banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Dec 2019, 18:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Maj 2010, 09:47 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Postovi: 15608
Lokacija: Banja Luka
Raspored piramida spram geometrijskih rasporeda planeta
Dimenzije velike piramide su prva jaka indikacija kako su graditelji aludirali na predstavljaje dimenzija Zemlje. Zemlja nije savršena kugla; radijus od polova do centra je manji od radijusa od ekvatora do centra. Stoga je Zemlja spljoštena kao nogometna lopta, na kojoj netko sjedi. To se pripisuje centrifugalnoj sili, koja rezultira vrtnjom Zemlje oko svoje polarne osi. Te nesavršene dimenzije kugle Zemlje se pak savršeno reflektiraju u Velikoj piramidi. Opseg piramide predstavlja ekvatorijalni promjer Zemlje. Opseg piramide je jednak polovici minute Zemljine ekvatorijalne zemljopisne dužine. Drugim riječima, ako uzmemo perimetar Velike piramide i pomnožimo ga s 2 x 60 x 360 = 43.200, dobit ćemo opseg Zemlje duž ekvatora u kilometrima.

To se pokazuje ispravnim sa sastelitskim mjerenjima s 99,5% točnošću. Visina Velike piramide predstavlja polarni radijus Zemlje. Ako tu visinu piramide pomnožimo s istom vrijednošću 43.200 kako bi održali omjer, dobit ćemo polarni radijus Zemlje s točnošću od 99,3%. Stoga izgleda više nego razumno pretpostaviti kako je velika piramida stvarno namjerno dizajnirana kako bi predstavljala Zemlju. Te se činjenice ne mogu odbaciti samo kao potpuna slučajnost.

Visina Velike piramide također se izgleda refrencira i na udaljenost između Sunca i Zemlje! Visina piramide je 280 kraljevskih lakata. Udaljenost između Zemlje i Sunca mjereno u kilometrima je 147 x 106 km i iznosi 280 x 109 kraljevskih lakata!Stoga je udaljenost između Zemlje i Sunca točno milijardu puta visina piramide. U poglavlju o svetoj geometriji smo demonstrirali kako Velika piramida izražava omjer veličina Zemlje i mjeseca 'kvadriranjem kruga'.

Iz tih primjera, možemo dobiti impresiju kako je Velika piramida indirektni dokaz postojanja harmoničnog geometrijskoh odnosa između Zemlje, Mjeseca i Sunca. John Martineau u 'Maloj knjizi koincidencije - A little book of coincidence’ je stvarno dokazao postojanje takve harmonične relacije između nebeskih tijela našeg Sunčevog sustava. Pomoću svete geometrija je objasnio sve putanje planeta našeg Sunčevog sustava i pokazao njihovu utemeljenost na intrinsičnim harmonijskim principima. Johannes Kepler, veliki astronom, je uvijek vjerovao u mogućnost geometrijskog objašnjavanja planeta; u stvari je vjerovao, kako su Platonova kruta tijela ključ za misterije putanja.

1994. Robert Bauval je u 'Misteriju Oriona - The Orion Mystery’predložio sada popularnu teoriju, koja pretpostavlja kako su tri piramide Giza visoravni, podešene kao tri zvijezde konstelacije Orion-a. Nil prema Bauval-u odgovara Mliječnom putu. Piramide na zemlji predstavljaju pozicije triju zvijezda te konstelacije 10.500 godina prije Krista (kako iznad, tako ispod). Godina 10.500 p.K. savršeno odgovara s godinom 10.490 konstrukcije velike piramide, koju je dao Edgar Cayce.

I dok se još diskutira popularno Orion-sko poravnanje Giza visoravni, postoje i manje poznate kozmičke relacije, koje ćemo pokazati u ovoj knjizi, a koje se mogu relativno lagano dokazati. Ova teorija opet pretpostavlja, da je Velika piramida bila izgrađena za predstavljanje Zemlje.

Cliff Ross je otkrio kako tri piramide na Giza visoravni pametno korespondiraju s četiri unutarnja planeta Sunčevog sustava, Merkur, Venera, Zemlja i Mars s naglaskom na Veneri. No kako tri piramide mogu korespondirati s četiri planeta?

Korelacija između piradmida i planeta izgleda ovako:

  • P1 : Velika piramida Khufu-a predstavlja Zemlju
  • P2 : Piramida Khafre-a predstavlja Veneru
  • P3 : Piramida Menkaure-a predstavlja i Mars i Merkur

Slike:

Spoiler:
Slika Slika
Korespondencija srednje piramide s Venerom bi po mom mišljenju moglo biti trag do graditelja Giza visoravni. To ćemo otkriti kasnije.

Tri piramide se omjerno odnose s četiri unutarnja planeta Sunčevog sustava na tri različita načina:

  • baza svake piramide korespondira s promjerom sebi primjerenih planeta
  • kut između P1-P2 i P2-P3 se odnosi na vremensku razliku putanja Zemlje i Marsa
  • udaljenosti između piramida se odnose kao relativne udaljenosti između planeta.

Bez gnjavaže s egzaktnim brojevima, jednostavno ćemo postaviti, da najmanja piramida P3 odgovara prosječnom promjeru i Merkura i Marsa. Graditellji piramida su vjerojatno koristili dvije vrste boje zaštitnog kamenja za razlikovanje dimenzija i Marsa i Merkura u jednoj piramidi. Centralna piramida P2 odgovara Veneri a Khufu piramida (P1) odgovara planetu Zemlja.

Moramo zapamtiti kako se dimenzije piramida odnose prema promjerima planeta i da su omjeri izračunati s točnošću koja zahtijeva egzaktno mjerenje planeta, što je znanost uspjela tek korištenjem satelita! A ovdje se radi o strukturi pješćanog groblja koja demonstrira omjere između dimenzija planeta i dužine baze piramida s istom točnošću!

Tri piramide nisu poslagane u ravnoj crti; u stvari su pod kutom od 191,6 stupnjeva. (180 stupnjeva bi bila ravna crta). Zapamtimo kako taj 'kut' između piramida predstavlja Zemlju i Mars/Merkur.

Planet Zemlja ophodi 360 stupnjeva oko Sunca za 365, 25 dana. Planet Mars međutim zahtijeva 686,98 dana. Izračunajmo sada koliko je Mars prešao od svojih 360 stupnjeva, dok je Zemlja završila svoj okret oko Sunca:

kut bi bio: 365.25 / 686.98 * 360 = 191.4 stupnjeva!

To je također točno kut između piramida, koje predstavljaju Mars i Zemlju!

Slučajnost? Ne ako shvatimo da je relativna udaljenost između planeta bila uzeta u obračun pri situiranju piramida na Giza visoravni. Pogledajmo:

Udaljenost ravnom crtom između P1 i P3 je 36857 inča.
Udaljenost ravnom crtom između P1 i P2 je 19169 inča.

Stvarni omjer između dviju udaljenosti je P1-P3 / P1-P2 = 36857 / 19169 = 1.92

Izmjeriti odgovarajuće udaljenosti između planeta nije tako jednostavna činjenica. Udaljenost između planeta nije konstantna, zbog eliptičkih putanja planeta oko Sunca. Johannes Kepler je otkrio eliptičke putanje planeta pred 400 godina, no prastanovnici koji su konstruirali Veliku piramidu su to isto već morali znati.

Očito su pametno koristili udaljenost između Zemlje i Merkura, kada je Merkur najudaljeniji od Sunca. U tom je slučaju udaljenost između Zemlje i Merkura 79,76109m. Udaljenost između Zemlje i Venere je 41,39109m.

Po tomu omjer udaljenosti između Merkura i Zemlje, te Zemlje i Venere iznosi 79.76/41.39 = 1.92

To je točno isti omjer udaljenosti između planeta, korištenih u udaljenosti između piramida. I opet se radi o začuđujućoj točnosti!

Postoje i drugi tragovi koji indiciraju kako Velika piramida korespondira sa Zemljom. Dužina solarne godine Zemlje se savršeno reflektira na dva načina u konsturkciji Velike piramide! Prva referencija na solarnu godinu je reflektirana u dužini baze Velike piramide, koja iznosi točno 36.524,22 primitivnih inča dužine ili 365,2422 svetih egipatskih lakata dužine!

Druga referencija na dužinu solarne godine Zemlje se nalazi unutar piramide, gdje nalazimo malu dvoranu između Kraljevske dvorane i Velike galerije, koja je nazvana Pred-komorom. Ako se povuče kružnica u toj sobi koja dodiruje sve zidove, opseg tog kruga je točno 365,25 inča, savršena referencija na broj dana solarne godine! Ukupna dužina solarne godine je 365 dana, 6 sati i 49 minute, dakle 365,25 dana!

Obje su te dimanzije baze piramide i Pred-komore izgleda odabrane kako bi prikazale broj dana jedne zemaljske godine.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Maj 2010, 09:52 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Postovi: 5501
Piramide na Gizi

Jedno od sedam svjetskih čuda je Velika piramida na Giza visoravni uz obalu Nila kraj Kaira. Piramidu se istražujue još od zore moderne povijesti. Napisane su hrpe knjiga samo o enigmatici Velike piramide. Mnoge od tih knjiga potječu od egipatskih arheologa.

