banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1398 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 70  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Nov 2016, 20:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Milan je napisao:
sta je kamanjola?

Citiraj:
a i cuo se rad zatvaraca kada se ubacuje metak u cijev

repetiranje?

Kampanjola Milane ......malo terensko vozilo 4x4 ......fiat kampagnola (italijanski) a po srpski zastava ar-55 ( licencna proizvodnja za JNA).....

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2016, 21:11 
Stara kuka
Stara kuka

Milan je napisao:
motozeljo, koliko se cugalo tada na ratistu?

Da jos nesto dodam.......neko je pio da sakrije strah , neko zbog problema kuci (zena i djeca) , a neko cisto iz obijesti da provocira i podjebava ove koji su trijezni......
E ove trece sam mrzio iz dna duse jer su gotovo uvijek cackali mecku U BILO KOM SMISLU !!! Takve sam volio sacekati na PRVU ALI TEK KAD SE OTRIJEZNE I DODJU SEBI.....

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2016, 10:50 
Stara kuka
Stara kuka

Isjecak iz monografije

Dana 12/10/1992. zbog napada na koridor od strane muslimansko-hrvatskih snaga i prijenje da se isti presjece ,angazovana su tri voda Vojne policije i tri voda MUP RS sa zadatkom a se jave komandi Istocnobosanskog korpusa . Jedinica je do Brckog prebacena u cetiri autobusa . Stupila je u borbu u rejonu Dizdaruse , uspjela povratiti izgubljeni polozaj , preci prugu Brcko-Banovici i uci na ekonomiju uljane repice. Tu je jedinica zanocila , no izostala je podrska od strane domacih boraca koji su odbili da od nas preuzmu polozaje i izadju iz tvrdih objekata u Dizdarusi. Zbog toga je odluceno da se jedinica povuce u ranim jutarnjim satima.
Dana 16/10/1992. jedinica je dobila zadatak da produzi napad u rejonu Dizdaruse zajedno sa jednom cetom 16.kmtbr. Jedinica je imala pocetni uspjeh i uspjela je da probije liniju odbrane neprijatelja ,ali je usljed angazovanja neprijateljske rezerve usporila dalji napad i bila prinudjena da se zaustavi na dostignutoj linji. Usljed postojanja opasnosti da se dio jedinice nadje u okruzenju , ista je povucena na polazni polozaj. Na izvrsenju ovih zadataka dana 16/10 poginuo je vojnik R.R. a dana 22/10 vojnik B.R.
Uporedo sa ovim dejstvima , drugi dio bataljona je izvodio borbena dejstva u rejonu Gradacca. U ranim jutarnjim satima 22/10/1992. otpoceo je napad na s.Gornje Bare. U napadu je ucestvovao veci dio 1.cete ,dio 2.cete i protivteroristicki vod. Jedinice su nastupale desno od pruge Modrica-Gradacac. Ostvaren je pocetni , jedinica je presla preko neprijateljske linije odbrane i izasla na uzvisenje iznad s.Gornje Bare. Valja napomenuti da jedinica nije imala desnog susjeda ,odnosno pojavio se prazan prostor izmedju 2.cete bVP i 43.kmtrb , sto je neprijatelj iskoristio i ubacio iza nas dio svojih snaga u jacini jedne cete. U situaciji izmjesanosti dvije sukobljene strane, vojnici 1.bVP su se bolje snasli i uspjeli da neprijatelju nanesu gubitke koji su ga odvratili od daljeg napada . Nakon unistenja oklopnog voza ,komadant bataljona , major Lakic Radoslav , je odlucio da se jedinica izvuce na pocetni polozaj. U toku ove akcije poginuo je vojnik K.D. cije tijelo nije moglo da se izvuce zato sto je neprijatelj prostor izmedju njega i jedinice kontrolisao jakom vatrom. U ovoj akciji vise vojnika je lakse i teze ranjeno. Medju ranjenim je bio komandir 2.cVP porucnik Z.Z.
U mjesecu oktobru 1992. ukupno je poginulo 5 pripadnika 1.bVP, 18 je ranjeno od toga 6teze.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2016, 12:23 
Stara kuka
Stara kuka

......sjecanja
Ako ne najtezi onda medju prva tri najteza momenta mog vojevanja u 1.bVP........Otici porodici poginulog saborca na vrata da izjavis saucesce je tesko , ali otici necijoj majci na vrata i reci da joj je poginuo sin i jos da tijelo nije izvuceno i da je ostalo na neprijateljskoj teritoriji........
Pokojnog K.D. sam poznavao veoma dobro cak smo se i druzili i prije rata.....dok sam ziv pamticu jauke njegove majke kad smo ga spustali u njegovu vjecnu kucu......

