banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 06:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2002, 17:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Apr 2002, 01:00
Lola, svidja mi se tvoje glediste. Bilo bi lijepo kada bi jos mnogo ljudi dijelili tvoje misljenje!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2002, 21:47 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 25 Apr 2002, 01:00
Ja ne znam zasto se mi bojimo ovih lokalnih primitivaca.
Zasto niko ne smije reci u novinama ili na televiziji da trojici Bosanaca razlicitih nacija nije potreban prevodilac za tri jezika, da bi porazgovarali?
I ja sam za to da se zove Bosanski, i da nestanu svi "nacionalni". Da su ti jezici toliko razliciti kao sto su njemacki, italijanski i francuski u Svajcarskoj, mozda bi i imalo smisla drzati ih odvojeno. Ovako je to samo politicko zaglupljivanje.
Najvise mi nerviraju ovi polovni politicari koji ne znaju ni obuci se ljudski, niti imaju ikakve manire, a "znaju" sve o kulturi, jezicima i svemu sto bi moglo posluziti za sirenje mrznje.
Divlji istjerali pitome i to ti je...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2002, 13:03 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 09 Maj 2002, 01:00
ljudi moji čitajući vaše odgovore stekao sam blagi dojam da niko nema pojma o tom o čemu lupeta.Meni osobno ne bi smetalo da se jezik kojimgovorim zove bošnjačkim ili bosanskim samo da za to postpoji osnov.Pokušat ću objasnit u čemu je ,kako se meni čini, kvaka.
Postoje utvrdjena pravila kad je u pitanju priznavanje nekog jezika za službeni .Svaki jezik mora imati korjen od kog je nastao pa tako i jezik kojim se govori u bosni.Svima je poznato da se u Bosni govorilo i prije turaka, austrije ili ndh.Na korjen jezika su se kroz vrijeme ljepile nove rječi i termini u nedostatku odgovarajućih već postojeći rječi.To su rječi stranog porijekla .One riječi stranog porjekla koje su postojele od prije a dobile su adekvatnu zamjenu su izbacivane,itd.E sad:svako nekoliko lingvističari jezikoznanci i slični ljepo sjednu pe proburljaju po jeziku i onda izbace višak i odobre ono što se mora prihvatiti.U našoj bosni se do rata pričalo SH-HS jezikom koji je poprilično sličan jeziku kojim se danas priča.Naravno radi se o ljudima koji nisu opterećeni tim kako se njihov jezik zove i kako izgleda nego im je bitno da se razumiju.Ipak čike lingvističari sjednu pa srede papire i onda nam odrede kako ćemo u buduće pričati.Nama u početku bude neobičnoi govoriti rječi koje nam smješno zvuče ali se naviknemo i progovorimo ih.Meni je recimo jako smiješno zvučala riječ vlak i nisam se nikad na nju naviknuo dok rijač kava bolje ide mada mi ni kafa ne smeta.Zrakomlat i zrakoplov jednako smiješno zvuče.kad čujem mahrama, lahku noć i slično želudac mi se okrene.Sad ono bitno: čike lingvisti i slični su ti koji od svega ovog što mi obični ljudi zbunjeno prihvaćamo ili odbacujemo proberu ono što se treba izbacit a što prihvatit.Dakle nas se to ne pite i tako i trebe biti.NAJVAŽNIJE!MORA POSTOJATI RAZLOG DA SE PRIHVATI NOVA ILI DA SE ZAMJENI STARA RIJEČ.U HRVATSKOJ SMO TAKO DOBILI ZRAKOPLOV,ZRAKOMLAT ILI KAVU STO JE OPRAVDANO.AVION I HELIHOPTER SU STRANE RIJEČI KOJE SU DOBILE ADEKVATNU ZAMJENU I NEMA RAZLOGA DA SE VIŠE KORISTE.U SRBIJI JE VALJDA ISTA STVAR A U BOSNI SE NA ZNA KO PIJE A KO PLAĆA.AKO JE OSNOVNO PRAVILO DA SE JEZIK MORA ČISTIT OD TUDJICA ONDA JE NEMOGUĆE DA SE U BOSNI POJAVE RIJECI SA POKOJIM SLOVOM VIŠKA A POGOTOVO DA SE POJAVLJUJU NOVI TURCIZMI.KORJEN JEZIKA KOJIM SE GOVORI U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI JE ISTI I TO JE ONO ŠTO SE NE MOŽE MJENJATI.AKO HOĆEMO BOSANSKI JEZIK ONDE SE MORAMO DOGOVORITI JE LI TO NEKI NOVI JEZIK SA NOVIM KORJENOM ILI JE RIJEČ O STAROM KORJENU.SVI SE MORAMO SLOŽITI DA SE RADI O ISTOM KORJENU!NEMOGUĆE JE SAD POŠTO POTO NA TAJ KORJEN LIJEPIT TUDJICE I TURCIZME AKO SU NEPOTREBNI .ISTO TAKO NEMA OSNOVA ZA PRIHVAĆANJE NEKE STARE HRVATSKE ILI SRPSKE RIJEČI KOJA SE U BOSNI NIKAD PRIJE NIJE POJAVILA.
