U vodi se razvila vodena trava koja je isplivala na površinu, ponegdje prekrivajući cijelu površinu rijeke , od obale do obale, pretvarajući rijeku u svojevrsnu livadu.

Plovidba kroz zatravljeni dio vodene površine je prekrasna, mistična i pomalo otežana jer se teže vesla obzirom da se trava upliće o veslo. A baš to daje čar kretanju kroz zatravljeni tok rijeke.

Na rijeci nikada nisi sam. Staro je to pravilo u istinitost kojega sam se bezbroj puta uvjerio. I ovoga puta uz obalu rijeke zaticao sam ljude koji vole prirodu, rijeku, ali i ribe koje u njoj žive.

Pažljivo sam pored njih prolazio, pazeći da ih ne ometam u riječnome miru, ali pazeći i da im ribe ne rastjeram, kako bi znali govoriti kada pored njih plovim. Uz pokoju razmjenjenu riječ sa njima put nastavljam dalje još koji kilometar, a potom se vraćam nazad, da bih od mosta krenuo i nizvodno uživajući i u tom dijelu rijeke.

Prolazom ispod mosta i pored vikendaškoga naselja koje se tu nalazi, ulazim u pravi svijet divljine. Netaknuta priroda, život u njoj, još veći mir i tišina, mirisi rijeke, šume i livade, ali i susret sa starim prijateljima s rijeke, labudovima.

Lagano su plovili ispred mene probijajući se kroz zatravljenu površinu rijeke. Nisam im želio narušiti harmoniju plovidbe, usporio sam, polako ih slijedeći na većoj razdaljini.

Na rijeki Odri ima nekoliko porodica labudova koji su tu preko cijele godine. Susretao sam ih mnogo puta, gledao kako plove, kako uče mlade kako se živi u toj sredini, kako umiru u rijeci. Prekrasno ih je susresti, lagano ploviti iza njih, gledati ih kako uzlijeću sa površine vode, slijeću u nju, kakve dostojanstvene krenje imaju.

Uživajući u rijeci, miru oko nje, bojama i mirisima koji su me okruživali, skoro sam i zaboravio da nisam doručkovao. Glad me podsjetila da je vrijeme da se pristane, protegne noge, popuni želudac, popije pivce i malo odmori. Poslušao sam glas gladi i dobrano se potrudio da je otjeram od sebe.

Odmarajući se na obali promatrao sam rijeku. Ma koliko se činilo na fotografijama da je mutna i prljava, da je sva nikakva, prevarili biste se, voda je izuzetno čista i bistra. Sam pogled u vodu ispod pramca kanua to govori.