veljo1981 je napisao:
@Rocker
Radio sam s par njih, svi su isti, neko vrijeme dobri, onda blenu u jednu tacku, sutradan krece alkohol... I tako u krug, od drzave nemaju nista, s druge strane na jednom ljetovanju u HR sin od gazdarice, ptsp u blazem stanju 7000 kn mjesecno, ne radi nista, znaci tamo si invalid a ovde nisi
PTSD je stanje koje se moze jako siroko definisati, a u nasem drustvu koje ima porozan sistem i veliku propusnost za lazne invalide/psihicke bolesnike takav pristup kao u Hrvatskoj bi nanio ogromnu stetu sistemu socijalnog zbrinjavanja osoba sa fizickim invalidnostima i porodicama palih boraca.
Vrlo brzo bi smo dosli do tacke gdje svi imaju PTSD dijagnozu (koju vjerovatno svi i zasluzujemo), a onda bi se sistem finansijski urusio. Neki su i jednu noc na polozaju dozivjeli i prozivjeli toliko lose da im je trebala psihoterapija da se oporave.
Sjecam se kad mi je na polozaj dosao jedan, danas ugledan i citiran clan NVO establishmenta, inace rezervni artiljerijski oficir.
Prvo me pitao "A gdje mi spavamo" misleci na sebe i mene. Kad sam mu rekao da spavamo zajedno sa ostalim vojnicima, lola se sokirao "Pa necemo valjda spavati sa vojskom". Kao, to je ispod njegovog nivoa.
Ja sledece jutro nazvao komandanta i zamolio ga da doticnog prebaci na IKM da odatle "upravlja vatrom".
Dakle on je sigurno dobio PTSD od "spavanja sa vojskom", a ja nisam od dvostrukog ranjavanja.
---
@motozeljo
Druze i brate, ja svake godine u Maju prezivljavam iznova sve ono sto se odigravalo. Kroz mirise, zelenilo, kisu i rosu. Ponekad mi se prividja miris krvi i mokrace, onaj miris kad previjas ili nosis nekog ko je tesko ranjen.
I mitske "signapurke" mamu im jebem.