Talija je napisao:
_зока je napisao:
Talija je napisao:
Meni se čini da ima ovdje Lijevčana pa se našli prozvani?

Hajd Lijevčani iz Lijevča, ali Vrovčani? Odakle su oni? Ozbiljno pitam, stalno neko proziva Vrovce/Vrovčane, kako god.
Vro'vci su ljudi sa planine. Manjače uglavnom. Znači pravi ljudi, ne ko ovi levati iz ravnice.

Kažu stari "Ako tražiš ljude idi uz Vrbas, ako tražiš kupus - niz Vrbas"....
A to je to

(Vro'vci nije vezano za neko mjesto nego za visine tj. planine).
Kod nas isto tako postoji antagonizam između onih sa visine i onih iz nizine i uvijek jedni na račun drugih sipaju viceve i sprdnju.

Hvala Zoka.
Poznati su mi antagonizmi između Gačana i Bilećana
Prava istina za vrovce je ta da su to ljudi i potomci onih koji čuvaju ovce po brdima i vukojebinama.Više decenija takvog života uz ovce i stada ostavilo je neizbrisiv trag na potomcima čobana sa gudura,bez obzira da li su se asimilirali u gradsku sredinu.Jedna od najistaknutijih crta karaktera čobana je ta da je on u pauzi između seksualnog čina sa ovcama ,onako dokon,smišljao kako će koga prevariti i zajebati,kako će nekome podmetnuti i kako će napraviti sprdnju od komšije i prijatelja.
Naj očitiji primjerak vrovca je Zmaj od Šipova.
Sad malo o Župljanima.
Župljani su poseban soj ljudikoji gravitiraju na tankoj liniji između Lijevčana i vrovaca.Pokušavaju višedecenijski da nađu svoje mjesto pod suncem ali bez uspjeha.Čak mislim da je Meša Selimović na njih mislio kad je rekao:
Citiraj:
Стали смо на пола пута, забезекнути. Не можемо више никуд. Отргнути смо, а нисмо прихваћени. Као рукавац што га је бујица одвојила од мајке ријеке, и нема више тока ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије