veljo1981 je napisao:
Sta sam rekao...
Malo ces mladjih naci koji vasu zrtvu postuju kao ja al Krole treba biti realan, isto bi zavrsilo i bez ovog oruzja u VZ
Izvini stari, meni to smeta, smeta mi kad se krivci traze tamo gdje ih najmanje treba traziti
Slazem se Veljo i to tvoje stoji, treba gledat malo dalje ne samo usko - lokalno i na pojedinacni dogadjaj, mada se ovdje radi o pojedinacnoj epizodi.
To sto kaze ima smisla, i ovaj slucaj kao i druge treba stavit u kontekst sirih dogadjanja i odluka koje su donosene na visim i najvisem nivou.
Naravno i odgovornosti za takve poteze koji su izazivali dirketne posledice nadole pa i na ovaj slucaj u Varazdinu.
Kako god tumacili Varazdin i Trifunovica sigurno je da poslije ove vremenske distance mnoge stvari izgledaju drugacije.
Neke cinjenice i istine ce tek da isplivaju u buducnosti neke nece nikad. Kao sto Zoka gore spomenu jos ce to da se rasplice i odmotava.
Vezano za ovo (i ko snosi krivicu i odgovornost) imao sam skoro jedan razgovor sa prijateljem Makedoncem razgovor je dosao i do raspada ex Juge i jednog poznatog slucaja.
Postavio mi je jedno hipoteticko pitanje, kao pojedincu kao covjeku ne pripadniku ovog ili onog naroda.
Radi se o poznatom dogadjaju iz tog vremena:
Recimo sa ovom pamecu, znanjem dogadjaja kao i pozadine svih izdaja ex Juge od njenog vrha pitao me je.
Sta bi ti napravio da ti je sin bio Sasko Gesovski vojnik makedonac 19 godina, vojni policajac ubijen u Splitu dok je njegov drug Svetlanco Nakov davljen na BoVu od pripremljene razularene i naoruzane mase.
Da si otac toga djeteta koji je dobio naredjenje da nesmije pucat, da li bi sutradan isao da docekas nekoga pred Hrvatski sabor ili u Beograd pred SSNO ili neciju vilu na dedinju.
Pitanje na koje je sad lako odgovorit u ono doba nije odgovor pretpostavljam bio tako jasan i ocit.