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2016, 12:32 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Nov 2016, 13:02
Na osnovu čitanja Monografije mogu da iznesem i svoje zapažanje u pogledu iste. Monografija prikazuje sa jedne strane hronološki put 1.bVP kao vojne jedinice koja je obavljala vojno-policijske, ali dosta više i čiste vojne poslove, a sa druge strane isprožimana je anegdotama i situacijama koje oslikavaju dušu ove jedinice (što svakom ko je prošao kroz njen sastav pa i nama koji smo tu bili neposredno poslije rata daje taj osjećaj pripadnosti). Obogaćena je mnogim fotografijama kako ratnim tako i poratnim, i neki su se pronašli na njima. Ono što me je obradovalo je to da je posebna pažnja posvećena poginulim borcima kojima se uopšte danas nažalost malo posvećuje pažnje u sličnim izdanjima. S toga pohvala autoru za predan rad i kvalitetno djelo koje će da traje. Jedino što je još Monografija mogla da sadrži su imena svih pripadnika koji su prošli kroz 1.bVP. Ali bez obzira na sve preporuka svakom pripadniku 1.bVP je da ima ovu Monografiju.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2016, 13:22 
Voajer
Voajer

Moj susret sa 1.bVP.....
Rat na vrhuncu, 10.10.1995. lijep sunčan dan. Ne zna se ništa, Banjaluka u strahu, mnogi spakovali kofere. A ja nepun mjesec prije stigao u Banja Luku, pa vidjevši kako nekakva VP po Banja Luci "privodi", odem po svoj poziv koji mi niko ne bi uručio jer nemam adrese, da se osiguram da me ovi ne bi priveli, i tako sa poznanicima i kolegama čekam autobus za Manjaču. Na Manjači grmi a sunčano, meni ništa nepoznato naslušao se toga četiri godine. Ispostavilo se da je to bila poslednja ratna klasa regruta VRS a uz to i najbrojnija. Preskočiću dio povlačenja sa Manjače, pješadijske obuke..... Pješadijska obuka završena igrom slučaja u kasarni gdje je bio i 1.bVP. Viđao sam u prolazu iz stroja te momke. Tog Novembra čini mi se i obukli se oni u nove kombinezone sa novim bijelim opasačima sa brojem, podoficiri i oficiri imali kačkete na glavama a vojnici beretke. Nešto se čeka sa našim prekomandama u jedinice za specijalistučku obuku. 21.11.1995. pred veče stiže vijest potpisan mir. Nastalo neko veselje. Sutra dan smotra. Stižu po nas za prekomande. Pred moju četu onako postrojenu na pisti ispred paviljona, staju neka dvojica sa crvenim beretkama na glavama i prozivaju. Odoše prozvani u Doboj IDO. Poslije prozvaše nekoliko kažu "tenkista" za Rudanku. I onda dođoše dvojica u gore pomenutim novim kombinezonima, opasačima sa brojem i kačketima. Strogoća izbija iz njih, vojnički stavovi. Vidi se profesionalci. Prozvaše i mene. Bili su to tada poručnici, komandiri prve i druče čete 1.bVP. Osjetio sam se ponosno što sam baš tu. Odmah nas postrojiše i odvedoše u 1.bVP. Ubrzo smotra i dolazak komandira nastavne čete poručnika Z.P. a onda i susret sa komandantom bataljona Rašom. Čovjek izduženog, zaleđenog lica, čudnog hoda i pogleda. Mislio i ja da ću se odmah obući u kombinezon, kad ono ništa, moraju se gušteri razlikovati. Dalje slijedi obuka......

