banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 00:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1993 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 100  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Apr 2016, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2015, 17:40
malo i ovdje da se kurčim ujakom :D interesantan intervju

S: Smatrate da se NATO ne ponaša viteški?

B.D: To im je najveca mana, teško podnose poraze. Nadmeni su i bezobzirni. Teško im je palo kada se ispostavilo da nisu najpametniji. Umesto da nas zbog toga poštuju, oni nas mrze. Sud u Hagu je i ustrojen da bi bi opravdao njihove gluposti i zlodela. Oni su pobednici u miru, ali im to nimalo ne prija.

http://forum.krstarica.com/showthread.p ... enzionisao

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2016, 19:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Mali offtopic, ne nađoh temu za ovo, priča iz vremena Nato agresije:

Citiraj:
Прича о Тибору Церни и јединственом откривању снајперисте из Легије Странаца, који је сејао смрт у паклу Јуничких планина.
У паклу Кошара, где је по 12 војника бранило одсеке на које је јуришало по 300 непријатеља, командир једног одељења био је Тибор Церна. Рођен у Београду 8. новембра 1978, он је у јуну (већ крваве) 1998. године добровољно тражио да дође у војску, па када је дошао, онда је тражио да иде у Пећ, а одатле је био упућен - на Кошаре. Наспрам њега и његових другова било је толико артиљерије и толико непријатеља да је смрт била готово извесна, само је било питање „сада или мало касније”. Нарочито је, од 9. до 27. априла, један снајпериста из Легије Странаца био кобан по наше војнике. Свакодневно им је наносио мање или језиве губитке, а никако није успевано да буде лоциран јер би користио само по један метак пре дуге паузе и пуцња са друге локације.
Толико је било страшно издржавати јурише непријатеља и свакодневна бомбардовања из авиона, те свакодневно разорно коришћење артиљерије са оне стране границе, да је само још фалио тај снајпериста - да тамани кога жели и када пожели. Српски војници, у заклонима, мањим бункерима и рововима, због њега нису могли ни да врше физиолошке потребе како се то иначе чини, него све у неке посуде, па када ноћ падне, кришом се празни ту негде, у близини.
Тог 27. априла, после дејства снајперисте Тибор Церна се опростио од затечених другова, па устао и викнуо: „Усташо! 'Ајде, пуцај ако си јунак, ја те чекам!”
Обарач је повучен. Метак из снајперске пушке је погодио Тибора право у грудни кош. Али, Тибор није пао.
Да би створио могућност да непријатељ дејствује још једном, како би га наши снајперисти открили и коначно елиминисали, Тибор Церна је остао да стоји.
Рањен, смртно рањен, окренуо се ка својим друговима у рову, који су га све време одвраћали од те намере, и рекао:
„За ову земљу вреди погинути”.
Тада је уследио и други хитац. Метак је погодио Тибора Церну у врат, убивши га на месту.
Тренутак касније, наши снајперисти елиминисали су непријатељског.
(До краја НАТО агресије, у паклу Кошара у коме је животе дало 108 војника који су спречавали копнену инвазију, непријатељ није остварио свој циљ. Тибор Церна је један од оних који су дали живот да се то спречи.

Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2016, 20:58 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Hmmmmm, prica je malo sumnjiva ali ako se varam opet je nepotrebno bio meta, mogli su nahvatati nekog njihovog, ako ne vojnika onda civila i obuci mu uniformu

Poslano sa mog Z520 koristeći Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2016, 21:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Na Košarama nahvatati njihovog? A-ha

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2016, 21:07 
Stara kuka
Stara kuka

Valjda su Šakali mogli nahvati jednog negdje dalje i dopremiti ga tu

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2016, 14:25 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Kazu da je u ljubavi i ratu dozvoljeno sve.......Mogu da tvrdim ali ne znaci da sam u pravu Tibor je skrenuo na psiholoskom planu drugim rijecima "pukao" je.......gledao sam slican prizor na nasem ratistu gdje mi saborac pravi garazu za autice i igra se sa istim a oko nas gori i nebo i zemlja od pucnjave i granata......samo smo mi ovog izvukli pa nije poginuo .....hvala bogu ziv je i zdrav u BL
A ovo da je izazvao snajperistu koji je dva puta pucao ......to mi je malo blago receno cudno da ne kazem glupo......kao i da su nasi poslije toga nasli snajperistu......
Nemogu i necu nikad povjerovati da bi Srpski vojnik doveo zarobljenika i obukao ga u srpsku uniformu i istjerao na nisan a jos to da gleda i odobri Srpski oficir.....

