munja.alex je napisao:
Kupiš preko rođaka u Švabiji, uz povrat poreza, a ne prijaviš ovde. I prodaš bez fiskalnog. I ovo je jedna varijanta. Il ona iz npr. Konzuma maxi novog, rasprodaš televizora sa 1 KM zarade, da navučeš ljude da dolaze...
Ali zar to nije ilegalno (ipak se radi o neprijavljenoj prodaji i neprijavljenoj robi)?Neki prodaju i sa fiskalnim racunima i garantnim listovima tako da vjerovatno nije to.
Popokatepetl je napisao:
Ради се о томе да је интернет промијенио свијет, и да су се шверцери, као и увијек, најбоље снашли у том процесу.
Isto pitanje.Ljudi ne rade anonimno tako da njihovo hvatanje i nije problem.
wizzy_bl je napisao:
tromost sistema...trziste se brzo promjeni, zakoni puno sporije, primjena jos sporije ...
* ne bih se slozio da vecina prodaje svercovanu i ukradenu robu (bar kad govorimo o ovim nekim poznatim trgovcima) ... mislim da je prije rijec o ZOKI sindromu:
- niski troskovi poslovanja (lokacija ne igra ulogu)
- placanje distrubuterima avansno, dobijes najbolji rabat
- sve dovodi do nize marze, te samim tim i nize cijene proizvoda...ljudi kupuju ko ludi jer si najjeftiniji
* vjerovatno postoje i neke medjufaze,ali stvarno to ne znam,jer se ne bavim tim...ovako bar ja zamisljam internet trgovinu
Sta su avansno placanje i rabat (da nije ono englesko "rebate"?)?Ako obican covjek moze samostalno voditi tu pik trgovinu, zar to ne znaci da svako moze narucivati od distributera?Koliko znam oni prodaju samo naveliko.