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2016, 14:33 
Stara kuka
Stara kuka

Samo napred GUGI !!!! :lol: :D :cat:

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2016, 14:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Sep 2016, 08:14
Mibok je napisao:
Moj susret sa 1.bVP.....
Rat na vrhuncu, 10.10.1995. lijep sunčan dan. Ne zna se ništa, Banjaluka u strahu, mnogi spakovali kofere. A ja nepun mjesec prije stigao u Banja Luku, pa vidjevši kako nekakva VP po Banja Luci "privodi", odem po svoj poziv koji mi niko ne bi uručio jer nemam adrese, da se osiguram da me ovi ne bi priveli, i tako sa poznanicima i kolegama čekam autobus za Manjaču. Na Manjači grmi a sunčano, meni ništa nepoznato naslušao se toga četiri godine. Ispostavilo se da je to bila poslednja ratna klasa regruta VRS a uz to i najbrojnija. Preskočiću dio povlačenja sa Manjače, pješadijske obuke..... Pješadijska obuka završena igrom slučaja u kasarni gdje je bio i 1.bVP. Viđao sam u prolazu iz stroja te momke. Tog Novembra čini mi se i obukli se oni u nove kombinezone sa novim bijelim opasačima sa brojem, podoficiri i oficiri imali kačkete na glavama a vojnici beretke. Nešto se čeka sa našim prekomandama u jedinice za specijalistučku obuku. 21.11.1995. pred veče stiže vijest potpisan mir. Nastalo neko veselje. Sutra dan smotra. Stižu po nas za prekomande. Pred moju četu onako postrojenu na pisti ispred paviljona, staju neka dvojica sa crvenim beretkama na glavama i prozivaju. Odoše prozvani u Doboj IDO. Poslije prozvaše nekoliko kažu "tenkista" za Rudanku. I onda dođoše dvojica u gore pomenutim novim kombinezonima, opasačima sa brojem i kačketima. Strogoća izbija iz njih, vojnički stavovi. Vidi se profesionalci. Prozvaše i mene. Bili su to tada poručnici, komandiri prve i druče čete 1.bVP. Osjetio sam se ponosno što sam baš tu. Odmah nas postrojiše i odvedoše u 1.bVP. Ubrzo smotra i dolazak komandira nastavne čete poručnika Z.P. a onda i susret sa komandantom bataljona Rašom. Čovjek izduženog, zaleđenog lica, čudnog hoda i pogleda. Mislio i ja da ću se odmah obući u kombinezon, kad ono ništa, moraju se gušteri razlikovati. Dalje slijedi obuka......

Ja ne znam,evo pokusavam se odlučiti koga sam se više bojao :-) Ili Raše u vojnoj policiji,ili Acica,kao mladi vojnik na Manjači hehe

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2016, 14:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Mibok je napisao:
veljo1981 je napisao:
Mibok je napisao:
motozeljo je napisao:
Ha da se pohvalim
Jos jedan bivsi pripadnik 1bVP je upravo postao vlasnik Monografije.
Miroslave hvala i nadam se da ces uzivati citajuci je.

Pozdrav za motozelju i ostale sudionike foruma. Da, ova Monografija se stvarno čita sa uživanjem, velikom pažnjom, sjetom i poštovanjem. Čitajući postove posebno mi je pažnju privukla diskusija vezana za bolni Sip. Slučajno sam na youtub naišao na dokumentarni film koji u određenom dijelu, čini mi se baš taj događaj, opisuje iz gledišta druge strane. Pa ako neko želi da vidi neka potraži dokumentarni film Istina o Bužimskim vitezovima.

Pogledah sat vremena vitezova, nisam mogao dalje, gadno ih slusati, kao da nemaju dana skole. Sto se tice tih gazija i njihovih specijalnosti pricao mi tih lik da su ih hvatali po 20-30 zivih. Nije im niko cvoke udario al su ih ostavljali u neki zatvor kod nekih "tamnicara", e ti su bili zajebani

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Sve stoji. Htio sam samo da se vidi kako su i oni bili zatečeni situacijom koja im se ukazala. A sve njihove specijalnosti pokazele su se mjesec dana poslije kada su forsirali Unu učinili još jedno zlo i fasovali kao nikad do tad. A zaustavio ih je vod 2.čete jedne lpbr.

Uhapsise komandante gazija, bolje ikad nego nikad

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2016, 15:25 
Voajer
Voajer

Prijedor75 je napisao:
Mibok je napisao:
Moj susret sa 1.bVP.....

