banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jul 2025, 01:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1992 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 100  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Feb 2016, 18:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Odgovor prosječnog nesrbina bi bio : "A..ali..to ne mjenja ćinjencu da je on ćetnik!!! I kriv je!!!"
:-D

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2016, 20:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Sad sa ove distance gledajuci meni nije jasno od kuda sa Ozrena se moglo tuci po Tuzli.......nekako mi logicnije da se tuce sa sireg rejona Majevice ili sireg rejona Osmaka(Zvornik)........ako su uopste tukli po Tuzli.....
Ovo samo nagadjam posto sam poslije rata obilazio neke civilne lokacije po Ozrenu a i putovalo se za Bijeljinu i Zvornik preko Tuzle.......

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2016, 21:26 
Stara kuka
Stara kuka

Ovo profesionalno sto rekoh za Rokera je zato sto nisam uvidjeo tj. prepoznao nekog artiljerca........u jna sam gadjao sa mb82mm i gledao sa sigurne udaljenosti dejstvo mb120mm.......a u odbrambeno otadzbinskom ratu sam cackao sa carlijem i vec pomenutom 82.......

A sto se tice artiljerije impresija Koricani Imljani rejon .....da li su haubice u pitanju vuku ih oni kraz-ovi kamioni.....ajd sto popucaju prozori na kucama al kad poruse sav crijep sa kuce prilikom dejstva.........i ono lagano te odvoji od zemlje....ko mini potres

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2016, 22:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Ništa ne grmi ko Luna.

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2016, 22:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
VRS je imala dvije vrste topova koji spadaju u dalekometnu artiljeriju.
155mm M1 americke i 130mm M46 ruske proizvodnje. Topovi 155mm su upotrebljavani uglavnom u rejonu koji se veze na Vlasic, nekad sa teslicke, a nekad sa knezevske strane. Krajnji domet im je oko 23km.
Topovi 130mm su sasvim slucajno zavrsili na Ozrenu, detalje ne znam, ali svakako je Ozren bio najpovoljnija lokacija za njih. Mogla se kontrolisati jako velika linija fronta, pocevsi od Gracanice pa sve u krug do Maglaja.

U nekim "normalnim" ratnim uslovima, ova vrsta artiljerije se koristi ako postoji mogucnost osmatranja cilja, da li sa neke osmatracnice ili aviona/helikoptera. Na vlasickom pravcu to nije bilo moguce, pa je njihova upotreba imala samo simbolicno dejstvo, jer nije bilo moguce znati sta se gadja i da li je cilj pogodjen. U svakom ratu su bombardovani gradovi i uopste nije bilo neuobicajeno na vatru odgovoriti vatrom, proporcionalno. Doboj i Teslic su bombardovani svakodnevno, te otud njihovo kretanje Teslic - Knezevo.
Treba znati da je u stvari ispaljeno jako malo granata iz ovih orudja, upravo iz razloga sto se nije znalo gdje i sta granate pogadjaju.
U odnosu na haubice 122mm odnos ispaljenih projektila je sigurno 1000:1.
Sto se tice polozaja na Ozrenu, dobri vremenski uslovi su omogucavali relativno dobru opticku pokrivenost jako velikog dijela fronta po dubini. Svakako se vidi Gracanica, dio Lukavca i sta sve jos ne.
Dakle, nije nista cudno u tome sto su na Ozrenu bili ti topovi. Teoretski, mogli su gadjati rejon Tuzle, i vrlo vjerovatno je da jesu.

U slucaju da se gadja sa vecom elevacijom (top moze imati maksimalnu elevaciju od 45 stepeni) kod topa 130mm je na vatrenom polozaju potrebno iskopati jednu malo vecu rupu izmedju lafeta, da bi zadnjak mogao nesmetano ici u zadnji polozaj po opaljenju. Ukoliko na vatrenom polozaju nisu postojale te rupe, onda sa tih polozaja nije gadjan nijedan cilj dalji od desetak kilometara.

Govoreci nepristrasno, u slucaju tuzlanske kapije su moguca dva scenarija:

- Granata je stvarno ispaljena sa Ozrena, iz topa 130mm.
(cijev topa relativno nova, toplije vrijeme i vjetar koji duva u pravcu Tuzle, te znacajno nadvisavanje VP-a u odnosu na cilj)
U ovom slucaju (jer je teoretski moguc) broj mrtvih i povredjenih je vrlo malo vjerovatan, te je jedino logicno da su zrtve podmetnute ili preuvelicane. Bitno je dodati da je krajnji domet 27.400m samo pod uslovom da je nadvisavanja VP-a u odnosu na cilj preko 1000m. Ako je nadvisavanje +-200 m, onda je krajnji domet ~26.500
- Granata nije ispaljena, nego je na samom trgu aktivirana neka eksplozivna naprava.
U ovom slucaju i dalje broj zrtava ostaje problem. Uprkos tome sto je u tom trenutku tu bilo jako puno ljudi, i dalje ostaju ista pitanja o vrsti i kolicini eksploziva, gelerima i rasprostiranju udarnog talasa kroz masu.

