Nisam pisao odavno, citao sam sve, pa reko' kad se stvari malo slegnu napisacu koju.
Krenucu od najsvjezije stvari, ove od danas, tj. Cveleta. Otpustiti trenera dva dana prije pocetka prvenstva je suludo. Pa ne radi se to tako, Vlado je prosle godine imao 5-6 dana da spremi ekipu za Drinu, jos covjek je znao ekipu. Ubaciti nekoga sa strane bi bio cirkus zivi sad. Te birokratske izvlakuse me ne interesuju, cuj nema licencu. Nek' i nema, koji ste ga ona q.ac dovodili ako je do licence? Ne bih se ni osvrtao na ovo i pisanje scsporta, vec vidim Jone je potvrdio to ovde, pa mi ta informacija dobija na tezini.
Izgleda da smo vec zaboravili stvar oko Benovica i Petrica. I tu nelogicnosti podosta. Prva stvar, koji vrag produzavati Benovicu ugovor za jos dve godine? Svidja mi se njegov kako igra, stavio ga bih ga uvijek prije nego Zaru, ali taj covjek je povrijedjen vecinu vremena. Ako je tako, a jeste, onda ga pustiti da se nametne ovu polusezonu, pa ako ide kako treba, produziti mu ugovor. A ne ovako. I pored svega toga, nakon mjesec dana se daje informacija da se na njega ne racuna. Pa ko koga tu jebe vise?
Koji vrag ne produzimo ugovore Stakicu i Grahovcu? Oni imaju ugovor jos ovu sezonu, a ako nastave sa igrama kako su krenuli, uzece ih neko za godinu dana (ili pola) za dzabe da marke necemo dobiti.
Ove godine je 85 godina kluba? Gdje je proslava? Sto se nije nasao neki atraktvniji protivnik, pa sad odigrala prijateljska utakmica povodom 85 godina postojanja? Ujedno bi to bila i dobra pripremna, kao generalna proba. A mi idemo u Novi protiv Slobode.
Sto nas jebu sa igracima? Ej, Rade ja trazio 1000 eura da igra za nas. Pa koga tu zeza? Pa gola da ne dadne ni jednog, opet bi se isplatio, uvijek je drzao dvojicu na ledjima. A na kraju sezone se dobro popravio. Vjerujem da bi belaj pravio ove godine da je ostao.
Jos jedna bitna stvar, koju smo mozda i zaboravili, shop. Gdje je? Od kad tece ta prica? Pa jesmo li nesposobni toliko, da se ne moze, bukvlano jedan STR otvoriti? Sta, nemaju sta prodavati? Pa dacu ja 20 ideja za artikle, nadje se dizajner koji ce za kreirati to, i pusti u prodaju. Ja bih prvi otisao uzeti nesto. Pa na tom shopu staviti i prodaju ulaznica, raspored prvenstva, najave za utakmice. Pa onaj truli naai shop ima dva artikla. A pricamo o evropskom Borcu. Evropski klub MORA imati svoju trgovinu, pa kad neko dodje da odma zna gdje moze kupiti suvenir. Bio sam u Barceloninom shopu dva puta, oni prodaju cipseve (da, cips), koji je upakovan u vrecicu za Barceloninim grbom. Nismo mi ni blizu tog nivoa, ali da se moze kupiti dres Borcev, lopta sa grbom, soljica, majica, sal...Pa bar to nije tesko.
O marketingu, prica prozvaka vec x puta. Dacu samo jedan primjer, nedalo odavde. Prije par dana sam bio u Splitu i tom kraju. U gradu, na par zgrada sam vidio nekoliko plakata oni velikih, sto idu preko zgrade, reklama za Split - Barcelona utakmicu. Na milion strana Hajdukov grb, natipisi i slicno. Ne moramo izmisljati nista, klasican copy/paste nam je dovoljan.
Jos jedna stvar, zar je tesko na istoku napraviti jos jedan ulaz. Probiti onaj zid, i postaviti jos jednu kapiju? Pa pred Makabi bukvalno su na jedvite jade se smilovali da otvore i ona druga vrata. Pa o cemu mi ovde pricamo. Za trbinu od 4000-4500 mjesta da imamo jedna vrata? Sad ce neko reci, kako nam je popunjen stadion, vise nam i ne treba. U vecini utakmica da, ne treba, ali ako cemo i dogodine igrati Evropu, imati derbije proti sarajeva i seljesnicara gdje bi se trebao puniti stadion, da imamo jednu kapiju?
Podosta je ovo kritika, sve iz dobre namjere, ali ako hocemo da imamo klub za respekt, neke stvari se moraju izmjeniti na bolje. Treba krenuti iz korijena, a mislim da prije svega ovoga, treba odrediti sta je ciji posao. Cvrsta ruka u klubu je mozda i najpotrebiniji faktor sad. Odrediti ko vozi traktor, a ko otvara kapiju. I na kraju sezone, svesti crtu, pa vidjeti gdje smo. Ko nije zadovoljio, putuj igumane, nace se drugi.
Vidimo se u Gradisci!
_________________ "Baš je dobro kada misliš da živiš u slobodi"
|