banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 16:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Čuvanje okoline
PostPoslato: 06 Mar 2011, 20:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Dec 2010, 14:51
Život mi je pružio mogućnost da obidem jedan dio države Tunis zajedno sa njenim istoimenim glavnim gradom Tunisom. Veliki grad smješten na obalama slanoga jezera nekoliko kilometara udaljenim od Sredozemnoga mora, sa kojime je povezano kanalima

Slika

Slika

Koristio sam svaku priliku da razgledam sve šta mogu, ali i da fotografiram gledano kako bih kasnije kod kuće na miru sve to izanalizirao i popunio si sliku viđenoga

Slika

Slika

Sama država Tunis, a pogotovo njen glavni grad su me vrlo ugodno iznenadili. Prekrasne kuće, prometnice, stilovi gradnje, ljudi ... sve mi je to bilo novo, neviđeno, sve to nisam baš takvim očekivao.

Ona predodžba - Afrika - nekako me proganjala i nametala mi misao da je ovdje nekako drugačije, skromnije, odnosno zaostalije nego kod nas u Evropi. Međutim ...

Slika

Slika

... prizori su se smjenjivali i sve me više podsjećali na Evropu. Tragovi nekakve "Afrike" nisu se baš vidjeli kako sam ih očekivao. Sve mi je nekako svjetski izgledalo...

Slika

Slika

Vrh

Tema posta: Re: Čuvanje okoline
PostPoslato: 06 Mar 2011, 20:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Dec 2010, 14:51
... ali me je iznenadila čistoća javnih površina. Bilo je smeća tu i tamo, bilo je i neprimjerenih ostataka građevnih materijala na nekim mjestima, ali u suštini mogao bih dati ocjenu da je ipak sve čisto, čak i na zadivljujućem nivou ...

Slika

Slika

Utiske svojega zapažanja sam prokomentirao sa našime vodičem, državljaninom R. Slovenije koji ovdje u svojstvu vodiča za svoju turističku kompaniju provodi godišnje po 8 mjeseci. Već je godinama u Tunisu i poznaje ga vrlo dobro kako urbani, "zeleni " dio, tako i pustinjski dio.

Slika

Slika

Od njega dobih informaciju da se Tunis kao grad, ali i Tunis kao država znatno promjenio u zadnjih 10 - 15 godina. Jako se počeo izgrađivati, urbanizirati, što je utjecalo na promjenu ponašanja njegovih gradana i prihvaćanja novih vrijednosti i shvaćanja...

Slika

Slika

Pa tako do nedavno nezamisliv pokret za zaštitu i očuvanje okoline sve više jača. Sve su jači pritisci kako prema kompanijama tako i prema državi da se čistoća okoline očuva i njeguje, da se sankcioniše svako onečišćenje i zagađivanje okoline, da životna sredina ostane sačuvana kao čista za budućnost.

Slika

Pri tome taj pokret odabrao je kao svoju maskotu pustinjsku lisicu čije se statue mogu vidjeti uz prometnice. Isprva sam pomislio da se radi o mišu, ali mi je vodič objasnio da je to u stvari pustinjska lisica ...

Slika

Obzirom na čistu sredunu divljine u kojoj živi pravi je simbol nedirnute i čiste prirode. Prirode kakvu trebamo čuvati i očuvanu je dati našim pokoljenjima da je čuvaju za svoja pokoljenja.

Slika

Zašto napisah ove retke?

Želim svima onima koji olako prirodu shvaćaju, koji je ne čuvaju i uništavaju skreniti pažnju da ne samo kod nas, već svuda po svijetu raste svijest u ljudima da moramo dobro da pazimo na svoju okolinu, na njezinu čistoću i da spriječimo zagadivanje iste. Kako i koliko nam je okolina zagadena dobro to vidimo svakoga dana. Oglušili smo se na sve prizore zagađenja i onecišcenja umjesto da se trznemo i reagiramo, da dajemo svoj osobni doprinos da se stanje nabolje izmjeni. Kao i pustinjska lisica koja dade svoj lik kao simbol čiste i nezagađene okoline sjeverne Afrike.

:occasion5: :occasion5: :occasion5:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]