Zvezda i partizan imaju sve manje i manje onih pravih navijaca, kako je to bilo ranije. Nasuprot toga, Borac ima sve vise i vise pravih navijaca i tu prvenstveno mislim na mlade generacije, jer od ovih starih ko je bio taj je i ostao a novih ima samo kad je doci na utkamicu stvar prestiza i toga da budes vidjen na nekom "vaznom dogadjaju" za grad.
Zsto neki jos navijaju za partizan iu zvezdu, pa razlog je jednostavan, dok je borac bio na dnu, nisi mogao biti fancy i navijati za borac koji se taklmici tamo s nekim orasjem i gubi tu bitku. A sdruge strane partizan i zvezda koliko god su izgubili na nekadasnjem kvalitetu iapk su bili uvijek lideri u prvestvu SRBIJE, igrali evropska takmicenja, pa kako god u njima zavrsavali ( nije to ni bilo tako lose npr partizan je vec igrao ligu sampiona ). pa je onda nekim ljudima bilo lijepo predstavljati se kao dio neceg "velikog" a ne tamo nekog borca.
Svojevremeno sam bas iz ovog razloga o kojem pisetze dvioje tri stranice otvorio temu sa glasanjem za koga bi navijali da igra borac protiv zvezde ili partizana, i rezulzati su jasni, koliko god ljudi kaze da navija za partizan i zvezdu za borac ipak navija najvise.
nekih cini mi se 46 posto ljudi koji su glasali na ovom forumu.
Problem navijanja za zvezdu i partizan , bicu iskren , je problem kompleksa male sredine, od kojeg mnogi u banjaluci ne mogu da se oslobode. Oni bi da budu beogradjani da budu dio metropole, pa makar to bilo i na najsnishodljiviji moguci nacin, da u svom gradu navijas protiv kluba iz svog grada , u kojem mozda igraju tvoje komsije, tvoji drugari iz skole, tvoji poznanici, ili samo ljudi koje vidjas u gospodskoj parkicu ili nekom kaficu.
Svi oni koji nemaju taj , slobodfno cu reci, KOMPLEKS bez ikakvih predrasuda jasno su opredeljeni za klub iz svog grada u kojem zive, stvaraju pordicu, karijeru u kojem radjaju djecvu, u kojem mu djeca idu u skolu , treniraju fudbal ili neki drugi sport, u kojem idu u kino , pozoriste, u kojem se vesele i u kojem tuguju, u gradu u kojem i sa kojim zajedno zive.
Mene su kao dijete ucili da navijam za Zvezdu, i naravno covjek to kao dijete nekriticki prihvati, medjutim odrastanjem sam ispofilises svoje stavove, shvatis da nije dovoljno reci, ja NAVIJAM, nego ijasno znati ZASTO navijam.
Da budem potpuno jasan, poslije borca, zvezda je jedini klub prema kojem nisam indiferentan, ali zvezda kad bi igrala protiv borca za mene je ista kao da je ovdje celzi, rudar prijedor ili buducnost banovici, nema bas nikakve razlike, sto vise golovoa u mrezi zvezde ja to sretniji, i najsretniji bi bio kad bi borac ne pobjedio nego ponizio rezultatski zvezdu.
NAravno bilo koji klub iz srbije koji igra u evropskim takmicenjima a da ne igra protiv borca ima moju punu podrsku, i zaista jako navijam da prodje dalje.
Nego, da nastavim, KOMPLEKS male sredine ( NARAVNO NE KOD SVIH NEGO KOD TAKVIH KOJI NAVIJAJU ZA ZVEZDU PARTIZAN ) je osnovni problem i to ne samo u sportu , to je mnogo siri i ozbiljniji problem nego sto je to navijanje, a navijanje je samo njegov najocigledniji pokazatelj.
NA srecu, sve vise i vise je ljudi u ovom gradu koji ili taj kompleks vise nemaju, ili ga prevaziulaze, shvatajuci da mi NISMO MALI , da je ovo grad neke srednje velicine u evropskim okvirima , da mozemo kao takvi da imamo pravo na sve sto pripada jednom takvom gradu pa i fudbalski klub koji igra evropski i moze da pobjedi bilo koga bilo gdje.
Mozda to jos uvijek nemamo , kad je klub u pitanju, ali defintivno cemo da imamo. Uostalom, eto ta vojvodina pobjedi taj partizan juce sa 2-0 taj isti paritzan koji igra ligu sampiona, a mi sa tom vojvodinom skoro odgrali nerjeseno u novom sadu nismo bili nista slabiji, i to bez nekolicine od ovih igraca koji su sad standardni.
Znaci sto se vise banjaluka kao grad bude oslobadjala tog kompleksa male sredine, sto se vise bude oslovbadjala tog provincijskog mentaliteta, to ce vise ljudi koji zive u obvom gradu navijati za SVOJ KLUB!
|