borcev_navijac je napisao:
mogu ja sve da razumijem, narocito starije navijace zvezde i partizana, stecene navike se tesko mijenjaju.
Na kraju krajeva u bivsoj drzavi lijepo je bilo navijati za nekio od ta dva kluba, nekako valjda ljudi vole da navijaju za pobjednike.
Mladji su mi dosta manje jasni.
Ono sto me intrigira, bez namjere da bilo koga osudjujem, je kakav je upopste osjecaj kad odes u beograd i navijas protiv kluba iz svog grada, grada u kojem i sa kojim zivis, u kojem radis, u kojem imas porodicu .
I onda stanes na tribinu i zvizdis klubu iz svog grada, ili se radujes igolovima protiv njega, ili ti je sasvim ok omalovazavanje kluba iz tvog grada sto je htjeli to priznati ili ne omalovazavanje i tvoga grada a onda posredno i tebe koji u njemu zivis.
ali eto, sta je tu je
ne bih zelio da se shvati kao provokacija, al bas me interesuje kako se covjek osjeca u toj situacijio, evo ovi momci sto su na forumu, koji su bili na utakmici,volio bih da mi porenesu svoje impresije kako ti izgleda, pomenu borac BANJALUKA , a ti navijas protiv tog
Eво да ти ја одговорим иако нисам био на утакмици у недјељу. Као неко ко је члан ФКЦЗ од 1989. године (а сам се учланио, није ме учланио рецимо отац који је бај д веј партизановац). Као неко ко је има чланску карту Делија број 267 из 1990 године (прије сам се ложио на то, као ја Делија, Звездин навијач, курац, палац... сад ме не занима да будем дио масе). И што је јако битно, као неко ко је поштује Борац БЛ и жели му добро, заиста.
Нисам мислио да пишем о томе, јер сте већ досадили и Богу и народу са тим "ја не разумијем...". Али ти си озбиљнији од ових клинаца.
Најједноставнији и најискренији одговор је... боли ме уво за Борцем! Схватите ви то како хоћете, љутите се, сматрајте ме комплексашем или чиме већ, не занима ме... али мене Борац не интересује и то је једини нормалан став за навијача неког клуба! Ево, БригатеБЛ има другачији став, он је често и на истоку, и ја то поштујем. Борцу желим добро, желим му три бода сад у Широком, желим му да освоји титулу ове године. Али он није мој тим и он није мој предмет интересовања!
Играју ФКЦЗ и Борац. Ја не навијам против Борца, навијам за свој клуб, за Звезду. И против Борца и против Милана и против Јединства из Уба. И то је једино навијачки и поштено. То звиждање на Маракани које спомињеш је глупо, слажем се. Да сам био на Маракани у недјељу, не бих звиждао Борцу. Али ме не би нешто трагично погодило. Не звижди се Бањалуци ни Србима са ове стране Дрине, звижди се противничком тиму. Опет свеједно, био то Милан или Борац или Јединство из Уба.
Ја сам заволио Звезду као дијете, плакао кад смо губили мечеве и није ме срамота то рећи. Није ме нико у то гурао, нико ми у породици није неки фудбалски фанатик, отац је као што рекох партизановац. Нисам ја схватао ни шта сам по националности ни одакле сам нити ми је Звезда била симбол неког српства. Заволио сам је због Шелета, рецимо. Због лудог Љуковчана и Елзнера, касније Пиксија.Заволио сам је кад сам први пут као клињо отишао на Маракану.
Какве везе има са том љубављу из ког сам града и да ли у том гради постоји локални фудбалски клуб?
Око аплаудирања Жутом... схватите, тај Жути је мој. Он је мени битнији од свих играча Борца заједно. Он је за мој клуб играо поштено и срцем, он је освојио највеће трофеје за Звезду. Само комплексаши могу рећи "Еј, он је Хрват" као да је то битно за ову причу. Он је за мене Звездина легенда. И тачка.
Mada moram da priznam da je za mene kao covjeka koji zivi u gradu Banjaluci ovo na neki nacin porazavajuce, jer tesko da mogu da zamislim ijednog beogradjanina a znam ih gomilu, kojeg boli uvo ili za zvezdu ili za partizan zavisno od toga za koji od ta dva kluba navija.
Ne znam bas nijednog covjeka iz beograda koji navija za klub koji nije iz beograda.
Mislim da covjek treba da ima i patriotizam ali i neki lokalpatriotizam, naravno u razumnoj mjeri, ali opet to je samo moje misljenje.
Zivio ti meni.
Zasto kad govorim o Borcu govorim o lokal patriotizmu, zato sto je Borac jedan od znacajnih simbola grada Banjaluke.