Lagano plovim rijekom, ne žuri mi se, pustim rijeku da me nosi, održavam pravac kanuu i promatram oko sebe. slušam i rijeku kako priča, gledam njene virove, riječnu struju, nijanse boje vode koje se javljaju. Usput susretoh regataše iz Njemačke. Opustili su se, ne veslaju, raširili jedro i kišobran i koriste lagani povjetarac da bi plovili.I oni uživaju u miru rijeke i skladu okoline.

Lagano veslajući naišao sam na auto kamp s desne strane rijeke. Predivna plaža, velika terasa na kojoj su stolovi, reklame koje kazuju da tu ima hladne pivce. Sasvim dovoljan razlog da se malo predahne, zastane, osvježi. Pri pristajanju dočekao me čuvar svega u okolini, najprije me oprezno promatrao i procjenjivao, a onda shvativši da nisam opasan, veselo zamahao repom u znak dobrodošlice.

Na toj terasi susretoh i nepoznatoga učesnika regate iz Rumunjske. Upoznasmo se. Bogdan Florescu jedini je Rumunj na ovome dijelu Dunava koji učestvuje u regati. Planira putovati Dunavom do Rumunjske, a možda i do Crnoga mora. Draga osoba, puna energije i snage sudari se kriglom o moju kriglu.

Vidjevši naše kanue nasukane na obali bez njihovih vlasnika kod njih i drugi učesnici regate shvatiše da moraju svoje nasukati do naših. Nismo mi bez razloga zastali, a ako razlog postoji za nas i njima je onda primamljiv.

Uz pivce dobro dođe i nekakva mezica. Ovoga puta sam se prepustio detekciji svoga nosa koji u Langošu, mađarskim specijalitetu, detektiraše nešto korisno za stomak. I ovoga puta moji me detektori nisu iznevjerili. Langoš, na ulju pečeno slano tijesto premazano kajmakom i ne znam čime još, zaista mi je prijao.

Nakon odmora, razgovora sa prijateljima, igranja sa psima koji su se odnekale tu našli, nastavih put rijekom. U daljini se vide brda kroz koja se Dunav probio tekući dalje prema Budimpešti.

Stari znanci sa ove regate, učesnici iz Srbije, lagano veslaju rijekom. Nisam ih pitao do kuda će ploviti, ali pretpostavljam da idu ili do Budimpešte, ili će se možda, spustiti do Beograda. Zgodno ih je promatrati kada veslaju držeći jednoličan takt zaveslaja.

Promatram brda brdskoga lanca Börzsöny među koja zalazimo ploveći Dunavom. Predivna priroda čini sa nekako svečanom. Vrijeme se proljepšalo, sunce promolilo, sve nekako vedrije i ljepše.