Ja ne znam,evo pokusavam se odlučiti koga sam se više bojao :-) Ili Raše u vojnoj policiji,ili Acica,kao mladi vojnik na Manjači hehe

Acica nisam upoznao, ali Rašo stvarno jeste ulijevao strahopoštovanje. Ali iz tog njegovog stava, predanosti poslu često su izbijale i anegdote. Poslije mi je bio i profesor na fakultetu predavao Vojno-policijsku taktiku i tad je već promijenio stav. Manje je naređivao :-) Imam jednu smiješnu situaciju iz tog vremena vezanu za njega, pa je mogu opisati ako želite :-)

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2016, 15:27 
Voajer
Voajer

veljo1981 je napisao:
Mibok je napisao:
veljo1981 je napisao:
Mibok je napisao:
motozeljo je napisao:
Ha da se pohvalim
Jos jedan bivsi pripadnik 1bVP je upravo postao vlasnik Monografije.
Miroslave hvala i nadam se da ces uzivati citajuci je.

Pozdrav za motozelju i ostale sudionike foruma. Da, ova Monografija se stvarno čita sa uživanjem, velikom pažnjom, sjetom i poštovanjem. Čitajući postove posebno mi je pažnju privukla diskusija vezana za bolni Sip. Slučajno sam na youtub naišao na dokumentarni film koji u određenom dijelu, čini mi se baš taj događaj, opisuje iz gledišta druge strane. Pa ako neko želi da vidi neka potraži dokumentarni film Istina o Bužimskim vitezovima.

Pogledah sat vremena vitezova, nisam mogao dalje, gadno ih slusati, kao da nemaju dana skole. Sto se tice tih gazija i njihovih specijalnosti pricao mi tih lik da su ih hvatali po 20-30 zivih. Nije im niko cvoke udario al su ih ostavljali u neki zatvor kod nekih "tamnicara", e ti su bili zajebani

Sve stoji. Htio sam samo da se vidi kako su i oni bili zatečeni situacijom koja im se ukazala. A sve njihove specijalnosti pokazele su se mjesec dana poslije kada su forsirali Unu učinili još jedno zlo i fasovali kao nikad do tad. A zaustavio ih je vod 2.čete jedne lpbr.

Uhapsise komandante gazija, bolje ikad nego nikad

Svakom njegova kazna, ali žao mi je poštenih boraca, oficira koji plaćaju danak politike.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2016, 19:13 
Stara kuka
Stara kuka

@ mibok i prijedor75
Lijepo bi bilo da napisete jos nesto......samo naprijed!!!! :cat:

A moj susret sa 1.bVP
Pa prvo jutro nas je Cika Krol natjerao na gusterov let......hehehe....poslije nije imao vremena jer je radio ozbiljnije stvari. Mada smo se bunili jer smo tad bili rezervisti koji su tek pristigli iz jna , ja sam tad brojao peti mjesec slobode i zivota u civilstvu......
A poslije......ma bilo je svega. Od veoma teskih trenutaka do neopisive radosti. Ja i moja generacija koja je popunila 1.bVP u maju '92 je bila isto godiste kao tad neki oficiri kao Bojic, Tomas ili onaj zajebant Cika Krol i jos mnogi.....
Ali postovali smo mi njih i slusali bez pogovora jer su , to se mora priznati , bili veliki profesionalci......i jos veci LJUDI za koje bih tad a i sad bez pitanja u PAKAO ako treba .......

Mnogi koji ovo procitaju mozda nece shvatiti .....ali tako je.....ako hoce nek se vrate na pocetak ove teme i procitaju Cika Krolov tekst pa ce mozda i shvatiti !!!

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2016, 19:19 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
iz svega dozivljenog za vrijeme rata...procitanog.....iz osjecaja...saznanja....

pod punom krivicnom i materijalnom odgovornoscu cu svagdje potvrditi i ponoviti,da se spisak forumskih BORACA,svodi na jedno ime....ono,boraca sa vekim B

KROL!!!!!!!

ima nas jos par,koji u najboljem slucaju mozemo biti ucesnici rata....pa kao u mom primjeru,borci prve kategorije,i ostale karafeke....

al ono sto je u mojim ocima BORAC,i heroj Republike Srpske...u forumskim krugovima se svodi na to jedno ime.....

kao i u svemu ostalom sto pisem,ogradjujem se da je to moj licni stav....koji kao takav,naravno,i ne mora biti tacan...

ali u mojim ocima je tako,i jako tesko me neko moze ubjediti u suprotno....

