Bacih pogled na ovaj tvoj pionirski klip, odgledao prvih nekoliko minuta i ugasio.. pa sad.. ovako s moje strane par subjektivnih '+-'ocjena:
+ naravno za entuzijazam, sam pokusaj i ulozeni trud
+ za izbor teme koju obradjujes, evo mene je jako zainteresovalo to o cemu pricas, prvi put uopste cujem o nekom takvom bicu.. Biologija uostalom nije moj fah, ali sam u posljednjih par godina poceo da se interesujem iz hobija ovako za astrobio-aspekt tog polja prirodnih nauka..
Fascinantan organizam, rekao bih jos.
+za intro, tj. pocetnu animaciju, odradjena prilicno profesionalno
E sad..
- za brzinu citanja teksta i promjene slajdova, prebrzo za moj ukus, savjetovao bi ti recimo da sa ubacajem odredjenog slajda-ilustracije, ukljucis recimo i opciju sporijeg zumiranja ka njemu, odredjenom dijelu slike i sl.
- za dikciju, glas ti je u ovih prvih par minuta uvijek istog tonaliteta i opet te stalne brzine koju pomenuh- dakle, nedovoljno da zainteresuje publiku.. Prosto, brzo smori. Glas treba naravno da bude sugestivan i da ukljucuje pauze na odredjenim mjestima-npr. tamo gdje mislis da saopstavas neku poentu i sl. da bi dalje zainteresovanom slusaocu to saopstenje leglo kako treba u memoriju.. Dakle, da ubacis neku, kako bih rekao, “dramsku pauzu“ na recimo tom prelazu s jedne slike na drugu, ili kad zumiras/pa fiksiras odredjeni dio slike. Bilo bi dobro ako mozes da ubasic i neku laganu muz. temu u bekgraundu koja to sve prati, naravno nizeg tona od tvog glasa..
I za kraj, ako te i dalje drzi zelja i imas jos nekakvih ideja da saopstis na ovaj nacin, ne odustaj!
Evo recimo jos, navescu ti licni primjer: -ja sam prije nekih 4-5 god. na YT okacio moj prvi i jedini do sad uradak, pjesmu jednu sa samo jednom ilustracijom u pozadini na koju me je na neki nacin asocirao sam tekst tog songa. Cisto eto onako iz dokonosti da isprobam kako radi taj YT. E sad, nakon 1-2 god. frajeri iz marketinskog odjela BMW-a nabasaju na taj moj klip sto sam ga okacio i samo na osnovu te moje foto-ilustracije, takoreci, drpe ideju za reklamu za jedan njihov nedavni model kog su izbacili na trziste.

)
Dakle, ako imas ideje i maste za bilo sta, ne odustaj.. Mozda ti se posreci na neki nacin. Pametni likovi mogu i na YT danas jako dobro zaraditi.. Ako si npr. dobar i sa engleskim, mogao bi da ubacis i njihov titl ispod..
Nazalost ja sam pokusavao samo da radim u jednostavnom movie-makeru, a za druge, profesionalnije i pratece programe za obradu glasa radi cega si se i javio na ovu temu, ne znam bas nista.