Egiptolozi nisu znatno promijenili svoja stajališta o Velikoj piramidi u zadnjih sto godina. Piramidolozi datiraju izgradnju velike piramide oko 2589. godine prije Krista pretpostavljajući kako se radi o mjestu ukopa, grobnici faraona Khufu-a (Keops-a na grčkom). Vodeći ekspert za piramide je dr. Zahi Hawass, predsjednik Najvišeg savjeta za antikvitete - Supreme Council of Antiquities (SCA) u Egiptu, koji gorljivo smatra Velku piramidu grobnicom, iako unutar Kraljevske komore u piramidi nije nikada nađen bilo kakav sarkofag niti mumija. Takvi sarkofazi su se morali izrađivati unutar piramide, jer se zbog svoje veličine ne bi nikada više mogli ukloniti iz Kraljevske komore.

U prošlom desetljeću su znanstvenici počeli sumnjati u starost i svrhu Velike piramide. Postupno, kako je Velika piramida otkrivala sve više svojih tajni, teorija grobnice je postajala sve manje prihvatljivom. Postoje indikacije kako su Veliku piramidu morale izgraditi visoko inteligentne civilizacije, s nužnim znanstvenim shvaćanjem i pristupom tehnikama, koje su ispred naših.


Velika se piramida sastoji od dva milijuna vapnjenačkih blokova, ima visinu zgrade od 40 katova i širinu od dva i pol nogometna igrališta. Temelj piramide je kamena podloga klesana s preciznošću od samo 2 centimetra od savršene površine. Čak i danas sa svim našim know-how i laserskom tehnikom, prema ekspertima, graditelji ne bi mogli izgraditi takvu strukturu kao što je Velika piramida s takvom preciznošću. Jednostavno nemamo mehaničku tehnologiju s kojom bi rezali kamenje za tada ostvarenu konstrukciju piramide!

U stvari se pokušavalo dokazati kako su se piramide mogle konstruirati korištenjem poznatih pradavnih egipatskih alata i metoda. Egiptolog Mark Lehner je pokušao s velikom grupom ljudi no nije uspio čak ni izgraditi 6 metarski model piramide. Morao je pozvati u pomoć kamion s vitlom kako bi izvukao blokove iz kamenoloma. U kasnim 70-tim japanski je tim, koga je financirao Nissan, pokušao napraviti 18 m visoki model korištenjem istih primitivnih pradavnih egipatskih alata kao što su dijetao i čekič. Jednom tako ponosni tim Japanaca, se vratio kući razočaran i zbunjen, jer su morali koristiti strojne čekiće za rezanje kamena, koje nisu uspjeli prevesti preko Nila i vjerojatno bi morali koristiti buldožere, kamione pa čak i helikoptere za slaganje blokova na hrpu, koja je trebala sličiti piramidi. U oba pokušaja rekonstruiranja piramide, mogli su se izvući samo mali blokovi iz kamenoloma, a ako se prisjetimo, stvarna piramida sadrži blokove težine parne lokomotive!
(1)

Uzmimo u obzir i savršenost isklesanosti tog kamenja i spojeve sa žbukom, koji su strahovito tanki, da se ne može uvući list papira između blokova! Spojevi žbukom su strahovito jaki, daleko jači od spojeva koje mi danas koristimo. Kamenje izgleda više manje slijepljeno ili zajedno sliveno. Najmanji blokovi teže tonu. Prosječno blokovi teže više od 2,5 tona, a ima ih čak teških i do 70 tona. Kako bi mogli Egipčani podizati takve velike i teške blokove s takvom preciznošću do visine zgrade od 40 katova? Iako postoje neke teorije, ništa nije sigurno. Masivna konstrukcija piramide je podešena s preciznošću od samo 3 minute i 6 sekundi savršene podešenosti svih (4) kardinalnih točaka.
--Giza plato sadrži tri piramide zajedno s nizom satelitskih piramida okolo onih većih. Nalazimo i poznate sfinge na Giza visoravni. Tri velike piramide su nazvane po faraonima, koji su prema egiptolozima naručili njihovu konstrukciju kao mauzoleje:


•Velika piramida Khufu-a (ili Keopsa)
•Piramida Khafre (ili Chefren)
•Piramida Menjaure-a (ili Mycerinos-a)

Izgleda kako neuspijeh Mark Lehner-a i japanskog Nissan tima u rekonstruiranju, čak i minijaturnih modela Velike piramide, pokazuje kako je potrebna tehnika razvijenija od naše, čak i one današnje, najsuvremenije! No egiptolozi i dalje tvrde kako se izgradnja piramida obavila primitivnim dijetlom i čekičima, jer su Egipčani imali jednostavno dovoljno vremena i mnoštvo robova za obavljanje posla.

Sarkofazi koji su nađeni unutar komora piramida su izrađeni od ekstremno tvrdog granita. Iako u njima nije pronađena niti jedna mumija, egiptolozi još uvijek žele vjerovati da su rabljeni kao lijesovi. Čak su i izmislili primitivni alat, koji je korišten za dubljenje granitnih blokova za sarkofage; tvrda diorit kugla na štapu za tucanje kamena.

1995. Christopher Dunn, proizvođač svemirske opreme visoke tehnologije je istraživao sarkofag iz Khafre piramide. Sa sobom je imao neke instrumente za precizno mjerenje, pa je mjerio glatkoću unutrašnjosti sarkofaga, kako bi odredio stupanj preciznosti koja je korištena u klesanju. Njegov nalaz nije ništa manje začuđujući; unutrašnjost kutije je bila savršeno glatka i ravna da nije bilo ogiba svijetla oko ravnog ruba. Svi su rubovi bili savršenog pravog kuta, a površine savršeno glatke. Zakrivljenost unutar kutova je bila izuzetno mala, a rubovi tako oštri, da ih je potpuno nemoguće izraditi tucanjem s kuglom pretpostavljenog dijametra. Kako nije mogao izmjeriti niti jednu jedinu devijaciju savršeno ravne površine i pravokutnih bridova, u svom entuzijazmu otkrićem uskliknuo je "to je preciznost svemirskog doba". Christopher Dunn je ispitao još mnogo granitnih artefakata i zaključio kako se nađena preciznost mogla jedino postići korištenjem strojeva.(2)

Sve više je očitije, kako je posebno Velika piramida i općenito Giza visoravan dizajnirana za kodiranje sofisticiranog znanstvenog znanja na mnogo načina; očito nema nikakve koincidencije. Svaki otkriveni detalj ima znaćenje koje smo tek počeli razotkrivati. Arheolozi su zaglavili u svojem jednom jedinom objašnjenju piramida i pokušali nas uvjeriti kako su služile kao grobnice faraona, čime smo potpuno izgubili bit! Stoljećima je proučavana Giza visoravan očima arheologa i povijesničara, no to se mijenja tijekom zadnja dva desetljeća.

Izvorno je Velika piramida bila pokrivena s 144.000 bijelih granitnih zaštitnih kamena, što joj je davalo glatko poliranu površinu. U pradavna vremena vidjela se uočljiva refleksija Sunca na velikim udaljenostima. Egipčani su nazivali svoju piramidu "Ta Khut" što se prevodi sa "Svijetlo". Muslimani su kasnije opljačkali Veliku piramidu i zaštitno kamenje koristili za gradnju džamije u Kairu. Jedini ostaci zaštitnog kamenja su nađeni u temelju Velike piramide i na vrhu piramide Kahfre. Iz tog kamenja je određena točna dimenzija piramida. Nedostaje vršni kamen koji bi trebao zapečatiti vrh Velike piramide.

U ovom ćemo poglavlju samo pokazati nekoliko činjenica koje će podržati tvrdnju da su piramide morale biti izgrađene od jako napredne civilizacije koja je imala pristup boljoj tehnologiji od naše! Prema Edgar Cayce-u će vjerojatno Velika piramida otkriti sve svoje tajne kada se otvori Dvorana zapisa i nađe dokaz o njenom atlantidskom podrijetlu.

Dvorana zapisa je prema pretpostavkama veliko skladište skriveno negdje pod Giza platoom, za koje se pretpostavlja kako sadrži naprednu opremu Atlantide. Neki pretpostavljaju kako je nedostajući vršni kamen
minijaturna verzija Velike piramide sa svim detaljima unutrašnjosti, koja je duboko skrivena u Dvorani zapisa. Edgar Cayce je dao smjernice za lociranje Dvorane zapisa i sugerirao mogući ulaz u Dvoranu zapisa kroz lijevu šapu Sfinge. John Anthony West i Robert M. Schoch su tijekom ispitivanja provjetravanja Sfinge odredili njenu starost, te detektirali pomoću seizmičkog snimanja Giza visoravni, stvarno postojanje podzemne komore ispod šape Sfinge, točno tamo gdje je predvidio Cayce.

