banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 01 Jul 2026, 06:17 Danas je 01 Jul 2026, 06:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 57270 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230 ... 2864  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Jul 2013, 10:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Temperatura u gradu, tamo gdje ljudi provode najviše vremena tokom dana, a to je ili u kući (ne računaj klima uređaj) ili na asfaltu ili između zgrada... a temperatura se mjeri van grada u određenim uslovima (napisano je već visina dva metra, travnata površina itd).
Tennsa zna gdje se mjeri u mom gradu, to je kod pumpe i izvora koji napaja grad, a okolo je kamen (pumpa i postrojenje ukopani u brdo) a ispod rijeka, a rijeka sa dna brane uvijek ima istu temperaturu od 14C jer ističe sa dna akumulacionog jezera. Čak i svojim tokom kroz čitavi grad Trebišnjica zadržava tu temperaturu i nije se baš lako u njoj kupati.
Elem, drugačiji su uslovi tamo gdje se temperatura mjeri od uslova gdje 99% ljudi boravi i obavlja svakodnevne obaveze.

Edit: Pitaj Feniks ili Hertza kad smo sjedili pored rijeke, skoro pa je trebao džemper, al ne može mi biti da sjedim svaki dan tik uz rijeku. :)

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 10:34 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Pa moraju postojati neki standardi za mjerenja da bi ona bila validna. Ne misliš da u Africi to mjere na neki drugi način?

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 10:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
:shakalov_pop:

:lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 10:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2013, 01:23
Talija je napisao:
Temperatura u gradu, tamo gdje ljudi provode najviše vremena tokom dana, a to je ili u kući (ne računaj klima uređaj) ili na asfaltu ili između zgrada... a temperatura se mjeri van grada u određenim uslovima (napisano je već visina dva metra, travnata površina itd).
Tennsa zna gdje se mjeri u mom gradu, to je kod pumpe i izvora koji napaja grad, a okolo je kamen (pumpa i postrojenje ukopani u brdo) a ispod rijeka, a rijeka sa dna brane uvijek ima istu temperaturu od 14C jer ističe sa dna akumulacionog jezera. Čak i svojim tokom kroz čitavi grad Trebišnjica zadržava tu temperaturu i nije se baš lako u njoj kupati.
Elem, drugačiji su uslovi tamo gdje se temperatura mjeri od uslova gdje 99% ljudi boravi i obavlja svakodnevne obaveze.

Edit: Pitaj Feniks ili Hertza kad smo sjedili pored rijeke, skoro pa je trebao džemper, al ne može mi biti da sjedim svaki dan tik uz rijeku. :)
Talija, opet to nema logike i nije relevantno za poređenje.. ako držiš termometar na Trgu Krajine i svojim tijelom ga štitiš od direktnog sunčevog svjetla tako da mjeri samo vazduh, pokazao bi recimo 45 stepeni, a ako se sagneš pa ga držiš metar iznad zemlje, pokazao bi više, a da na trgu ima više ''staklenih'' zgrada okolo koje odbijaju svjetlost onda bi bilo još više.. i gdje je tu relevantnost i tačnost? I opet, u svakoj ulici bi bila drugačija temperatura i zato nema tačnosti u takvom mjerenju..

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 10:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne znam kako mjere u velikim gradovima, jer je glupo da se udalje od centra preko 20km, zar ne?
Znam da u TB ima još jedna a to je na maloj brani (pri HET-u) a tu opet nisu uslovi ni slični zbog ogromne količine vode što akumulirane, što prelivne koja prska i hladi okolinu bez obzira što je ta brana udaljena cca 4 km od centra.
Neki dan gledam prikazuju na netu 31C, pogledam kod sebe na termometru koji je postavljen vani, na visini od 2m, u dubokoj hladovini, iznad je sprat nije ploča, oko 17h prikazuje 37C, a da ne kažem da je moja kuća na visini sa jakom prozrakom, što bi značilo da je između kuća ispod mene (15m) temperatura morala biti veća.
Logičnije bi mi bilo da imaju nekakav dodatni instrument i u centru grada, npr. u parku gdje su hajde da kažem optimalni uslovi za mjerenje.

Daj Zgembo je lupaj koji ti je. :)

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 10:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Logičnije bi mi bilo da imaju nekakav dodatni instrument i u centru grada, npr. u parku gdje su hajde da kažem optimalni uslovi za mjerenje.
Dobro, mogli bi i tako samo da se ''vidi kako je'' ali bi opet asfalt iz okoline podigao temperaturu dodatno ali eto jedna gradska temperatura za poređenje..

