Ranital nije antacid, nego nešto "ozbiljniji" lijek jer spriječava stvaranje želučane kiseline. Ne bi ga trebalo uzimati bez saveta ljekara kao ni pretjerano dugo pošto u želucu mora prirodno da bude kisela sredina zbog milion razloga. Dobija se na recept, ali se može kupiti i bez recepta. Lično ne smatram da su posljedice alkoholisanja indikacija za njega. On je više kod malo ozbiljnijih problema, gastritisa, čira isl. odnosno više je za neka stalna stanja kod kojih je povećano stvaranje kiseline.
Antacidi se ne resorbuju tj. ne prelaze u krv nakon uzimanja, nego samo prođu kroz sistem za varenje i pri tome odrade posao. Oni puferuju kiselu sredinu. Sad ko se sjeća hemije?

Jednostavno, ne dovode do smanjenja lučenja kiseline kao ni do jakog neutralisanja već postojeće, nego recimo da je napribližnije ako kažem da smanjuju pretjeranu kiselost, ali pri tom određena kiselost, koja i mora postojati u želucu, ostaje. Oni olakšavaju trenutne tegobe. Spadaju u lijekove koji se izdaju bez recepta. Ima ih dosta na tržištu i u zavisnosti od pakovanja, tu su negdje 3-4 KM pa mislim do 10ak. Potraži Gastal (Pliva), Gelusil Lac (Hemofarm), Magalox (Bosnalijek) Rennie, Rupurut (Bayer)... Imaju tablete koje se istope u ustima (najčešće) ali imaju i u obliku tečnih preparata.
Sad koja je najbolja? To je vječita polemika u farmaciji, da li su strani lijekovi bolji od domaćih? Da li je originator bolji od generika? (U prevodu Aspirin od Andola.) Iskreno, sve zavisi. Ekonomista u meni bi ti rekao kupi najskuplji, farmaceut u meni ti kaže da smo svi idnividualni i da svakom paše nešto drugo, a da svi oni moraju po testiranjima svih parametara da budu u određenim granicama, odnosno da su svi tu negdje bliski po svemu. Ja sam uzimala ove EX Yu proizvođače i sasvim su fino djelovali.