banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 18:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Dec 2003, 21:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
http://www.beograd.org.yu/galerija/foto/hram.jpg

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2003, 21:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2003, 09:31
Hm, koliko vidim sa slike, nije loše..
Bila sam tamo prije otprilike godin dana (ekskurzija) - bila početna faza rada.. nije se činilo loše..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2003, 00:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
Turbo Grom je napisao:
Bila sam tamo prije otprilike godin dana (ekskurzija) - bila početna faza rada.. nije se činilo loše..

MOLIM??? ti ocigledno nisi u toku... taj hram se gradi 100 godina!... gradnja je obustavljena za vrijeme tita... i kad je sloba dosao na vlast izgradnja je nastavljena...

'95 sam bio unutar hrama.... kad sam usao unutra prosla me jeza od velicine samog objekta... kad sam stao ispod najvece kupole i pogledao gore cinilo mi se kao da ne vidim "plafon"!!! vrata su visine 8 metara, po slobodnoj procjeni... posto nisam imao metar da izmjerim :) da vam josh malo docaram velicinu hrama :) sporedna kupola, na slici skroz desno kod reflektora, ujedno i najniza na hramu... je visine zvonika na crkvi svete trojice u BL... pa sad kontajte

prije 20 dana sam bio u BG i nisam imao vremena da odem da vidim hram iz blizine.... ali sam je vidio sa "slavije" i prosto se odusevio... kao da nije djelo covjeka vec samog boga! takodje sam je vidio kad sam isao za novi bg, iz daljine je takodje prelijepa... i mislim da je dala PECAT beogradu! sto je najbolje... vidi se iz svakog dijela BG
btw za one koji neznaju... hram je oblozena bijelim mermerom

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2003, 20:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

kefalo je napisao:
Turbo Grom je napisao:

MOLIM??? ti ocigledno nisi u toku... taj hram se gradi 100 godina!... gradnja je obustavljena za vrijeme tita... i kad je sloba dosao na vlast izgradnja je nastavljena...

'95 sam bio unutar hrama.... kad sam usao unutra prosla me jeza od velicine samog objekta... kad sam stao ispod najvece kupole i pogledao gore cinilo mi se kao da ne vidim "plafon"!!! vrata su visine 8 metara, po slobodnoj procjeni... posto nisam imao metar da izmjerim :) da vam josh malo docaram velicinu hrama :) sporedna kupola, na slici skroz desno kod reflektora, ujedno i najniza na hramu... je visine zvonika na crkvi svete trojice u BL... pa sad kontajte

prije 20 dana sam bio u BG i nisam imao vremena da odem da vidim hram iz blizine.... ali sam je vidio sa "slavije" i prosto se odusevio... kao da nije djelo covjeka vec samog boga! takodje sam je vidio kad sam isao za novi bg, iz daljine je takodje prelijepa... i mislim da je dala PECAT beogradu! sto je najbolje... vidi se iz svakog dijela BG
btw za one koji neznaju... hram je oblozena bijelim mermerom

Hahahahahaha
Nismo se dobro razumjeli, zaboravila sam staviti navodnike kod ''početna'' ... hahahaha
Nadam se da sad shvataš smisao posta..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2003, 20:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

slabo ja to kontam :)
mislila si: "pocetna faza postavljanja fasade na hram"? :o

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2003, 09:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hehe, pa recimo nešto slično,..
Ne razumijem se u građevine pa ću ovo malo teže pojasniti..
Urađena konstrukcija (samo smo smjeli ući tri koraka i odmah van), valjda su počeli konkretno sređivati hram..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2003, 11:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Avg 2003, 10:10
Mocan je nema sta? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2003, 03:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

takodje sta sam cuo... ali neznam da li je tacno....

glavna kupola je jako specificno dignuta na hram... znaci, bila je gotova samo su je postavili gore... ali na sljedeci nacin...
unutar hrama je izbetonirana(sagradjena) a onda kroz otvor, ravno gore dignuta... no, ona sad stoji na tom otvoru=veca je od otvora... ima neka fora na koju su to izveli... ali nisam detaljnije upucen pa da ne lupam
i taj proces podizanja je trajao 1-2 dana...

ako neko zna nesto detaljnije neka napise... bash me interesuje jel istina..

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2003, 15:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
i ja sam bila unutra prije nekoliko godina...osjecaj je fenomenalan, monumentalnost hrama odushevljava, kad udjesh osjetish to neshto...neku energiju, snagu, ne znam shta :angel: ...mocno je ...bash kupish pozitivu i sigurnost......voljela bih da vidim kako ce izgledati kad se oslika...bar mali dio :)

bedak je shto ta knjiga koju imam o hramu Sv. Save nije kod mene :roll: , a u njoj ima apsolutno sve..istorija, konstrukcija, fasade..sve sve sve...kad je dobijem nazad, napisacu shta vas interesuje :)

ukratko...hram je djelo arh. Bogdana Nestorovica i Aleksandra Deroka...to je trebalo da bude 7. po velichini crkva na svijetu, za primjer je uzeta carigradska Aja Sofija (koju nikako da nauchim, ali morace se, morace)...1936. je izvrsheno osvecenje temelja, pa se onda svashta deshavalo...rat, komunizam...u to vrijeme je prostor obuhvacen zidovima hrama (bar ono shto je do tad bilo izgradjeno, nekih 12 metara) korishten za skladishtenje kojechega i za garazhiranje kamiona :mad: ..Bogu hvala, to je vrijeme proshlo, pa se 1985. nastavlja gradnja..
dimenzije su fascinantne... :o
duzhina, u pravcu istok-zapad, 91m
shirina, sjever-jug, 81 m
kupola ima raspon od 34m
visina hrama od poda prizemlja do tjemena kupole je 65m, a spoljna visina vrha kupole - do krsta - 70m
centralni krst je visok 10 m
povrshina prizemlja 3254 kvadratnih metara, a povrshina naosa 2100 kv. m i mozhe da primi 6500-7000 vjernika
itd nastavak u sljedecem broju

e da znash kefalo i mene interesuje to za kupolu, "uchim" srednji vijek i kupole su neizostavni dio i bash mi je krivo shto nemam tu knjigu da vidim kako su to odradili...:(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2003, 05:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

e bleya carice... bash su ti podaci super... nisam se nadao da ce neko ovako konkretno nesto da napise....
cim dobijes knjigu pisi... skeniraj.. itd. :)

sramotno je sto ljudi u bl tako malo znaju o toj "gradjevini"... niti to nekoga interesuje... ja svaki put kad odem u bg ako nista bar prodjem pored hrama da vidim kako napreduju radovi :)

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2003, 11:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Okt 2003, 23:13
Hram je bash bash mocan.
Bio sam prosle godine u njemu,cuo sve podatke koje je ~bleYa napisala,
napravio sam cak i nekoliko fotki unutrasnjosti,nazalost nisu uspjele :( .
Mislim da je velicina centralnog krsta 12 metara,ako me sjecanje dobro
sluzi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]