Talija je napisao:
Alhemičar nije klasičan roman nego knjiga sa porukom, gdje je glavna poenta da ako se nešto zaista želi to se i može dobiti, kao i to da se od male i nebitne stvari može dobiti velika i vrijedna stvar (kao što alhemičar od olova pravi zlato).
Mali princ je takođe knjiga za djecu ali knjiga koju i odrasli rado čitaju jer je isto knjiga sa porukom.
Pročitala sam je davno, kad je izašla. Za moj ukus ima dosta dobrih citata, npr:
- Kada vidjamo uvek ista lica, na kraju ona postaju deo našeg života. A kada postanu deo našeg života, onda žele i da nam ga izmene. I ako ne bude po njihovom, nije im pravo. Jer, svaki čovek ima tačnu predstavu kako bi trebalo da živimo svoj život.A nikad nemaju pojma kako treba da prožive sopstveni život.
- Ako kreneš obećavši ono što još nemaš, izgubićeš volju da ga stekneš.
- Sve što se jednom desi, ne mora se nikad ponoviti. Ali sve što se desi dva puta, desiće se sigurno i treći put.
itd.
Bas sam i ja htjela usporediti Alkemicara sa Malim princom. Mali princ mi se 10 puta vise svidio. Mozda bas zato jer je knjiga za djecu, pa te poruke mogu proci i sve nekako ispadne simpaticno na kraju, dok kod Coelha..ne znam..previse pre**ravanja. Jest eto cijeli svemir ce se urotiti da ja postignem nesto sto zelim, mislim...
Po meni Coelho ima boljih knjiga od Alkemicara, iako istina, kod svih knjiga imas dojam da je ideja i prije nego sto je poceo sa pisanjem bila napraviti bestseller. Mada, nije da nisam procitala skoro sve od njega