Tpojka je napisao:
Citiraj:
Kontraindikacije
Budući da se droga danas rijetko koristi, a za liječenje bolesti poput malarije i aritmija koriste se pročišćene tvari, vrlo rijetko se javljaju nuspojave. Uglavnom su to alergijske reakcije. Ne smije se koristiti s lijekovima antikoagulansima, poput varfarina.
Postavio sam iznad link.
Uglavnom je ograničena količina koju treba koristiti.
Ovdje se droga upotrebljava u potpuno drugom kontekstu u odnosu na ono na šta smo navikli. Droga u farmaceutskom smislu, predstavlja izvor ljekovite supstance čijom se jednostavnom obradom dobijaju jednostavni farmaceutski oblici. Droge su najčešće osušeni biljni organi. Npr. list mente (droga)+jednostavni postupak (vruća voda preko lista, stoji 10ak minuta)=ekstrakt lista mente koji mi zovemo čaj.
Kinin sam nije zabranjen ali jedna supstanca vrlo slična njemu (da ne objašanjavam sad) koja se isto dobija iz kore kininovog drveta djeluje na srce, mjenja ritam otkucaja (može da izazove aritmiju). Tehnološki je vrlo teško (i skupo) izolovati jednu supstancu bez druge, tako da se izoluju zajedno pa stoga ne treba pretjerivati. Ali generalno, kinin je odlično sredstvo za osvježenje (kažu čak i profilaksu ako idete u malarične predjele ali to treba da pitamo chilsa za savjet). NEkad je bio jedini djelotvoran antimalarik (sada je već prevaziđen, djelovao je i tako što smanjuje temperaturu i smanjuje razmnožavanje uzročnika malarije u krvi) i kora kinina je bila vrijedna težine u zlatu. Danas se prvenstveno (u jako malim koncentracijama jer je jakog ukusa) koristi za osvježenje: ima taj reski, gorki ukus.
A meni može jedan ovaj tonik, osušila su mi se usta od pametovanja.