Zaključak istraživanja West-a i Schoch-a o eroziji Sfinge kaže kako je u stvari voda, a ne pustinjski pijesak i vjetar uzrokom erozije osnovice. To bi moglo značiti kako se erozija dogodila od kiše u periodu nakon ledenog doba 10.000 do 5.00 godina prije Krista, odnosno prije nego se zelena Sahara pretvorila u pustinju. Zaključili su kako je Sfinga morala biti isklesana prije tog perioda i kako je vjerojatno povezana s pradavnom civilizacijom, moguće s onom Atlantide.

Arheolog Howard Middleton-Jones tvrdi kako je pronašao točnu lokaciju dvorane zapisa na Giza visoravni. Također tvrdi kako je Zavjetna škrinja, koja sadrži Deset zapovijedi Mojsija zakopana unutar velike piramide. Ulaz do Zavjetne škrinje bi trebao biti u Velikoj galeriji na spoju koji vodi s jedne strane u Komoru kraljice a druga strana vodi u Kraljeve odaje. Do tog je zaključka došao pažljivim proučavanjem knjige Egzodusa u kojoj Bog detaljno objašnjava Mojsiju konstrukciju Zavjetne škrinje. Howard Middleton-Jones je potpuno siguran u ono što opisuje knjiga Egzodusa kao stubište koje vodi u Kraljevu odaju Velike piramide poznatu kao Velika galerija. Ako bi Howard Middleton-Jones bio u pravu, mogli bi očekivati neka interesantna otkrića u budućnosti.(


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Maj 2010, 10:05 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Postovi: 15608
Lokacija: Banja Luka
Gematrija i Velika Piramida

Gematrija je pradavna okultna znanost, koja proučava Bibliju na drugi način. Pokušava pronaći značenje u hebrejskom tekstu proučavanjem numeričkih vrijednosti hebrejskih slova i riječi. U hebrejskom svako slovo ima jedinstvenu vrijednost, slično binarnom ASCII kodu u modernim kompjuterima za predstavljanje znakova. Vrijednosti slova u riječi se može pribrajati brojčanoj vrijednosti riječi, riječi se mogu pribrajati vrijednosti rečenice, itd.

Postoji nekoliko izravnih referencija u Bibliji na Veliku piramidu. Jedna od njih se nalazi u knjizi Izaje:

Izaja 19:19-20 "U to će vrijeme biti oltar Božiji usred zemlje Egipatske, i spomenik Božiji na međi njezinoj; i biće znak i svjedočanstvo Bogu nad vojskama, u zemlji Egipatskoj. Kad stanu vikati ka Bogu na nasilnike, on će im poslati spasitelja i kneza i izbaviće ih."

Oltar u središnjem Egiptu i spomenik na granici Egipta su najvjerojatnije referencija na Veliku piramidu koja se nalazi blizu delte Nila. Velika piramida je jedini spomenik lociran u centru Egipta i na granici (Nila) u isto vrijeme.

Ako uzmemo službeni hebrejski tekst istog stiha Izaja 19:19-20, otkrivamo vrlo interesantnu činjenicu. Kada se uzme gematrijska vrijednost tih stihova Izaja, njihov zbroj iznosi 5449. U inch-ima je točna visina Velike piramide!

Ako se prisjetimo, Velika piramida je pokrivena s 144.000 poliranih zaštitnih kamenih pločica, koje omogućavaju Piramidi svijetljenje poput svetionika u pustinji. Egipćani nazivaju piramidu 'Ta khut', što se prevodi kao 'Svijetlo'. Harmonijska vrijednost brzine svijetla je također 144.000 lukova po sekundi rešetke.

Zemlje, kako je to otkrio Bruce Cathie, rekalkulirajući brzinu svijetla u odnosu na Rešetku Zemlje. Je li čista slučajnost što je gematrijska vrijednost za 'svijetlo' jednaka 144?

Dakle nalazimo tragove dubokog znanja o Velikoj piramidi i najvjerojatnije o brzini svijetla autora Biblije. To je znanje koje stanovnici antičke Grčke i Rima ne bi trebali imati u vrijeme kada je pisana Biblija, barem ne ako još uvijek vjerujemo da je naša civilizacija vrh evolucije na ovoj planeti!

Dakle, kako vidimo harmonijska brzina svijetla u odnosu na Rešetku Zemlje korespondira s gematrijskom vrijednošću 144 za svijetlo! To ne izgleda slučajno. Možda su pradavni autori Biblije znali za harmonijsku brzinu svijetla u odnosu na Rešetku, pa su dizajnirali hebrejsku riječ temeljem projekcija Φ spirale u tetrahedronu, pa se onda pitamo zašto nisu mogli isto tako dodati gematrijski značaj riječima?

Gematrija u stvari pita tko je stvarno pisao Bibliju? Kako su autori Biblije znali za mjere Velike piramide i kako je uopće moguće njihovo poznavanje brzine svijetla? Jesu li autori Starog zavjet dodali dublju razinu značenja doslovnim hebrejskim riječima u Bibliji, mameći nas prije svega na čitanje između redaka? Možda je Stari zavjet bio namijenjen prijenosu i održavanju tajne pradavne znanosti, koje tek počinjemo ponovno otkrivati?