Ovaj svoj stav iznosim cisto zbog ove forumske djece koja su se tad radjala...da nas niposto u istu kategoriju ne svrstavaju,koliko god neko lijepo pisao....i da pred g KROLOM stoje u stavu mirno!

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2016, 19:45 
Stara kuka
Stara kuka

Ma necu ja o tome Schlager......ono sto je meni vazno je sad ....bili su ljudi i tad i sad .....i to veliki ljudi i veliki oficiri.....

Mada , kurko bi smio ja doci Cika Krolu i zagrliti ga i reci dje si maneken 92 godine :lol: ?????
Ili Bratu Makedoncu reci .......evo ti kila cedevite crko je pijuci .....

Ali 2016 sam to rekao na okupljanju.....i znas sta .....nasmijali su se i pozdravili se sa mnom.....a to je najvaznije ,bar meni , jer ih mogu pogledati u oci .......nisam bio stalno sa njima , ali u nekim akcijama jesam i drago mi je zbog toga.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2016, 19:56 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Citaju li forumasice ovo a?

Nemojmo pretjerivati....ja sam u to doba samo radio svoj posao onako kako sam smatrao da treba za koji sam skolovan a i imao sam ludu srecu da pod svojom komandom imam izuzetne ljude i borce.
Da li sam se bojao u ratu......jesam.....ali sa 20 i nekom sam dobio odgovornost za zivote ljudi kojima sam bio pretpostavljeni.Nije to bila obuka vec se greska placala glavom.Da bih sacuvao i njih i sebe morali su da mi vjeruju.Tesko je bilo mnogima da mi vjeruju...mnogu su mi mogli biti ocevi.Povjerenje sam mogao steci samo u borbi.Vodeci ih a ne komandujuci iza njih.I ponosim se time sto sam stekao to povjerenje.Shvatio sam da mi bezrezervno vjeruju kad su poceli bez gundjanja da me slusaju....u kafani.Dosli smo iz Dervente....zaglavili u birtiju....svi su bili jedno sa drugim na jebem ti mater ali kad sam rekao dosta je ...idemo.....bez pogovora su svi krenuli.....od tada pa cu slobodno reci do dana danasnjeg ostala je ta nit koja nas spaja.
Rat nije samo udaranje prsa u prsa.....kurac bih i ja i vojnici ratovali bosi i praznog stomaka.....doduse nase glave su bile u malo vecoj opasnosti...al takav nam grah pao...jebaji ga

Mirno se stoji pred mrtvim borcima.....neki su poginuli pod mojom komandom....milion puta sam premotao film jel moralo....izgleda da jeste....sanjam ih.....ti ljudi su jedino sto sanjam iz rata....ta mladost od 18 do 20 godina....zato ni monografiju nisam procitao...niti cu

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2016, 20:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Schlager je napisao:
Ovaj svoj stav iznosim cisto zbog ove forumske djece koja su se tad radjala

Ima li krol kakve veze sa djecom koja su se tad rađala... :evil3:

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2016, 20:06 
Stara kuka
Stara kuka

Ha evo ga maneken :lol: kao i sto ja sam , se javio.....napokon !!!!!

Postovanje i poslusnost.......slusali smo .....tad vise njih , nego svoje oceve i majke (ko ih je imao) , a imali su isto godina kao i ja......morali smo jer su znali vise od nas (bez obzira na razne obuke)......

Poslednji put menjao motozeljo dana 23 Nov 2016, 20:15, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2016, 20:08 
Stara kuka
Stara kuka

shakal je napisao:
Schlager je napisao:
Ovaj svoj stav iznosim cisto zbog ove forumske djece koja su se tad radjala

Ima li krol kakve veze sa djecom koja su se tad rađala... :evil3:

Vec sam rekao.....u Derventi sam samo ratovao u 2 navrata

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2016, 20:13 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
jesi dobio ti kakav Orden za sve ovo o cemu ja pisem?

i,ako jesi, ima li kakve materijalne naknade za te Ordene,a vjerujem da si morao dobiti?

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2016, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka

Ne uzimam tu naknadu.....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1398 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 70  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]