'Avaz' Bošnjake iz VRS stavio na listu za odstrel
Sarajevski "Dnevni avaz" optužio je nekoliko stotina Bošnjaka koji su za vreme proteklog rata nosili uniformu Vojske RS da su radili na "stvaranju velike Srbije". Sarajevski list u svojevrsnoj poternici za "izdajnicima" ne samo što je objavio njihova imena, već i kućne adrese i pružio priliku raznim psihopatama iz FBiH da prozvanim prete ubistvima!
Tako se, između ostalih, na "Avazovom" spisku za odstrel našao i predsednik Skupštine opštine Brod Ismet Đuherić. Njemu novinari ovog dnevnog lista ne mogu oprostiti što je za vreme rata bio komandant brigade VRS "Meša Selimović".
- Ismet Đuherić bio je prvi komandant jedinice "Meša Selimović", u čijem su sastavu bili uglavnom Bošnjaci s područja Bosanskog Broda i Dervente. Danas Đuherić sa suprugom Hanumicom živi u Sijekovcu, a kao član Socijalističke partije RS izabran je za predsednika SO Bosanski Brod - navodi se u profašistikom pamfletu pod naslovom "Bošnjaci s kokardama na glavama", kog se, verovatno, ni Gebels ne bi postideo. Ni Gebels ne bi bolje
Osim Đuherića, na meti "Avaza" našli su se i brojni drugi Bošnjaci koji su nekom nastranom analogijom, poznatom valjda samo autoru teksta, strpani u isti koš s osuđenim ili osumnjičenim ratnim zločincima.
- Nusret Dizdarević iz Dervente nasledio je Đuherića na mestu komandanta jedinice "Meša Selimović". Major Pašaga Halilović bio je komandant 3. semberske brigade VRS, sastavljene od nekoliko stotina Bošnjaka iz Bijeljine i Janje. Zamenik mu je bio Mujica Jahić, a jedinica je uglavnom ratovala u Posavini. Halilović je danas predsednik UO bijeljinskog preduzeća "Duvan" - "otkriva" "Avaz". Golić: Neće me uplašiti!
Izet Golić, saobraćajni inženjer iz Rogatice, koga je "Dnevni avaz" prozvao da i "danas na glavi nosi šajkaču s kokardom", za Press RS kaže da su mu jasni motivi zbog kojih je ovaj list odlučio da njegovo ime stavi na spisak "bošnjačkih izdajnika". - Za desetak dana trebalo bi da se pojavim u Hagu kao svedok odbrane bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića. Verovatno na ovaj način pokušavaju da me diskredituju i uplaše. Na njihovu žalost, od toga nema ništa - poručuje Golić. Objavljujući imena i biografije još na desetine Bošnjaka iz Bijeljine, Kneževa, Ilijaša, Istočnog Sarajeva i Prijedora, koji su, prema logici novinara ovog lista, nesumnjivi zločinci čim su nosili uniformu VRS, u pomenutom tekstu posebna pažnja je posvećena "fenomenu" braće Izeta i Himze Golića iz Rogatice koji, kako se navodi, spadaju među najcenjenija imena Rogatičke brigade VRS. Takođe nisu zaboravljeni ni "Bošnjaci-četnici" iz Šamca.
- Izet Golić, predratni rukovodilac "Centrotransove" ispostave u Rogatici, i danas na glavi nosi šajkaču s kokardom. Tokom opsade Sarajeva, iz sela Petrovići ispod Trebevića, nekoliko meseci je iz minobacača gađao građane Sarajeva. Preživeli šamački logoraši s velikom dozom prezira spominju imena Fadila Topčagića Vojvode, Džemala Jasenice Andre, Avde Đuherića Coca, Mersada i Ajdina Mešića, Nizama Ramusovića Tota, Nasera i Jusufa Sejdića, Jasmina Kapetanovića, Ferida Jusufovića, Pašage Tihića, Jasmina Vejsilovića, Sabrije Kabaklića, Smaila Tirića Buce... Šamac je, inače, bio grad gde se značajan broj Bošnjaka stavio u funkciju projekta velike Srbije - zaključuje "Avaz".
I sad bi branili RS
Ismet Đuherić, predsednik SO Brod i bivši komandant brigade VRS "Meša Selimović", za Press RS kaže da je šokiran načinom na koji je "Dnevni avaz" objavio priču o Bošnjacima koji su učestvovali u odbrani RS. Đuherić ističe da je ponosan na svoj ratni put koji je, kako kaže, prošao bez ijedne mrlje. - Nije mi jasno šta žele da postignu ovakvim tekstovima? Ne stidim se svog učešća u ratu i svima je poznato šta sam radio. VRS je bila naslednica JNA i bilo je logično da nastavim borbu za ideale koji su mi bili najbliži. Ako su želeli da izazovu reakciju budala koje će pretiti nama i našim porodicama, onda su verovatno uspeli - kaže Đuherić.
Ratni komandant 3. semberske brigade VRS Pašaga Halilović poručuje da ga "Avazovo" objavljivanje poternica za Bošnjacima koji su ratovali rame uz rame sa Srbima nije uplašilo, te da bi danas postupio isto kao i pre 20 godina! - Budala je uvek bilo i biće. Nisam ih se plašio ni kad sam ratovao protiv njih, a kamoli danas - poručuje Halilović
Fadil Topčagić Vojvoda, bivši pripadnik VRS iz Šamca, takođe kaže da se ne boji pretnji koje su bošnjački ekstremisti počeli da postavljaju na portalu "Dnevnog avaza" odmah nakon objavljivanja skandaloznog teksta. - Smetaju im Bošnjaci koji su ratovali u VRS, a ne smetaju im naši sunarodnici koji su u Orašju nosili ustaške uniforme HOS-a?! Niko me ne može nagovoriti da mrzim komšiju s kojim sam odrastao. Tako je bilo onda, tako će biti uvek - kaže Topčagić.
|