banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 21:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Dec 2016, 11:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2014, 19:45
Zar je moguce da neprijavljene trgovine mogu funkcionisati javno a da niko iz vladinih institucija na to ne obraca paznju?Za vecinu prodavaca racunarskog hardvera sam siguran da prodaju ili svercovanu ili ukradenu robu.Bilo bi logicno da drzava pokusava zastiti legalne trgovine ili da se legalne trgovine udruze protiv svercera, medjutim ni toga ocito nema.Moze li mi neko objasniti o cemu se ovdje radi?

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 17:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Ради се о томе да је интернет промијенио свијет, и да су се шверцери, као и увијек, најбоље снашли у том процесу.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 18:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
tromost sistema...trziste se brzo promjeni, zakoni puno sporije, primjena jos sporije ...

* ne bih se slozio da vecina prodaje svercovanu i ukradenu robu (bar kad govorimo o ovim nekim poznatim trgovcima) ... mislim da je prije rijec o ZOKI sindromu:
- niski troskovi poslovanja (lokacija ne igra ulogu)
- placanje distrubuterima avansno, dobijes najbolji rabat
- sve dovodi do nize marze, te samim tim i nize cijene proizvoda...ljudi kupuju ko ludi jer si najjeftiniji

* vjerovatno postoje i neke medjufaze,ali stvarno to ne znam,jer se ne bavim tim...ovako bar ja zamisljam internet trgovinu

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 18:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Kupiš preko rođaka u Švabiji, uz povrat poreza, a ne prijaviš ovde. I prodaš bez fiskalnog. I ovo je jedna varijanta. Il ona iz npr. Konzuma maxi novog, rasprodaš televizora sa 1 KM zarade, da navučeš ljude da dolaze...

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 18:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2012, 22:52
U zatvor sa ljudima koji pokusavaju prezivjeti prodavajuci sve i svasta. Sram ih bilo. Umjesto da se fino prilagode situaciji i cekaju na birou kad ce ih neko potraziti.

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 18:51 
Pripravnik
Pripravnik

munja.alex je napisao:
Kupiš preko rođaka u Švabiji, uz povrat poreza, a ne prijaviš ovde. I prodaš bez fiskalnog. I ovo je jedna varijanta. Il ona iz npr. Konzuma maxi novog, rasprodaš televizora sa 1 KM zarade, da navučeš ljude da dolaze...

Ali zar to nije ilegalno (ipak se radi o neprijavljenoj prodaji i neprijavljenoj robi)?Neki prodaju i sa fiskalnim racunima i garantnim listovima tako da vjerovatno nije to.

Popokatepetl je napisao:
Ради се о томе да је интернет промијенио свијет, и да су се шверцери, као и увијек, најбоље снашли у том процесу.

Isto pitanje.Ljudi ne rade anonimno tako da njihovo hvatanje i nije problem.

wizzy_bl je napisao:
tromost sistema...trziste se brzo promjeni, zakoni puno sporije, primjena jos sporije ...

* ne bih se slozio da vecina prodaje svercovanu i ukradenu robu (bar kad govorimo o ovim nekim poznatim trgovcima) ... mislim da je prije rijec o ZOKI sindromu:
- niski troskovi poslovanja (lokacija ne igra ulogu)
- placanje distrubuterima avansno, dobijes najbolji rabat
- sve dovodi do nize marze, te samim tim i nize cijene proizvoda...ljudi kupuju ko ludi jer si najjeftiniji

* vjerovatno postoje i neke medjufaze,ali stvarno to ne znam,jer se ne bavim tim...ovako bar ja zamisljam internet trgovinu

Sta su avansno placanje i rabat (da nije ono englesko "rebate"?)?Ako obican covjek moze samostalno voditi tu pik trgovinu, zar to ne znaci da svako moze narucivati od distributera?Koliko znam oni prodaju samo naveliko.

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 18:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pfc88 je napisao:
U zatvor sa ljudima koji pokusavaju prezivjeti prodavajuci sve i svasta. Sram ih bilo. Umjesto da se fino prilagode situaciji i cekaju na birou kad ce ih neko potraziti.

Da, kao pravi balkanci :lol: Nisam protiv ovih trgovaca, stavise radije bih kod njih kupio jer su daleko jeftiniji (jos im je i ponuda daleko veca), ali me zanima kako je moguce da ilegalno rade i da apsolutno niko na to ne obraca paznju.