Nego me sad zanima da li je ovim koji žive na desetom, petnestom spratu u soliterima nešto hladnije zbog veće nadmorske visine? :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Tražite mjernu stanicu, jer koliko vidim nema je u Trebinju

Citiraj:

Листа станица

Бањалука
Бијељина
Билећа
Вишеград
Добој
Дринић
Мркоњић Град
Нови Град
Приједор
Рибник
Рудо
Соколац
Србац
Сребреница
Хан Пијесак
Чемерно

To su kod vas nezvanična mjerenja :)

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 10:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Vi ovdje o vrućini, a boli vas kurac što na Islandu cijelo ljeto nije prešlo 15-16 stepeni.. kako će im šljive roditi, kako će ljudi rakiju peći? Pih.. :roll:

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 11:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Tražite mjernu stanicu, jer koliko vidim nema je u Trebinju

Spoiler:
Citiraj:

Листа станица

Бањалука
Бијељина
Билећа
Вишеград
Добој
Дринић
Мркоњић Град
Нови Град
Приједор
Рибник
Рудо
Соколац
Србац
Сребреница
Хан Пијесак
Чемерно

To su kod vas nezvanična mjerenja :)

Izgleda da je tako. Znam da je prilično netačno.
U par stepeni razlike je i za očekivati, ali u 7C i više nema smisla.
Na asfaltiranom parkingu termometar u autu pokazuje i preko 46C, što je i za očekivati, nije to pravo stanje, ali nije ni 31C.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 11:29 
Talija, u gradu temperatura varira i zavisi od milion okolnih stvari.

Na nacin kako se sada mjeri umanjena je mogucnost uticaja drugih stvari na pravilno mjerenje (asfalt je jedna od stvari koje mogu jako uticati na temperaturu), a nisi ni ti bas uvijek na asfaltu tokom dana, isto kao sto je neko pored vode, neko ima klimu, neko je u hladu, neko nije, neko se hladi ispod sljive itd, itd, zatim i vjetar jako utice na temperaturu...

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 11:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zato sam i navela da mi je kuća na visini i ima jaku prozraku i da je termometar pokazao 37C što znači da je u naselju ispod mene temperatura veća a u gradu, među zgradama još veća.
Ne kažem da može biti temperatura svuda ista, ali sve i da počnu ljudi da crkavaju kao muve i dobijaju moždane udare neće se proglasiti elementarna nepogoda jer je negdje gdje oni mjere samo 32C.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 11:37 
Talija je napisao:
Ne kažem da može biti temperatura svuda ista, ali sve i da počnu ljudi da crkavaju kao muve i dobijaju moždane udare neće se proglasiti elementarna nepogoda jer je negdje gdje oni mjere samo 32C.

Ne ide to tako, nije bas tolika razlika izmedju tih temperatura...

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 11:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
A jeste napali na mjerenje temperature :D . De opusteno, evo kod mene danas svjeze, oblacno, milina :D

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 11:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:lol: Ma nek mi još neko kaže da je temperatura u Trebinju 31C ima oko da mu izvadim.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 12:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Talija je napisao:
:lol: Ma nek mi još neko kaže da je tempieratura u Trebinju 31C ima oko da mu izvadim.

danas je u Mo pakleno, opet je malo lakse ngo juce.
slaba mi je slika ispala na mob, sinoc u 21:00 kod Projektanta na termometru stoji 34.
eto ti pa spavaj...
nema sanse.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 12:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
_зока je napisao:
Šta ti smatraš stvarnom temperaturom?

Arhitekte imaju izraz, citiram, subjektivni osjecaj, kraj citata. Nesam skolovala, ali mozda to cak i izvode iz nekih fizickih formula.

Inace, meni nista ne smeta. Ni vrucina ni zimina.
Neki bi rekli da je to sto sam dobro izolovan, ali realno to nije istina.
Ja i zimi i ljeti u sorcu i majici. Samo zimi furam priglavke pride.
A moji u kupacim gacama i vruce im je. Zimi su tu trenerke, debele majice... Radijatori na iljadu stepeni, samo jednom kad pec u podrumu eksplodira.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 12:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Pa čak i aktuari prate vremenske prilike.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 12:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
kakvo je trenutno vrijeme u BL? Ima li kiše?
Trebam za BL a u lepršavoj haljinici i rimljankama sam

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 12:32 
Citiraj:

Arhitekte imaju izraz, citiram, subjektivni osjecaj, kraj citata. Nesam skolovala, ali mozda to cak i izvode iz nekih fizickih formula.

Da, ima i kod nas subjektivni osjecaj, to se dobija od temperature, vlage vazduha i vjetra...

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2013, 12:34 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Oblacno i prijatno, trenutno nist ne pada...

Vrh

[ 57270 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230 ... 2864  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]