banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 15:14 Danas je 15 Jun 2026, 15:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 57260 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 2853, 2854, 2855, 2856, 2857, 2858, 2859 ... 2863  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Okt 2025, 17:04 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
_зока je napisao:
motozeljo je napisao:
Poslao sam im komentar sa zahtjevom da na kružnom ispred kasarne MS postave tenk T-55.
Što 55-icu? 84, ipak je to domaći proizvod čiji su dijelovi pravljeni u Banjaluci.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Iz više razloga.
1.Radni konj JNA a i Vojske Republike Srpske je bio tenk T-55 i na njemu se obučio najveći broj tenkista.
2.Ukupan broj tenkova T-55 na teritoriji SFRJ je bio oko 2650 komada što je činilo preko 65% ukupnog broja svih tenkova u JNA, a broj proizvedenih M-84 je oko 650 s tim da je preko 100 komada izveženo u Kuvajt.
3.Tenk T-55 se licencno sklapao (nekoliko godina) u Đuri Đakoviću, mada je velika većina T-55 direktno uvožena iz Poljske, Češke i SSSR.
4.Banjalučki korpus JNA je imao ubjedljivo najveću zonu odgovornosti (sjever sadašnja granica Hrvatske sa Mađarskom, istok rijeka Ukrina, jug sjeverno od luke Ploče, zapad zapadnije od Plješevice i sama veličina zone je bila nepravilnog oblika) u SFRJ i imao je najveći broj oklopnih brigada u svom sastavu koje su bile popunjene većinom tenkovima T-55, T-34, poneki Paton itd. Mislim da se oderđena količina tenkova M-84 pojavila u BL nakon povlačenja JNA iz Slovenije.
5.Najjače oklopne brigade koje su popunjavane tenkovima M-84 su bile u Vrhnici i Varaždinu, a veoma mali broj tenkova M-84 je obitavao u ŠC OMJ Petar Drapšin u kasarni Mladen Stojanović. Nisam 100% siguran ali mi se čini da ni u Zalužanima nije bilo M-84 već T-72.
6.Možda i najvažnije puno je lakše sad doći do tenka T-55 nego do M-84.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2025, 17:12 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
munja.alex je napisao:
motozeljo je napisao:
Poslao sam im komentar sa zahtjevom da na kružnom ispred kasarne MS postave tenk T-55.
I Ivanoviću ulicu i u kampusu. I radnicima pokojne namjenske u gradu.

Slažem se za obe solucije, dok je još živ dati ime nekoj ulici po njemu (može ona glavna od prijavnice u bivšoj kasarni što vodi ka rektoratu), a i radnicima recimo u bivšem RČ sto ide od pekare Žitopeka ka Džambu.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2025, 08:18 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Grije li se ko na briket? Kakva su iskustva, potrošnja i slično? Može li peć za centralno grijanje u kojoj se lože drva koristiti i briket?

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2025, 10:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Ne vidim razlog da ne moze, ako gori drvo gorice i briket.

Sent from my 24116RACCG using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2025, 11:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa navodno briket stvara puno višu temperaturu, ne znam da li trebaju neke posebne peći za briket.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2025, 18:10 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Jun 2011, 09:12
Ne trebaju. Moji su godinama ložili briket zajedno sa drvima u peći za centralno grijanje.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2025, 19:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Super. Hvala

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2025, 08:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Potvrđujem da može, nisam spalio nešto puno briketa ali ponaša se isto kao i drvo.. zapravo to i jeste drvo na kraju krajeva.
Peć je bila Centrometal, iz okoline Varaždina.
Trenutna peć je Thermoflux Jajce na pelet, ali interesantno je da može raditi i na drvo.
Kada se odabere režim za drvo onda su drugačiji parametri potpale i duvanja ventilatora za raspirivanje vatre i izbacivanja dimnih gasova.. i tako.
Kod mene je varijacija - peć na pelet, više "norveških" radijatora, old skul kamin na drvo, Alfa šporet, vrsta grijanja zavisi od trenutnog broja ukućana odnosno soba koje treba zagrijati.
Najbolje je imati više alternativa jer metoda zagrijavanja zavisi od vanjske temperature i od eventualnog nestanka struje.
Još samo fali inverter klima ali može se i bez nje, iako se tokom vrelih mjeseci kuvam u potkrovlju.

Jebem vam majku svima, počevši od Hansa Holciusa pa nadalje.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2025, 17:18 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Ima li neko kontakt nekog dimnjacara, ali da moze izdati racun, posto zev placa?

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2025, 20:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
Pekez Milan 065/792-842

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2025, 20:41 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Hvala!

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2025, 10:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Pretpostavljam da su forumasi probali da se griju na sve od dinosaurusovih kostiju do grijalica puhalica, pa da vidimo uskustva sta bi preporucili?
Kontao sam da iskombinujem split klimu sa mozda 18 BTU (ili mozda cak i 12) i da kobinujem sa gradskim na kalorimetar. Probao bih naci neku sa SCOP mozda 5 ako ne bi bilo preskupo. Jedan split bi grijao sobu od nekih 10 kvadrata, drugi bi grijao prostoriju od mozda 25 kvadrata. Posto mi je lodja velika, duzinom cijelog stana, opcija je i da zatvorim ali ne bih isao na prozore nego na klizna stakla, kontam da bi mi to dosta ustedilo.
Da vas cujem....