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Maj 2010, 10:10 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Postovi: 5501
ZAŠTO EGIPĆANI NISU GRADITELJI PIRAMIDA?Kameni plato u Gizi je, bez sumnje, središte najvažnijih građevina na površini Zemlje. Zašto Egipćani nisu graditelji kompleksa na Gizinom platou? Idemo redom:1. Da bi se izgradio kompleks piramida sa željenom preciznošću, bilo je potrebno imati poravnan kameni plato. S jednog kraja "gradilišta" na drugi kraj, unutar skoro tri kvadratna kilometra, razlika u nivou je manja od dva centimetra! Laserska preciznost i građevinski poduhvat sam za sebe. Temelji Velike Piramide pokazuju još preciznije mjere: na preko pet hektara, razlika u nivou je manja od jednog centimetra! Ovo perfektno niveliranje daleko premašuje zahtjeve današnjeg ("modernog") građevinarstva.2. U Kairskom muzeju se mogu vidjeti primjerci drevnih egipatskih pila, napravljenih od bakra i bronze. Egiptolozi tvrde da su ovakvim alatima stari Egipćani obrađivali kamene piramidine blokove. Ali, tu dolazimo do novog problema. Naime, prema Mohovoj skali mineralne čvrstoće, bakar i bronza imaju tvrdoću od 3,5 do 4. Tvrdoća kamenih blokova (vapnenca) je od 4 do 5, a granita između 5 i 6. Alati dostupni drevnim Egipćanima bi samo zagrebali površinu vapnenca, a granitu ne bi mogli ništa. Nema arheoloških dokaza o željeznim alatima u faraonskom Egiptu. Današnji najbolji željezni alati imaju tvrdoću od 5.5 i to je nedovoljno za siječu granita. Tek dijamantni alati mogu biti rješenje za granit i vapnenac. A sad zamislimo koliko bi miljuna skupih dijamanata bilo potrebno za nekoliko miljuna kamenih blokova od kojih su piramide građene. A da bi izazov bio teži, svi kameni blokovi su obrađeni sa sve četiri strane, a ne samo na jednoj, vanjskoj. Uglavnom, zaključak je da su blokovi za piramidu obrađeni nekom drugom, nama nepoznatom, tehnologijom.3. O nerješivom problemu transporta blokova posvjedočili su japanski naučnici koji su pokušali imitirati iste oblike transporta kao drevni Egipćani. Prosječni blok od dvije tone odmah je potonuo na riječnom splavu. A kako su kamene gromade od 50 ili čak 200 tona podizane na visinu od sto metara? Golom ljudskom snagom?! Kako su granitni blokovi u glavnim komorama podizani i onda uklapani na prostoru u kome može stati samo šest ljudi? Egiptolozi izbjegavaju odgovore na ta pitanja, jer bi za manevar unutar piramide bila potrebna ljudska snaga od barem dvije tisuće ljudi. A dvije tisuće ljudi ne može stati u jednu malu prostoriju.4. Površina piramida je bila obložena posebnim blokovima koji su svi bili teži od desetak tona u prosjeku. Obrađivani su i ugrađivani sa takvom preciznošću da ni žilet nije mogao stati između njih. Vezivni materijal (malter) nije korišten.5. Sugestija egiptologa da su prilikom izgradnje piramida korištene rampe po kojima su se vukli kameni blokovi, rađa nove probleme. Rampa koja bi vodila do vrha piramide bi imala 17,5 miljuna kubičnih metara materijala. To predstavlja količinu koja je sedam puta veća od zapremine same piramide. Izgradnja takvih rampi bi zahtjevala 240 000 ljudi u toku Keopsove vladavine, i daljnjih 300 000 radnika i osam godina da se one uklone. I onda novi problem. Gdje se taj materijal nalazi pošto nikakvi tragovi nisu nađeni na čitavom platou?I, nadalje, ako razmišljamo logikom egiptologa, povlačenje kamenih blokova po rampama bi neminovno oštetilo njihove precizne kuteve. Umjesto toga, kameni blokovi su ugrađeni neoštećeni u samu građevinu.6. Dokazi da Egipćani nisu konstruirali tri piramide na Gizinom platou nalaze se na nižim nivoima piramida. Naime, pronađeni su sedimenti na njihovoj osnovici, zatim tragovi vodenih oštećenja, te kristali morske soli na kamenu. Sedimenti se nalaze na visini do pet metara od piramidinih temelja. Oni sadrže mnoštvo školjki i fosila kojima je određena starost radiokarbonskom metodom. Rezultat: sedimenti su stari dvanaest tisuća godina!Njihovo prisustvo je moglo biti uzrokovano samo dužim prisustvom morske vode i poplava. A faraonski Egipat nema nikakvih zapisa o (biblijskim) poplavama, jer ih jednostavno u njihovo doba nije bilo. Naime, egipatsko kraljevstvo je osnovano osam tisuća godina poslije potopa i kraja zadnjeg Ledenog doba.Ovo vrlo ozbiljno upućuje na to da su objekti na Gizinom platou podignuti prije, najmanje, dvanaest tisuća godina.Kada je Abdullah Al Mamun, sin bagdadskog kalifa, prvi provalio i iskopao prolaz u Piramidu prije 1.200 godina (820 A.D.), pronašao je naslage soli u prizemnom nivou piramide debele dva-tri centimetra. Kemijska analiza napravljena u prošlom stoljeću pokazala je da je riječ o soli morskog porijekla. Novi dokaz da je piramida u dalekoj prošlosti (tisuće godina prije Sumera, Babilona ili drevnog Egipta) bila izgrađena, a zatim se, uslijed podizanja visine mora, nalazila u dubokoj vodi. Sve do povlačenja nivoa mora i nastanka pustinje.7. Stranice piramide su u perfektnoj liniji sa stranama svijeta. Preciznost je zapanjujuća: 99,99% (odstupanje je 0,01%).8. Velika piramida je istovremeno i sunčev kalendar. Dok je sjenka na sjevernoj strani, sunčeva svjetlost se odbija na južnoj strani, precizno označavajući godišnje dane solsticija i ekvinocija.9. Osnovne dimenzije Piramide u sebi sadrže mjere Zemljine veličine i oblika. Piramida je u pravilnom omjeru sa hemisferom; geografska širina (30 stupnjeva sjever) i dužina (31 stupnjeva istok) su posebna točka Planete, jer upravo na tom mjestu svojom dužinom i širinom dodiruju najviše tla, a najmanje mora.10. Graditelji Piramide su znali geometrijske proporcije Pi (3,1415...), Fi (1,618) i "Pitagorin poučak o trokutu", tisuće godina prije samog Pitagore, "oca geometrije".11. Originalni graditelji su, gradeći piramidu, pokazali da su bili svjesni Zemljinog sferičnog oblika (uključivo malo odstupanje od perfektnog kruga). Osnove piramide su nekoliko centimetara duže od 230 metara čime su pokrili zaravnjenost Zemlje na polovima.12. Naivne tvrdnje da se sa strana piramide nalaze dva "ventilacijska otvora" palo je u vodu. Minijaturni elektronski robot je prošao uskim putem od 65 metara od "Kraljeve komore" i potvrdio da ovi otvori gledaju direktno u sazvježđa Zeta Orionis i Alfa Drakonis. Iz Kraljičine komore otvori su usmjereni prema Sirijusu i Orionu. Očito je da su originalni graditelji s razlogom upirali prstom ka ovim planetama.13. Već klasično djelo Robert Bauvala "The Orion Mystery" detaljno obrazlaže da raspored tri piramide u Gizi odslikava pozicije tri glavne zvijezde u Orionovoj konstelaciji.
PRAVA SVRHA PIRAMIDA
Ka čemu nas vodi ovo nabrajanje građevinskih čuda sa platoa Gize? Zašto bi drevni graditelji inkorporirali toliko preciznih astronomskih, matematičkih, geografskih, astroloških i drugih (još neotkrivenih) znanja u kamene strukture?Odgovor na to pitanje bi nas napokon približio odgovoru o stvarnoj funkciji piramida. Godina je 1798. Napoleon osvaja Egipat i hita u Veliku piramidu sa svojom pratnjom. Dolazi do "kraljeve komore", traži od svojih pratitelja da ga ostave samog i... provodi noć ležeći u granitnom sarkofagu. Ujutro, vidno blijed i uzbuđen, napušta piramidu. Na upit svojih generala o doživljenom iskustvu, odgovara: "I da vam kažem, ne biste mi nikada vjerovali." Dvadesetak godina kasnije, protjeran na Svetoj Heleni, na isti upit ponovo ne odgovara. Svoju tajnu je odnio sa sobom u grob.Jedini komad "namještaja" u Kraljevoj komori je granitni ležaj. Dimenzije su mu veće od otvora tako da ovaj granitni blok nije napuštao piramidu od doba građenja. Dimenzije prostorije odgovaraju matematičkoj proporciji Fi (10,46 m x 5,23 m x 5,81 m), a izgrađena je od crvenog granita. Crni granitni ležaj je dugačak 2,25 m i metar širok. Egiptolozi pogrešno tvrde da je ovo konačno prebivalište faraona Keopsa. Pri tome nemaju nijedan, n i j e d a n, dokaz za ovu tvrdnju. Niti mumije, niti kovčega, niti hijeroglifa, kraljevskih oznaka...Gledano iz duhovnog ugla, kandidati za ulazak u povlašteni krug "prosvjećenih" prolazili su put dugačak 22 godine. Vrijeme ispunjeno treningom, iskušenjima, učenjima. Kandidati, odnosno inicirani, su morali dokazati svoju vrijednost. Objašnjeni su im kosmički principi i univerzalni zakoni, čovjekova pozicija i svrha u svemiru.Ove istine nisu objašnjavane jednostavnom puku, ignorantima, "onima koji se nisu mogli uzdignuti iznad fizičke stvarnosti i koji svijet shvaćaju samo onako kako ga vide". (Peter Tompkins, "Secret of the Great Pyramids", 1971).Na kraju svog dvadesetdvogodišnjeg perioda metafizičkog učenja, meditacija i priprema, inicirani bi došli do svog posljednjeg testa. Bili bi ostavljeni u granitni kovčeg tri dana i tri noći. Položaj kovčega i same Kraljeve komore je pažljivo izabran. Tu bi se koncentrirala energija Piramide i posebno bi se pojačavala prilikom različitih Zemljinih konstelacija sa Suncem, Mjesecom, planetarnim i zvjezdanim objektima. To bi posebno stimuliralo buđenje spiritualne svijesti.Duše kandidata bi tokom tri dana lutale kapijama vječnosti, oslobođene svog fizičkog tijela. Pri tome bi otkrivali da je čitav Univerzum život, da je kosmos progres, da je svemir vječni rast. Shvatali bi da je tijelo dom iz kojeg duša može izaći i u koga se može vratiti i bez fizičke smrti. S tim saznanjem kandidat bi postajao besmrtan. Nakon tri dana, i fizičkog buđenja, i individualnog iskustva velike misterije, kandidat bi postajao prosvijetljenim. Bivao bi obasjan božjom, univerzalnom svjetlošću.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Maj 2010, 10:27 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Postovi: 15608
Lokacija: Banja Luka
Još o mjerama piramide

Zanimlivo je i to da je piramida u sebi posjeduje ogroman broj podataka koji se mogu izracunati samo pomocu satelita i kompjuterske obrade neki od takvih podataka su i i ove zanimljivosti.

Iz geometrije znamo da postoji univerzalna relacija između promjera kruga i njegovog opsega. Razmotrimo slijedeće: visina stranice piramide je 5812,98 incha, a svaka njena strana je duga 9131 incha. Ako opseg osnovice piramide podijelimo sa dvostrukom visinom piramide dobijemo vrijednost Pi na šest decimala 3.14159. Taj broj se ponavlja nekoliko puta kroz piramidu. Kao što je rečeno svaka strana piramide je duga (mjereno u ravnoj liniji) 9131 inch što, zbrojivši sva strane daje 36524 incha. Na prvi pogled nevažan broj , ali ako broj podijelimo sa 100 dobijemo 365,24. Moderna znanost je pokazala da solarna godina traje 365,24 dana.Sve navedeno pokazuje da je netko tko je gradio piramidu prije 4600 znao puno toga o Zemlji, ali ni to nije sve nastavak slijedi:

Prosječna visina zemlje iznad mora iznosi 5449 incha (to je bilo moguće izmjeriti tek pomoću satelita i računala) što je slučajno jednako visini piramide.Sve četiri strane piramide piramide su lagano iskrivljene prema unutra odnosno imaju konkavni oblik. Taj efekt koji se ne može primjetiti promatranjem sa zemlje , primijetio je jedan pilot 1940. godine kada je slikao to područje provjeravajući neka mjerenja. Današnja mjerenja pomoću laserskih instrumenata pokazuju da je radijus zakrivljenosti tih savršeno isklesanih kamenova jednak radijusu Zemlje. Za tim radijusom je Newton dugo tragao. Ali ni to nije sve mnoge zanimljivosti se nalaze i u samim osnovnim podatcima i njenom polozaju na zemlji.

