filozof sa vrbasa je napisao:
I ja bih pitao poznavaoce vojne tehnike, pošto nuklearnu bombu ne možemo napraviti.
Da li možemo napraviti hidrogensku bombu? Pitanje je malo naivno, jer svako može proizvoditi vodonik, ali šta je onda glavna prepreka, kada vodonika ima u izobilju.
Ima vodonika u izobilju, ali da bi se dobila energija iz njega, odnosno dovoljna temperatura da bi se vodonik fuzionisao u helij (kao u Suncu) da bi dao tu energiju, potrebna je visoka temperatura koja se u hidrogenskoj bombi dobija fisijom urana. Dakle, hidrogenska bomba radi na principu fuzije vodonika, ali pocetnu energiju, odnosno temperaturu kojom ce se ubrzati sudaranje atoma vodonika mora dobiti od klasicne nuklearne bombe. Jer attomi vodonika da bi se fuzionisali moraju prevladati elektrostaticka odbijanja protona medju njima, a to je moguce samo ako se dovoljno velikom brzinom sudaraju, odnosno ima se velika temperatura. U Suncu i u klasicnoj nuklearnoj bombi je ovo moguce jer ima dovoljno velika temperatura.
Jer kad bi hladna fuzija bila moguca posto ima dovoljno vodonika rijesili bi problem energije u svijetu, medjutim ona jos nije pronadjena.
Stavise, pisao sam na "nauci" da bi jedan i po kilogram obicne bilo koje materije kad bi se pretvorio u energiju po Ajnstajnovoj formuli E=m*c2, bi bilo dovoljno da cijeli svijet opskrbljuje energijom godinu dana. Na zalost, jos nije iznadjeno tehnolosko rjesenje o cemu sam govorio u ovoj temi >
viewtopic.php?f=28&t=54014 .
Ali mozda i nije na zalost, jer da je ova tehnologija pronadjena par kilograma bilo koje materije bi bio dovoljan da napravi materijsku bombu koja bi mogla unistiti cijeli svijet. Dakle, nekad je i dobro neznanje, posto civilizacija jos nije dostigla dovoljan nivo svijesti.