Dakle, vrlo lako bi bilo dokazati (van svake sumnje) da je eksploziju izazvala granata ispaljena sa Ozrena, da je tada napravljena istraga koja bi prikupila potrebne dokaze - ostatke gelera, ostatke bakarnih prstenova i da je uradjena analiza svih gelera koji su izvadjeni iz poginulih i povredjenih. Analizom bi se utvrdilo da li svi geleri poticu od jedne granate ili ne.
Koliko znam, nista od gore navedenog ne postoji ili nije prezentovano.
Treba biti posten pa reci da se u ratno vrijeme nije imalo sredstava i kadra za provodjenje takve istrage, niti su vjerovatno bile utvrdjene procedure za postupanje u tim slucajevima.

Dakle, general je osudjen jer je naredio da se granata ispali. Da bi se to dokazalo van svake sumnje, logicno bi bilo da neko posvjedoci da je primio ili proslijedio takvu naredbu, logicno bi bilo da neko od posade sa tih topova svjedoci na sudu, da neko od racunaca svjedoci, ili bilo ko ko je ucestvovao u lancu komandovanja. Opet koliko znam, nista od toga ne postoji, i u generalovom slucaju je tesko povrijedjen jedan od postulata pravednog sudjenja, a to je dokazivanje krivice van svake sumnje.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2016, 15:21 
Stara kuka
Stara kuka

Nekad se pjevalo
Artiljerci,snago nasa,snago naase armiiijjjjeeeee..... 8)

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2016, 16:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
"Hej vojnici, vazduhoplohovci :D".

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2016, 17:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
А онда "Заставник Џемо, челична крила наше армије...". :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2016, 20:26 
Stara kuka
Stara kuka

Dzemo je dos'o na kraju.....
A prije Dzeme

Pjesadijo,pjesadijo,pjesadijoooooo vi ponosno podignite glave gledaju vas djevojacke oci plave......tako nekako :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2016, 22:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
sinip je napisao:
А онда "Заставник Џемо, челична крила наше армије...". :)

Moj brat je pjevao: rastavićemo čelična krila naše armije.
Ispade u pravu.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2016, 14:44 
Stara kuka
Stara kuka

Ima i ona Mooooreeeeee i mooooornnnnnaaaarrrrrriiiiiii.......... :D

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2016, 00:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
ja veceras vidjeh kako se dragan lukac i zenga srdacno rukuju

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2016, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka

Opet ti filozofe ovde o politici.......i politicarima :mad: ......i politickim odnosima strankama......dzaba tebe moliti izgleda...... :angry4:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2016, 15:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

malo me iznenadjujes ja sam mislio da znas ko je dragan lukac

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2016, 16:25 
Stara kuka
Stara kuka

Znam ko je BIO Dragan Lukac......ovaj sadasnji mi nije jasan..........nikako.......koji zenga????

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2016, 16:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

guglaj, jedan zenga u gradskoj upravi

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2016, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka

Tanka baterija za guglanje......ako mos reci ako ne nikom nista....

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2016, 21:53 
Stara kuka
Stara kuka

Evo vam ga Srbi
Bi to pred Dejton tad sam bio na pokretnom logorovanju ili kampovanju bez satora malo zapadno a malo i sjeverno od Banja Luke. Ili jos bolje bi to kad smo (intreventna ceta 2.krajiske brigade i pvo u vidu tri 110-tke sa trocijevcima takozvani Damirovi ili Cicini specijalci) kao GUSKE U MAGLI u neznanju dosli na nisan 1.bataljonu vojne policije(takozvani Krolovi specijalci) na nasoj planini.......Vile Ravijojle su nas spasile da se ne pobijemo .......
Par dana u stalnom pomijeranju sa cuke na cuku nikako da su povezemo sa nekom nasom jedinicom naletimo kod jednog sela na nase plavce. I oni ko muve bez glave.Kontradiktorna naredjenja nikako uvezati neku liniju stalno se povlacimo.U medjuvremenu ostajemo sami u selu. Ovi ostali odose mi odlucismo da se drzimo zajedno ista smo jedinica. Nadje nas neprijatelj sa par granata izvlacimo se prema Stricicima. Krijemo se u nekom sumarku nezgodno se povlaciti sa tri kamiona.....puno buke brate.....neki govore da ih ostavimo.Odjednom neka galama medju plavcima vicu na Blazu vozaca koji vozi trecu 110-tku.Nije je mogao upaliti i ostavio istu u selu. Pizdi ovaj oficir plavaca i pita Blazu sto nece da upali kamion a ovaj mu odgovara da je odavno trazio novi akumulator i da se izjeo stubic od plusa i nema kontakta te kad je zapucalo on krenuo za vojskom.Nekako mi ga bi zao. Znam ga kao vozaca koji ce istu popeti uz banderu namazanu uljem ako treba. Pada odluka da se vratimo sa citavim akumulatorom po kamion.Bez problema upali Blazo i ode a mi za njim brdom. Cuje se pucnjava da desne strane ali daleko.
Pada i noc i Blazo poce popravljati stubic plusa na akumulatoru.Razvaljuje 6 metaka od ap i u konzevi od ikara polako topi olovo. Kad se olovo otopilo oko stubica pravi malu salungu od druge konzerve i izlijeva olovo u isti. Nakon hladjenja akumulator postavlja na 110-tku. Tako spasi kamion koji je par dana poslije cupao nas iz govana.Ali to je za neku drugu pricu....

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2016, 21:59 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Cuti tamo...otisli ste skroz do ribnika bez pitanja

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2016, 22:08 
Stara kuka
Stara kuka

Razumijem!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1992 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 100  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]