Samo bi cvrstoce planinske stijene mogla izdrzati teznu piramide, so ovdje i je slucaj jer se sama piramida nalazi na granitnoj stijeni koja se nalazi bas blizu povrsne bas ispod piramide. Piramida je gradjena da gleda prema sjeveru. Piramida je smjestena tocno u centru Zemljine kopnene mase Njezina osa Istok-Zapad se podudara sa najduzom paralelom preko zemlje koja prolazi istovremeno Afrikom, Azijom, Amerikom i Europom. Slicno tome najduzi kopneni meridijan na zemlji koji prolazi Afrikom, Azijom, Antartikom i Europom takodjer prolazi kroz piramidu. Kako zemlja ima 3 milijarde mogućih mjesta za izgradnjuv vjerojatnost da je ona slucajno tu izgradjena je 1:3 milijarde.

Piramida je bila oblozena kamenom zbog kojeg sa mogla vidjeti cak i sa mjeseca .ali tu bljestavu odjecu piramide brzo su ukrali Arapi, i kasnije su od tog kanmena nastali i mnogi prelijepi gradovi. Piramida je ostala bez svog zastitnog sloja i sa da upravo izgleda kao na slikama sa lijeve strane. Iako je izgubila zastitu ona se nije istopila niti ju je vjetar i vrijeme oduvalo. Stara arapska izreka kaze:" Čovjek se boji Vremena, a Vrijeme se boji Piramida". Nisu je čak ni zemljotresi srusili jer se smatra da piramida sadrži zglobove kao moderne zgrade.


Iz svih ovih zanimljivosti može se zaključiti da je piramida ne napisana knjiga koja sa koljena na koljeno prenosi značajne podatke. Ali takodje nas dovodi u razmišljanje o njenom tvorcu. Možda je on bio neki učeni egipcanin, a možda je bio čak i neko vanzemaljsko stvorenje.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Maj 2010, 10:36 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Postovi: 5501
Citiraj:
Piramida je bila oblozena kamenom zbog kojeg sa mogla vidjeti cak i sa mjeseca .ali tu bljestavu odjecu piramide brzo su ukrali Arapi, i kasnije su od tog kanmena nastali i mnogi prelijepi gradovi. Piramida je ostala bez svog zastitnog sloja i sa da upravo izgleda kao na slikama sa lijeve strane. Iako je izgubila zastitu ona se nije istopila niti ju je vjetar i vrijeme oduvalo. Stara arapska izreka kaze:" Čovjek se boji Vremena, a Vrijeme se boji Piramida". Nisu je čak ni zemljotresi srusili jer se smatra da piramida sadrži zglobove kao moderne zgrade.

Mozda bi se desila neka promjena kad bi se vratila ta "zastita". .. mozda bi se tad i "aktivirala"... ili stagod...ne vjerujem da je napravljena samo da bi se gledalo u nju i da joj se divimo. Sigurno ima neku funkciju. :)


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Maj 2010, 16:54 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Postovi: 5501
Sta je sa piramidom u Visokom? Niko vise nista ne prica.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Maj 2010, 17:00 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Postovi: 19112
Lokacija: Mare Tranquillitatis
Slika

:) Jedina misterija je što brdo liči na piramidu...

_________________
Slika SlikaKultne teme banjaluka foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Maj 2010, 18:36 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Postovi: 15608
Lokacija: Banja Luka
Rtanj je, ipak - piramida!


Ljudi se plaše vremena, vreme se plaši piramida. Ne postoji bolji moto za naše istraživače fenomena planine Rtanj od ove prastare egipatske poslovice. I zaista, od kada se ekipa entuzijasta okupila oko udruženja "Duh Rtnja", svakodnevno na svetlo dana izlaze novi i sve pikantniji podaci vezani za ovog gorostasa u srcu Srbije.
Odavno postoje različita predanja vezana za Rtanj i ona su uvek privlačila neobičnu pažnju ljudi koji su živeli u njegovom okruženju. Obronke vrha Šiljak krasi endemično bilje (Saturea montana i Saturea satyris) koje raste samo na ovom mestu. O njihovoj lekovitosti već postoje prave legende. Međutim, tokom poslednjih godina pažljivo oko istraživača, uz pomoć savremene tehnologije, uočilo je neke vrlo čudne geometrijske i druge zakonitosti koje ne deluju kao obična igra prirode već kao delo koje su pre mnogo hiljada godina napravile, ipak, ljudske ruke.

GEOMETRIJA U OSNOVI

Na vrhu rtanjske piramide dolazi do formiranja snažnih energetskih lopti. One označavaju moguće segmente energetske piramide koja se ovde ogleda. Ovim rečima dočekuje nas Saša Nađfeji, izvršni direktor Centra za istraživanje "Duh Rtnja" i predavač na savetovanju nedavno održanom u Beogradu povodom ideje da ova planina bude temeljnije istražena. On ističe kako ovaj centar zastupa teoriju da je nekadašnji oblik planine Rtanj, tenogenim ili nekim drugim planskim, ali NEPRIRODNIM uticajem oblikovan u piramidalnu formu. Plan "Duha Rtnja" je da sa timom domaćih i stranih stručnjaka organizuje multidisciplinarni istraživački projekat koji bi doprineo tezi da su sadašnji ostaci planine, u stvari, dokazi drevne piramidalne građevine koja ima funkciju biojonizatora, orgonskog generatora i multidimenzionalnog frekventnog oscilatora.
- Poznato je da svaka egipatska piramida ima značajne podzemne objekte – počinje priču Nađfeji. - Tako, na primer, određene komore u Keopsovoj piramidi usmerene su ka sazvežđu Oriona odakle crpu energiju koju odvode ka prostorijama u unutrašnjosti. Piramide raspolažu i prikupljenom orgonskom energijom iz podzemnih i nadzemnih vodenih tokova.
Slično je i sa Rtnjem. Na osnovu istraživanja dr Zorana Kocića utvrđeno je da unutar planine postoje ogromne podzemne prostorije, a speleolozi su već pronašli više od 17 važnih pećina i odaja ispod zemlje. Kocić je utvrdio da je na južnoj i severozapadnoj strani planine, ispod vrha Šiljak locirana oko 450 metara visoka šupljina romboidne osnove. Njene stranice dugačke su 250 i 500 metara. Ovaj ogromni podzemni prostor, prema procenama dr Kocića, zauzima istu onu poziciju na kojoj se, na već istraženim piramidama, najčešće nalaze rezonantne komore.

DUBOKO U UTROBI ZEMLJE

Veliki vertikalni tunel, koji su istraživači prozvali Dimnjak, vodi duboko u utrobu planine, odakle ka površini izlazi izuzetna količina orgonske energije. Kako objašnjava naš sagovornik, to je pozitivna energija po ljude i živi svet, i zato je Rtanj poznat kao mesto gde se mnogi isceljuju.
Dimnjak je ovalnog oblika prečnika od oko šest metara i zarušen je od samog vrha u dužini od oko 110 metara. Odatle je prohodan u dubinu od čak 450 metara.
- Iz ugla energetike priamida ovo je ključni podatak kojim se dokazuje da su rađene intervencije kojima bi se orgonska energija iz nižih speleoloških objekata Rtnja sprovela preko pomenute komore do vrha planine – objašnjava Nađfeji. - Kako orgon nema masu, ti otvori bi planski kasnije bili zatvarani jer se energetski protok uspostavio.
Geometrija Rtnja još je interesantnija i prepuna je neobičnih ali očiglednih zakonitosti. Kako objašnjava Nađfeji, najistaknutiji vrhovi planine su Kusak, Baba i Šiljak, i kada se povežu imaginarnom linijom, formiraju trougao dimenzija čije strane su pet i šest kilometara. Sa samog Šiljka se odvajaju tri kraka (poput znaka "mercedesa") koji su zaklonili dva ugla od po 105 i jedan od 150 stepeni. Odkud takva zakonitost, pitaju se istraživači?
Jedan krak može vizuelno veoma lako da se isprati u pravoj liniji do dužine od tri kilometra, drugi je dugačak 1.500 metara, a treći 750 metara.
- To je proporcija 4:2:1, a ista proporcija ponavlja se kada uporedimo nadmorske visine na kojima se ovi krakovi završavaju – dodaje Nađfeji. - Jedna je na visini od hiljadu metara, druga od 500, a treća na 200 metara nadmorske visine.
Istovremeno, energija koja postoji oko Rtnja kreće se spiralno. Štaviše, ako bismo maketu Keopsove piramide "preklopili" preko Rtnja, uvideli bismo kako se mnoge proporcije poklapaju.
- Postoje još neke neobične zakonitosti koje nikako ne možemo da smatramo slučajnošću – nastavlja naš sagovornik. - Tako je bosanska piramida, u Visokom, udaljena od Rtnja tačno 300 kilometara, a poznato je da se orgonska energija kreće upravo u tom pravcu. Na raskršću dveju piramida nalazi se Ovčarsko-kablarska klisura, poznata kao stecište ovakve energije.
Da li su istraživanja na ovoj planini dokaz da je, kako tvrde članovi "Duha Rtnja" čovečanstvo mnogo starije nego što smo učili? Ili, preciznije, "nego što su nas učili"? Na ovakvim mestima postoje otvorene hipoteze da je čovek stvarao gigantske građevine još u vreme koje danas smatramo praistorijom, a postoje šanse da je istorija tada uveliko počela, ali da mi o tome danas ne znamo.

