu sam govorio o njegovim " slojevima " koji cine jednu cjelinu. Bogatstvo slojeva cini likovno djelo!
A slika kao djelo umjetnosti mora imati svoj likovni minimum ( sklad boja,formu, kompoziciju)
Ako slika ima neku pricu ili sadrzaj to za nju kao likovno djelo uopste nije neophodno

(pricam o estetici)
E da se vratim nazad...
npr. ekspresionizam, culi ste za monea i manea...slikarstvo kao izraz unutrasnjeg duhovnog i psiholoskog stanja...bla,bla,bla
Poslije dolazimo do apstraktnog ekspresionizma ciji je zacetnik Jackson Pollock! To je sliakrstvo unutrasnje nuznosti!!!
Njegov rad se zasniva na psihickom automatizmu, gestualno stvaranje zasnovano na nekontrolisanim pokretima.
On na velikim povrsinama platna koje je rasireno po podu BACA boju, prosipa iz kante nekontrolisanim pokretima, pravi mrlje, linije, fleke.
Ne smatra boju kao supstancu kojom treba manipulisati vec silama koje treba da kroti. To se slikarstvo zove i akciono, gdje citavo tijelo ucestvuje u stvaranju djela. E ono o cemu hocu da pricam jeste da on na neki nacin ponistava tradicionalnu estetiku.
Ponistava kompoziciju, slika ravnomjerno po citavom platnu tako da nema tezista. A da, kada smo kod tezista o cemu se radi. Zamislite da bacate boju na zid!? Visak boje vuce zemljina teza i prave se trake (prirodno), to se kod Pollocovog slikarstva ne desava.
Ovim se razara i istorijski pojam slikarstva!!!
Proizvod ovog je HEPENING, umjetnost koja ne tezi da bude slican zivotu vec identicna sa zivotom. Zeli da spasi slobodu estetskog a da ipak zivo ne estetizuje
Proizvod dalje je konceptualizam i danasnja moderna umjetnost...
Konceptualna umjetnost danas nema estetske vrijednosti, bitna je ideja!
Eee o tome sam pricao