Ovo sto kaze Zoka da su nam Grobari dali ime,ja stvarno prvi put cujem!
Zoks je putovao sa mnom u kupeu na to finale Kupa 1988.Bio je tu i Cedo Sevarika,pa Kuruz,pa cak i Alija i Najko,dok ih u jednom momentu puta,negdje oko Doboja (gdje je voz stajao satima!!) murija nije skinula sa voza,ali su ipak nekim cudom stigli u BG sutradan. Islo se preko ferijalnog saveza,utakmica se igrala u srijedu a nas navijacki voz je krenuo u 22 h u utorak i u BG je stigao pred zoru. Prije utakmice nije bilo kontakta sa Grobarima,tek smo ih vidjeli na stadionu JNA,i to su bili bar 50 metara od nas. Oni su usli pred nasu utakmicu,a mi smo usli cak dva sata prije i gledali i finale Omladinskog Kupa SFRJ koje se uvijek igralo kao predigra finalu,a sastali su se Osijek-OFk Titograd. Kad sad vracam film te utakmice,sjecam se da smo mi navijali za Osijek (Grnja,Igor Cvitanovic....)

,a Delije su izgleda vec tad bile potpuno nacionalno osvjescene za razliku od nas. Ne samo da su navijali za Ofk Titograd,vec im je jedino skandiranje bilo "Crna Gora,Crna Gora"....
Odoh malo od onoga sto sam htio reci. Znaci nije bilo kontakta sa Grobarima prije utakmice,na samoj utakmici ispocetka uopste nisu reagovali vec su samo mirno stajali,sjedili i gledali utakmicu jer su kontali,ovo su drugoligaski levati,necemo se blamirati navijajuci bezveze. Medjutim,kad je utakmica pocela,a Borac poceo igrati kao Brazil,od noge do noge,pa nekoliko peta,tada,negdje krajem prvog poluvremena,dizu se Grobari jer vide da bi tu moglo biti nesto,i i do kraja utakmice navijaju ravnopravno sa nama. Nasem golu,i kasnije peharu su se radovali kao i mi

Pogledajte onaj snimak kad Seno daj gol i obratite paznju na onog djecaka koji dohvaca lopte u Partizanovoj trenerci kako skace kao lud,e tako je bilo i na Jugu medju Grobarima. Odmah nakon utakmice je uslijedio onaj mucki napad na Autokomandi od strane Delija,s ledja,kad je Kemo ostao bez oka... Nakon tog stampeda Delija,ja sam ostao na popristu,nisam htjeo da bjezim,ko im yebe mater,a ruku na srce ni oni se nisu zadrzali vec samo u naletu s ledja udarili koga su stigli i produzili trkom nizbrdo,zbog murije vjerovatno jer otpor sa nase strane nije bio nikakav jer ih nismo ni vidjeli posto su nam dosli s ledja. Zoksa sam vidio tek nakon sat vremena,na Zeljeznickoj stanici kad mi je pricao kako je sreca sto dobro poznaje Beograd,pa je uspio preko Vracara ,nekim puteljcima da razguli do Zeljeznicke stanice.
Iz svega napisanog se vidi da ja ne znam kad je uopste mogao biti taj trenutak razgovora sa Grobarima i njihov prijedlog za ime,i ne znam sta Zoxu treba ova prica....Bas cu ga pitati kad ga vidim,ali prije bih rekao da je ovaj novinar neki banjalucki Grobar koji je isfrizirao nesto sto je Zox rekao...
Druga rupa u prici je da se dobro sjecam da sam Zoxa sreo u Donjem Svilaju na ratistu 1993 i izljubio se sa njim nakon one akcije kad smo demolirali muslimansko-hrvatsku diverzantsku grupu,akcija gdje smo mi imali 4 mrtva,a oni 20, a sedmoricu smo uhvatili zive!(kasnije su razmjenjeni za nase,nakon godinu dana) Zato mi nisu jasne ove neke godine i njegovi nastupi 1993,vise mi lici da je ovo frizirana prica za banjalucku dijasporu u kojoj se ne pominje rat ni po koju cijenu,vec se pricaju neke price ugodne uhu. Eto,ako ima neko sa Caira da je dobar sa Zoxom neka ga pita sta je radio u Svilaju 1993 i nastupao za Borac istovremeno.
Yebote,izgleda da je doslo vrijeme kad se nece vise smjeti pomenuti da smo bili u ratu!