Sada kada vise puta procitam pjesmu "Modrice" i tvoju, uvidjam da se moze napraviti paralela i shvatam zasto si ih poistovijetio. Nikako ne grijesis, jer nema pogresnog i ispravnog tumacenja pjesme. Tako nam bar govore tokom predavanja, a kada dodjemo na ispite, itekako ima pogresnog tumacenja, zbog njega obicno i padamo. No ja ostajem dosljedna. Ako si tako shvatio pjesmu, ja nemam nikakva prava da ti kazem da je nesto drugo ispravnije. No mogu da ti kazem kako sam je ja dozivjela. Bar dok sam je pisala. Pjesma "Modrice" vise je izraz inividualnog osjecanja osobe koja "vidi tanke nevidljive niti" i kolektiva koji ne vidi i premda pati, osjeca katastrofu, i dalje srlja u propast. Modrice su zapravo nasa obiljezja, obiljezja cijelog naseg naroda (ja sam mozda preveliki idealista jer smatram sva tri naroda u BiH svojim, nasim narodom), a postoje ljudi koji ce morati zrtvovati svoje tijelo i duso za dobrobit onih istih koji ce te ljude unistiti. Modrice tim ljudima su svjedoci i trebaju ostati na njihovoj kozi. Modrice u tom slucaju nisu ruzne i nosu nakazne, one su ljepota tih bica i njihovi zastitnici.
"Ne cinim to iz ljubavi i ideala,
ne cinim to kako bi mi aplaunirali, divili se, slavili me
poslije zasluzene smrti.
Ne cinim to iz dobrote svoga mladog srca
ni za bliznje svoje.
Cinim to jer netko mora,
a ja sam slucajno krhotina ljudskog bica
koja moze primiti previse udaraca
jer je otupila
Pa neka udaraju u mene
Sebicna sam koliko i ostali
nisam svetica i ne zelim postati
No kada vec umirem,
kada vec patim bez razloga,
zasto da tome ne pridodam malo romantike?"
Mozda je ovo malo drugacije tumacenje "Modrica", ali drago mi je sto se moze shvatiti na vise nacina.
I btw, ja sam se salila za ono psovanje, ali izgleda da nemamo isti smisao za humor. Ja bih jos uvijek zeljela da onaj komentar prihvatis kao kompliment.