banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 18 Jun 2026, 13:57 Danas je 18 Jun 2026, 13:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 878 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Nov 2025, 20:42 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
despot777 je napisao:
Gradiška, Centrum park?
Mislim da znam čiji je :D
Što jest jest, iq je onizak... :D
Jeste Centrum.
Kontam da je djelimicna retardacija u pitanju, pa time i zauzece samo dijela parkinga za invalide...

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2025, 06:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
goranagf je napisao:
Ovom mentalnom sklopu...

Slika

Ako si invalid , slobodno ga zagradi da ne može izaći, obavi svoje ... Ko ga/ju jebe nek čeka ako neće kazne....

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2025, 14:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Kako sam upratio ,mjesta za invalide i auta sa malom djecom ,vozači ne j*bu ni stručno.
Kada bi mogli vozilo zaćerati u sami tržni centar ili market, bez ustručavanja bi to uradili.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2025, 16:40 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Sve cesce vidjam kako ovakvi nagaze susjedno mjesto (citaj zauzmu oba) kad god mogu i ubjedjen sam da se boje t.j. nece da ih neko kvrcne ili ocese. Samo jos jedna potvrda kompleksa...

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2025, 07:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Nek naruče kući na adresu il' idu biciklom na ka'u u tržni centar, a ne tenkom a la Q7 ili X6..

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2025, 10:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Ne vole ljudi da hodaju pa to ti je, evo prvi ja.
Kao da smo rođeni u autu.
Jedan kolega se bavi trčanjem, i maraton i ultramaraton.
Pa nešto pričamo, veliki dio MLAĐE populacije ne bi mogao da lagano prehoda 4-5 kilometara (a svakako ne bi ni htio).. zakržljaćemo jbt.
Kad sam bio u srednjoj, jednom sam prešao 25km za jedan dan, dva puta išao sa jednog kraja grada na drugi, ne kažem da je to nešto posebno ali se rado sjećam. :D

Jebem vam majku svima, počevši od Hansa Holciusa pa nadalje.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2025, 11:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
munja.alex je napisao:
Nek naruče kući na adresu il' idu biciklom na ka'u u tržni centar, a ne tenkom a la Q7 ili X6..

Tako je. Rizik posjedovanja auta je da će se izgrebati, ulubiti ili havarisati skroz. Ako ja kao siroma' to shvatam, trebala bi i buržoazija.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2025, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Papcima vozačima koji punim gasom voze po ovoj ljatavici na cesti.
Ne *ebu ni pet posto pješake, te ih poprskaju od glave do pete.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2025, 18:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Kakav je ovo novi Trend da uđeš u vanjsku traku dašlijevi žmigavac i onda uredno okružiš čitav kružni tok?

To je malo finije i kulturnije od onih pari Pa što samo jure vanjskom trakom ali svejedno najebem im se majkare

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2025, 10:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
njima.....gotovi su.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2025, 19:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Ne baš za najebati se majke, ali šokiran sam ponašanjem jednog poznanika, koji dovodi psa da zapišava i sere po pješčanom igralištu kod zelenog. Nije jedini, ali eto od njega se nisam nadao, zato što ima i djecu uzrasta kao i ta djeca što dolaze da se igraju na taj pijesak.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2025, 21:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
zidarR je napisao:
Kakav je ovo novi Trend da uđeš u vanjsku traku dašlijevi žmigavac i onda uredno okružiš čitav kružni tok?

To je malo finije i kulturnije od onih pari Pa što samo jure vanjskom trakom ali svejedno najebem im se majkare

Па то по закону не смијеш већ неколико година. Увели су конкретно правило да у вањској траци МОРАШ изаћи на једном од прва два излаза.

Можда су бунтовници без разлога... јамездини...

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2025, 22:20 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ne baš, u zakonu piše da moraš koristiti krajnju desnu traku ako se isključuješ na prvom ili drugom izlazu, nigdje ne piše da ne smiješ napraviti pun krug u vanjskoj traci.
Za nas su kružni tokovi sa jednom trakom (kao kod Kastela/gradskog mosta), ne znamo mi vozit sa više traka.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 10:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
<Enter_name> je napisao:
Ne baš, u zakonu piše da moraš koristiti krajnju desnu traku ako se isključuješ na prvom ili drugom izlazu, nigdje ne piše da ne smiješ napraviti pun krug u vanjskoj traci.
Za nas su kružni tokovi sa jednom trakom (kao kod Kastela/gradskog mosta), ne znamo mi vozit sa više traka.