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 19:00 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
h4xx0r je napisao:
Sta su avansno placanje

:roll:

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 19:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
h4xx0r je napisao:
Sta su avansno placanje i rabat (da nije ono englesko "rebate"?)?Ako obican covjek moze samostalno voditi tu pik trgovinu, zar to ne znaci da svako moze narucivati od distributera?Koliko znam oni prodaju samo naveliko.

avansno placanje, ili solarno placanje... prvo pare na sunce pa roba. salim se, unaprijed platis robu da bi dobio povoljnije uslove (izmedju ostalog).
rabat je popust, najjednostavnije receno.

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 19:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Pfc88 je napisao:

To je ono....svi zaključavaju svoj wi fi jer će neko da se nakači i koristi ga besplatno.
Meni neke stvari ne idu u glavu :-?

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 19:40 
Pripravnik
Pripravnik

vlakanje je napisao:
h4xx0r je napisao:

avansno placanje, ili solarno placanje... prvo pare na sunce pa roba. salim se, unaprijed platis robu da bi dobio povoljnije uslove (izmedju ostalog).

Kako kupuju od distributera?

Čiča iz Rogače je napisao:
Pfc88 je napisao:

To je ono....svi zaključavaju svoj wi fi jer će neko da se nakači i koristi ga besplatno.

Osim sigurnosnih problema ("packet sniffing"), radi se i o usporavanju protoka.

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 19:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
A baš će neko konstantno skidati sa nečijeg neta giga i giga

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 20:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ahm, čiča pa ti kad točiš benzin u svoje prometalo, onda ostavi i koju kantu pored auta na izvolte i drugima. Jbt kad sam prije 10+ godina bio u wlan mreži sa još 7 ljudi, nis mogo doć na red za net. A svi zajedno plaćali. h4xx0r, znaš da neku robu možeš uvesti a da bude jeftinija nego kod lokalnog distributera (veleprodaje)? Dok žalba stigne do centrale velikog brenda, prođoše i godine dok se klepe po ušima..

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 20:10 
Pripravnik
Pripravnik

munja.alex je napisao:
Ahm, čiča pa ti kad točiš benzin u svoje prometalo, onda ostavi i koju kantu pored auta na izvolte i drugima. Jbt kad sam prije 10+ godina bio u wlan mreži sa još 7 ljudi, nis mogo doć na red za net. A svi zajedno plaćali. h4xx0r, znaš da neku robu možeš uvesti a da bude jeftinija nego kod lokalnog distributera (veleprodaje)? Dok žalba stigne do centrale velikog brenda, prođoše i godine dok se klepe po ušima..

Ne shvatam, pitao sam kako kupuju od distributera (nebitno da li od domacih ili stranih), odakle uvedu jeftinije?O kakvoj zalbi pricas?

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 20:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
Ja sam ti odgovorio za avans i rabat sta znace. Drugo nista.

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 20:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Vi ste pravo dokoni
:D

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 20:28 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Ma zajebava se...

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

h4xx0r je napisao:
munja.alex je napisao:

Ne shvatam, pitao sam kako kupuju od distributera (nebitno da li od domacih ili stranih), odakle uvedu jeftinije?O kakvoj zalbi pricas?

Ni men nije jasno kako moze mala prodavnica biti jeftinija od velikog prodavca koji ima makar 5-10 puta veći promet. A to za žalbe, pa znam primjer iz kamionskog sektora od prije 10 god. Tad je Volvo nudio rezervni dio u BL za recimo FH seriju za 1000 KM. Ulete Slovenci na neku rasprodaju tih dijelova pri fabrici za lupam cifru 300 po komadu, i kupe 3000 komada. Onda rašutavaju po Balkanu po 700 KM i smiju se u facu glupim švedima i njihovoj labavoj mreži zastupnika u lokalu...

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 21:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
h4xx0r je napisao:
vlakanje je napisao:
h4xx0r je napisao:

Kako kupuju od distributera?

Čiča iz Rogače je napisao:
Pfc88 je napisao:

Osim sigurnosnih problema ("packet sniffing"), radi se i o usporavanju protoka.

Zasto mislis da su pik profili/trgovine iskljucivo fizicka lica ? Zar nije realno da imas registrovanu firmu i da napravis saradnju sa distributerima...vec spomenuto "solarno" placanje,ili sto fore sto munja spomenu-rasprodaje...ima perioda kad se i distributerima zuri da izbace sto vise robe na trziste (zbog nekih njihovih bonusa/rabat) ...

Kako Zoki moze biti jeftiniji od Konzuma? Ista logika...

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2016, 22:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Vi ste pravo dokoni. Ovaj je ili klasicni trol ili potpuna neznalica. Mada tipujem da je oboje.

Munja, pogresan ti je kont glede distribucije vozila i originalnih dijelova. Ali to je vec neka druga prica.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]