i ja sam bila unutra prije nekoliko godina...osjecaj je fenomenalan, monumentalnost hrama odushevljava, kad udjesh osjetish to neshto...neku energiju, snagu, ne znam shta

...mocno je ...bash kupish pozitivu i sigurnost......voljela bih da vidim kako ce izgledati kad se oslika...bar mali dio
bedak je shto ta knjiga koju imam o hramu Sv. Save nije kod mene

, a u njoj ima apsolutno sve..istorija, konstrukcija, fasade..sve sve sve...kad je dobijem nazad, napisacu shta vas interesuje
ukratko...hram je djelo arh. Bogdana Nestorovica i Aleksandra Deroka...to je trebalo da bude 7. po velichini crkva na svijetu, za primjer je uzeta carigradska Aja Sofija (koju nikako da nauchim, ali morace se, morace)...1936. je izvrsheno osvecenje temelja, pa se onda svashta deshavalo...rat, komunizam...u to vrijeme je prostor obuhvacen zidovima hrama (bar ono shto je do tad bilo izgradjeno, nekih 12 metara) korishten za skladishtenje kojechega i za garazhiranje kamiona

..Bogu hvala, to je vrijeme proshlo, pa se 1985. nastavlja gradnja..
dimenzije su fascinantne...
duzhina, u pravcu istok-zapad, 91m
shirina, sjever-jug, 81 m
kupola ima raspon od 34m
visina hrama od poda prizemlja do tjemena kupole je 65m, a spoljna visina vrha kupole - do krsta - 70m
centralni krst je visok 10 m
povrshina prizemlja 3254 kvadratnih metara, a povrshina naosa 2100 kv. m i mozhe da primi 6500-7000 vjernika
itd nastavak u sljedecem broju
e da znash kefalo i mene interesuje to za kupolu, "uchim" srednji vijek i kupole su neizostavni dio i bash mi je krivo shto nemam tu knjigu da vidim kako su to odradili...