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2025, 10:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Moje iskustvo je da na klimu nema grijanja. Kao opcija za dogrijavanje da ali kao nešto na šta ćeš se osloniti da te ugrije - jok. Ja bih išao na opciju radijatora i električnog termobloka da sam u gradu.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2025, 10:57 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Moje lično iskustvo i okoline - dobar (ne predobar ni preskup) inverter bez problema grije i kuću, stan da ne pominjem...

Pratio sam malo sličnu temu na domaćim forumima, kvalitetne 12ke su sada i kod nas ok sa cijenom, tipa 1100-1200.
Dobra 12ka će ti pokriti 90 do 100% sezone stan bez ikakvih problema, da ne pališ centralno ili bilo šta drugo.

Ne treba ići na 18ku kinesku jer će vući struju kao luda i kad je manje hladno, tako su pravljene i to ti je, dok će dobre 12ke kineske, ili japanske, spuštati potrošnju na nivo "sijalice" ako te okolni stanovi griju ili ako je vani sunčano.

Lođu ne zatvaraj ne budi seljak :lol:
Razlika u potrošnji invertera kad imaš lođu je zanemariva (možda 10 KM više mjesečno), u odnosu na to koliko zastakljivanje skupo košta...
Vidim Zoka nekim čudom ima loše iskustvo, dok znam starije ljude koji se sasvim komotno griju u starogradnji bez izolacije spoljnjih zidova, najjeftinijim 12-kama.
Tu bi neka poštana 12ka čudo napravila, ili da ima izolaciju.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2025, 11:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Ја већ трећу сезону користим ову мидеу и презадовољан сам.Резерва је алфа 70 која се користи повремено на већем минусу, али и ово ради посао. Дрвена столарија, кућа зидана сипорексом без изолације (фасада рађена прије 30 година).

https://www.masineialati.ba/shop/kuca/k ... -inverter/

Пријатељица у стану од 55 квадрата (задњи спрат, два вањска зида) користи осамнаестицу и загрије све без проблема.

Сад сређујем спрат у другој кући и планирам ићи на варијанту осамнаестице и можда по један мањи електрични радијатор у собама.

Клима ти у сваком случају треба, а што се тиче топлане не видим исплативост уласка у то коло кад чујем колико људи плаћају, а немају услугу.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2025, 12:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 10 Nov 2009, 16:08
Исто се гријем на климе већ 2-3 године, нема проблема, не знам зашто _зока има лоше искуство, читав спрат куће са двије 12-ке, и то је кућа обична стара фасада, без стиропора. Рачун се преполовио од уградње.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2025, 12:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 31 Jul 2011, 10:31
skeva je napisao:
Pretpostavljam da su forumasi probali da se griju na sve od dinosaurusovih kostiju do grijalica puhalica, pa da vidimo uskustva sta bi preporucili?
Kontao sam da iskombinujem split klimu sa mozda 18 BTU (ili mozda cak i 12) i da kobinujem sa gradskim na kalorimetar. Probao bih naci neku sa SCOP mozda 5 ako ne bi bilo preskupo. Jedan split bi grijao sobu od nekih 10 kvadrata, drugi bi grijao prostoriju od mozda 25 kvadrata. Posto mi je lodja velika, duzinom cijelog stana, opcija je i da zatvorim ali ne bih isao na prozore nego na klizna stakla, kontam da bi mi to dosta ustedilo.
Da vas cujem....

Možda ići na varijantu termo bloka, Vaillant ili slično, ja imam Fujitsu klime, 2 kom na stan od 70m2 i nekako mi nije to-to, meni više odgovara grijanje na radijator ili podno. Trenutno sam na toplani ali razmišljam kroz mjesec/dva pazariti Vaillant i zanemariti toplanu.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2025, 12:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Sto se tice pozicije stana, jeste da je zadnji sprat ali sa obije strane su stanovi tako da osim lodje nemam vanjskog zida. Na kraju cu probati sa 12 vjerovatno.
Samo me kopka sta da stavim kao bekap za par dana ili eventualno mjesec gdje ce temperatura ici u minus... Ne bi trebalo da imam problem sa toplanom, bizu mi je bas, ali toliko mi se bilo zgadilo u jednom periodu kad sam imao kalorimetar, te zajebancije zavrtanja, odvrtanja, pa zaboravis zavrnuti, pa ti dodje racun od 160 maraka a ti nisi odvrnuo 2 dana posteno taj mjesec.... Borba....

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2025, 13:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Ma najobičniji konvektor...
Znam ljudi u starogradnji, okolo stanovi, griju se sa po konvektorom u svakoj prostoriji i opet računi za struju presmiješni...
Glavno je da okolo griju, a ti u sredini si gospodin.
Ova iznad Midea je top klima, da sad uzimam opet, 99% da bih nju pazario.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2025, 14:56 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Ako govoriš o klima intverteru, njih ima koji rade do -25 i više, tako da ne ne znam zašto ti treba bilo šta dodatno da premostiš minuse.
Obične on/off klime rade do -7. Ne znam da li je kod nas temp išla preko -25, a pogotovo sada kad se klime promijenila.
Lično nemam invertere, ali nisam čuo ništa negativno, naprotiv.

Poslednji put menjao Macr0 dana 27 Okt 2025, 15:02, izmenjena samo jedanput

Vrh

[ 57260 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 2853, 2854, 2855, 2856, 2857, 2858, 2859 ... 2863  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]