banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 14:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Jan 2015, 17:55 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 16 Avg 2011, 11:00
Pozdrav svima i srecna NG!

Ne znam da li sam pogodio mjesto za ovu temu, ali imam vrlo neobičan problem. Naime, radi se o struji u stanu. Zivim u zgradi staroj 35 godina, sa monofaznom strujom. U podrumu se nalaze satovi, kao i obično, plus osigurač za dovod prema razvodnoj tabli u stanu. Kada otvorim tablu, tj. skinem plastični oklop, vidim dvije grupe osigurača. Lijeva ima napajanje sa crne žice, a desna grupa sa braon žice. Jutros kada sam se probudio, vidim da neki potrošači ne rade. Naime, desna grupa osigurača nema napajanje. Pancer osigurač u podrumu pokazuje da ima struju kada se provjeri sa ispitivačem. Lijeva grupa radi i ima napajanje sa one crne. Ima li iko predstavu sta bi mogao biti uzrok ove pojave??? Interesuje me da li je moguće da se od sata vuku dvije žice na istoj fazi ili je vučena jedna pa razdvojena u razvodnoj tabli na lijevu i desnu grupu osigurača? Definitivno je monofazna struja u pitanju i monofazno brojilo. Takođe moram napomenuti da je na toj grupi osigurača bila ukjlučena TA peć, bojler koji je uključen stalno i sušilica za veš. Naravno, sve ove stvari su na različitim osiguračima razdvojeni.
Pomagajte, k'o Boga vas molim!
Hvala unaprijed svima!!!!

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2015, 22:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Ispitivač nije baš pouzdan za ispitivanje tako nečeg, naime dešava se da pokazuje da ima napona a ustvari ga nema (ima definicija te pojave ali sam zaboravio), znači trebao bi naći nekog sa unimerom da provjeri osigurače ili odvrći jedan po jedan pa pregledaj fizički dali su ispravni.
Ako su ispravni onda ti je negdje izgorio kabal...ili ispod kutije osigurača ili u nekoj od razvodnih kutija u stanu.
Ne vjerujem da su vučena dva kabla ako je monofazna struja.
Jesi li gledao imaš li napona u svim utičnicama u stanu jer postoji mogućnost da ti se otkačila nula za tu jednu grupu osigurača.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2015, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Okt 2013, 20:24
Wrangler je napisao:
Ispitivač nije baš pouzdan za ispitivanje tako nečeg, naime dešava se da pokazuje da ima napona a ustvari ga nema (ima definicija te pojave ali sam zaboravio)

Indukcija.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2015, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
i to elektricna, nevjerojatno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]