TaškoBL je napisao:
Time trek je napisao:
Usput da li su takvi oglasi protiv ustavni zbog diskriminacije po polu?
Salis se i ja sam to usvojio kao aksiom. Jer kad se ti ne bi salio, onda bih ja morao reci da vecu glupost nisam u zivotu procitao... A kandidata je mnogo. Sigurno se ne mozes ti okititi tom lentom.
Ne salim se. U mnogim zemljama je zabranjeno diskrimisati na osnovu mnogih stvari pa tako i pola. Npr. ilegalno je staviti oglas trazim konobaricu, jer onda diskriminisete muskarce u dobivanju radnog mjesta. Isto tako kod stanovanja. Isto kao sto neko ne bi smio reci ne mozes uci u prodavnicu jer si crnac/bijelac/musliman/itd. tako bi trebala biti regulisana i izdavanja stanova. Evo npr. u USA:
Citiraj:
When making any posting on craigslist, you must comply with section 3604(c) of the Federal Fair Housing Act. This law generally prohibits stating, in any notice or ad for the sale or rental of a dwelling, a discriminatory preference based on any of the following protected categories:
* Race or Color
* National Origin
* Religion
* Sex
* Familial Status (more)
* Handicap / Disability (more)
Znaci u oglasima je zabranjeno diskriminisati da li lezite crna/srbina/pravoslavca/curu ili sta vec, vec svi moraju imati isti pristup.
U ustavu RS nema nista konkretno, ali bi trebalo da bude u zakonima o poslovnim odnosima ili necem slicnom.