SASTAV

Većinski sadržaj u geomorfološkoj strukturi Rtnja je krečnjak bogat silicijumom, koji molekularno jeste kristalna piramida. Uz ovu tvdnju Nađfeji dodaje kako je ovo more molekularnih piramida usađeno u geometrijski oblik tela ove planine, prožeto slojevima peščara, glina i ostalih sastojaka koji su dobar prijemnik mikrotalasne energije. Kvarcoporfirni i kristalni slojevi u pojedinim slojevima podložni su piezoelektričnom efektu koji se manifestuje u vidu promene napona sopstvenog magnetnog polja u prostoru. Međusobnim uticajima zasebnih odbijajućih i privlačećih magnetnih polja, rtanjske piramidalne konstrukcije sklone su osobinama današnjih kondenzatora.

KAMENI BLOKOVI

- Kod većine ljudi na pomen reči "piramida" javlja se asocijacija na najpoznatiju, Keopsovu piramidu koja je napravljena od kamenih blokova - objašnjava Nađfeji. - Njihovo odsustvo kod Rtnja predstavlja kočnicu u njenom razumevanju kao piramidalne građevine. Zbog toga je bitno objasniti da bilo koja piramidalna konstrukcija, posmatrana kao geometrijsko telo, sama za sebe ima određene efekte u prostoru. Ukoliko piramide orijentišemo stranama sveta radi boljeg prelamanja silnica elektromagnetnog polja iz pravca jug-sever, ali i orgonske energije koja se kreće pravcem zapad-istok, one će tada postići znatno veći energetski učinak.

Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Maj 2010, 18:37 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Postovi: 15608
Lokacija: Banja Luka
Rtanj - drevna piramida?!


Da li se ispod Rtnja krije drevna piramida? Centar za istraživanje i ekologiju iz Beograda uputio zahtev Vladi Srbije da im se omogući formiranje istraživačkog centra na Rtnju da bi utvrdili uzrok očiglednih mističnih pojava koju ova planina krije

Ukoliko država dozvoli, leteće kugle, nevidljivost aviona na radaru dok nadleću Rtanj, jedinstvene biljke u svetu, brojna jonizujuća i elektromagnetna zračenja, a naročito pravilan piramidalni oblik planine konačno bi mogli biti naučno objašnjeni.

Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac kaže da je ekipa stručnjaka ovog centra u razgovoru sa njim iznela naučnu osnovu da se ispod Rtnja krije piramida i da je ova mistična planina po svom obliku i dejstvu jedinstvena u svetu.
- Kažu da Rtanj ima specifične elektromagnetne talase koji imaju geopatološki uticaj na ljudski organizam. Podneli su zahtev nadležnom Ministarstvu da planinu „zagrebu“, odnosno da na nekoliko mesta obave iskopavanje. Očekuju da će pronaći građevine i podzemne hodnike - objašnjava Marjanović.

Ekipa Centra za istraživanje otkrila je da Rtanj leži na tri velike podzemne reke koje su na dubini većoj od 100 metara. Prema dosadašnjim ispitivanjima, velika je verovatnoća da ljudska civilizacija potiče iz Srbije, baš sa ovog mesta.
- Generacijama se prepričavaju neobične pojave na Rtnju. Bilo je priča i da su nestajali avioni, a mnogo meštana je tvrdilo da su gledali leteće tanjire, dok je pojavljivanje letećih kugli skoro svakodnevno. Nauka to nije dokazala, ali, recimo, jedinstvene vrste biljaka koje ovde rastu su ipak nešto što ukazuje na posebnost ovog zemljišta - kaže Marjanović.

I Artur Klark pisao o Rtnju

Predsednik opštine Boljevac kaže da se na samom vrhu Rtnja, na 1.565 metara nadmorske visine, nalazi neobična rupa, koja je, najverovatnije, jedan od izlaza iz piramide.
- Postoje svedoci da je jedan pastir bacio svoju frulu u tu rupu, a onda su je pronašli na drugom, nižem delu planine, gde je izašla. Još je Artur Klark, autor romana „Odiseja u svemiru 2010“ napisao da Rtanj nije planina, već da se ispod krije piramida, najstarija tvorevina civilizacije - kaže Marjanović.

Gradonačelnik video NLO

- Činjenica je da se je Rtanj pun mistike, da se ovde dešavaju čudne pojave. Moja terasa gleda na planinu i lično sam video ogromnu svetleću loptu okruženu diskovima kako leti potpuno neujednačeno. Menjala je brzinu, pravac i smer na jedinstven, neopisiv način - kazao nam je prvi čovek opštine Boljevac.

Istraživački centar čine svetski akademici

Istraživački centar, koji je registrovan i u Švedskoj, čine svetski priznati akademici i naučnici Semir Osmanagić, zaslužan za otkriće piramide u Visokom, inače član Ruske akademije nauka, zatim prof. dr Džozef S. Rendulič, šestostruki doktor i pronalazač, profesor na tri instituta u Indiji. Član Centra je i dr Hari Oldfild iz Velike Britanije, pronalazač polikontrastne interferentne kamere i mnogi drugi.

Rtanjski caj - jaci od vijagre

Rtanj je poznat i po cuvenom caju za koji se veruje da je jak prirodni afrodizijak. Kod nas je, upravo zbog toga, poznat i kao "muski caj".


http://upoverenju.blogspot.com/2009/08/ ... amida.html


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Maj 2010, 19:02 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Postovi: 36125
Lokacija: Месечева икра
E,baš me sad interesuje kako će oni koji su ismijavali visočke "piramide" misliti o ovim.....srpskim.....

Btw,skoro sam čitao da Keopsovu piramidi nije sagradio Keops.On je sagradio samo put do nje.....One su valjda najstarije piramide.....Ove što su pravili Egipćani nisu na tom nivou,kao da se njihovo znanje sa vremenom gubilo,a ne napredovalo...

_________________
Bubi frubi


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 24 Maj 2010, 11:05 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Postovi: 19112
Lokacija: Mare Tranquillitatis
Pošto se na drugoj temi vodi polemika o piramidama u Bosni, nađoh još piramida na netu... pa mi je priličnija ova tema jer u naslovu nosi "i drugih piramida".

PODVODNE RUŠEVINE PORED JAPANA

Izgleda da se najveće misterije naše planete kriju na morskom dnu.Kolika je to površina ne treba ni spominjati, a pogotovo kada se još uzmu u obzir dubine mora i okeana na koja ljudi još ne mogu da odu sa ovakvom tehnologijom kakva je danas. Ali, hajdemo u okolinu Japana ...
U dubinama Japanskog mora, u blizini ostrva Okinava, Una i Tajvan otkrivene su izuzetno neobične i tajanstvene ruševine.Pronađene su ostaci ogromnih građevina od precizno isklesanog kamena, čija je starost procijenjena na čak 12.000 godina, što znači da su nastale još 10.000 prije Krista.

Slika Slika

Mnogi u Japanu vjeruju da su u pitanju ostaci tajanstvenog, izgubljenog kontinenta koji japanska narodna tradicija naziva Onogorodžima.Po njihovom predanju, taj kontinent je isto kao i legendarnu Atlantidu, progutalo more.Drugo mišljenje je, da je u pitanju mitski kontinent Mu, kolonija izgnanika iz Atlantide, oni koji su se po legende pobunili protiv vlasti u svojoj zemlji.I Mu je po legendi, takođe, nestao u moru.

Još 1985. godine, Japanac Kikačiro Aratake je roneći stotinak metara od ostrva Jonaguni, na dubini od 25 metara, ugledao ogromnu piramidu.Piramida na dnu mora, bilo je to nešto nezamislivo i senzacionalno.Od tada, više puta je pokušavano da se utvrdi da li je to djelo prirode ili vještačka tvorevina nastala ljudskom rukom.Tek 2000. godine mjesto je proglašeno arheološkim lokalitetom, a rukovodstvo nad istraživanjima preuzeo je Masaki Kimura, koji je tada bio docent okeanografije na univerzitetu u Rjukju.Istraživanja su potvrdila da se radi o građevini digaćkoj oko 200 metara, širokoj 150 i visokoj 20 metara.Postoje rukom klesana stepeništa, ispod temelja nalazi se nakadašnji sistem za drenažu, a nađena je i glava (na slici dole) koja je vrlo slična sa glavama sa Uskršnjih ostrva ! Veoma važan nalaz su znaci isklesani u kamenu, sasvim slični piktogramima na još nedešifrovanoj steli sa Okinave. Bilo je više nego očigledno, da su kameni blokovi ostaci civilizacije koja je postojala davno pre zvaničnih naučnih tvrdnji i da je civilizacija koja ih je gradila raspolagala sa vrlo naprednom tehnologijom.To su fino obrađeni kameni blokovi koji formiraju bočnu stranu piramide sa hramom na vrhu.

