Daljac je napisao:
Petrović da, ali samo "Sitničarnicu" i "Opsadu". Ono što je napisao poslije "Opsade", od trenutka kada ga je kupila beogradska čaršija, mogu da kvalifikujem kao prepisivačinu samoga sebe i literarni talog najgore vrste. Jeste, tu mislim i na "Razlike" i na "Tavanicu koja se ljuspa", baš kao i njegov talenat.
Markez da, pogotovo "Hroniku najavljene smrti", nikako da je preporučim. Ali, uprkos svemu, on nije moj omiljeni pisac, iako beskrajno volim njegova tri romana - pored "Hronike" to su "Sjećanje na moje tužne kurve" i "Ljubav u doba kolere". "Sto godina samoće" je ionako klasika.
Pa Pekić. Uvjeren sam da će on jednoga dana, kada se sve što je napisao objavi i kada bude valjano pročitan, biti veći pisac od Andrića.
Mnogo volim Desanku i Ivana V. Lalića. Ponešto od Raičkovića. Mnogo toga od Bulatovića. Vita Nikolića, Branu Petrovića, Aleksandra Ivanovića. Djelomično Miljkovića. Daviča svakako, naročito "Pesmu".
Jebi ga, nema velikih pisaca, ima samo velikih knjiga. Zato ne mogu da kažem da volim, recimo, Eka, Mana, Getea, Borhesa, jer volim samo neka njihova djela, od Eka konkretno samo "Ime ruže". Šolohov mi je mag pripovijedanja. Bodler, Rilke, Šeli. Uostalom, bolje da ne nabrajam, ode to u nedogled. Gdje su tek Rusi - Pasternak, Njekrasov, Cvetajeva, Ahmatova, Pasternak.
Ali, recimo da volim i Kočića. Kao neko ko se trovao knjigama o alhemiji u ranim studentskim danima (o da, uskoro ide Jungova "Psihologija i alhemija") bio sam zapanjen kada sam u jednoj Kočićevoj priči naišao na postavku klasične alhemičarske retorte - rakijski kazan koji daje čistu, zlatnu tečnost iz najsirovije materije.
Nisam siguran da je razlog "kupovina beogradske čaršije" koliko istrošenost pletenije slovesa i istih obrazaca pisanja. Ima on i dalje onaj lijepi stil u pripovijetkama ali ostaje ukus nedorečenosti i nepotpunosti zbog prethodna gorenavedena djerla?
O Pekiću ISTU rečenicu tvrdim već 2 godine! Ne mogu da vjerujem...
Rusima uvijek zamjeram jednu stvar, i u književnosti i u filmu (ne mislim na sve , naravno). U trenutku kada se dostiže vrhunac analize, kritička misao i skok preko linije koji bi bio oličenje pisca ,lični pečat, oni se uhvate za Boga i pravoslavlje. Istorijski gledano je jasno. Uvijek se sjetim rečenice iz Dr Faustusa: Zapad ima formu a nema suštinu, Rusi imaju suštinu a nemaju formu, mi Nijemci imamo i jedno i drugo.
Po nagovoru prijatelja Markesu sam dao još jednu šansu sa "Hronikom nenajvljene smrti". Opet ništa. Taj prekićeni jezik me guši a i bez njega ne dopire do mene Markes. Mada, pročitaću knjigu koju si preporučio. Čuo sam još nekoliko preporuka i savjet da kupim VBZ-ovo izdanje.
Ja Desanku djelimično, a Miljković je moj pjesnik iako nisam ljubitelj poezije. Od poezije još Po i Bodler.