NA KRAJU: AKO NEKO ŽELI BOSANSKI JEZIK ONDA ĆE SE IZ OVE ZBRKE MORATI IZBACITI SVE STRANE RIJEČI PA BILI TO TURCIZNI ILI GERMENIZMI ILI BILI ŠTA DRUGO.TAD ĆE SE JEZIK OPRAVDANO MOĆI ZVATI BOSANSKIM I MISLIM DA SE NIKO U BOSNI NEMA RAZLOGA BUNITI PROTIV TOGA.A ONAJ KO ŽELI BOŠNJAČKI JEZIK MORA SE SJETIT DA I TAJ NEKI JEZIK MORE IMATI KORJEN I DA I ZA NJEGA VRIJEDE ISTA PRAVILA.ZNAČI KOLIKO GOD SE NEKI "BOŠNJACI" TRUDILI POŠTO PO TO PROIZVESTI SVOJ JEZIK NEĆE USPJETI.A ONAJ KO MISLI DA ĆE TAJ NEKI "BOŠNJAČKI" SAV ZAGADJEN TURCIZMIMA OPSTATI,VARA SE.
Istina da će neke turske riječi još dugo ostati u upotrebi u cijeloj bivšoj YU ali bi trebali nastojat da se one kao i sve druge tudjice izbace.

BEZBELI DA JE TAKO.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2002, 18:46 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Apr 2002, 01:00
Mrav, treba da se stidis. :sad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2002, 03:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Apr 2002, 01:00
mrav, kad izbacis sve turciame i germanizme iz jezika ostace samo hm, ah, hej, mr, br..... ne lupetaj, majke ti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2002, 07:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Sinoć sam na tv-u gledao reprizu emisije u kojoj je gostovao Izet Sarajlić. Neka mu je laka crna zemlja. Bio je dobar čovjek. Sad, veli on, zvali ga na Šantićeve večeri u Mostar. Hoće ljudi da se to obnovi. I kaže, ono što sam čuo nije moj jezik. Jedini selam koji on priznaje se nalazi u Emini.
Puno prašine je dignuto ni oko čega. Ispadaju neki jezici, te ovo je ispravno ovde, a ovo onde. Smiješno. Zašto mi je smiješno? Pa, eto, ja se držim pravila kojima su me učili još u osnovnoj školi. A čitam, mnogi na forumu razglabaju o jezicima. Prvo, ti postovi su napisani kao da je čovjek u isto vrijeme gledao dva ultra-šovinistička dnevnika, slušao gusle na radiju i još je u sobi bila promaja dok je to pisao. Nema nikakve misli u njima, rečenice su svaka za sebe. Drugo, gramatika ne postoji. I onda, kako neko da shvati ozbiljno ljude koji tako pišu i tvrde da znaju koji jezik je koji i kakva su mu pravila.
Izet nije imao ništa lijepo da kaže o novopečenim "intelektualcima". Veli da su danas svuda isplivali drugorazredni ljudi. U pravu je.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]