Čekaj jbga... Ako piše da nešto MORAŠ to bi po logici stvari trebalo da znači da različito od toga NE SMIJEŠ. Ako mi je stavilo saobraćajni znak "Obavezan smjer kretanja desno li pravo" ne mogu ja skrenuti lijevo pod izgovorom "nema znaka da je zabranjeno skretanje ulijevo".

To što je kod nas debilana na visoku eksponenciju, kao uostalom i čitava zemlja, ne znači da baš svi moramo biti debili, mada svakim danom postaje sve teže. Zašto? Kako sad ti i ja narodu da objasnimo da saobraćajni znak pred ulaz u kružni tok jasno određuje obavezne smjerove kretanja (najčešće desno i pravo za desnu/vanjsku traku, a pravo i lijevo za lijevu/unutrašnju traku), kada skoro sve auto-škole obučavaju početnike da se kreću vanjskom trakom bez obzira na sve (jer je tako, jelte, lakše) ili kad vidiš autobus ili kamion kako prave krug vanjskom trakom (jer objektivno ne mogu ispoštovati unutrašnji radijus zbog specifikacija vozila, ali neki tatin debil je isprojektovao kružni ne razmišljajući o tome)?!

A ovo je ipak Balkan: Kad može on mamu mu *ebem, onda mogu i ja. Ne može on biti veća budala od mene!

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 11:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Ne, nije ti dobra logika.
Prosta je stvar: Ako ideš na 1. ili 2. izlaz moraš korititi vanjsku traku. Odnosno, ako si u unutrašnjoj traci, onda ne smiješ ići 1. i 2. izlaz. Sve ostalo je moguće, tipa da kružiš do beskonačnosti…

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 11:35 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Problem je što naši ljudi kružni tok poistovjećuju sa raskrsnicom.
OK, u većini slučajeva je kružni tok sa četiri ulaza/izlaza, ali šta ako nije?
Ne postoji u kružnom toku desno, pravo i lijevo... sve kod tako razmišljamo, imamo problem.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 12:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2024, 10:06
Ovo je već 1000 puta prežavakana tema.

Postoje preporuke i zakon.

Po preporukama je ova priča vanjska traka 1. i 2. izlaz, unutrašnja ostali.

Po zakonu je kružni tok kao tranzit sa dve trake, sva pravila iz vožnje tranzitom važe i za ružni. U prevodu iz unutrašnje trake isključuješ se u vanjsku bum, ti si kriv i to je to (ako je nešto promijenjeno, nek neko dokon nam pronađe članove zakona gdje to piše).

Po bontonu, saobraćajnoj kulturi i nekoj zdravoj logici ako bi imali kružni sa dve trake i sa dve trake za izlaz, na svakom izlazu, u tom slučaju kada bi ovaj iz vanjske išao odmah na 1. izlaz, kako bi i trebalo, nikada ne bi moglo doći do sudara.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 13:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Castra je napisao:
Ne, nije ti dobra logika.
Prosta je stvar: Ako ideš na 1. ili 2. izlaz moraš korititi vanjsku traku. Odnosno, ako si u unutrašnjoj traci, onda ne smiješ ići 1. i 2. izlaz. Sve ostalo je moguće, tipa da kružiš do beskonačnosti…

Možeš da kružiš u unutrašnjoj traci jer se recimo ne možeš prestrojiti da izađeš. NE MOŽEŠ kružiti u vanjskoj traci ako si MORAO izaći na prvom ili drugom izlazu, a ništa te u tome nije moglo spriječiti. Poenta svega gore što sam rekao je da ako nešto MORAŠ (IMAŠ OBAVEZU) učiniti, onda znači da suprotno tome NE SMIJEŠ (NIJE DOZVOLJENO) činiti.
Ako na ulazu u kružni tok stoji (a ne stoji na svim, što je najgore, ali to je sad drugi problem) da koristeći desnu traku MORAM izaći na prvom ili drugom izlazu, kako onda neko to može tumačiti kao "gdje piše da ne smijem kružiti vanjskom trakom"?!