Nektar 12 - nece biti nece......///

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2016, 22:51 
Stara kuka
Stara kuka

Ma jebo takvog oficira i podoficira, nek ga on trazi onda, prica prva, prica druga u takvoj dzevi sumnjam da bi lako bilo traziti snajperistu kad oko tebe sve tutnji i sijeva, morao bi biti bas neko ko je proveo mnogo vremena u akciji a ne u uniformi i rovu, prica treca a potvrdice Zeljo ili neko od boraca da se puno ginulo od snajpera i to u po glave ili srca bez ikakve potrebe da se puca dva puta, pogotovo neko ko je prosao Legiju...
Ja bih da spomenem mozda je vec neko pisao, nisam pratio temu od pocetka a smatram bi trebalo, VRS je imala boraca koji za 4 godine nisu vidjeli rova, uvijek pod vedrim nebom i uvijek prst na okidacu, danas rade za 300-400 km, nemaju ni za alkohol kojim pokusavaju lijeciti ptsp i to je jedna velika sramota svih nas

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2016, 00:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Ja sam jedno vrijeme vodio "izvidjacko-diverzantsko-interventnu" jedinicu koja je, zavisno od potrebe, brojala izmedju 20 i 120 ljudi.

Najhrabriji i najbolji borci su bili dvojica alkoholicara, jedan prevarant i lazov, te jedan polupismeni sofer.
Kad se zavrsio rat, alkoholicari su i dalje alkoholicari, prevarant i lazov je i dalje prevarant i lazov, a polupismeni sofer se domogao Italije i "vozi autobus".

Svi mi zivimo svoje zivote onako kako mozemo i kako smo navikli. Vec sam bezbroj puta rekao - treba nagraditi i platiti ljude koji su ostali invalidi, djecu poginulih, a nas koji smo sposobni za rad napucati nogom u dupe i najuriti ispred prodavnice.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2016, 12:38 
Stara kuka
Stara kuka

Da se nadovezem
.....a nas koji smo sposobni za rad napucati nogom u dupe i najuriti ispred prodavnice(zadruge) :lol: :lol: :lol:
ja bih ovima jos i porez na sve UDUPLAO :D :D :D ........
Slazem se Rokeru sa svime navedenim......ali moram nesto da dodam u cetvrtak sam gledao neku emisiju na rt vojvodina i snimano je u Republici Srpskoj tj. snimljeno je iza spomenika palim borcima kod hotela Bosna.....i pitaju neku Ranku nesjecam se prezimena.......zali se Ranka da mladi vise preferiraju Bg nego Sa a to kao nije uredu ......sarajevo bi trebalo vise da se voli od Bg jer je nas glavni grad.......za malo da pucam u tv ali stvarno.......pa majku ti poljubim Ranka iz Bg smo pomoc dobijali da ostanemo i opstanemo i da ti dajes intervju tu kod bosne......e to je ono sto boli i sto me STRAHOVITO nervira......necu reci ali kad takvi dolaze i skoluju se u BL ne pise nam se dobro....
Ne rekose u reportazi odakle je Ranka dosla u BL da studira.....
Da sretnem Ranku na ulici za usi bih je odveo u kasarnu Kozara i natjerao da kleci pred spomen sobom.....ne bih je uvodio u spomen sobu jer nije DOSTOJNA one mladosti koja je polozila svoje zivote za RS......

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2016, 13:05 
Stara kuka
Stara kuka

@Rocker
Radio sam s par njih, svi su isti, neko vrijeme dobri, onda blenu u jednu tacku, sutradan krece alkohol... I tako u krug, od drzave nemaju nista, s druge strane na jednom ljetovanju u HR sin od gazdarice, ptsp u blazem stanju 7000 kn mjesecno, ne radi nista, znaci tamo si invalid a ovde nisi

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 11:45 
Stara kuka
Stara kuka

Niko da se sjeti ...... Ali evo ja cu da Cestitam Dan Vojske REPUBLIKE SRPSKE svim njenim bivsim pripadnicima !!!

Nektar 1 - nece biti nece///

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 12:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

veljo1981 je napisao:
@Rocker
Radio sam s par njih, svi su isti, neko vrijeme dobri, onda blenu u jednu tacku, sutradan krece alkohol... I tako u krug, od drzave nemaju nista, s druge strane na jednom ljetovanju u HR sin od gazdarice, ptsp u blazem stanju 7000 kn mjesecno, ne radi nista, znaci tamo si invalid a ovde nisi

PTSD je stanje koje se moze jako siroko definisati, a u nasem drustvu koje ima porozan sistem i veliku propusnost za lazne invalide/psihicke bolesnike takav pristup kao u Hrvatskoj bi nanio ogromnu stetu sistemu socijalnog zbrinjavanja osoba sa fizickim invalidnostima i porodicama palih boraca.

