Citam sta pisete,i razmisljam o vasim rijecima,vracam film do 1980 otkad intenzivno pratim Borca,i uporedjujuci sa danasnjim stanjem,prosto ne mogu vjerovati koliko je situacija slicna i koliko se stvari ciklicno ponavljaju!
Kaze moj drug Boss "nekad je cijeli grad zivio za Borac".Zivio je qratz za Borac! Slazem se da su te dve i po godine,negdje od sredine 1988 pa do pocetka 1991 bile mocne,ali sta je bilo prethodnih 10-tak godina?! Ja sam u tih prethodnih 10-tak godina bio uzrasta kao (vjerovatno) vecina danasnjih Lesinara,znaci 13-22 godine,i svih tih 10 godina sam od oca i starijih slusao pricu koju oni vjerovatno danas slusaju od svojih oceva i starijih-"Sta ces na stadionu,nemas tu sta vidjeti,to nije nikakav fudbal,nekad su dolazili Zvezda,Partizan,Hajduk,Dinamo,Anderlecht,Dzajic,Zajec,Bjekovic,Sekularac,Zungul,Surjak,necu sad valjda ici gledati AiK iz Backe Topole,Vrbas,Sibenik,Kikindu,Radnik iz Bijeljine,Rudar Prijedor?" Cak nas je okolina u neku ruku smatrala retardiranima sto gledamo tu propast i najbolje godine mladosti posvecujemo tom,za njih,smecu od fudbala.Zeljeznicar,Sarajevo,Velez i ostali danasnji nasi konkurenti su tih godina za nas bili kao ManUtd....Ali,nije nam to smetalo zato sto smo vjerovali,kao i danas,bilo nas je u tih 10 godina oko 1500-2000 koji smo isli na svaku utakmicu i nije nam smetalo sto su protivnici Sparta iz Belog Manastira,Mladost iz Petrinje,Murska Sobota,Solin,Novi Sad ili Jedinstvo Bihac! I sve te godine u Drgoj Ligi,nismo cak nijednom ni bili u trci da se vratimo u Prvu Ligu,vec uvijek ili borba da ne ispadnemo u trecu ligu,ili u najboljem slucaju sredina tabele,kad imamo dobru sezonu
I tako prodje tih 10-tak godina,Borac uze Kup,vrati se u Prvu Ligu i svaka budala poce da ide na utakmice i sa prosjeka od 1500-2000 gledalaca,odjednom na stadionu malo-malo pa 20 000! I ne samo da pocese dolaziti na utakmice,vec odjednom postase pametniji od nas koji smo zadnji dinar dzeparca davali da odemo do Prijedora ili Dubrovnika da navijamo za Borac!
Istu stvar predvidjam i sada,djelom se vec ostvaruje. Kad Borac uzme titulu,odigra jednu dobru Evropu,plasira se mozda u grupnu fazu Evrolige,odjednom ce oni koji sad tu djecu ismijavaju sto idu na Borac,postati najglasniji i najpametniji! Stadion ce jedno vrijeme stalno biti pun dok ne dodje do zasicenja ili neminovnog pada,i onda ce nas opet ostati 1500-2000,pa ce par godina nakon toga krenuti Regionalna Liga i novi talas euforije i tako stalno ukrug!
Ne kaze se dzaba da je istorija uciteljica zivota i da se stvari ponavljaju kroz odredjene vremenske cikluse! Zato omladino,nemojte gledajuci ove klipove misliti da je tada stalno bila neka rasturacina ovdje!NE,cak obrnuto,mnogo je vise bilo tuznih trenutaka i praznog stadiona i sve to kroz sta vi prolazite,prosao sam i ja,i vjerovatno jos neki sa ovog foruma,zato vas poptpuno razumijem,kao i vasu borbu!