skeva je napisao:
800 je napisao:
Koliko su članovi Biračkog odbora, koliko preCjednik istog, a koliko posmatrači plaćeni za izbore?
Ovisi li to o strankama, koliko koja ima sredstava odvojenih za tu priču?
Davno je bilo kada sam bila aktivna na izborima, pa se nešto ne mogu jasno sjetiti...
Nekad je bilo stoja za predjesnika, ostali po 50-60. Posmatraci dnevnica 20-30KM, Biracke odbore ne biraju stranke.
Skeva,kako mislis da clanove birackog odbora ne biraju stranke??
Pa ko ih bira?
Naravno da ih biraju stranke,ali mozda te zbunilo to sto ih ne placaju stranke,nego Opstina.
Mi stalno kuburimo sa tim...Ima neko pravilo po kojem 40% clanova birackog odbora moraju biti zene,a nama zene nikad nisu bile jaca strana,sve su u SNSD...i onda od opstinske izborne komisije dobijemo dopis "nemate 40% zena predlozenih kao clanove birackih odbora,umjesto njih mi imenujemo X,Y,Z..."..naravno,po pravilu sve iz SNSD

...Ove godine smo i to ispunili,13.avgusta je bilo zrijebanje gdje cemo imati predsjednike birackog odbora,gdje clanove,i koliko saznah sve je ok...tako da smo skoro sve zene u stranci morali ubaciti u biracke odbore..hahaha...karikiram malo,ali nije daleko o istine
I da odgovorim i na ovo pitanje o posmatracima...tu nema gender senzitivnosti,mogu teoretski biti i svi muskarci...njih stranka placa,i mogu rec bar za svoju stranku kakva je ideja.... mi smo ove godine predvidjeli po dva posmatraca na svakom birackom mjestu (samo u BL ima preko 250 izbornih mjesta) ,koji ce dobiti po 30 maraka...mozda bi bilo bolje kao i dosad,da bude samo jedan,pa da dobije 50-60 maraka,ali procjena je da je bolje da se smjenjuju...ne bih ulazio sad u detalje i finese sta se sve desava dok ja zovem svog posmatraca koji mora izaci napolje da bi razgovarao sa mnom i dao mi neke podatke,ali u svakom slucaju je bolje da za to vrijeme njegov kolega kontrolise izborni proces...