banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 857 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 43  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Sep 2012, 14:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Tačno, ali je hamer jeftiniji od defendera a veći je i jači sa više mogućnosti upotrebe.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 14:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ta vozila su takvo smeće, da je to nevjerovatno, osim Amerikanaca imaju ih samo one zemlje koje ih od njih dobiju na poklon :lol: inače ko god kupuje, pare neće dati za to smeće, već će kupiti Puha, mercedesa G, Tojotu i sl.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 14:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Ko je naredjivao unistenje tenkova?
Moje misljenje je,da se poklonu ne gleda u zube...ako su dobili dzabe,neka ih.ali kakve koristi ti imas od samo 17 dzipova....pa sam Svarceneger ih ima toliko u privatnoj kolekciji....dva miliona vrijedan poklon,pa to nije para ni za pola polovnog helikoptera :)
o djelovima i potrosnji ne treba ni govoriti.
http://srbin.info/2012/09/%D0%BC%D0%B8% ... %B0%D0%BD/

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 14:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

T-55 idu u željezaru...doduše ruku na srce većina ih i jeste samo za rezanje, em zastarjeli em istekao resurs odavno.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 14:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
njih su se davno rijesili....i to sa dobrim razlogom...mogu jos samo mete biti.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 14:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Šta ima tenk biti zastario ako je tehnički ispravan i pouzda, a 55 jeste bio pouzdan tenk, vjeruj, meni ili bilo kom drugom je svejedno oće li me načepiti t-55 ili abrams, ili t90, ili neki peti, šesti, deseti, potpuno je svejedno, nači to su za ove naše terene i naše ratove bili odlični tenkovi i ne da ih nije trebalo uništavat, več ih je trebalo još napraviti i to upravo t-55.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 14:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nisu sve riješili ima ih još...pa to je bio najbrojniji tenk bivše JNA mislim preko 500 komada. OFM nisam rekao da je loš nego da je istekao resurs kontaš, izraubovani i izdrndani najmlađi ima preko 30 godina, a neisplativa je popravka neperspektivnog i zastarjelog tenka pogotovo toliki broj.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E vidi, ja da sam vožd Srbije i da naoružavam vojsku, tj. kupujem tenkove, kupio bi ili napravio isključivo T-55, bez ikakve modernizacije. Msm jebeš tenk koji ti u po frke stane i onda ga moraš voziti u remontni zavod na dijagnostiku, msm pogineš jer je na tenku otišao senzor pedale gasa WTF :roll:
Nači jedine dvije stvari iz kompletnog naoružanja JNA koje su osvjetlale obraz i nisu nikad izdale su tenk T-55 i "sedmica"(kamion tam-110), sve ostalo popišaj.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 15:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

To je tačno sve, ali nema više novih T-55...nigdje [-( a od babe curu ne možeš napraviti, nažalost....

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 15:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma našlo bi se, možda ih u Rusij ima koji nisu nikad ni upaljeni, negdje u nekoj pećini konzervirani i zaboravljeni stoje, a mogu se garant i napraviti nanovo, Rusi bi ih sigurno bez problema napravili za dobre novce, npr. ja bi više para dao za dobar T-55 nego za neki najnovij, bilo koji.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 15:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Rusi su povukli T-54/55 iz naoružanja čim su uveli T-62 nešto su rashodovali ali velika većina je prodata uključujući i nas. Naime T-34 su kupovali Rusi za potrebe snimanja filmova i muzejske eksponate, eto pa sad ti vidi malo neobično ali istinito :)

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 15:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Da, taj tenk se mogao još koristiti. Dio za obuku, dio rashodovati, a ostalo konzervirati. Malo pokrpiti i bez većih problema imaš sasvim dobar tenk za naše prostore (šuma, planine). Sa novijim jačim motorom i savremenijim nišanskim spravama odlična mašina.

Znam sad odma kreće priča o ERO, nedostatka svega i svačega što imaju moderni tenkovi i slabog aktivnog oklopa, ali kad podjednako lako uništiš i T-55 i abramsa nekim novijim PO oružjem poput RPG-29 ta priča pada u vodu.

Usput postoji mogućnost dodatnih prepravki u jako oklopljeni transporter, inžinjerijsko vozilo ili samohodni VBR za blisku podršku (M63 plamen recimo ima domet od 8-9 km i odlično bi čučnuo na matoru pedesetpeticu).