Vrlo brzo bi smo dosli do tacke gdje svi imaju PTSD dijagnozu (koju vjerovatno svi i zasluzujemo), a onda bi se sistem finansijski urusio. Neki su i jednu noc na polozaju dozivjeli i prozivjeli toliko lose da im je trebala psihoterapija da se oporave.

Sjecam se kad mi je na polozaj dosao jedan, danas ugledan i citiran clan NVO establishmenta, inace rezervni artiljerijski oficir.
Prvo me pitao "A gdje mi spavamo" misleci na sebe i mene. Kad sam mu rekao da spavamo zajedno sa ostalim vojnicima, lola se sokirao "Pa necemo valjda spavati sa vojskom". Kao, to je ispod njegovog nivoa.
Ja sledece jutro nazvao komandanta i zamolio ga da doticnog prebaci na IKM da odatle "upravlja vatrom".

Dakle on je sigurno dobio PTSD od "spavanja sa vojskom", a ja nisam od dvostrukog ranjavanja.

---
@motozeljo
Druze i brate, ja svake godine u Maju prezivljavam iznova sve ono sto se odigravalo. Kroz mirise, zelenilo, kisu i rosu. Ponekad mi se prividja miris krvi i mokrace, onaj miris kad previjas ili nosis nekog ko je tesko ranjen.
I mitske "signapurke" mamu im jebem.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 12:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Jbg,Rocky, zamisli da je neko mogao ubosti iglu na ikm ;)

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 12:34 
Stara kuka
Stara kuka

@druze i brate Rockeru u pravu si glede maja,mirisa,boje i rose.....i ca-pu singapurke i ja joj mamu j...m!!!
Kum mi se zali da se cesto u snovima ganja sa nekim arapinom na Vlasicu......izgleda da ga onaj njegov sto ga je roknuo nije otisao u raj

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 12:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mene moje drustvo "urbanih banjalucana" uvijek zove da idemo "prosetati na sehitluke".
Ja nikako da im objasnim da me te budalastine ne privlace. Niti vidim, niti cujem iste stvari kao oni.
Oni vide zelenilo i cuju cvrkut ptica a ja razmisljam o mrtvim uglovima i najboljem pravcu za prisunjati se na neku cuku . . . :lol:

Popnu se gore i kazu "vidi ljepote" a ja racunam udaljenost do neke tacke . . .
Vidi kako je sve izlistalo - a ja zagledam u one mracne rupe u vegetaciji i cujem "ca-pu" hehe.

No, ja sam prilicno svjestan svega toga i dobro se nosim sa posljedicama. Vjerujem da ima ljudi koji to ne mogu, ali ne ocekujem da drustvo ima razumijevanja.
Pre neki dan sam isao u CIPS, dosao invalid autom ispred, stao na trotoar i niko da mu pomogne. Apsolutno niko ne obraca paznju.
Dok sam izasao vani, vidim policajac, djecko od nekih 20tak godina otisao do njega da mu pomogne iz auta u kolica.
Dosao sam i ja, pa ga izgurao uz rampu.
Elem, razocaran sam "narodom", od nas pedesetak ili vise i nekih desetak ljudi ispred, da bas niko ne ponudi pomoc ?

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 13:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Stvarno obožavam ovu temu, zbog svih priča koje su sa nekog ličnog nivoa, bez nekih idealizacija i uljepšavanja. Svaka vam čast na tome Rockeru, Motozeljo, Krole i Schlageru...
Moj stari bas nešto i nije rad da priča o svemu tome, pa ga i ne pritišćem da to dijeli sa mnom. Detalje ne znam o njegovoj jedinici i kome je tacno bio dodjeljen, uglavnom sam skontao da je puno bio u kontaktu sa 16om jer ima puno nekih njihovih odlikovanja i stvari, mada je inače hodao svuda po ratištima zajedno sa jednim kumom posto su bili u sastavu pres centra ako sam dobro skontao...

Drugi kum je bio ili u VP ili u službi... Mislim da je bio prije u VP, mada se na mojoj maturi ispostavilo da je bio sa ocem mog kolege, koji je inače bio u službi...
Ranjen granatom, razvaljena mu vilica, spasio ga pancir...

Imam i puno nekih hi8 kaseta, pa ako neko ima plejer ili nešto da ih mogu digitalizovati, to bi bilo super. Nisu te kasete baš nešto što bih dao bilo kome u nekoj foto radnji ili tako nešto...

@Rocker i motozeljo, šta su "singapurke" i "ca-pu"? De otvorite se malo, nisu svi koji prate ovu temu okorjeli borci, neki su tad u pelenama bili... :D

Jedan osvrt na PTSP:
Jedne prilike bio neki tatin kolega kod nas i priča da je bio na Ozrenu. Kaže on i još jedan sami u rovu, neprijatelja ko u priči na nekih 100 metara i dozivaju ih po noći... Baš je komentarisao kako nisu smjeli ni progovoriti, ni oka sklopiti da ih nebi poklali...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 13:38 
Stara kuka
Stara kuka

@Brate Rockeru jel ti bi ono izvidjac diverzant.....sta's profi deformacija.....
Slazem se vise manje svako je obolio .......kao sto ti rece , ko je okusio miris mokrace i krvi.....
Generalno ni mene ne privlace te setnje po raznim cukama ali me spasava kad odem na selo i ufatim se freze ili trimera i iskljucim se totalno.....a i fizicki se izmorim maximalno......poslije skripe koljena i zglobovi (uspomena na jednu baru i kupanje u njoj na -12°c).....
Sto kazes generalno je vlada jedna VELIKA BEZOSJECAJNOST sto se tice boraca a pogotovo invalida. To sto si vidio pred cipsom je standardna pojava. Nazalost sami smo krivi jer su borci podijeljeni izmedju dve strane a to ne valja.
Nema sloge nimalo.....

Nektar 1 - nece biti nece///

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 13:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@sargas

Ca-Pu iliti singapurka potice jos iz rata u Hrvatskoj.
Medju nasom vojskom se sirio mit o malokalibarskoj municiji za koju mi do tada nismo uopste culi, a koja je vec bila standard u NATO i mnogim drugima vojskama. Ta municija, po pricama, udje u nogu a izadje na ruku :lol:.
Kalibar 5.56mm je zbog male tezine zrna imao dosta vece barutno punjenje i vecu brzinu. Svaki pucanj se cuo dva put, jednom kad zrno probije zvucni zid i drugi put kad zvuk opaljenja stigne do tebe.
U stvari, svaka puska ima isti efekat, tako da su i oni tamo to "ca-pu" tumacili na neki svoj nacin.

Ja se sjecam jedne anegdote kad smo isli da osvojimo neko brdasce. I tako cekajuci ispod u siprazju da se zavrsi artiljerijska priprema, pita mene jedan moj vojnik, koji nije bio nesto bistar, "sta se ovo cuje iznad nas".
Ja mu kazem, "ma nista, to protivavionac probija zvucni zid".
A on "A đe taj zid". :)

@motozeljo
Ma ja sam bio coban :) Bio sam sve sto je trebalo, mi smo u to vrijeme bili improvizovana vojska, naoruzani seljaci. Manja grupa nas koji smo prosli ratista u HR smo formirali grupu koja je radila sve te poslove koji su van domena obicnog prasinara.
Ja sam je vodio oko godinu dana, pa je rasformirana jer se nije uklapala u formaciju predvidjenu pravilima koja je usvojio neko gore.
Nakon toga ja sam se vratio artiljeriji, a ta grupa je kasnije cinila jezgro udarnog bataljona koji je bio neka vrsta ad-hoc jedinice i okupljana je u slucaju potrebe.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 14:01 
Stara kuka
Stara kuka

Sargas
Singapurka ili sar 80 ili novija verzija sr 88......automatska puska cal.5,56 proizvodila se u Singapuru a koristili je musl.-hrv. formacije protiv VRS. Dosla na nase prostore sverc komercom. Mi kao bivsi pripadnici jna nismo bili naviknuti na zvuk (ca-pu ili cirilicno tja -pu) koji je karakteristican za nju i za municiju 5,56. Nije se moglo ocijeniti odakle se puca zbog tog karakteristicnog zvuka koji proizvodi....i plasili smo se pa i ja takodje.....drug i brat mi je tom puskom i municijom gadjan i pogodjen u glavu u Covic polju u Posavini. Ulazna rana gotovo i nevidljiva al izlazna brrrrrrr!!! :lol:

Starog pritegni da isprica popustice sigurno. Ako nece zovni mene i Rokera da ga ubijedimo :lol:

Nektar 1-nece biti nece///

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2016, 14:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Apr 2013, 13:31
ja i dan danas kad prolazim kraj "ludare" pa trebam skrenuti u kaporovu očekujem da od tamo izbauljaju BOV-ovi i Prage sa našim ranjenima,mrzim kad mi kiša ili rosa skvase koljena.Kao i Roker u šumi gledam kada će da šmugnu njihovi izviđači,i poželim polako da otkočim pušku na J

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1993 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 100  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]