Slika Slika

U jesen 1995. godine, pronađene su još tri lokacije sa podvodnim građevinama, hramovima, trgovima, stepenicama, putevima, stiliziranim likovima morskih životinja.Između 1995. i 2005. godine pronađeno je još osam novih podvodnih nalazišta na potezu između Japana i Tajvana.Najveća podvodna struktura koja je dosada otkrivena nalazi se u blizini otoka Yonaguni na 35 metara dubine. Ova građevina je dugačka 80 metara, široka 30 metara i visoka oko 15 metara.Tu su takođe i kameni putevi i raskrsnice koji povezuju podvodne građevine koje se nalaze između ovog ostrva Yonaguni i dva ostrvceta, Kerama i Aguni.
Kada je nastala piramida i svi ovi objekti? Kada ih je prekrilo more? O koliko se ovdje dalekoj prošlosti radi i ko je bila misteriozna civilizacija koja je sve ovo izgradila u 'vremenu koje je bilo prije vremena'.

Dokazi govore o tome da je zadnje ledeno doba bilo prije 0ko 11.500 godina i da je tada došlo do topljenja velikih količina leda. Zbog ovakvog velikog topljenja, nivo mora se na nekim mjestima na Zemlji popeo za preko 100 metara i tako potopivši na kopnu sve što je bilo u tom opsegu.Pretpostavlja se da je to bio slučaj i sa ovim kompnom kod japanske obale.
Mnoge svjetske legende govore o civilizaciji svih civilizacija koja je bila smještena negdje na Pacifiku.Stari narodi su je nazivali Mu ili kako su je zvali na zapadu, Lemurija.Prostirala se od Japana, pa preko Polinezije sve do Uskršnjih Ostrva, sastavljena od niza većih ostrva. Sve ove građevine pronađene u dubinama mora nedvosmisleni su dokazi postojanja ove civilizacije.

_________________
Slika SlikaKultne teme banjaluka foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 24 Maj 2010, 11:08 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Postovi: 19112
Lokacija: Mare Tranquillitatis
PIRAMIDE U KINI

Kada se spomenu piramide, tada je prva asocijacija na koju svi pomisle, egipatske piramide.Oduvjek su izazivale divljenje svojom veličinom i tajanstvenošću.Ko je i kako uspjeo sve to da projektuje, šta se sve još u njima krije.Ali šta ako bi vam rekli da egipatske piramide nisu najstarije, najmisterioznije, najbrojnije i najveće na planeti, a da pritom ne mislimo na piramide Maja, Inka i Asteka.Radi se o piramidama za koje mnogi od vas nisu nikada čuli, niti su slutili da ovako nešto postoji.Ali, pripremite se...
Idemo u Kinu...U potpuno zabranjenu zonu oko grada Ksian, koji se nalazi u središnjoj kineskoj provinciji Šensi.Dobrodošli u zabranjeno područje stotina gigantskih piramida koje su potpuno nepoznate svetskoj javnosti.
Prvi put su se gigantske kineske piramide spomenule u javnosti u američkom listu 'Rocky Mountain News' 1947, godine.Autor ovog tajanstvenog teksta bio je pukovnik američke vojske Mauris Šenan, a tu je bila priložena i fotografija koju je 1945. snimio jedan američki pilot tokom II svetskog rata.Pilot je prevozio zalihe hrane za kinesku armiju preko Himalaja, a sama fotografija snimljena je oko 100 kilometara od grada Ksian.To mu je uspjelo, jer su tada kineske vlasti još odobravale slobodni prelet američkim avionima preko ovih teritorija.Kada su fotografije naknadno analizirane, došlo se do saznanja da je piramida visoka skoro 350 metara, tako da je dvostruko premašila visinu najviše piramide u Egiptu. Piramida je nazvana 'Bijela piramida' i predstavljala je najveću piramidu na planeti Zemlji. (slika lijevo).Ako je Keopsova piramida visoka oko 150 metara, možete li zamisliti na šta liči Bijela piramida.
Prošlo je skoro pola vijeka i tek tada su kineske vlasti dozvolile pristup prvom Evropljaninu u ovu zabranjenu oblast.Bio je to Austrijanac Hartvig Hausdorf koji je dva puta posjetio Kinu 1994. Tokom svoje prve posjete, u aprilu 1994., Hausdorf je imao priliku da vidi šest piramida u blizini grada Ksiana. Na povratku u Kinu, u avgustu iste godine, Hausdorf je na svojim snimcima uspjeo da prebroji preko 100 piramida! Hausdorf je imao velike poteškoće da bi dobio dozvolu da doputuje u provinciju Šensi.Kinezi mu nisu dopustili nikakvo arheološko iskopavanje, a kada su videli da je objavio slike piramida, momentalno su zabranile svakom strancu posjetu ovoj zabranjenoj oblasti. U blizini Bijele piramide, Kinezi su podigli i lansirnu rampu za svoj svemirski program, tako da su i zvanično proglasili ovu oblast vojno zaštićenom i potpuno nedodirljivom za spoljni svijet.

Slika Slika

Preko stotinu piramida nalazi se u zabranjenoj oblasti na otprilike 2000 kvadratnih kilometara.
Visina im se kreće od 25-100 metara, izuzimajući Bijelu piramidu od čak 350 metara.

Ove piramide su građene od tvrde gline i neke su već prilično oštećene.Jedan razlog je njihova velika starosti, a drugi je što su neke piramide oštetilo samo stanovništvo koje živi u blizini, koristeći glinu za gradnju svojih kuća.

Kineske vlasti više ne dozvoljavaju nikakva istraživanja u ovoj oblasti, a pogotovo približavanje piramidama.Njihova izjava ja da će neke buduće generacije imati pravo da prouče ove piramide.Ali šta se dešava u međuvremenu?Kineska vlada naredila je zasađivanje brzorastućih četinara koji su već uveliko prekrili mnoge piramide i od njih načinili šumovita brda.Posle par desetina godina biće potpuno pošumljene.Ako neko priupita za piramide, Kinezi će jednostavno reći, 'Gdje vi ovde vidite piramide'.

Slika Slika

O starosti kineskih piramida prvi put isvještavaju dva australijska trgovca 1912.godine.Oni su razgovarali sa jednim budističkim sveštenikom koji im je otkrio da se ove piramide pominju u pisanim dokumentima koji su stari 5000 godina, ali čak i tada su se označavale kao veoma stare.Kolika je onda njihova prava starost, možemo samo da nagađamo.

U blizini ovih piramida živi lokalno stanovništvo, ali kineske vlasti ne brinu da bi oni mogli otkriti njihovu tajnu spoljašnjem svijetu.Oni žive izolovano, bez mobilnih telefona, računara i interneta.
Oblik ove piramide lijevo podseća na piramide u Srednjoj Americi, kod kojih je poravnat vrh.Dali sve te piramide vode porijeklo od iste civilizacije, velika je zagonetka.Porijeklo i starost ovih piramida mogli bi objasniti razni artefakti pronađeni u njihovoj blizini, kao i hijeroglifi koji su pronađeni na zidovima piramida.Prema nekim postojećim izvorima u okolini piramida nađeni su grobovi sa kosturima.Ali ne baš bilo kakvim...Radi se o čudnim humanoidnim bićima koja imaju veliku glavu i malo tijelo, od nekih samo metar i dvadeset centimetara visine.U ovim tajanstvenim grobovima pronađeni su i stotine kamenih diskova sa nepoznatim hijeroglifima. Po rezultatima prevođenja, na diskovima je opisan udes kosmičke letelice od prije 12.000 godina.
Šta se nalazi u kineskim piramidama i zašto se planski sakrivaju pošumljavanjem, odgovor znaju samo kineske vlasti.Ono što vi možete da uradite je, ako imate brzu internet vezu i program Google Earth, da probate da nađete oblast Šensi i grad Ksian (Xian) i da pokušate da malo provirite u ovu misterioznu oblast.

Slika

_________________
Slika SlikaKultne teme banjaluka foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 19 Jul 2010, 13:16 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
Postovi: 855
Lokacija: Banja Luka
Citiraj:
To se pokazuje ispravnim sa sastelitskim mjerenjima s 99,5% točnošću. Visina Velike piramide predstavlja polarni radijus Zemlje. Ako tu visinu piramide pomnožimo s istom vrijednošću 43.200 kako bi održali omjer, dobit ćemo polarni radijus Zemlje s točnošću od 99,3%.

Bila bi preciznost i 110 da nisu uzeli za izvodjaca Integral ing, i odmah se vidio fuseraj od 0,7%.

