Citiraj:
Посјед лопте води Борац ка побједи
До дуела Борца и Сарајева у оквиру 21. кола Премијер лиге БиХ остала су још два дана, а атмосфера се полако загријава. Послије ремија са Славијом и доласка Жељезничара на шест бодова заостатка у односу на лидера, у Борцу су свјесни да им одговара само побједа против "бордо" тима, како им се бодовна залиха не би додатно истопила. Душко Стајић, фудбалер који је раније носио дрес клуба са "Кошева", вјерује да ће његов тим искористити предност домаћег терена у дербију.
- Чули смо да у Сарајеву има проблема, односно суспендованих играча, али ми не треба да очекујемо њихове грешке, односно да нам то буде адут за побједу. Морамо да играмо своју игру. Неопходно је да доминирамо тереном и имамо већи посјед лопте, те стварамо акције. Нисам играо у Источном Сарајеву, али знам да тамо нисмо искористили неколико шанси, па је вријеме да наплатимо те, као и промашаје из претходних утакмица код куће против Дрине и Челика. Раније сам играо у Сарајеву, али сентименталности нема. Борац је мој клуб са којим желим титулу, па уколико добијем шансу да заиграм, даћу све од себе. Наша предност је домаћи терен и велика подршка навијача и сигуран сам да их нећемо разочарати – истакао је Стајић.
Стручни штаб Борца највише радује чињеница да се у тим вратити Дарко Малетић, који није играо у Источном Сарајеву.
- Повреда је прошлост и вјерујем да ћу до суботе бити потпуно спреман за напорну утакмицу. Знамо колико је тај сусрет битан за нас јер ће сарајевски Жељезничар тешко себи дозволити други узастопни кикс код куће. Зато су на три бода неопходна, а ја вјерујем да ћемо пронаћи рецепт за побједу – оптимиста је Малетић.
Тренер Бањалучана Владо Јагодић није хтио да у складу са досадашњом праксом у овој седмици игра пријатељски меч јер жели да избјегне ризик од повреда.
- Добро је што пред меч са Сарајевом немамо кадровских проблема јер се у тим враћа Душко Стајић, који је одрадио паузу због картона, а сви играчи који су били ровити сада тренирају без проблема. Преостала су нам још два тренинга и видјећемо ко је сто одсто спреман, тако да је о саставу тима немогуће говорити у овом тренутку. Ослушкујемо шта се дешава и у Сарајеву. Знамо за њихове изјаве да им је ово посљедња шанса да побједом остану у трци за титулу, али и ми имамо своју рачуницу – наглашава Јагодић.
Осим што су му три бода неопходна за нови корак ка титули, Борац ће у суботу покушати да побиједи како би поправио међусобни скор против Сарајева. Укључујући и дуеле у Првој лиги некадашње Југославије, ова два клуба су се у борби за бодове сусрела 41 пут. Бањалучани су славили 12, Сарајлије 20 пута, док је девет утакмица завршено без побједника. Укупна гол-разлика је 66:49 у корист Сарајева.
Када су у питању утакмице у Бањалуци, у 20 сусрета Борац је остварио 11 побједа, шест мечева је окончано неријешено, а три пута су славили играчи Сарајева. Гол-разлика је 38:18 за Бањалучане. Занимљиво је да је посљедњи дуел на Градском стадиону припао гостима (0:1), а због тог пораза Борац је у протеклом шампионату остао без титуле јесењег првака. Ипак, у првом дијелу текућег шампионата Борац се осветио Сарајлијама остваривши такође минималну побједу.
Citiraj:
Тренери из Бањалуке доносе титуле
Спортска Бањалука ће по добру памтити ову сезону. Клубови који се налазе у првој категорији Градске управе боре се за титуле у свим спортовима. Рукометашице Борца су већ осигурале титулу шампиона у БиХ, а наступале су и у Регионалној лиги. Фудбалери Борца су на првом мјесту домаћег шампионата, рукометаши Борца воде битку са Босном за титулу, а кошаркаши Борац Нектара се такмиче у Лиги 6 БиХ. Оно што је својеврстан куриозитет је чињеница да су на клупи свих ових тимова домаћи тренери – Бањалучани.
Фудбалски клуб Борац је лидер Премијер лиге БиХ и на добром је путу да освоји титулу шампиона. На клупи екипе из Платонове улице је Владо Јагодић, који не крије задовољство што су домаћи стручњаци успјели да воде бањалучке клубове ка трофејима.
- Изузетно ми је драго што се наши клубови у свим спортовима боре за трофеје а посебно јер су на клупама ових тимова моји пријатељи Драган Марковић и Драго Каралић са којим се и приватно виђам. Сви смо ми посвећени свом послу, желимо најбоље нашим клубовима и драго ми је што смо ми условно речено домаћи кадрови напокон добили праву шансу. Надам се да ћу ја, али и колеге имати континуитет у раду је је то потребно за додатни искорак у нашем послу. Мислим да смо својим односном према клубу и навијачима показали да имамо квалитет и жељу да Борац водимо на дужи период – рекао је Јагодић.
Јагодић истиче да је овим резултатима својом помоћи допринијела и Градска управа.
- Градска управа нам је помогла у тешким тренуцима, а права вриједност тих улагања ће се знати кад ови клубови своје резултате наплате у Европи. Улагања која смо имали су довољна за овај ниво такмичења, али играњем у међународним такмичењима сигурно бисмо помогли да се чује за наш град, али и оправдали новац који је уложен у нас – закључио је Јагодић.
Рукометашице Борца су без премца у БиХ. Нова титула је већ освојена, а тренер Раде Унчанин истиче да поред неспорних заслуга стручног кадра, велики дио иде и на град Бањалуку.
- Свакако да је потребно много фактора да се освоји титула. Срећом, ове године Бањалука показује да узима примат у БиХ и то са домаћим снагама. Драго ми је због тога, али такође морам напоменути да је овај успон нашег спорта почео прије четири године кад је Градска управа кренула са процесом финансирања наших клубова. У данашње вријеме, кад је веома тешко доћи до новца, сигурно је да су та средства веома значајна. Та политика константног улагања је донијела помак и добре резултате – истиче Унчанин.
Драган Марковић се ове сезоне вратио у Бањалуку са богатим искуством из њемачке Бундеслиге и својим радом дао допринос резултатима рукометаша Борца.
- Драго ми је да се види да Бањалука има квалитетан тренерски кадар. Не знам како је било претходних година, али вјерујем да овдје има људи којима је стало да наши клубови напредују и буду у врху, не само у БиХ – рекао је Марковић.
Кошаркаши Борац Нектара су у Лиги 6 за шампиона БиХ. Иако реално имају најмање шанси да се оките титулом, већ сама чињеница да су након великих проблема у претходне три године опет међу најбољим екипама у БиХ је за похвалу.
- Драго ми је што су наши тренери током ове године показали квалитет и што су довели бањалучке клубове у ситуацију да се окитимо са неколико титула. Наша предност је што много боље познајемо средину, знамо какви су односи између клубова и очекивања средине, тако да нам је у старту лакше да се прилагодимо и направимо реалне основе – сматра Драго Каралић, тренер кошаркаша Борац Нектара.
И одбојкаши у првенству БиХ
Од наредне сезоне још један тим ће се такмичити у елитном рангу. Премијер лигу БиХ изборили су одбојкаши Борца који су освојили титулу шампиона Републике Српске. Сигурно је да у вишем рангу такмичења овим момцима који су до титуле дошли уз велика одрицања бити потребна већа помоћ. И на њиховој клупи је домаћи тренер Саша Рендић.