Dajem primjer: Na mali milion lokacija imate saobraćajni znak obaveznog smjera kretanja ili da ne smijete skrenuti u neku ulicu (najčešće jer je ta "zabranjeno u nju" ulica jednosmjerna iz suprotnog smjera). Dakle ili obavezan smjer kretenja, ili zabranjeno skretanje. Nema oba znaka. Ako stoji da moraš pravo, ne možeš skrenuti lijevo nego ideš pravo. Ako stoji zabranjeno skretanje ulijevo, ne možeš skrenuti ulijevo nego opet ideš pravo. Ne trebaju ti oba znaka, jedan podrazumijeva drugi. Ponavljam stoti put: Ako nešto MORAŠ, onda ne možeš reći nigdje ne stoji da je suprotno tome zabranjeno. Ako stoji da MORAŠ izaći na prvom ili drugom izlazu, kako je onda tebi moguće da je dozvoljeno kružiti vanjskom trakom?

Izvinjavam se unaprijed, moguće je da sam glup, ali bih volio da mi onda to neko nacrta, prihvatiću zdravorazumske argumente ("prodaj stan" ne prihvatam iz principa :-)).

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 13:36 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pitaj saobraćajnog inženjera da ti nacrta, ne nas neuke forumaše...
Samo vozi po vlastitom nahođenju, kao i svi ostali... svi mi radmo stvari iz ubjeđenja da tako treba.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 14:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2007, 02:36
Ljudi moji, nema tu tumačenja u saobraćaju. Ako nema znak na ulazu u kružni tok, onda to za izlazak na prvom ili drugom izlazu ne postoji!

Da se prisjetimo šta kaže zakon:

U Bosni i Hercegovini, prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH (ZOOBS BiH), pravilo desne strane definisano je na sljedeći način:
Definicija
Na raskrsnici na kojoj prvenstvo prolaza nije regulisano saobraćajnim znakovima, svjetlosnim saobraćajnim znakovima (semaforima) ili naredbama ovlaštene osobe (policajca), vozač je dužan da propusti vozilo koje mu dolazi sa njegove desne strane.
Ključne stavke pravila:
Raskrsnice iste važnosti: Pravilo se primjenjuje isključivo kada su putevi koji se ukrštaju jednake važnosti (nema znaka "STOP" ili "put s prvenstvom prolaza").
Druge površine: Pravilo desne strane važi i na parkinzima, benzinskim pumpama i svim drugim otvorenim prostorima na kojima se odvija saobraćaj, a gdje nema znakova.
Hijerarhija: Ovo pravilo je "posljednje u nizu". Ako postoji policajac, sluša se on; ako nema policajca, gleda se semafor; ako nema semafora, gledaju se znakovi; tek ako nema ničega od toga, primjenjuje se pravilo desne strane.
Važni izuzeci (Kada pravilo NE važi):
Vozila na šinama (Tramvaji): Tramvaj ima prednost na raskrsnici puteva iste važnosti, bez obzira na to s koje strane dolazi (lijeve ili desne), osim ako znakovima nije drugačije određeno.
Uključivanje sa zemljanog puta: Vozač koji se sa zemljanog puta uključuje na put sa kolovoznim zastorom (asfalt, beton) mora propustiti sva vozila sa tog puta, čak i ona koja mu dolaze s lijeve strane.
Vozila pod pratnjom i pod rotacijom: Vozila hitne pomoći, vatrogasaca i policije kada koriste svjetlosne i zvučne signale imaju prvenstvo prolaza bez obzira na pravilo desne strane

Drugim rijecima. U samom kružnom toku važi pravilo desne strane, jer je to put od iste važnosti (sa dvije, tri, pet, deset traka). Osim kada je sa lijeve strane vozilo pod rotacijom (hitna, policija, vatrogasci..) Znaci desni ima prednost šta god da radi. Kružni tok je u glavnom put sa prvenstvom (mora biti isto znak ako jeste!). Ako nema znak, onda vazi pravilo desne strane pri ulazu u kružni tok, ako znakom nije drugačije regulisano! Ako kruzni tok nije put sa pravom prvenstva, onaj iz kruznog toka propusta onog koji ulazi, jer je ovaj sa desne strane! Ako ima znak recimo da se izlazi na prvoj, onda se izlazi na prvoj, nema tumačenja. Isto je za prvu i drugu. Ako nema znaka, to ne važi. Veoma je jasan zakon, ne znam čemu se nešto tumači. Mi možemo laprdati, ali bez znaka koji ukazuje na obavezan izlaz, vozač može kružiti vanjskom trakom do mile volje. Probajte ga presjeći i bićete krivi 100%.
Nema u zakonu podrazumjeva se. Svaki kružni tok ima znak da ulazite u put sa prvenstvom prolaza , ako on to jeste. Ako nema znak, kruzni tok nije put sa pravom prvenstva! Ništa mi tu ne podrazumjevamo, nego vidimo tačno definisano.

Vrh

[ 878 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]