_________________
I'm a man that will go far
Fly the moon and reach for the stars
With my sword and head held high
Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 09 Avg 2010, 11:03 
OffLine
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Feb 2009, 15:22
Postovi: 48
Nakon 4500 godina, tajnu koja se krije iza dva para vrata u Velikoj piramidi faraona Keopsa izgrađenoj u egipatskoj Gizi, rasvjetliti će robot?

Misteriozne Tunele U Keopsovoj Piramidi Će Istraživati Robot


Slika

_________________
Crom Alternative News


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 18 Jan 2011, 18:17 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Postovi: 5501
Rtanj – energetski akumulator!

clanak iz Treceg oka


Rtanj očigledno ima još mnogo tajni koje čekaju da budu otkrivene. Tim stručnjaka koji je osnovao istraživačku grupu Duh Rtnja skoro svakodnevno zapisuje nove podatke i rezultate do kojih dolaze. Rezultati su nadmašili sva očekivanja, a čitaoci Trećeg oka imaju privilegiju da među prvima saznaju novosti sa Rtnja.
Ovoga puta, reč je o metodu snimanja polikontrastnom interferetnom tehnikom. Ekspert Instituta za bioenergetska merenja i istraživanja (BEMI) profesor Ljubo Ristovski ovom novom naučnom metodom odredio je i analizirao energetske potencijale na ovoj planini koji su izuzetno pozitivni po ljudsko zdravlje.
Tako je neobična planina u srcu Srbije izazvala lavinu. Ovog puta nije se radilo o survanim snežnim nanosima niz padine Rtnja, već o lavini interesovanja domaće, a sve više i strane javnosti za rezultate koji privlače radoznale poglede ka našoj zemlji.

DRUGAČIJA SVETLOST
Profesor Ristovski je, prema mišljenju stručnjaka, izveo novo poglavlje u istraživanju Rtnja kao piramidalne građevine. Radi se o spektralnoj analizi, koju je koristio služeći se pronalaskom britanskog biologa Harija Oldfilda. Suština ovog metoda je da omogući prikazivanje energetskih meridijana oko ove planine.
Kako je objasnio profesor Ristovski, “sve što postoji zrači, pa tako svaki predmet, geometrijski oblik u prostoru, pa i atom, ima svoj jedinstveni apsorpcioni i emisioni spektar. Tako se ovom, najnovijom, spektralnom analizom prepoznaju svi energetski elementi. Ono što najbolje zrači, najbolje i upija energije”.
Tako je Ristovski krenuo u proučavanje Rtnja – piramidalnog giganta od 1565 metara nadmorske visine iz ugla koji većina ljudi ne uočava u vidnom spektru.
Podsećamo, do sada je već postavljeno nekoliko važnih teza vezanih za Rtanj, a sve je više uočljivih neobičnosti koje nisu tipične za “običnu” planinu. Nije potrebno pažljivo posmatranje da potvrdi kako je planina geometrijski oblikovana kao piramida, ali je poželjno, kako to i brojke i merenja dokazuju, a upravo to se desilo. Nadalje, svaka “prava” piramida ima značajne podzemne objekte, a unutar Rtnja je izvesno da postoje i takve građevine... Tu se, postepeno, otvara prava misterija, odnosno sve neobične slutnje pa još nedokazane naučne teze dobijaju primamljivu draž...
Suština ove priče i merenja profesora Ristevskog vode nas ka zaključku da je sam vrh planine – koji nosi i simbolično ime Šiljak - u suštini poseban sistem koji apsorbuje negativnu energiju koja postoji u okolini. Potom je sama planina transformiše u energije koje su veoma blagotvorne po ljudski organizam. Uostalom, i dok moderna nauka nije kročila u ove krajeve, u Srbiji je odvajkada postojalo predanje kako je Rtanj posebno mesto, a nije tajna da je značajan broj biljnih vrsta endemski, dakle uspeva samo na padinama ovog gorostasa. Da li je nauka na pragu da dokaže kako to nije slučajno?

MODERNA ANALIZA
Posle obavljenog merenja, profesor Ristovski objasnio je zašto je zadovoljan prikazanim rezultatima. Na obe slike, u blizini vrha, pojavile su se tanke ljubičaste linije.
U skladu sa Oldfildovim tumačenjima, ove linije su pokazatelj da objekat koji se ispituje (u ovom slučaju Rtanj), apsorbuje negativnu energiju iz okoline. To se obično javlja kada u objektu postoji energetski deficit.
Dodatna pojava koja je obradovala profesora Ristovskog jeste uvećano prisustvo zelene i rezedo boje koje su nastale u prepokrivanju plave i zelene. One kod aure predstavljaju energetski balans i uočavaju se, kako u primeni bioenergetske terapije, tako i u svakom procesu koji vodi ka ozdravljenju.
I ostali rezultati ovog specifičnog merenja nisu zanemarljivi. Profesor Ristovski zaključuje i da porastom temperature piramide opada apsorpcija negativne energije iz okoline, pa samim tim prestaje i njena pozitivna transformacija.
Kako nam je objasnio izvršni direktor “Duha Rtnja” Saša Nađfeji, “pošto su ovakve promene najuočljivije oko vrha piramide, zaključuje se da vrh ima suštinsku ulogu u procesima energetskih transformacija, kao i da njegova uloga opada sa porastom temperature. Bočne strane piramide, koje su manje zagrejane, nastavljaju da isijavaju energije koje blagotvorno utiču na organizam”.
Pa ipak, za sve zainteresovane za ovu temu najznačajniji su zaključci profesora Ristovskog. Ovaj ekspert je zaključio da toplotno zračenje sa površine zagrejane piramide, koja očigledno ima kamenu strukturu, zaustavlja isijavanje pozitivnih energija (što on smatra manje verovatnim), ili maskira pozitivna zračenja pa ih specijalna kamera ne registruje (što Ristovski smatra izvesnijom opcijom).
- Duboko verujem da na Rtnju postoji veći broj ovakvih energetskih izvora – zaključio je Ristovski. - Njihovo funkcionisanje tesno je povezano sa energetskim procesima u samoj piramidi.
Ristovski sluti da postoje energetski kanali unutar planine koji ove izvore povezuju sa piramidom i omogućavaju transport energije od piramide do njih. To ne moraju biti pravi kanali (rupe, tuneli), nego potezi sa specifičnim podvodnim svojstvima, koji odlično provode energiju, kao što čvrsti provodnici provode električnu energiju.
Pretpostavka je i da se uspostavljaju neki rezonantni procesi između određenih geofizičkih stuktura i onih u ovim izvorima energije i omogućavaju rezonantno pobuđivanje oscilacija koje proizvodi stvaranjem elektromagnetnih talasa.
Tako su ovi rezultati, po svemu sudeći, prvi korak savremene nauke koja dokazuje ono što su naši stari znali odavno: da je Rtanj izuzetno misteriozna, ali po svemu sudeći, blagotvorna planina za ljude.

“DIMNJAK”
Jedan od najvećih izazova za naučnike, ali i speleologe nastupiće uskoro, kad ekipa “Duha Rtnja” počne da raščišćava vertikalnu šupljinu koja izbija do samog vrha planine, a nazvali su je Dimnjak. Kako nam je objasnio izvršni direktor “Duha Rtnja” Saša Nađfeji, prema dosadašnjim procenama Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ovo je jedan od najvećih speleoloških prostora u kamenitoj strukturi ove planine.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 01 Maj 2014, 17:47 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Postovi: 36125
Lokacija: Месечева икра
Citiraj:
Fizičari fondacije FOM i Univerziteta u Amsterdamu otkrili su da su stari Egipćani prilikom izgradnje piramida koristili mudar trik da bi lakše transportovali kamene blokove. Oni bi nakvasili pesak, po kome su na sankama vukli kamenje, a odgovarajuća količina vode omogućavala im je da prepolove broj neophodnih radnika.
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanim ... e-piramide
Nisu baš objasnili al' neke stvari su sada jasnije...

_________________
Bubi frubi


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 01 Maj 2014, 18:29 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Postovi: 19112
Lokacija: Mare Tranquillitatis
Cisterne s vodom (u pustinji) išle ispred vučnog voza i prskale.

_________________
Slika SlikaKultne teme banjaluka foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 01 Maj 2014, 18:34 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Postovi: 3616
Lokacija: Gradiška
ma jok, bio kanal Nil-Tisa-Nil ...


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Mar 2015, 19:23 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
Postovi: 1792
Lokacija: Vijena
Juce i danas pogledah 2 fenomenalna i prilicno argumentovana dokumentarca o piramidama za razliku od onog nebuloznog serijala 'Ancient Aliens':

1. od autora G. Hancocka: https://www.youtube.com/watch?v=T5DNvYMtkyk

Slika


2. noviji od P. Pooyarda: https://www.youtube.com/watch?v=uN_tWSbDhw8

Slika


Gledao neko ovo jos?

Ima li zainteresovanih ovde jos da su se poblize upoznali sa ovom tematikom??

_________________
E pa Simeune, prijatelju moj, od danas me vise neces brijati..


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs