|
Жељко Копања: Успоставили смо чисте односе за европски Борац Autor: Славко Басара Послије двије године рада овог Управног одбора са поносом могу рећи да смо напокон ишчистили комплетну финансијску ситуацију Борца и да, послије 18 година, имамо чисте папире и односе. И чист образ пред градом, играчима, навијачима и свим институцијама Републике Српске.
Ово је истакао потпредсједник Фудбалског клуба Борац Жељко Копања, који је заједно са Управним одбором ријешио најважнија питања за живот и егзистенцију тренутног лидера Премијер лиге БиХ.
- То је био уједно и основни циљ, јер до доласка овог Управног одбора било је свега и свачега. Наша одлука је била да се окренемо будућности и да затворимо све проблеме који су се јављали. То смо постигли, прије свега, захваљујући члановима који су уложили максимум напора да Борац крене ка својој успјешној будућности - додао је Копања.
* ГЛAС: ФК Борац у својој дугој историји никада није имао уређеније односе и јаснија задужења прије доласка актуелног руководства. Какав је Ваш коментар?
КОПAЊA: Најзаслужнији за сређивање финансијског стања је Ранко Травар, за успостављање квалитетне медицинске службе заслужан је Мирко Станетић и наш доктор Јаковљевић, за пословање у складу са важећим стандардима и за безбједност у клубу огроман допринос је дао Дарко Ћулум, док је за реализацију грађевинских претпоставки најзаслужнији Чедо Савић. За контакте са институцијама власти, града, Владе и са спонзорима задужен сам био ја. Ту је и Мићо Миловановић, бивши предсједник, који није жалио ни времена ни труда да пружи све што је потребно Борцу.
* ГЛAС: Несебичан и огроман допринос даје и предсједник клуба?
КОПAЊA: Срђан Шупут све нас успјешно координира. Ријеч је о бившем члану "вултуреса" који заиста воли Борац. Предност данашњег Борца у односу на ранији период је тај што се све зна. Ко шта ради и свако зна прецизно своја задужења и знају се надлежности сваког члана УО и укупне администрације.
* ГЛAС: Ипак, има и проблема?
КОПAЊA: Наравно, није све мед и млијеко, проблема има, подметања, разних сујета, љубоморе и много тога... Има и оних који су љубоморни на садашње резултате Борца. Међутим, не осврћемо се на то, јер је то чисто губљење енергије и мислим да само треба да наставимо као и до сада, путем дизања Борца на европски пут. На посљедњој сједници УО, када смо анализирали стање, дошли смо до егзактног податка да је Борац прошлу годину завршио послујући позитивно. Aли, остали су неријешени проблеми из ранијег периода које нисмо успјели, уз већину које смо савладали, да ријешимо. То је, прије свега, проблем са Школом фудбала "Џаја" и надам се да ћемо у року од два дана имати састанак са градоначелником Драгољубом Давидовићем у вези са рјешавањем овог проблема. Вјерујем да ће сви бити задовољни, и "Џаја", и Борац, и град.
* ГЛAС: Стигла је и тужба од бившег предсједника Бране Јанковића?
КОПAЊA: Мене је изненадило када сам чуо за ту тужбу. Предсједник Шупут је разговарао са Јанковићем и он је рекао да то иде судски и да ће он поклонити тај новац Борцу, јер воли клуб, ако буде пресуђено у његову корист. Тако сам информисан. Нажалост, то нас враћа уназад, опет у нека времена која су за мене била прљава, а такво стање је било и у Српској и БиХ. Могуће је да се отворе многа друга бројна питања као питање трошкова који су Борцу калемљени, а који су по нашим процјенама били фиктивни или рецимо продаја неких играча за које Борац никад није видио паре, као што је трансфер Владана Грујића. Међутим, нама је генерално опредјељење да заштитимо Борац и да идемо ка томе да постане велики клуб.
* ГЛAС: На посљедњој сједници УО помињана је и колективна оставка?
КОПAЊA: Пошто су чланови Управног одбора у клуб ушли чистог образа, свако у складу са својим могућностима, унијели и одређена средства, свој углед и остварили и спортски и финансијски успјех, ако се град не укључи у даљу стабилизацију Борца, сви смо закључили да ћемо поднијети колективну оставку. Нека онда град рјешава проблем са навијачима и члановима Борца.
* ГЛAС: Сваким даном Борац израста у озбиљан колектив и организационо се јача?
КОПAЊA: С циљем организационог јачања директору Радмилу Шиповцу придружили смо човјека који је исто тако дијете Борца, Слободана Мицева, ту је и Дарко Љубојевић, технички директор, а оно чему ћемо у будућем периоду дати акценат је напокон потпуно редефинисање Борчевог омладинског погона. У том смислу предсједник Шупут ће у петак потписати предуговоре са седам кадета које је предложио координатор Мухамед Ибрахимбеговић уз консултације шефа стручног штаба Владе Јагодића и тренера омладинских селекција. Биће то први пут да Борац потпише уговоре са својим кадетима који сада имају 17 година. То је генерација играча 1994/95. која је у овом моменту прва у БиХ.
* ГЛAС: Управи, а и Вама лично много су помогли вјерни навијачи, "вултуреси"?
КОПAЊA: Било је лутања више из нашег непознавања односа у фудбалу, између менаџера и играча, преласка играча и њихове продаје. Нисмо довољно знали. Искрено, највише сам научио од једне групације "вултуреса". Кад сам ушао у Борац они су ми помогли да сазнам шта се заправо дешава. Ти односу у фудбалу су сива зона сваког друштва, па и у Републици Српској, БиХ и требало је то исправити и уредити чисте односе. Играо сам фудбал 20 година, али тада није било тако. Били су чистији односи. Сада једноставно не можеш жив остати од разноразних менаџера и понуда. Имам утисак да је кроз клуб у протеклих 18 година прошла армија оних који су гледали да однесу, а не да донесу Борцу.
* ГЛAС: То је невјероватно, али истинито?
КОПAЊA: Почев од детерџента за прање дресова па до хиљада марака које су на овај или онај начин ношене из Борца заиста изгледа невјероватно. "Вултуреси" су ме увели у проблем и видио сам да не лажу и да је све што су говорили тако и то ми је помогло да повлачим потезе у оквиру управе који су довели до овог стања какво је данас у клубу. Дакле, потпуно финансијски стабилно, чисто и са јасним плановима за будућност.
* ГЛAС: На сједници Скупштине припремљени су и одређени новитети за бољу будућност клуба?
КОПAЊA: Скупштина ће бити извјештајна и биће одржана у првој половини марта. Донекле ћемо реконструисати Управни одбор, неким људима ћемо се захвалити због неспоразума који постоје, неки људи ће доћи који су потребни Борцу. Покушаћемо успоставити чвршћу сарадњу са Фудбалским савезом Републике Српске, а очекујемо и подршку Владе Српске, предсједника РС Милорада Додика о даљој финансијској стабилизацији клуба и завршетку реконструкције Градског стадиона, као и подршку "Електродистрибуције".
Објективно гледајући, без њихове подршке немогуће је било постићи успјешне резултате. Успјели смо утврдити колико износе разне пореске обавезе и Влада је прихватила наш захтјев да се репрограмирају обавезе. Исто тако је и са дугом према "Електрокрајини", тако да практично та два проблема више и нису проблеми.
* ГЛAС: Један од приоритета у будућем периоду је и изградња сјеверне и јужне трибине?
КОПAЊA: Постоји договор између премијера РС Aлександра Џомбића, уз сагласност предсједника РС Милорада Додика и градоначелника Бањалуке Драгољуба Давидовића да заједничким снагама град и Влада изнађу средства да се направи сјеверна и јужна трибина тако да добијемо један репрезентативан спортски објекат који би био понос и Бањалуке и Републике Српске. На Скупштини упознаћемо чланове овог тијела с резултатима, не само спортским него и организационим и финансијским и са будућим плановима. A планови су направљени на бази потпуног и регуларног законског пословања ишчишћених свих папира. Наш циљ је да Борац буде првак БиХ, да игра Европу и да наша екипа поново постане миљеник цијелог града и спортски заштитни знак Републике Српске.
Фишер * ГЛAС: Мухамед Ибрахимбеговић има одличне фудбалске процјене које у прошлости и нису баш наилазиле на плодно тло?
КОПAЊA: Напокон смо дефинисали, а до сада нисмо довољно експлоатисали Мухамеда Ибрахимбеговића када је у питању довођење и продаја играча. Испоставља се да је он три мјесеца предлагао стручном штабу да се доведе Горан Закарић из Градишке, али је против тога био тадашњи тренер Зоран Марић. Својевремено, Ибрахимбеговић, када је био у Борцу, тражио је од управе да се доведе Сенијад Ибричић из Санског Моста, а тадашња управа није прихватила његов приједлог. Сплитски Хајдук га је продао у Локомотиву за 5,5 милиона евра. Да не говорим да је његова заслуга долазак једног од најбољих играча у Борац Бранислава Крунића.
Владо Јагодић * ГЛAС: Тренер Владо Јагодић је самосталан у раду?
КОПAЊA: Овај Управни одбор има своје правило да се не мијеша у струку. Наш тренер Владо Јагодић има потпуно одријешене руке и једино мјерило његовог рада су резултати. Ми смо поносни на оно што је Јагодић урадио са својим момцима и мислим да ћемо тако наставити и да ћемо коначно стићи до титуле првака државе. Онда ће се управа потрудити да у будућем периоду доведе два-три истинска појачања. Убијеђен сам да нећемо играти само једно коло у квалификацијама за Лигу шампиона.
Сарадња * ГЛAС: Борац тражи клуб-партнера за сарадњу у будућем периоду. Докле се стигло?
КОПAЊA: Покушали смо да успоставимо сарадњу са БСК-ом, који је један од најстаријих бањалучких клубова послије Борца. Жељели смо партнерске односе и да корист буде обострана, а БСК би имао више интереса. Наишли смо на неразумијевање. Ту су пресудили неки лични интереси код људи који су водили БСК. Какви, не знам. Та варијанта је отпала и ми смо почели преговоре са Омладинцем из Лазарева. Има ту још клубова, али мислим да је најреалнија опција Омладинац.
Умор * ГЛAС: Успјешан сте бизнисмен, како стижете да ускладите пословно и вријеме посвећено Борцу?
КОПAЊA: Већ сам уморан од ангажмана у Борцу, а осим тога, водим компанију са 600 запослених људи у ова тешка времена. Уколико пронађемо нека рјешења која би могла замијенити досадашњу моју улогу, ја ћу се повући, али ћу и даље подржавати Управни одбор, клуб у границама својих могућности на његовом путу да буде велики Борац. Уколико останем у УО, наравно уз подршку, највећи дио енергије посветићу онима који хоће да уведу ред у омладинску школу и да се створе услови у којима би ти таленти могли тренирати.
Жељезничар * ГЛAС: Хоће ли Борац бити шампион?
КОПAЊA: Уколико не буде прљавих игара унутар Премијер лиге, реално је очекивати да Борац буде шампион. Донекле се плашим разних игара, тим прије што Жељезничар слави 90. рођендан ове године, а има и велики новац послије продаје Едина Џеке у Манчестер Сити. Бојим се да то не буде доминантно у наставку првенства. Надам се, ипак, да ће побиједити фудбал, а не неке игре мимо терена.
Без лобија * ГЛAС: Борац је без "својих" људи у Савезу, колико је то отежавајућа околност у борби за титулу?
КОПAЊA: Немамо ни сада комуникацију ни са ФСРС, ни са ФС БиХ. Морам рећи да нисам примијетио никакве проблеме када је у питању ФСРС, а та ће се та сарадња побољшати. Ових дана ће се делегација УО ФК Борац састати са руководством ФСРС и према мојим информацијама, ФСРС стоји иза Борчевих планова да буде првак државе и велики клуб. И за то да буде на челу фудбалске пирамиде Републике Српске.
Суспензија * ГЛAС: Да ли се плашите суспензије Савеза и могућег неизласка у Европу због притисака UEFA и FIFA да се укине трочлано Предсједништво ФС БиХ?
КОПAЊA: То је већ ствар политике. Став Управног одбора Борца је да Фудбалски савез БиХ треба да буде уређен као и држава БиХ. Дакле, Предсједништво мора остати!
Војводина * ГЛAС: Војводина још није исплатила трансфер Немање Билбије?
