|
Некако, игром случаја, као што каже народ кад хоће да се деси , након не знам колико времена одлучим да идем до града аутобусом. Локални градски аутобус, па до града. Без посебног разлога, без плана. Само да се возим и гледам кроз прозор, као некад. У аутобусу мирис мокрих јакни и тишине. Људи гледају у телефоне, кроз стакла, у под. Свако носи неку своју мисао. Возимо се полако, кроз сиви дан који као да не жели ни да почне ни да се заврши. Излазим на станици и крећем према центру без плана. Ходајући градом док киша ромиња, осјећам како ми се кораци стапају са звуком капљица по асфалту. Град изгледа уморно, као да и он носи неку своју тишину. Људи пролазе брзо, подигнутих крагни, нико никога не гледа. Тада ми поглед застаде. На углу, под старим дрветом, два човјека. Један у колицима, други стоји без ноге, ослоњен на штаке. У поодмаклим годинама. Лица избраздана , уморни погледи дубоки. Журе колико могу да се склоне са кише, али нема журбе у њиховим покретима само навика. Поносни...... Горди..... Нису тражили помоћ. Нису молили. Само су ишли својим путем, полако, достојанствено, као да носе нешто веће од тијела које их издаје. Застају на пјешачком, поред споменика. Киша појачава, али они не помјерају поглед гледају према споменику. Стојим неколико корака иза њих, непримјетан. И тада их чујем. Глас тих, храпав, али јасан: „Камо пусте среће да смо и ми на овим плочама…“ Други климне главом, као да разумије све без ријечи. У том тренутку нешто ми се стегне у грудима. Разумијем их врло добро јер и имена мени драгих људи су на тим плочама. Али опет.... Зашто тако? Каква је то мука да тако мисле??? Гледам у споменик. Имена уклесана у камен. Хладна слова која не осјећају кишу. А они живи, мокри, уморни стоје испод њих, невидљиви пролазницима. Слушам их и полако схватам да не говоре о смрти. Говоре о забораву. О тишини која дође послије свега. О годинама које прођу, а нико више не пита како су, гдје су, да ли их нешто боли . Лакше је, можда, бити име на плочи него човјек који хода градом и носи све у себи. Свјетло на семафору се пали. Они прелазе споро. Један гура колица, други се ослања на штаке. Не траже ничију руку. Не окрећу се. Само нестају низ улицу, под кишом која ромиња као да жели да их сакрије од свијета. А ја ..... Остајем да стојим још још неколико минута као да ме нека невидљива сила ту укопала.... И први пут осјетим стид што сам здрав, а често незадовољан. Што имам кораке, а не знам гдје идем. Што имам глас, а ћутим кад треба да говорим. Киша ми пада по лицу, мијеша се са нечим топлијим....сузе су саме кренуле.... И док настављам ходати, у себи носим њихову реченицу тешку, тиху, болну...... „Камо пусте среће да смо и ми на овим плочама…“
Костић Ђорђе
_________________ 1.If in doubt , flat out ! 2.A true soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him.
|