prasica je napisao:
@mrkvice, jesu li ti rekli da li si dobijala batine kad si imala otprilike 2 godine?
Cini mi se da svi pricaju o batinama kojih se sjecaju. Meni su moji rekli da je bio period oko 2. godine kad sam bas cesto dobijala batine. Mene su oni isfurali zauvijek sa batinama koje su uslijedile mnogo kasnije.
Postavila sam ovu temu, zato sto uglavnom od drugih roditelja dobijem pogled nekog zgrazavanja, kad kazem da tucemo dijete. Kao da se pljuskica izjednacava sa zlostavljanjem. A, ti isti roditelji mi se dive sto sam napravila malu razliku medju djecom, jer su njihova djeca nemoguca.
Pa zato sto i jeste jedna vrsta zlostavljanja... Sebican cin roditelja koji osjeti, strah, nemoc, brigu itd. sa kojom se ne moze nositi pa je iskali na djetetu, u svakom slucaju slabost roditelja. Na dijete batine nemaju nikakva pozitivna dejstva, dok je roditelj mozda dobio mirnije popodne, mirnije dijete tj. prestrasenije dijete i ponosan je na to kako "vaspitava". Dijete ne uci nista batinama, to nije znanje sto ono stice, nego su to "fizicke" granice, tor.
Ako se osjecas lose oko toga sto povremeno tuces dijete, forum ti moze umiriti savjest (na nacin "ako i drugi to rade, u redu je"

), ali tvom djetetu to nista ne znaci, tako da bolje malo vise aktuelne strucne literature, i samim tim vise raznolikijih misljenja i iskustava . Tako ces i ti lakse naci koji je "tvoj" nacin.