Tako sam nekako slično i ja razmišljao. Imam i neki stari plastični Carpisa kofer kojem je ručka odvaljena pa se ne može vući više. Njegove dimenzije su 55x40x23 cm, a težak je 2.6 kg. Međutim, kad odbiješ točkiće, sam kofer je 50 cm...
Kad se radi to tako maloj zapremini, tih 10% nije nikako zanemarivo...
Evo nekih kofera koje sam gledao:
Opcija 1) je najjeftinija i djeluje sasvim solidno. Međutim, kad je uporedim sa opcijama 2) i 3) ima puno manju zapreminu unutra, nekih ~30 L naspram ~40 L. Pri tom su opcije 2) i 3) ubjedljivo najlakše.
Opcija 1) nudi 2 godine garancije, ostali American Tourister 3 godine, dok Samsonite nudi 5 godina garancije. E sad, šta ta garancija zapravo pokriva...

Nikako mi nije jasno kako opcija 2) može imati manju zapreminu od opcije 3). Može li neko to da mi objasni?
EDIT: Kod opcija 5) i 6) je zapremina očekivano manja kod kofera sa 4 točkića...
Kod opcija 2) i 3) mi se ne sviđa što nemaju onu integrisanu bravicu, ali mislim da dođe uz njih mali TSA katančić. Jedino što se onda moram zajebavati sa tim ključićem, umjesto da stavim neku šifru. Mada, budući da taj koferčić uglavnom ide sa mnom u kabinu, to i nije toliko presudno...
Još jedna razlika između plastičnih i tekstilnih je ta da se plastični otvaraju na pola pa je lakše pristupiti svim stvarima, dok se ovi ubični otvaraju sa kraja...