banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 16:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 686 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 35  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Odabrao: Daljac
PostPoslato: 21 Apr 2012, 21:47 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Možda merak nije prava riječ....Al' recimo da ja kada čitam onaj pasus iz "Koštane" što je Daljac stavio bukvalno osjetim sparinu,onaj osjećaj kada se oblaci navuku pred pravi ljetnji pljusak,kada se nebo spusti na zemlju...I vidim baštu kafane (al' ne ove moderna bašte,nego one sto godina stare) i stolove sa kariranim stoljnjacima za kojima sjedi par ljudi sa ćokanima rakije u rukama... Istrošenih ljudi,ljudi koje je život pregazio. Krvavih očiju. Ljudi koji nose težak "bol na duši".... Al' jbg,meni je stari odande,meni krv vri kada razmišljam o tome.
Nečista krv mi je čista tuga.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2012, 11:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
taksi je napisao:
Nisam siguran da je razlog "kupovina beogradske čaršije" koliko istrošenost pletenije slovesa i istih obrazaca pisanja. Ima on i dalje onaj lijepi stil u pripovijetkama ali ostaje ukus nedorečenosti i nepotpunosti zbog prethodna gorenavedena djerla?

Kada su se pojavile "Opsada" i "Sitničarnica" srpski troprstaši kritičari su jauknuli kako je Petrović bez sumnje dobar pisac, ali da njegovo djelo trpi zbog fantastičnog diskursa. Drugosrbijanci su ga prokleli zbog toga što je u tim knjigama srpski pisac. (Jasmina Ahmetagić je prošle godine objavila studiju NARCIS I KNJIŽEVNOST u kojoj razlaže te postulate drugosrbijanskih kritičara, Saše Ilića prije svih.) I sam sam slušao banjalučke nazovi kritičare, iz reda Delićevih neosrba troprstaša, koji su tek pojavom RAZLIKA priznali da je Petrović dobar pisac, dočim su im njegovi veličanstveni romani previše magijski obojeni. Kada se sve to ima na umu - mene bog dragi da siđe s nebesa ne bi mogao ubijediti da Goran nije promijenio čaršijom zbog tih i takvih Delića i Pevulja.

taksi je napisao:
O Pekiću ISTU rečenicu tvrdim već 2 godine! Ne mogu da vjerujem...

Kada već spominjem Srbe Kritičare - na banjalučkom Filološkom fakultetu, na Odsjeku za srpski jezik i književnost, predmetni profesor je izbacio VREME ČUDA iz spiska obavezne lektire, ali je ubacio ni po čemu zanimljivo HODOČAŠĆE ARSENIJA NJEGOVA. Naravno da sam pitao profesora zašto je to uradio. "Ah, znate kako", izglagolja on, "u ta vremena je bilo važno pljunuti po Hristu, pa da te proglase klasikom!" Aferim! S tom rečenicom je i umrla moja vjera u banjalučku književnu kritiku.

taksi je napisao:
Rusima uvijek zamjeram jednu stvar, i u književnosti i u filmu (ne mislim na sve , naravno). U trenutku kada se dostiže vrhunac analize, kritička misao i skok preko linije koji bi bio oličenje pisca ,lični pečat, oni se uhvate za Boga i pravoslavlje. Istorijski gledano je jasno. Uvijek se sjetim rečenice iz Dr Faustusa: Zapad ima formu a nema suštinu, Rusi imaju suštinu a nemaju formu, mi Nijemci imamo i jedno i drugo.

Zbog toga je meni najdraži ruski roman do sada TIHI DON. To za Švabe si možda i u pravu, ali i oni imaju jednu veliku, ogromnu manu - znaju biti neizliječivo dosadni :)

taksi je napisao:
Po nagovoru prijatelja Markesu sam dao još jednu šansu sa "Hronikom nenajvljene smrti". Opet ništa. Taj prekićeni jezik me guši a i bez njega ne dopire do mene Markes. Mada, pročitaću knjigu koju si preporučio. Čuo sam još nekoliko preporuka i savjet da kupim VBZ-ovo izdanje.

Markes je meni bolji pisac od Borhesa. Ovaj posljednji je udavio književnost, iako je, valja priznati, napisao nekoliko priča zbog kojih književnost jeste to što jeste. Na primjer - "Pješčana knjiga" ili "Funes pamtilac". Pročitaj ih, ako već nisi. Markes je sjajan stilista, izuzetan pripovjedač, ali mu nedostaje neka komponenta koja bi ga učinila jednim od najvećih. Šta je to - pojma nemam :D

taksi je napisao:
Ja Desanku djelimično, a Miljković je moj pjesnik iako nisam ljubitelj poezije. Od poezije još Po i Bodler.

Ako su ti ovo mjere, onda obavezno, ali obavezno moraš da se počneš trovati sa Lalićem.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2012, 22:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Борислав Пекић, "Како упокојити вампира"

Slika

Зашто прочитати: Конрад Рутковски, професор средњовјековне историје у пензији, долази, након 22 године, у један далматински град у којем је негда, за вријеме Другог свјетског рата, службовао као потпуковник Гестапоа. Том приликом је Конрад Рутковски, суочен са фанатичним нацистом, пуковником Хајнрихом Штајбрехером, истраживао случај општинског дјеловође Адама Трпковића, који је ухапшен. А зашто је Трпковић ухапшен? Прошао је једно јутро испод италијанске заставе, уредно је скинуо капу, поздравио фашистички грб, ни о коме није знао ништа, био је миран, тих и повучен, није сарађивао са партизанима и разноразним покретима отпора. Али, ето, то јутро када је ухапшен, Адам Трпковић је у руци имао кишобран...

