fino zah!
drago mi je da si nasao vremena i volje da se vratis na diskusiju.
no to neznaci da nece sad biti kritike
mnogo si toga dobro napisao, ali , po mom misljenju, nisi nista rekao o najvaznijem.
ja nesporim da se u Bosni govorilo nekim jezikom. naravno, od kad je bosanaca (ljudi u bosni) bilo je i nekog jezika medju njima.
no, ja se pitam KOJI JE TO JEZIK?
bilo bi veoma korisno i dobro, za sve, kad bi ulozili napor i istrazili koji je to jezik. ali za to nema ni dovoljno volje ni dovoljno ineteresa.
dakle, vazno je DATI OPIS tog jezika.
ako damo tacan opis jezika, lako cemo za ime.
a ako se odlucimo da damo opis, podjimo od sljedecih cinjenica...
na podrucju Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, govori se ISTIM jezikom. valjda to netrebam dokazivati, jer znas i sam "zah" da ovaj tekst koji ja pisem jednako citaju u sve tri drzave.
ovo je istovremeno i kljucna i opasna cinjenica!
takva je zato sto govori nesto o ljudima koji zive u te 3 drzave. govori jednu TAJNU koja se iz politickih razloga nezeli otkriti.
a to je TAJNA O PORIJEKLU NARODA.
kad bi prihvatili cinjenicu o jednom jeziku, ona bi nas neminovno odvela do toga da prihvatimo da smo i JEDAN NAROD.
a to je, zah, ona uzasna tajna koju zele da sakriju od nas, oni koji zagovaraju razlike izmedju mene i tebe.
zasto zagovaraju te razlike?
zato da bi nas podjelili, a time i podjelili politicku vlast nad nama.
na zalost, nasa sudbina, i moja i tvoja zah, je ta da zivimo na vjetrometini svjeta. na balkanu. najvecoj raskrsnici evrope. "kuca na drumu"...to smo mi.
toliko je vojski, toliko careva, prolazilo ovuda i svaki je zelio pridobiti komad za sebe. mi smo zah..."rastrgana lesina", o koju se otimaju najgori lesinari ovog svjeta.
takva lesina je i nas jezik i nas narod.
i kao sto svaki lesinar tvrdi za svoj komad da je njegov, tako i mi imamo 3 i ko zna koliko jos, jezika, naroda, kultura,...