banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 18:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Modrice
PostPoslato: 04 Sep 2002, 21:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Apr 2002, 01:00
Modrice na tijelu
upijaju sunce za koje smo se borili
Prekrit cemo modrice
veselim bojama tudje odjece
Prekrit cemo vremenom i zidove
Ostat ce samo laz
Modrica

Modrice na licu
ljepotice novog vremena
Covjek nije prazan
koliko je otupio od straha
i mrznje koja se vraca

Dopustite mi da uklonim
modrice sa vaseg lica
i vaseg tijela
Moje ne dirajte
ja sam ljepsa s njima
Modrica
Moj svjedok

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2002, 18:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Mislim da je svima jasno da sam ja prilicno glup tip. Osim toga, pomalo sam i radoznao... Bas zato, imam jedan problem. Zelim da dokucim sta je pjesnik htio da kaze ali ne mogu. Da li bi mi pjesnik pomogao ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2002, 19:47 
Pripravnik
Pripravnik

Hari, ja ne nalazim da si ti uopce glup, a kako nisi ni samokritican, ne vjerujem da vjerujes u ono sto si napisao.
Poezija se dozivljava vrlo subjektivno sto znaci da svako tko procitao ovu moju pjesmu, moze imati drugu pretstavu njenog znacenja sto je sasvim u redu i sto meni savrseno odgovara. No dragi moj Hari, proza i poezija kakvu pisemo ti i ja zanima relativno mali broj ljudi, pa je to razlog zasto na Kulturi popularnost dobivaju ljubavna poezija i jezicarenja (koje je ako smijem primjeiti cisto politiziranje, uz to i jako lose i pristrano politiciranje) i to je dalje, razlog zasto ja necu dobiti razlicita vidjenja pjesme. Na stranu to, mi knjizevni tekst koristimo kako bismo pricali o sebi. Mi ne citamo tekst da bismo procitali poruku koju nam je pisac provukao (ponekad i nema poruke, a kriticari je izmisle) nego da pronajdemo nesto svoje u tekstu i tako dozivljavamo ili katarzu ili bar lagani duhovni orgazam. Ako ne nadjemo nista "svoje" ta knjiga za nas nema vrijednosti i ne raspravljamo o njoj.

Slusaj, ja doista ne volim tumaciti svoju poeziju, sta vise, ne znam je tumaciti. Ona je napisana onako kako je dozivljena i to je kraj. Ostalo je na kriticarima i ljubimcima poezije (blago meni! :cry: ). No ucinit cu to nakon sto ti, ako ti ne prestavlja problem, pokusas protumaciti je iz svoje subjektivne perspektive. Bar par motiva... Vidjet ces da si blize nego sto si mislio. Zao mi je sto nisi uspio dati komentar ni na !Spavaj mirno narode moj", vjerujem da si je dozivio na pravi nacin.
Dakle, cekam.
I btw, e jesi li mi psovao sve po spisku? :wink: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2002, 18:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
I ja nemam blage veze sa tumacenjem poezije, bez obzira da li se radi o mojoj, tvojoj ili o poeziji narmobidnije srpske pjesnikinje, Desanke Maksimovic... Zato cu to da preskocim... Pitao sam te za objasnjenje zbog toga sto mi se pjesma ucinila veoma bliska jednoj drugoj, mada u to nisam sasvim siguran ( bas zato ), koju sam iskopao iz svog starog i (gotovo) zaboravljenog rokovnika. Pjesma je napisana toliko ruznim rukopisom da i ne sumnjam da je moj. Zove se "Predsjednik".

On je predsjednik,
on je srpski patriota,
on je hrvatski domoljub,
islam je njegova vjera.
On je uspjesan poslovan covjek.
on jebe nacionalne pjevacice,
novinarke i pjesnikinje,
narod ga voli.
On je predsjednik.

On je predsjednik.
Nikad nije uzeo pistolj
u ruke,
tudji okidaci bijahu
upravljani njegovim
zlatnim jezikom.
Svaki dan,
sa malog ekrana,
prisutan u vasim domovima,
novinama
i snovima.

Strogi glas oca,
njezno tepanje majke,
misticna tajna crkve.
Pomogao vam je da mrzite.
Ubica.

Grijesim li ?...

"Spavaj moj narode" namjerno nisam htio da skontam.

Sto se tice obecanog psovanja, moram ti priznati da sam totalno zaboravio to da uradim... Medjutim, ako bas insistiras na tome, meni to zaista nece predstavljati problem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2002, 19:39 
Pripravnik
Pripravnik

Sada kada vise puta procitam pjesmu "Modrice" i tvoju, uvidjam da se moze napraviti paralela i shvatam zasto si ih poistovijetio. Nikako ne grijesis, jer nema pogresnog i ispravnog tumacenja pjesme. Tako nam bar govore tokom predavanja, a kada dodjemo na ispite, itekako ima pogresnog tumacenja, zbog njega obicno i padamo. No ja ostajem dosljedna. Ako si tako shvatio pjesmu, ja nemam nikakva prava da ti kazem da je nesto drugo ispravnije. No mogu da ti kazem kako sam je ja dozivjela. Bar dok sam je pisala. Pjesma "Modrice" vise je izraz inividualnog osjecanja osobe koja "vidi tanke nevidljive niti" i kolektiva koji ne vidi i premda pati, osjeca katastrofu, i dalje srlja u propast. Modrice su zapravo nasa obiljezja, obiljezja cijelog naseg naroda (ja sam mozda preveliki idealista jer smatram sva tri naroda u BiH svojim, nasim narodom), a postoje ljudi koji ce morati zrtvovati svoje tijelo i duso za dobrobit onih istih koji ce te ljude unistiti. Modrice tim ljudima su svjedoci i trebaju ostati na njihovoj kozi. Modrice u tom slucaju nisu ruzne i nosu nakazne, one su ljepota tih bica i njihovi zastitnici.
"Ne cinim to iz ljubavi i ideala,
ne cinim to kako bi mi aplaunirali, divili se, slavili me
poslije zasluzene smrti.
Ne cinim to iz dobrote svoga mladog srca
ni za bliznje svoje.
Cinim to jer netko mora,
a ja sam slucajno krhotina ljudskog bica
koja moze primiti previse udaraca
jer je otupila
Pa neka udaraju u mene
Sebicna sam koliko i ostali
nisam svetica i ne zelim postati
No kada vec umirem,
kada vec patim bez razloga,
zasto da tome ne pridodam malo romantike?"

Mozda je ovo malo drugacije tumacenje "Modrica", ali drago mi je sto se moze shvatiti na vise nacina.

I btw, ja sam se salila za ono psovanje, ali izgleda da nemamo isti smisao za humor. Ja bih jos uvijek zeljela da onaj komentar prihvatis kao kompliment. :(

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]