Е сад, ако ово некога није заинтересовало, какве су шансе да ће да привући било каква даља елаборација?

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2012, 01:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Daljac je napisao:
Ali, recimo da volim i Kočića. Kao neko ko se trovao knjigama o alhemiji u ranim studentskim danima (o da, uskoro ide Jungova "Psihologija i alhemija") bio sam zapanjen kada sam u jednoj Kočićevoj priči naišao na postavku klasične alhemičarske retorte - rakijski kazan koji daje čistu, zlatnu tečnost iz najsirovije materije.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ako ja znam koristiti pretrazivac nase biblioteke,onda nema ni
Борислав Пекић, "Беснило"
a ni
djeluju mi kao nesto sto bi moglo mene da zainteresuje.

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2012, 07:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Имају обије књиге, сигуран сам.

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2012, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
Daljac je napisao:

Slika

Зашто прочитати: Конрад Рутковски, професор средњовјековне историје у пензији, долази, након 22 године, у један далматински град у којем је негда, за вријеме Другог свјетског рата, службовао као потпуковник Гестапоа. Том приликом је Конрад Рутковски, суочен са фанатичним нацистом, пуковником Хајнрихом Штајбрехером, истраживао случај општинског дјеловође Адама Трпковића, који је ухапшен. А зашто је Трпковић ухапшен? Прошао је једно јутро испод италијанске заставе, уредно је скинуо капу, поздравио фашистички грб, ни о коме није знао ништа, био је миран, тих и повучен, није сарађивао са партизанима и разноразним покретима отпора. Али, ето, то јутро када је ухапшен, Адам Трпковић је у руци имао кишобран...

Е сад, ако ово некога није заинтересовало, какве су шансе да ће да привући било каква даља елаборација?

odlucio sam sa ovom proljetnom koncetracijom da prvo pogledam film (ma koliko to pogresan potez bio) pa da se onda upustim u klinc sa Borislavom :)

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2012, 13:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Daljac je napisao:

Uvijek postoji neko "ali"...

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2012, 13:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

gnusni_snjesko je napisao:
odlucio sam sa ovom proljetnom koncetracijom da prvo pogledam film (ma koliko to pogresan potez bio) pa da se onda upustim u klinc sa Borislavom :)

očekuj nekoliko klasičnih nokauta :D

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2012, 00:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
Kad smo kod Pekića, da li je neko pročitao "Zlatno runo"?
Ja se spremam po ko zna koji put i 2 razloga mi nisu dozvolila - onaj lažni da nemam vremena od posla i onaj stvarni da me djelo nadilazi i da još nisam spreman i pitanje je hoću li biti.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2012, 07:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

taksi je napisao:
i onaj stvarni da me djelo nadilazi i da još nisam spreman i pitanje je hoću li biti.

jos cu da zamrzim Pekica zbog toga :)

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2012, 07:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Јок, море. Ја се прво психички морам припремити да га купим, јер ово ново издање (ДЕРЕТА) кошта негдје око 300 КМ!

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2012, 08:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kako upokojiti platu

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2012, 09:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

evo, čitam neku onaniju rajka noga petrova u kojoj dotično laprdalo kaže kako je odustao od RUNA na samom početku. sjajno, rekoh, ako si ti odustao, to je siguran znak da se radi o remek-djelu.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2012, 13:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 31 Jul 2008, 13:19
Daljac je napisao:
PLATO je u istoj ediciji, ako se ne veram, objavio i Blejka (to tražim već godinu dana i ne mogu da nađem!) i Euripida. Cijena jeste malo ljuća, ali vrijedi svakog pfeniga.

Uh, jebote, ja zaboravih da trebam postavljati naredno djelo :) da nema tebe koji odradi f5 na temi zaboravio bih potpuno :D

Ponosni sam vlasnik Blejka,a imam i Vitmena od Platoa.Fina biblioteka,zlatotisak,paralelni prevod...

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2012, 13:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

die soft

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2012, 14:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 31 Jul 2008, 13:19
Sve čekam da preporučiš "Trkače olovnih nogu" Dž.Džonsa ili Hamsunovog "Pana" pa da umrem spokojan :),mada i Jung (u najavi) odlično zvuči!

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2012, 14:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jung ide danas, i to u trobroju, a "Trkače" i "Pana" nisam čitao. Još.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2012, 22:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
gnusni_snjesko je napisao:
Kako upokojiti platu

:lol:

"Život na ledu", Pekić. Prepruka! U svakoj analizi pokazuje majstorstvo na svim nivoima. Volim kako je pisao o Miliću od Mačve. :)

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2012, 08:39 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 24 Apr 2012, 08:02
Svaka čast za temu! Sa izborom se možemo slagati ili ne slagati, a mene lično je oduševila predanost da obrazložiš svoj izbor književnim argumentima. Naravno, poštujem tvoj čitalački senzibilitet.
Negdje gore si spomenuo Daviča i roman ''Pesma''. Meni je taj roman ostao u sjećanju kao čista poezija i baš ga imam urezanog duboko u sjećanju (baš volim taj roman :)
Zanima me tvoje mišljenje o Bulgakovu i romanu ''Majstor i margarita''? Meni je jedan od omiljenih.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2012, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

senzibilitet je homoseksualni šmek?? :)

@Daljac - opet sam veceras sjedio sa onim nasim kolegom koji je upoznao Bulatovica, samo mi je zenu smarao ovaj put! Pokusao je ispipati prilikom pokazivanja kako cetiri prsta lakse ulaze u dzep :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 686 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 35  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]