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 16:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Sve je to što veliš uzeto u opciju ali jednostavno su prestari sa bilo kakvu prepravku i modernizaciju....jeftinije je i daleko isplatnije kupiti novo sredstvo.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 16:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Joj hammera i ludnice, gluplje i skuplje igracke video nisam, ali ste uglavnom sve rekli... Bolje da su uzeli Ladu Nivu... Sta ce nama ovako siroki, skupi i teski dzipovi... Bukvalno su za nekih pustahija, na nasim terenima i nemaju neku prakticnu primenu... I da ovakvim poklonima treba definitivno treba gledati u zube, jer ce oni svoje naplatiti kroz ovu "donaciju"

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 16:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

USA tehnika je nestandardna po svakom pogledu za naše uslove, krenuvši od guma, ulja i maziva pa do potrošnih dijelova a to smo utvrdili još 50tih sa US tenikom iz pomoći MDAP kad jedan banalni dio sa Sejbra nije mogao da se skine sa rashovdovanog pa se stavi na upotrebljiv aparat, nego samo poručivati nov ili remontovan...a to samo US Army logistika sa bazama širom meridijana može da toleriše, mi ne!
Tenkovi Šerman npr, su imali odlično riješeno održavanje, naime kompletan dio sa motorom se jednostavno skine vrlo lako i brzo i zamijeni sa drugim...e ali Ameri su imali još bar dva takva rezervna motora u skladištu po tenku tako da samo zamijene havarisan i razduži ga u radionicu i boli ga briga šta će sa njim raditi i kud ga voze. E a kad su dali nama tenkove druga priča, kad bi se pokvarili ili došli do remontnog roka - nema dijelova :-? morali bi ga slati u Francusku na opravku, jer ne daju licencne proizvodnje nikom....a kad ti se pokvari četa tenkova u ratno vrijeme a nemaš dijelova i zavisiš od drugog, ne bih ti bio na mjestu :confused3:

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 16:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Kao vozilo za najobičnije patroliranje i transport 4-6 vojnika hamer je preglomazan i preskup. Zamišljam na šta bi ličilo da njime krenem kroz šumu nekim slabo korištenim putem. Preširok da se svuda provuče, nakon prve kiše propade u blato, a i rezerve goriva su male. Onda se sjetim kud sam prolazio sa rođakovom nivom i kasnije puhom kad smo išli u lov pa mi se lice razvuče u nevjerovatan kez. :D

To vozilo nije loše za Irak i slična mjesta, ali za nas nikako nije dobar čak ni kao poklon. Kao prvo nema dijelova za održavanje i ljudstva koje bi to radilo, ako nešto crkne možeš ga samo ostaviti gdje jeste, a ne pruža ništa bolju zaštitu od ostalih terenaca iako je višestruko skuplji. Što reče OFM 110-ka je sličnih gabarita, tu negdje sa potrošnjom, mnogo veća joj je nosivost i mnogo lakše održavanje.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 16:59 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Puch bog bogova,pogotovo onaj produzeni,ceradni sto smo mi imali u PT jedinicama.Jos da su nasi vozaci znali da ga voze.
Svojevremeno sam obezbjedjivao na Pasuljanskim livadama i Krivolaku kad su nam ih austrijanci prodavali i demonstrirali.Nisam mogao ocima da vjerujem sta sa njima rade oni njihovi probni vozaci.....

Uzgred....da nema neki vojni puch negdje na prodaju slucajno....

Poslednji put menjao _Krol_ dana 09 Sep 2012, 17:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 17:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Samo je skup kao drago kamenje :-?

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 17:02 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Iskreno ne znam cijenu ali cisto sumnjam da je ta vojna verzija skupa kao civilna tj mislim da nije ni blizu hamera.
Sinoc na tv kazu 3 mil dolara 17 hamera....to je skoro 200 000 dolara komad

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2012, 17:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Philby je napisao:
tu negdje sa potrošnjom,

Šta tu negdje sa potrošnjom, sedmica troši pet puta manje, nači dizlo u koje možeš nasuti gotovo sve, nači i zejtin, a potrošnja je smješna za takvu vrstu vozila.
Pored sedmice, od Puha (ili merc.G) i Pinca ne treba drugo niti ima bolje vozilo, jedino možda još Toyota land cruiser, ona uska što joj je vazdušni filter u rori iznad krova, evo je, nema dalje ni bolje:

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 857 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]