КОПAЊA: Уплатили смо 2.000 швајцарских франака за тужбу коју смо послали према UEFA и надам се да ће веома брзо стићи блокада рачуна ФК Војводина за 40.000 евра, плус те 2.000 франака. Новосађани се тада неће моћи такмичити уколико нама не измире обавезе. Борац је своје обавезе измирио.
Изградња терена * ГЛAС: Да ли сте упознати са пројектом FIFA за изградњу терена у Бањалуци?
КОПAЊA: Све је у рукама Фудбалског савеза Републике Српске, који може да направи два терена, вјештачки и са природном травом. Мислим да је FIFA додијелила 600.000 долара за тај пројекат. Град је дао концесију земљишта и сада је ФСРС на потезу. Мислим да се ради о локацији негдје на Бањалучком пољу, у близини кампуса. Нама у клубу је приоритет изградња сјевера и југа и да ојачамо у организационом смислу, освојимо титулу...
Широки Бријег * ГЛAС: Борац је добро стартовао у јесењем дијелу сезоне, савладан је Широки Бријег на "Пецари". Колико значи та побједа на старту прољећа?
КОПAЊA: Побједа на "Пецари" вриједи шест бодова, а не три колико смо освојили. Очекујем да ћемо у суботу на свом терену побиједити и зворничку Дрину и мислим да ће кључна утакмица бити против Вележа у Мостару. Мада, ако и изгубимо у Мостару, наше шансе да освојимо прво мјесто су и даље највеће.
Шиповац * ГЛAС: Чини се да се и директор Радмило Шиповац добро снашао у директорској улози, успио је да створи заокрет у клупској организацији?
КОПAЊA: Знао сам на њега галамити јер ме је звао сваки други дан и говорио: Објесићу се, скочићу у Врбас, само стижу проблеми. Кад ме је једном назвао рекао сам му: Скачи већ једном или се вјешај, немој само делегирати проблеме, већ их рјешавај. Шта очекујеш, да ти их ми рјешавамо. Од тада ме ријетко зове и видим да је моја галама уродила плодом, у ходу рјешава све проблеме.
Граховац златни џокер Autor: С. Б. БAЊAЛУКA - Оно што су обећали, фудбалери Борца су на "Пецари" и остварили. Савладан је директни ривал у борби за титулу Широки Бријег (2:1), остварена стартна побједа важна за самопоуздање и, што је најважније, сачувано пет бодова предности у односу на најближег пратиоца, сарајевски Жељезничар.
На питање да ли се послије "Пецаре" јасније види титула, стратег "црвено-плавих" Владо Јагодић одговара у свом стилу:
- До титуле имамо да савладамо још 14 брегова. Тек када то урадимо, онда можемо да славимо. На том путу нас чекају разне замке, опасности и саплитања. Ипак, вјерујем да ће моји играчи издржати трку и да ћемо у мају славити.
Игра није била на врхунском нивоу, али нико за то не хаје. Резултат се пише, а бодови сакупљају.
- Најбитније је да смо освојили три бода. Били смо оптимисти прије поласка на премијерно прољећно гостовање и показали да наша надања нису била без чврстог упоришта. Имали смо и одређену дозу среће, али она прати храбре и јаке тимове. Можемо још много боље и више. Овим путем хвала нашим вјерним навијачима, који су нам дали подршку и на овом гостовању. Они су наш 12. играч - јасан је Јагодић.
Борац је повео голом Дарка Малетића којим је и ријешио први дио игре у своју корист. У наставку Широкобријежани су заиграли ризичније и исплатило им се, изједначили су преко несуђеног појачања Борца Горана Закарића. Ипак, побједоносни гол дјело је младог Срђана Граховца, који је само минут раније ушао у игру умјесто Међедовића.
- Ово је мој првенац у дресу Борца када је у питању Премијер лига БиХ. Срећан сам што сам одлучио утакмицу и што сам стријелац баш у дербију са Широким Бријегом. Гол ће ми много значити на пољу самопоуздања. Даје ми крила за идуће утакмице. Добио сам велики мотив и не плашим се изазова. Све мисли смо усмјерили ка сљедећем мечу када нам у госте долази Дрина. Побједом против Зворничана овјерићемо "тројку" из Широког Бријега - казао је златни џокер Владе Јагодића Срђан Граховац.
_________________ ENVER KULAŠIN
|